Haagse School: de pantomimespeler van Pulchri, kunstmatige intelligentie & de aardappelschillers - Editie #105

#105・
536

abonnees

121

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

By subscribing, you agree with Revue’s Voorwaarden and Privacybeleid and understand that Haagse School Nieuwsbrief will receive your email address.

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

11 oktober · Editie #105 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 105de editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Afgelopen zaterdag werd tijdens Sotheby’s Modern Art Evening Sale in Hong Kong een bloemstilleven door Vincent van Gogh verkocht voor iets minder dan 8 miljoen euro. Binnen de internationale kunstwereld is dat geen schokkend bedrag (meer). Zeker niet voor een Van Gogh. In dit geval werd het zelfs als relatief laag beschouwd. Wanneer je de prijsontwikkeling van het schilderij op een rijtje zet, wordt het een ander verhaal: in 1983 werden de gladiolen in een vaas verkocht voor $150,000, in 1999 voor $1,762,000 en in november 2016 kwam het schilderij voor $5,862,500 onder de hamer. En nu, vijf jaar later, is het weer 30 procent meer waard geworden.

'Nature Morte: Vase Aux Glaïeuls' 1886 - olieverf op doek: Vincent van Gogh (herkomst: voorm. particuliere collectie)
'Nature Morte: Vase Aux Glaïeuls' 1886 - olieverf op doek: Vincent van Gogh (herkomst: voorm. particuliere collectie)
Kunsthandel en kunstmatige intelligentie
Kunst en handel. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. De relatie tussen kunstenaars, kunsthandel en de opbrengst van schilderijen in de tijd van de Haagse School wordt fascinerend beschreven in Uit de schilderswereld - Nederlandse kunstschilders in de tweede helft van de negentiende eeuw door Chris Stolwijk. Aan de hand van verkooplijsten, demografisch onderzoek en correspondentie tussen kunsthandelaars en schilders levert dit boek inzichten in de marktmechanismen van de kunst van toen. En nu? Nu zijn er verchillende platformen waar zowel ‘Artmarket Insights’ als veilingresultaten samenkomen. De nieuwste loot aan de stam is de - op kunstmatige intelligentie gebaseerde - app Limna. Ze maakt gebruik van een algoritme dat behaalde resultaten in het verleden en de indicatoren ‘Cultural recognition’, ‘Global presence’, ‘Art Fair Presence’ en ‘Career Length’ combineert om de verkoopprijs te bepalen. Volgens de app zou een Van Gogh van 100 x 100 centimeter gemiddeld 18 miljoen euro opleveren. In ogenschouw genomen dat de gladiolen zo'n 51 bij 39 centimeter meten, is bijna 8 miljoen een prima prijs. Maar waarom Vincent van Gogh momenteel dan geen momentum zou hebben?
Aankomende veilingen
VEILINGHUIS DE RUITER KLAASWAAL - Kunst- en Antiekveiling - tot 14 oktober - met diverse werken van Nicolaas Riegen, schaatsenrijders door Van Prooijen, Van Leemputten, Hermanus Willem Koekkoek, Nijhoff, Op ten Noort, Carlebur, Vogel, Schipperus, Van Hettinga-Tromp, Lammers, Plas, Smith, Raaphorst, Lion Schulman, Van Mastenbroek, Oldewelt, Van Deventer, Piet van den Berg en Willy Sluiter. Check hier.
'Interieur voormalige volksgaarkeuken voor minderbedeelden, Amsterdam' - olieverf op doek: Ferdinand Oldewelt (kavel 4921, Veilinghuis De Ruiter)
'Interieur voormalige volksgaarkeuken voor minderbedeelden, Amsterdam' - olieverf op doek: Ferdinand Oldewelt (kavel 4921, Veilinghuis De Ruiter)
VENDUEHUIS DEN HAAG - Classical Paintings & Drawings Online Only - 7 tot 17 oktober - met Van Wijngaerdt, Hardenberg, Ten Kate, Weiland, Van der Nat, Van der Weele, Rip, Bauffe, Adrianus Kuijpers, De la Rivière, Hanedoes, een eendenfamilie door Helfferich, Groenewegen, Bogman, Huidekoper, Willy Sluiter, het menu van een Feestmaaltijd bij Pulchri Studio - op 23 januari 1937 gesigneerd door diverse kunstenaars, Weijns, Gruyter, Johannes Lion, Elchanon Verveer, Louis Apol, Smits, Van Steenwijk, Van der Linde, David Bles, Willem Maris, Sierig, Floris Arntzenius, Constant Artz, Eversen, Josef Bles, Roosdorp, Vertin, Ronner-Knip, Poggenbeek, Antoni de Jonge, Scherrewitz, Wijsmuller, Nakken, Boks, Pieters, Roermeester, Mesdag-van Houten, De Bock, Jongkind, Albert Neuhuys, Gruppe, Kever, Doeleman, een schets van een ezeltje door Eerelman, Riegen en Heijenbrock. Check hier.
Tentoonstelling: 'Cornelis de Bruin, een veelzijdig impressionist' - Kasteel Groeneveld - Baarn
'Landgoed Groeneveld Baarn' - olieverf op doek: Cornelis de Bruin (herkomst: particuliere collectie)
'Landgoed Groeneveld Baarn' - olieverf op doek: Cornelis de Bruin (herkomst: particuliere collectie)
Tentoonstellingen – Kasteel Groeneveld - Cornelis de Bruin - 3 oktober t/m 19 december
Partners in de kunst: de Aardappelschillers
CêlaVíta nieuwe partner Van Gogh Museum CêlaVíta nieuwe partner Van Gogh Museum
Via Instagram: @villamondriaan
Nieuw op zaal hangt dit olieverfschilderij: “Oevers van de Seine” uit 1931. Het neemt een bijzondere plaats in binnen het oeuvre van Piet Mondriaan. Het is het laatste figuratieve kunstwerk van de hand van de wereldberoemde schilder. In de periode 1895-1908 maakte Piet zich langzamerhand los van de figuratieve beeldtaal en begon hij te experimenteren met de vereenvoudiging van vormen. Dit resulteerde uiteindelijk in composities van horizontale en verticale lijnen en primaire gekleurde vlakken. Dat hij in 1931 nog dit figuratieve werk maakte, komt mogelijk doordat hij het werk in opdracht schilderde.
Afbeelding: Piet Mondriaan, Oevers van de Seine, 1931, collectie Simonis & Buunk, Ede.
Bekijk de post op Instagram hier.
Biografie: Theo Mesker
Theo Mesker groeide op binnen de tweede generatie van de Haagse School. Tijdens zijn leerjaren deelde hij een atelier met Mauve en Willem Maris, stoffeerde schilderijen van De Bock en vond uiteindelijk zijn eigen genre, maar daarmee niet het succes dat op basis van zijn talent mogelijk geweest had kunnen zijn.
'Doris Mesker' - ets, inkt op papier: Anton Mauve (herkomst: coll. Kunstmuseum Den Haag)
'Doris Mesker' - ets, inkt op papier: Anton Mauve (herkomst: coll. Kunstmuseum Den Haag)
Theodoris Ludovicus ‘Doris’ Mesker (1853, Den Haag - 1894, Den Haag) wordt op 1 februari 1853 geboren in Den Haag. Zijn vader is timmerman en zijn oudere broer Jan Mesker (1843 - 1890) is opgeleid in een drukkerij, maar weet zich via lessen aan de Haagse Teekenacademie te bekwamen in het schilderen van portretten en historiestukken. Bekendheid verwerft hij later als lithograaf voor het tijdschrift De Kunstkronijk. Theo gaat op jonge leeftijd in de leer bij zijn broer. De twee vinden onderdak in de atelierwoning van Willem Maris en Bernard Blommers in de Juffrouw Idastraat in Den Haag, waar ook Anton Mauve een tijd lang regelmatig werkt. Dat inspireert Theo om de schilder te portretteren, gezeten op een stoel, met een sigaar losjes in zijn hand.
'De boekenstal' - olieverf op doek: Theo Mesker (herkomst: coll. Joods Historisch Museum)
'De boekenstal' - olieverf op doek: Theo Mesker (herkomst: coll. Joods Historisch Museum)
In 1872 komt Mesker in aanmerking voor koninklijke subsidie via de kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae. Dit stelt hem in staat om zijn eigen weg te vinden als kunstenaar. Met zijn schilderij ‘De lithograaf’ - een portret van zijn broer aan het werk - ontvangt Mesker lovende kritieken tijdens de tentoonstelling voor Levende Meesters in 1872. Via de Amsterdamse kunsthandel Frans Buffa & Zonen verkoopt de schilder in de daaropvolgende jaren zo nu en dan een tekening, maar met prijzen onder de honderd gulden is het geen vetpot. Dat Mesker talent bezit staat buiten kijf. Regelmatig wordt hem gevraagd om schilderijen van anderen te ‘stofferen’. Zo is van verschillende, meer romantische schilderijen die De bock maakte op de Veluwe bekend dat Mesker de ruiters en paarden erin geschilderd heeft. In zijn eigen werk specialiseert Mesker in markttaferelen en het uitbeelden van beroepen. Zowel op tentoonstellingen als in de verkoop wordt zijn werk toenemend op waarde geschat. In 1884 mag hij deelnemen aan de derde tentoonstelling van het Koninklijk Genootschap van Nederlandsche Aquarellisten. Tijdens de bekende bonte avonden van kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio in de jaren 1880 en 1890 is Mesker, aldus Philip Zilcken in de Haagsche Courant ‘zoo niet de ziel van die feesten, dan toch de hoofdpersoon.’ Als pantomimespeler heeft hij menig collega-schilder vermaakt met zijn interpretaties van onder andere Alladin, Hendrik VIII en Julius Civilis.
'De geleerde' - aquarel: Theo Mesker (herkomst: coll. Groninger Museum)
'De geleerde' - aquarel: Theo Mesker (herkomst: coll. Groninger Museum)
Theo Mesker overlijdt op 28 augustus 1894 op 41-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Haag, nadat zijn broer Jan vier jaar eerder is gestorven. De eenvoudige begrafenis wordt door slechts een handjevol collega schilders en één bestuurslid van Pulchri Studio bijgewoond. Volgens een familielid heeft de schilder ‘geworsteld en gewerkt […] zoolang als hij kon.’ In 1897 worden er schilderijen van Mesker getoond tijdens een tentoonstelling van schilderijen van overleden meesters. Werk van Theo Mesker is vertegenwoordigd in de collecties van onder andere het Haags Historisch Museum, Kunstmuseum Den Haag, Museum Mesdag, Kröller-Müller Museum, Rijksmuseum Amsterdam het Joods Historisch Museum en het Groninger Museum.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Georg Hendrik BREITNER (1857-1923) watercolor "animated scene" | GoldField Auctions
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam • Uitgeverij Noordboek | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -