Bekijk profielpagina

Haagse School: de autodidact van Pulchri, een podcast & de foto van Mondriaan - Editie #30

Revue
 
Welkom bij de 30ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief. Ontdekkingen en records
 

Haagse School Nieuwsbrief

26 november · Editie #30 · Bekijk online
Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!

Welkom bij de 30ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.

Ontdekkingen en records zijn deze dagen niet van de lucht. De nieuwe Mondriaan leidt de dans qua media-aandacht in Nederland. Meer hierover leest u verderop. Er was ook een bijzonder resultaat bij het Venduhuis Rotterdam. ‘Bieden vanaf 650 euro’ stond in de catalogus bij een ongesigneerd werkje van een Italiaanse meester. Op dinsdag 13 november werd het paneel verkocht voor meer dan een half miljoen euro. En dan internationaal. De 81-jarige David Hockney is sinds 15 november de duurste nog levende schilder. Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) ging bij Christie’s New York voor 90 miljoen Dollar onder de hamer. En de Haagse School? Wellicht worden records gebroken tijdens de aankomende veiling van 11 december bij Christies in Londen? Jacob & Willem Maris, Breitner en vader & zoon Israëls zijn kanshebbers.

Aankomende veilingen
VEILINGHUIS ONDER DE BOOMPJES LEIDEN Novemberveiling dinsdag 27 november schilderijen - met Gabriël, Blommers, Sadée, Van Kregten, Gruppe, Van Konijnenburg, Münninghoff, Van der Nat, Stroebel, Hambüchen, Van Mastenbroek, Bleijs, Willem Maris, Wouterus `verschuur jr., Wassenaar, Van Daalhoff, Geijp, Dingemans, Nefkens, W.C. Nakken, Robertson, Van Vuuren, een moeder en dochter in de keuken van Hein Kever en Weissenbruch’s ‘bruggetje bij Noorden’ maar dan van Louis Stutterheim. Check >>> HIER <<<
'Arbeiders in een gasfabriek' - pastel: Herman Heijenbrock (Vendhuhuis De Eland: kavel 1057)
'Arbeiders in een gasfabriek' - pastel: Herman Heijenbrock (Vendhuhuis De Eland: kavel 1057)
VENDUHUIS DE ELAND AMSTERDAM - Kunst- en antiekveiling met schilderijen op donderdag 29 november 19:00 uur (live webcast) - met een bomschuit van Bastiaan Veth, Heijenbrock, De Zwart, Toorop, Van Wijngaerdt, Poggenbeek, W.G.F. Jansen, Artz, Henkes, Hendrik Haverman, Albert neuhuijs, Bosboom, Cossaar, Dankmeijer, Bleijs, Roelofs, Josselin de Jong, Mauve, Simon Maris, Eerelman, Briët en Barend Brouwer, Check >>> HIER <<<
VEILINGHUIS ALD FRYSLAN IJLST Kunst- en antiekveiling 27 t/m 30 november - met een kleurrijk dorpsgezicht van Martin Monnickendam, Hobbe Smith en Willem Rip. Check >>> HIER <<<
Tentoonstelling: 'Pittoresk Hattem' Voerman Museum - Hattem
Tentoonstelling Pittoresk Hattem
Expositie "Pittoresk Hattem" van 30 oktober 2018 tot en met 14 april 2019
Podcast: 'Van Gogh belicht' - Van Gogh Museum Amsterdam
Van Gogh Belicht
De nieuwe Mondriaan: het schilderij & de foto
Overhandiging van 'de foto' door Wietse Coppes (RKD) op de stand van Van Wisselingh & Co tijdens de PAN Amsterdam. Overhandiging van 'de foto' door Wietse Coppes (RKD) op de stand van Van Wisselingh & Co tijdens de PAN Amsterdam.
Biografie: Piet Schipperus
Piet Schipperus was van origine handelaar en een bijzonder gedreven netwerker. Dat het verkopen van zijn kunst een belangrijke opdracht van de schilder is, was voor de geboren Rotterdammer dan ook vanzelfsprekend. Op voorspraak van Koning Willem III maakte de hobby-tekenaar een carrièreswitch die hem een succesvolle loopbaan als schilder en illustrator zou bezorgen.
Portret van Piet Schipperus in een bijdrage van het Rotterdamsch Dagblad uit 1910 ter ere van zijn 70-ste verjaardag
Portret van Piet Schipperus in een bijdrage van het Rotterdamsch Dagblad uit 1910 ter ere van zijn 70-ste verjaardag
Pieter Adrianus (Piet) Schipperus (Rotterdam, 1840 – Den Haag, 1929) wordt op 6 maart 1840 geboren in Rotterdam als de zoon van tabakswerker Pieter Schipperus en Adriana Duijshart. Voorbestemd om de handel in te gaan, is de jonge Piet achtereenvolgens actief als wisselagent, wijnkoper en kaashandelaar. Ondertussen is hij fanatiek tekenaar. Een hobby die uitgroeit tot een professie, wanneer het werk van de dertiger via een omweg onder de aandacht van koning Willem III wordt gebracht. Dat ging als volgt: Piet had een tekening cadeau gedaan aan de fotograaf Van Gorkum, die kwam terecht bij de schilder Sam Verveer, die voorstelde dat Piet - vanwege zijn gebrek aan opleiding - ‘clandestien’ lid zou worden van Pulchri Studio. En zo was Piet ineens 'binnen’. Als onderdeel van een 'Pulchri-portefeuille’ wees de schilder Herman ten Kate de koning op het werk van de nieuweling. De laatste is zo onder indruk van wat hij ziet dat hij Schipperus in de gelegenheid stelt om zich volledig te richten op zijn ontwikkeling als kunstenaar. Schipperus is dan al in de dertig en staat op het punt om de kaashandel over te nemen, maar kiest toch voor het kunstenaarschap.
'Molen aan het Collvest te Rotterdam' olieverf op paneel: Piet Schipperus (herkomst: coll. Simonis & Buunk)
'Molen aan het Collvest te Rotterdam' olieverf op paneel: Piet Schipperus (herkomst: coll. Simonis & Buunk)
In 1875 begint Piet Schipperus, die inmiddels enige naam heeft gemaakt, samen met de schrijver J. Craandijk aan de reeks ’Wandelingen door Nederland - met pen en potlood’ om daar pas in 1888, na acht delen van rond de 400 bladzijden per stuk, weer mee te stoppen. Schipperus verkoopt ondertussen goed, vooral zijn aquarellen vinden gretig aftrek. Zijn thema’s zijn de stad Rotterdam, maar ook het ‘wandelen’ in het landschap, van Drenthe tot het Scheveningse strand en van de Veluwe tot Zeeland. Ook na 1888 blijft hij schilderen door heel het land. Inmiddels is Schipperus als bestuurslid verbonden aan de Rotterdamse kunstacademie en wordt hij in 1892, op voorspraak van de befaamde historieschilder en stadgenoot Charles Rochussen, uitgenodigd om bij de groot-hertog van Saksen-Weimar de tableaux-vivants te verzorgen voor diens gouden bruiloft. Een grote eer en een grote klus, die beloond wordt met tien dagen feest als speciale gast van het hertogenpaar, waarna de beiden heren ook nog geridderd worden. Schipperus ontvangt een onderscheiding in de orde van de Witte Valk, Rochussen valt een grootkruis ten deel.
'Houtpsrokkelaars in de sneeuw' - aquarel: Piet Schipperus (herkomst: coll. Simonis & Buunk)
'Houtpsrokkelaars in de sneeuw' - aquarel: Piet Schipperus (herkomst: coll. Simonis & Buunk)
Naast lid van Pulchri is Schipperus ook lid van Arti et Amicitiae in Amsterdam en in 1877 één van de oprichters van het ‘Aestetisch Genootschap’ in Rotterdam. De schilder verhuist in 1910, na het overlijden van zijn eerste vrouw Johanna Maria Gehrels (1834-1909), van Rotterdam naar Den Haag. Hier hertrouwt hij met Hillegonda Elisabeth Heijberg. De schilder overlijdt bijna twintig jaar later op 89-jarige leeftijd. Het Algemeen Handelsblad herinnert Schipperus in een necrologie als volgt: 'een zwierige verschijning met witte lokken en snorrebaard onder den grooten Rubenshoed. Een figuur die veel bijdroeg aan de verlevendiging van de Rotterdamsche straten en onder zijn stadgenooten een goede reputatie genoot.’
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een ‘Special Offer’.
Jacob Maris (Dutch, 1837-1899) 'a rider near Overschie' Jacob Maris (Dutch, 1837-1899) 'a rider near Overschie'
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.

Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!

Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus

Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -