Bekijk profielpagina

Haagse School: de late roeping van een zeeschilder, nieuwe Wanderlust & inspiratie uit Drenthe - Editie #85

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

4 januari · Editie #85 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 85ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
2021. Het jaar waarin - nadat we in het vorige zoveel zijn thuisgebleven - de ‘Wanderlust’ naar verwachting behoorlijk zal aanzwellen. Het Dordrechts Museum komt daar dit voorjaar alvast aan tegemoet met de gelijknamige tentoonstelling die reizende schilders uit de negentiende eeuw toont. Laten we hopen dat de verschillende ‘reizen’ in 2021 ook een beetje volgens planning kunnen verlopen. Dan hoeven niet eens zo heel ver weg om mooie dingen te beleven.

'Binnenplaats van een huis te Caïro' - olieverf op doek: Willem de Famars Testas (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
'Binnenplaats van een huis te Caïro' - olieverf op doek: Willem de Famars Testas (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
Aankomende veilingen
TWENTS VEILINGHUIS ENSCHEDE - Online januariveiling - 7 tot 10 januari - met koeien door Savrij, Van Kregten, Dankmeijer, Hartz, Constant Artz, De la Mar, Van Prooijen, Van Rensburg, Ter Meulen, De Regt, Grobe, Marinus Gidding, Groenewegen, Van Wijngaerden, een kerk op een heuvel door Wiggers, Schipperus en diverse havengezichten van Knip. Check hier.
'Romaanse kerk op heuvel bij meer' - olieverf op doek: Derk Wiggers (kavel 1322 Twents Veilinghuis)
'Romaanse kerk op heuvel bij meer' - olieverf op doek: Derk Wiggers (kavel 1322 Twents Veilinghuis)
VENDU ROTTERDAM - Algemene januariveiling - 15 januari - met een bruggetje van Berend Bongers, de Rijn bij Arnhem door Stutterheim, Van Langen, W.G.F. Jansen, Pouderoijen, Cornelis Kuijpers, Schiedges, Dankmeijer, De Moor, Kees van Waning, Schipperus, Van Lokhorst, Hendrik Hulk, Bastert en Marinus Heijl. Check hier.
Podcast: 'de Kunstkast' - Kunsthandel Pygmalion - Maarssen
Kunstkast van Pygmalion | Free Listening on SoundCloud Kunstkast van Pygmalion | Free Listening on SoundCloud
Boek: De Haagse School in Drenthe
De schilders van de Haagse School vonden natuurlijk niet uitsluitend hun inspiratie in de duinen en aan zee. De eerste ‘groepsvorming’ ontstond ook niet noodzakelijkerwijs in de hofstad, maar was veeleer geïnspireerd door de natuurervaringen op de Veluwe, waar Nederlandse schilders, in navolging van de Franse ‘school van Barbizon’ in de bossen gingen schilderen. In het boek De Haagse School in Drenthe, wordt inzicht gegeven hoe ook de - ongerepte - Drentse heide- en veenlandschappen op bepaalde schilders een diepe en vormende indruk gemaakt hebben. Afgelopen jaar konden we veel werk van deze schilders bekijken tijdens de tentoonstelling Barbizon van het Noorden in het Drents Museum in Assen. De (uitverkochte) catalogus van Wbooks geeft een goed overzicht. Het boek van Saskia de Bodt biedt kunsthistorische verdieping. Zowel ‘bekende’ (Breitner en Van Gogh), ‘romantische’ (Mollinger, Roelofs) als ‘nieuwe’ (Moulijn, Verster) Drenthe-gangers komen aan bod. Een mooie wandeling langs de hunebedden kan er straks heel anders uitzien.
De Haagse School in Drenthe (1997) - Auteurs: Saskia de Bodt, Jeroen Kapelle, Mariëtte den Bieman-Smithuis, Jan Jaap Heij / Uitgeverij Waanders (112 pagina’s). Prijs thans vanaf: €16,50 - Koop hier.
#VraaghetDM - Schilderij 'Het hunebed van Tynaarlo' van Willem Roelofs
Via Instagram: @cultuurfonds
HOERA! 🎉 […] Nederlands’ oudste panoramaschilderij op locatie 140 jaar. Om dit te vieren heeft @panoramamesdag het hele jaar een programma samengesteld bestaande uit verschillende presentaties, met steun van het Cultuurfonds. De kerntentoonstelling ‘Schilders van Panorama van Scheveningen’ vertelt over de ontstaansgeschiedenis van het Panorama, over de maker en de kunstenaars die hem hierbij hielpen. De volledige Instagram post hier.
Biografie: Rein Miedema
Rein Miedema begon pas op late leeftijd aan zijn carrière als kunstschilder. Dat hij zich specialiseerde in nautische taferelen mag geen wonder heten, gezien zijn jeugd in Harlingen en zijn woonplaats Rotterdam.
Rein Miedema (Harlingen, 1835 - Rotterdam, 1912) wordt op 19 augustus 1835 in Harlingen geboren in een gezin met tien kinderen. De jonge Rein groeit op in een huis aan de Voorstraat in het centrum van de Friese havenstad. Zijn vader is naast handelaar in ijzer en glas, ook lid van de plaatselijke vereniging voor kunstnijverheid ‘Tot Nut en Vermaak’, waar Rein ook tekenles zal krijgen. Wanneer Miedema senior zijn assortiment uitbreidt met de dan veelgevraagde muurverven, is het niet meer dan logisch dat zijn zoon zich bekwaamt in het vak van stukadoor. In 1859 trouwt Rein met Jeltje Schaafsma. Een jaar later wordt hun eerste zoon Simon geboren en weer een jaar later vertrekt het gezin naar Rotterdam.
'Schepen op woelig water' 1888 - olieverf op doek: Rein Miedema (herkomst: voorm. Veilinghuis AAG, Amsterdam)
'Schepen op woelig water' 1888 - olieverf op doek: Rein Miedema (herkomst: voorm. Veilinghuis AAG, Amsterdam)
Miedema vestigt zich als zelfstandig stukadoor in de Maasstad. Het gezin woont eerst aan het Weena en vervolgens aan de Kruiskade. Hoewel ze het niet slecht hebben, slaat het noodlot toe wanneer Jeltje op 27-jarige leeftijd in het kraambed komt te overlijden. Rein staat er alleen voor, samen met zijn zoontje Simon. Het tweetal vindt drie jaar later een nieuwe vrouw en moeder in Helena van Bakergem, een dame met Ghanese roots die afstamt van een familie van W.I.C. bestuurders. Behalve een nieuwe liefde vindt Miedema ook een nieuwe roeping. Via zijn eerdere werkzaamheden als ornamentsnijder en na avondlessen aan de Academie voor beeldende kunsten in Rotterdam, weet hij zich te ontwikkelen tot kunstschilder. Onderwerpen vindt Miedema hoofdzakelijk aan het water. Van de Noordzeekust tot aan het Wad en van de Maas tot aan de Zuiderzee. Daar houden de paralellen met die andere ‘zeeschilder’ met een late roeping, nog niet op. Ook Miedema schildert menig botter en bomschuit, maar anders dan bij Mesdag, blijven zijn toets en kleur dichtbij de romantiek. De schilder verkoopt goed - hoewel het van een echte doorbraak niet meer zal komen - en is naast zijn vrije werk ook actief als docent aan de academie waarmee hij zijn eigen omscholing wist te bewerkstelligen.
'Zicht op een brand op het Noordereiland bij nacht' 1902 - olieverf op doek: Rein Miedema (herkomst: coll. Museum Rotterdam)
'Zicht op een brand op het Noordereiland bij nacht' 1902 - olieverf op doek: Rein Miedema (herkomst: coll. Museum Rotterdam)
Rein Miedema overlijdt op 76-jarige leeftijd thuis, aan de Essenlaan 40 in Rotterdam. Veel Nederlandse kranten maken gewag van het overlijden van de ‘bekende Rotterdamse zeeschilder’. Zoon Johan (1870 - 1952) trad in zijn vaders voetsporen en was in kleine kring bekend met hoofdzakelijk symbolistische schilderijen. Kleinzoon Rein Miedema (1886 - 1954), theoloog en dominee, schreef veel over de relatie tussen kunst en religie, waaronder ‘Vincent van Gogh en het evangelie’ uit 1948. In 2005 kocht schrijfster Rascha Peper (1949 - 2013) een schilderij van Miedema op een veiling. In het NRC beschrijft ze de liefde op het eerste gezicht. Werk van Miedema bevindt zich onder andere in het Fries Scheepvaartmuseum - waar in 1981 de laatste tentoonstelling van zijn werk is gehouden - in Sneek, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en Gemeentemuseum Het Hannemahuis in Harlingen. In zijn geboorteplaats is ook een straat naar de schilder vernoemd. Derk Jordaan heeft in 2015 een geschiedenis van ‘de kunstzinnige Miedema’s’ gepubliceerd op zijn website.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
≥ Louise Fritzlin naar Breitner cavalerie. - Kunst | Schilderijen | Klassiek - Marktplaats.nl ≥ Louise Fritzlin naar Breitner cavalerie. - Kunst | Schilderijen | Klassiek - Marktplaats.nl
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -