Bekijk profielpagina

Haagse School: dansen in kleur, vermoorde kunst & verenigd door liefde - Editie #65

Revue
 
Welkom bij de 65ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief. Ons leven speelt zich gr
 

Haagse School Nieuwsbrief

30 maart · Editie #65 · Bekijk online
Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!

Welkom bij de 65ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Ons leven speelt zich grotendeels binnenshuis af. Met de boeken die we lezen, de kunst in de ruimte, de beelden op tv, verhalen op de radio en spaarzame geluiden van buiten. Sociaal contact is verplaatst naar digitale omgevingen: facetime, skype en andere apps. We sneupen in de catalogi van uitgestelde veilingen, want inmiddels hebben de meeste veilinghuizen maatregelen moeten nemen en zijn de deuren gesloten. Kijkdagen zijn uitgesteld. Een enkeling organiseert ‘online only’ varianten van veilingen die wel doorgang kunnen vinden. Ook musea zijn gedwongen hun collectie virtueel te tonen. In deze nieuwsbrief komen een aantal virtuele tentoonstellingen aan bod en ook enkele die de afgelopen weken hun aanvangsdatum hebben gemist. Wanneer ze wel openen, dat is ongewis. Tot die tijd zijn er vele prachtige initiatieven online. Bijvoorbeeld die van de Russische Youtuber Denis Shiryaev die met zijn filmbeelden de wereld van zo'n honderd jaar geleden in herinnering roept. In kleur.

[60 fps] A Trip Through the Streets of Amsterdam, 1922
Aankomende veilingen
NOTARISHUIS ARNHEM (Online only) Kunst- en antiekveiling tot 6 april - met onder andere bootjes van Johannes Lion en een zomerlandschapje van Cornelis Kuijper. Check hier
'Zomers landschap' - olieverf op doek: Cornelis Kuijpers (kavel 5 Notarishuis Arnhem)
'Zomers landschap' - olieverf op doek: Cornelis Kuijpers (kavel 5 Notarishuis Arnhem)
CATAWIKI ASSEN (Online only) - met De la Rivière en Hugo van Schaik tot 1 april. Check hier en schepen door Van Prooijen, duinen door Tholen, Kuijpers en een aquarel van Klinkenberg tot 4 april. Check hier
Video: The making of Vermoorde kunst
‘The making of Vermoorde kunst’
Het Noord-Veluws Museum Nunspeet geeft via de video ‘The making of Vermoorde kunst’ een korte impressie van de totstandkoming van de tentoonstelling ‘Vermoorde kunst - werk van vermoorde Joodse kunstenaars’ die samen met Museum Sjoel Elburg is voorbereid, maar nu is uitgesteld. Er zullen werken te zien zijn van onder andere Baruch Laguna, Dinah Kohnstamm, Samuel Jessurun de Mesquita, Marinus van Raalte, Lion Schulman en vele anderen. Meer info hier
Tentoonstelling: Het kunstenaarsechtpaar Marius en Jo Bauer - Pulchri Studio - Den Haag
UITGESTELD: Het kunstenaarsechtpaar Marius en Jo Bauer | Pulchri UITGESTELD: Het kunstenaarsechtpaar Marius en Jo Bauer | Pulchri
Mondriaanportretten weer even samen
Mondriaanportretten van echtpaar Bergman na 90 jaar weer samen — Mondriaanhuis Mondriaanportretten van echtpaar Bergman na 90 jaar weer samen — Mondriaanhuis
Nieuws: Van Gogh gestolen uit Singer Laren
Werk van Vincent van Gogh gestolen uit museum Singer Laren | NOS Werk van Vincent van Gogh gestolen uit museum Singer Laren | NOS
nos.nlDeel
Boek: Marinus van Raalte
Marinus van Raalte was een artistieke laatbloeier. Zonder de oorlog hadden we hem misschien in een heel ander rijtje geplaatst. Een rijtje waar hij in zijn eigen tijd trouwens wel degelijk een plaats leek te hebben. In dit boek maken we kennis met de Joodse schilder die niet alleen het Amsterdamse straatleven aan het begin van de twintigste eeuw vastgelegd, maar ook een belangrijke rol speelde in het culturele leven in de hoofdstad. Slechts een klein deel van zijn werk heeft de oorlog overleefd, nadat de schilder in 1943 werd vermoord in het concentratiekamp van Bergen-Belsen. Caroline de Jonge heeft een informatief én aangrijpend levensverhaal van een oprechte Amsterdamse Impressionist opgetekend. Alleen antiquarisch verkrijgbaar.
Marinus van Raalte (1873 - 1943) (1998) - Geschreven door: Caroline de Jomge / Uitgegeven door Drents Museum Assen & Waanders Uitgevers, Zwolle. 96pagina’s.
Via Instagram: @MuseaZutphen
𝗠𝘂𝘀𝗲𝗮 𝗭𝘂𝘁𝗽𝗵𝗲𝗻 on Instagram: “𝗪𝗜𝗟𝗟𝗘𝗠 𝗥𝗢𝗘𝗟𝗢𝗙𝗦, 𝗗𝗘 𝗕𝗥𝗨𝗚 𝗢𝗩𝗘𝗥 𝗗𝗘 𝗜𝗝𝗦𝗦𝗘𝗟 𝗕𝗜𝗝 𝗗𝗢𝗘𝗦𝗕𝗨𝗥𝗚, 𝟭𝟴𝟴𝟵 Elke dag delen we een kunstwerk uit de tentoonstelling Koele Wateren. We delen…” 𝗠𝘂𝘀𝗲𝗮 𝗭𝘂𝘁𝗽𝗵𝗲𝗻 on Instagram: “𝗪𝗜𝗟𝗟𝗘𝗠 𝗥𝗢𝗘𝗟𝗢𝗙𝗦, 𝗗𝗘 𝗕𝗥𝗨𝗚 𝗢𝗩𝗘𝗥 𝗗𝗘 𝗜𝗝𝗦𝗦𝗘𝗟 𝗕𝗜𝗝 𝗗𝗢𝗘𝗦𝗕𝗨𝗥𝗚, 𝟭𝟴𝟴𝟵 Elke dag delen we een kunstwerk uit de tentoonstelling Koele Wateren. We delen…”
Biografie: Martin Schildt
Martin Schildt was een bescheiden chroniqueur van het Nederlandse binnenleven. Een traditie die al begon in de Gouden Eeuw en met Jozef Israëls, Albert Neuhuys, Christoffel Bisschop en Bernard Blommers ook binnen de Haagse School enkele zeer bekende en succesvolle vertegenwoordigers heeft gehad.
Martinus Schildt (Rotterdam, 1867 - aldaar, 1921) wordt op 29 augustus 1867 geboren in Rotterdam, als zoon van een timmerman. Hij begint op zijn dertiende als leerling steendrukker, maar komt al snel terecht bij de Rotterdamse kunstlakker, de heer M. Nooijen. Naast zijn werk aldaar volgt de jonge Martin een avondopleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. In 1893 vestigt hij zich als zelfstandig kunstenaar, gesteund door een koninklijke subsidie die hij vier jaar lang zou ontvangen. Het blijkt een kickstart voor een carrière die uiteindelijk niet de kans zal krijgen om tot volle wasdom te komen. Al in zijn studietijd exposeert hij in München en Amsterdam.
'In de keuken' - olieverf op paneel: Martinus Schildt (herkomst: coll. Galerie Wijdemeren)
'In de keuken' - olieverf op paneel: Martinus Schildt (herkomst: coll. Galerie Wijdemeren)
‘In een afgelegen buurt van Rotterdam’s oude stad, tusschen kleine, lage huisjes en pakhuizen in, waar maar zelden een wandelaar passeert, doch waar van die echte kleinburgersche luidjes wonen, is het atelier van den schilder Martinus Schildt,’ schrijft N.H. Wolf in 1901 in Elseviers’ Geïllustreerd Maandschrift. De jonge kunstenaar heeft dan al enige naam gemaakt in de Maasstad en daarbuiten. En hoewel zijn onderkomen bescheiden is, verkoopt hij regelmatig schilderijen. Ook exposeren gaat hem goed af. ‘Bij Schildt is de ernstige bestudeerdheid der dingen te prijzen,’ schrijft criticus Cornelis Veth naar aanleiding van een Amsterdamse groepstentoonstelling van de Rotterdamsche Tien; een club van tien Rotterdamse schilders (waaronder ook Weijns en Oldewelt) die de sociale en artistieke achterban van Schildt vormt. De schilder vindt zijn inspiratie hoofdzakelijk in zijn geboortestad, hoewel hij ook enkele studiereizen naar Drente en Brabant maakt. Volkse types in een interieur, waarbij het licht uit een enkel raam naar binnen valt, vormen zijn handelsmerk.
'De kaartspelers' - aquarel: Martin Schildt (Herkomst: coll. Kunsthandel Simonis & Buunk)
'De kaartspelers' - aquarel: Martin Schildt (Herkomst: coll. Kunsthandel Simonis & Buunk)
De schilder wordt in 1917 - in de kracht van zijn productieve leven - getroffen door een beroerte, die hem het schilderen nadien bemoeilijkt. De blindheid die daarop volgt maken zijn laatste jaren tot een lijdensweg. Martinus Schildt overlijdt op 14 juni 1921, op 53-jarige leeftijd in Rotterdam. Schildt was, naast onderdeel van de Rotterdamsche Tien, lid van de kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitiae en Pulchri Studio. Vele vakbroeders, waaronder Van Mastenbroek, Weijns en Oldewelt komen Schildt een laatste eer bewijzen tijdens zijn ter aarde bestelling op de Algemene begraafplaats. Bij Kunsthandel De Protector in Rotterdam wordt al een maand later een verkooptentoonstelling met zijn nagelaten werk gehouden. Vijf jaar later neemt het Rotterdamse stadhuis een schenking van het schilderij ‘de fruitverkoopster’ van de weduwe Schildt in ontvangst. Werk van de schilder is opgenomen in de collecties van Boijmans van Beuningen en Kunstmuseum Den Haag.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Détails sur  Maurits Joseph NIEKERK tableau paysage Hollande Pays-Bas peintre néerlandais art Détails sur  Maurits Joseph NIEKERK tableau paysage Hollande Pays-Bas peintre néerlandais art
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.

Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus

Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -