Bekijk profielpagina

Haagse School: binnenste buitenland, de zonnige stad & de poesta van Roelofs - Editie #75

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

17 augustus · Editie #75 · Bekijk online
Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!

Welkom bij de 75ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
De hitte. De gouden velden. Dagen met kleuren die bestorven liggen op het palet van Willem de Zwart. Bij hem lijkt het - zeker in zijn laatste jaren - wel altijd oogstmaand augustus, waarbij oker en groen een verbinding aangaan. Zoals De Zwart het ritme van het platteland volgt, zo zijn de schilderijen van Klinkenberg vaak spot on als weergave van een (moderne) Nederlandse stad in coronatijd.

'Hooiwagen' - olieverf op paneel: Willem de Zwart (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
'Hooiwagen' - olieverf op paneel: Willem de Zwart (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
Aankomende veilingen
VEILINGHUIS DE ELAND DIEMEN - Kunst en antiekveiling - 24 t/m 28 augustus - met Van Lokhorst, Larij, Savrij, Wiegman, Rip, Kever, Larij, Simon Maris, Hendrik ten Cate, een ossewagen van Matthijs Maris, Gidding, Witsen, H.P. Koekkoek, Edzard Koning, De Bruin, De Zwart, Lebret, Bauer, Morgenstjerne Munthe, De la Rivière, een stilleven met peren van Derk Meeles en een aquarel met bloemen door Willem Witsen. Check hier
Tentoonstelling: 'Binnenste buitenland' - Museum Valkhof - Nijmegen
Na Het Valkhof stap je letterlijk het landschap uit het schilderij binnen: ‘Binnenste Buitenland’ | gelderlander.nl Na Het Valkhof stap je letterlijk het landschap uit het schilderij binnen: ‘Binnenste Buitenland’ | gelderlander.nl
Wandeling: 'In het voetspoor van Coenraad' - Museum Havezate Mensinge - Roden
In het voetspoor van Coenraad - Museumtijdschrift In het voetspoor van Coenraad - Museumtijdschrift
Via Instagram: @demesdagcollectie
Laura Alma Tadema-Epps kreeg schilderles van haar echtgenoot, de bekende kunstenaar Lourens Alma Tadema. Hij leerde haar heel precies schilderen. Laura haalde inspiratie uit stillevens van Hollandse fijnschilders uit de zeventiende eeuw. Haar ‘Stilleven’ (1872) is nu te bewonderen in ‘Alma Tadema en Mesdag: twee kunstenaarsfamilies’. Meer informatie over te tentoonstelling hier. Instagram post hier.
Biografie: Carel Klinkenberg
Steden als Amsterdam, Den Haag en Delft hebben het afgelopen half jaar meer dan eens de pose van een schilderij van Karel Klinkenberg aangenomen. Zonnig en sereen. De vaste ingrediënten van een Haagse schilder die licht boven toon liet prevaleren.
Johannes Christiaan Karel Klinkenberg (1851, Den Haag - 1924, Den Haag) wordt op 14 januari 1852 geboren in Den Haag. Zijn eerste tekenlessen volgt hij bij de beroemde zeeschilder Louis Meijer. Hier maakt hij kennis met het spel van licht en water. Zijn volgende leermeester is de Friese historieschilder Christoffel Bisschop, die zijn Hindelooper interieurs dan al sinds jaar en dag in zijn Haagse atelier vervaardigt. Hier leert Klinkenberg geschiedenis te verbinden aan zijn composities. Samen met onder andere Louis Apol en Martinus Boks, voltooit hij zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten aan de Prinsessegracht in Den Haag. In zijn eerste jaren als vrijgevestigd kunstschilder reist de schilder veel met een schetsboek door Nederland en Duitsland.
'De Korte Vijverberg, Den Haag' 1876 - olieverf op doek: Karel Klinkenberg (herkomst: coll. Boijmans van Beuningen)
'De Korte Vijverberg, Den Haag' 1876 - olieverf op doek: Karel Klinkenberg (herkomst: coll. Boijmans van Beuningen)
In 1872 heeft Klinkenberg een werk ingestuurd voor de jaarlijkse tentoonstelling van Arti et Amicitiae. Een schilderij in de traditie van zijn leermeester Bisschop. Een ‘Hollandsche dienstbode […} bezig met het eerzaam en poëtisch bedrijf van straatschrobben,’ schrijft de De Standaard schamperend. In 1875 wint hij met een historiestuk ‘het beleg van Leiden’ een gouden medaille - en een studiebeurs. Een jaar later vestigt hij met een stadsgezicht - voor het eerst in zijn zo kenmerkende heldere stijl - pas echt zijn naam. ‘Na het betooverend zonnetje, dat Klinkenberg op den Haagschen Vijverberg liet schijnen, en dat Klinken- en Vijverberg voorgoed met elkaar verbond, heeft onze kunstenaar in eene reeks van stadsgezichten bijna ons gansche land op doek gebracht. […] En op al die mooie gebouwen en buurten, die statige poorten en tonige huisjes, heeft hij met groote talent het licht des hemels doen stralen,’ schrijft Frank van Dongen in 1893 in Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift. In 1890 was hij tijdelijk naar een woning aan de Weesperzijde in Amsterdam verhuisd. In deze jaren schildert hij de hoofdstad. Van het IJ tot aan de Amstel. Van de Dam tot aan de Herengracht. Tientallen zonovergoten doeken getuigen van een vruchtbare periode, waarin hij niet alleen veel werkt, maar ook veel verkoopt. Na zijn Amsterdamse verblijf vestigt de schilder zich weer in zijn geboortestad. Een gebeurtenis waar de regionale kranten met enige opluchting over berichten. In 1909 wordt Klinkenberg voor zijn verdiensten onderscheiden tot ridder in de orde van verdienste. Een eer die hem bijna dertig jaar eerder ook al ten deel gevallen was toen de groothertog van Saksen-Weimar-Eisenach hem benoemde tot ridder in de orde van de witte valk.
'De Montelbaanstoren bij de Kalkmarktsluis in Amsterdam' - olieverf op doek: Karel Klinkenberg (herkomst: coll. Simonis & Buunk Kunsthandel)
'De Montelbaanstoren bij de Kalkmarktsluis in Amsterdam' - olieverf op doek: Karel Klinkenberg (herkomst: coll. Simonis & Buunk Kunsthandel)
Karel Klinkenberg overlijdt op 23 januari 1924 in Den Haag. Hij wordt op de begraafplaats Oud Eik en Duinen in zijn woonplaats begraven, waar vriend en collega Louis Apol de mededeling doet dat er, op uitdrukkelijk verzoek van de overledene, niet wordt gesproken. Nog in hetzelfde jaar komen er zo'n 250 werken uit de nalatenschap van de schilder onder de hamer. Klinkenberg was naast lid van Pulchri Studio (waar twee zalen naar hem vernoemd zijn) ook lid van de commissie voor rijkssubsidie aan schilders en bestuurder bij het Koninklijk Genootschap van Nederlandsche Aquarellisten. Schilderijen van zijn hand bevinden zich in de collecties van onder andere het Rijksmuseum Amsterdam, Kunstmuseum Den Haag en Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. In 2000 publiceerde Willem Laanstra de monografie ‘Johannes Christiaan Karel Klinkenberg (1852-1924), de meester van het zonnige stadsgezicht’. De Karel Klinkenbergstraat ligt in de Amsterdamse wijk Overtoomse Veld.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
orig. Ölgemälde von Willem Roelofs 1868 Zigeuner Zelte Pferde Puszta Ölbild RAR | eBay orig. Ölgemälde von Willem Roelofs 1868 Zigeuner Zelte Pferde Puszta Ölbild RAR | eBay
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.

Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus

Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -