Bekijk profielpagina

Haagse School: de society schilder, het jubileumschilderij & een klassieker - Editie #68

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

11 mei · Editie #68 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 68ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Hoe museumbezoek in coronatijd precies zal zijn, weten we niet. Dat veel van de tentoonstellingen die zo abrupt zijn afgebroken straks ‘gewoon’ weer te bezoeken zijn, weten we wel: Breitner vs Israels in het Kunstmuseum Den Haag, Museum Jan Cunen met Haagse School x Haagse Nieuwe, het stilleven (en Buiten Schilderen) in Museum Gouda, Barbizon van het Noorden in het Drents Museum en de W.B. Tholen tentoonstelling in het Dordrechts Museum zijn nog tot - tenminste - september dit jaar geopend. Al eerder een niet te stuiten kijklust? Veel kunsthandels vieren onverminderd het voorjaar met prachtige verkooptentoonstellingen. Zij zijn - veelal op afspraak - geopend.

Een bezoeker van de tentoonstelling 'Haagse School x Haagse Nieuwe' in Museum Jan Cunen in Oss. Foto: Almicheal Fraay
Een bezoeker van de tentoonstelling 'Haagse School x Haagse Nieuwe' in Museum Jan Cunen in Oss. Foto: Almicheal Fraay
Aankomende veilingen
BUBB KUYPER HAARLEM (Online only) - “Veiling 72”, 26 tot 29 mei - met een rond winterlandschapje van Apol, tekeningen van De Bock, Van Borselen, Josselin de Jong, Jurres, Poggenbeek, Wijsmuller, Wittkamp, Eerelman en Zilcken. Waterverven van Kever, Ten Kate, Hoppenbrouwers, Hoynck van Papendrecht, een kerkinterieur van Bosboom, twee getekende ruiters van Breitner, een zittende jongen van Willem Maris en brieven van Josselin de Jong uit kuuroord Baden Baden. Check hier
'Koeien in Hollands landschap' - olieverf op paneel: J.H.L de Haas (kavel 697 Veilinghuis Van Spengen)
'Koeien in Hollands landschap' - olieverf op paneel: J.H.L de Haas (kavel 697 Veilinghuis Van Spengen)
VENDUHUIS ROTTERDAM - Algemene veiling 6 juni - met een aantal werken door Hendrik van Langen en een boerderij van Poggenbeek. Check hier - deze veiling is al voor 21 maart vermeld geweest , vanwege corona is deze uitgesteld.
VEILINGHUIS VAN SPENGEN HILVERSUM - Kunst- antiek en schilderijenveiling veiling - online bieden geopend tot 8 t/13 juni - met spelende meisjes op het strand van Antonie de Jonge, Constant Artz, Bauffe, Apol, Kever, Van Ingen, Robertson, een koe van Willem Maris, De Hoog, Van Wijngaerdt, Graadt van Roggen, een bloeiende boom van Gorter, Van Konijnenburg, Ten Kate, een Amersfoorter stadsgezicht van Wolter, Weyns, een schoolmeester van Richard Bisschop, W.G.F. Jansen, Stroebel, Grobe, Van Rossum du Chattel, Jurres, De Haas, Stutterheim, Van der Tonge, Heijl, Schiedges, een Oosters straatje door Van Soest, Jacques Zon, De la Rivière, Bartus Korteling, een meisje met diadeem door Braaksensiek en Rueter. Check hier
Museum Veluwezoom zoekt fondsen voor jubileumschilderij Gerard Bilders
'Herders met vee bij een bosbeek' - olieverf op doek: Gerard Bilders
'Herders met vee bij een bosbeek' - olieverf op doek: Gerard Bilders
Museum Veluwezoom heeft een Jubileumfonds in het leven geroepen waarmee zij hopen het schilderij ‘Herders met vee bij een bosbeek’ van Gerard Bilders te kunnen verwerven. Wie de afbeelding bekijkt, wordt gelijk meegenomen in de aangenaam lome sfeer van een zomerse dag. De eerste bedragen zijn al binnen, maar er is nog een flink bedrag nodig om de herders binnen de muren van het museum te krijgen! Ondertussen zijn aldaar de deuren - nog tot 1 juni - gesloten. Het museum besteed in tijden van corona middels een film aandacht aan hun lopende tentoonstelling over de graficus Koos van Tol. Meer informatie over het jubileumschilderij hier
Boek: De Haagse School
Tijd voor een klassieker. En daarvan zijn er eigenlijk niet eens zo veel; boeken met de Haagse School als hoofdonderwerp. Dat stelt ook de schrijver van ‘De Haagse School’ G. Colmjon vast in de inleiding van zijn boek over ‘de vernieuwing van onze schilderkunst sinds het midden der negentiende eeuw’ uit 1950, met tachtig afbeeldingen ‘bijeengebracht door P.A. Scheen’. Een beknopt overzicht van de geschiedenis van de Haagse School waarbinnen de schrijver bewust inhaakt op de inzichten van de criticus Albert Plasschaert en kunsthandelaar J. Tersteeg. Via een voorbeschouwing met hun leermeesters (Haagse romantici als Schelfhout en Van Hove en de Franse school van Barbizon), bespreekt Colmjon de schilders van de Haagse School. Veel aandacht voor Roelofs, Weissenbruch, Mesdag, Bilders, Mauve en ‘de Marissen’. Gevolgd door een uitstapje naar de Franse impressionisten en een overzicht van de Nederlandse ‘minor masters’. Een leesbaar boek, waarbij dient te worden aangetekend dat de feitelijke standaardwerken over de Haagse School later verschenen. Met name die van De Gruyter (1965) en ‘De Haagse School - Hollandse Meesters van de 19de eeuw’ van Ronald de Leeuw, John Sillevis (1983). En in 2015 ‘Holland op z'n mooist’, naar aanleiding van een tentoonstelling van Kunstmuseum Den Haag en het Dordrechts Museum.
De Haagse School (1950) - Geschreven door: G. Colmjon / Uitgegeven door Leidsche Uitegevers Maatschappij, Rijswijk. 85 pagina’s.
Via Instagram: @museum_gouda
Museum Gouda on Instagram: “De VLOG OP VRIJDAG van conservator Ingmar Reesing gaat over een van onze topstukken: ‘De gezusters Arntzenius’ van Willem Bastiaan Tholen (1895).”
Biografie: Antoon van Welie
Prins Hendrik, Juliana, Bernhard, Willem Kloos, Marcellus Emants, Louis Couperus, de beau monde van Parijs, drie katholieke pausen en de dictator Mussolini hebben één ding gemeen. Ze zijn allemaal geportretteerd door Antoon van Welie. Society schilder met een on-Nederlandse allure, die zich moeiteloos bewoog in de hoogste Europese kringen.
Van Welie portretteert zangeres Alys Lorraine (foto: C.M. Dewald, 1909)
Van Welie portretteert zangeres Alys Lorraine (foto: C.M. Dewald, 1909)
Johannes Antonius (Antoon) van Welie (Afferden, 1866 - Den Haag, 1956) wordt op 18 december 1866 geboren in Afferden, een Gelders dorp aan de Maas, alwaar zijn vader notaris is. De jonge Antoon is voorbestemd zijn vader op te volgen, maar zijn moeder staat open voor de artistieke ambitie van haar zoon. Hij gaat kortstondig naar de Lagere Tekenschool in Den Bosch, maar zijn talent brengt hem al snel naar Antwerpen, waar hij studeert aan de Academie voor Beeldende Kunsten en kennismaakt met het mondaine leven. Antoon kan niet alleen goed overweg met potlood en penseel. Ook in de omgang met mensen schuilen onverholen kwaliteiten. Een koninklijke subsidie, uitgereikt door koning Willem III maakt het de jonge kunstenaar mogelijk om te reizen in Frankrijk en Italië en Duitsland. Antoon maakt kennis met het culturele leven van Parijs, Nice en Cannes, hij reist door naar Florence, Napels en Rome. Via Venetië komt hij uiteindelijk in München, waarna hij terugkeert naar Antwerpen om zijn studie af te ronden. De creatieve kosmopoliet heeft voldoende bagage om zijn carrière glansrijk te starten. Zijn eerste werk kenmerkt zich door invloeden van het symbolisme. Hij maakt kerkinterieuren, religieuze voorstellingen en portretten voor de verkoop. In 1899 wordt Van Welie spoorslags beroemd. De 32-jarige schilder organiseert een tentoonstelling met zijn werk tegenover de grote overzichtstentoonstelling van het werk van Antoon van Dijk in Antwerpen. Van Welie bewondert de meester uit de zeventiende eeuw die qua thematiek zo dichtbij hem staat en hij heeft zijn PR-machine dan al goed op orde, want reeds tijdens de tentoonstelling verschijnen in Franse en Duitse publicaties artikelen over zijn werk. Ook de Nederlandse pers is lovend; behalve misschien Toorop en Jan Veth is er geen betere portretschilder.
'Portret van de kunsthandelaar H.G. Tersteeg voor 'De Spinster' van Jozef Israëls' 1909 - olieverf op doek: Antoon van Welie
'Portret van de kunsthandelaar H.G. Tersteeg voor 'De Spinster' van Jozef Israëls' 1909 - olieverf op doek: Antoon van Welie
Vanuit Den Bosch maakt de schilder een succesvolle tournee langs Europese tentoonstellingszalen. Van Berlijn tot Wenen en van Athene tot Frankfurt. In 1903 betrekt Van Welie ook een atelier in Parijs, waar hij snel naam maakt. Hij schildert er de sterren van het moment. Dansers, operazangers en toneelspelers. En daarnaast krijgt hij vele portretopdrachten in gegoede, Parijse kringen. In 1905 verblijft Van Welie negen maanden in het Vaticaan, als ‘artist in residence’. Paus Pius X is de eerste van drie pausen (Benedictus XV en Pius XI volgen) die hij gedurende zijn leven zal portretteren. De schilder begeeft zich niet alleen tussen de (invloed)rijken der aarde, hij wordt zelf ook een vermogend man. In 1912 koopt hij een huis in Londen en in 1920 een villa aan de Wilhelminastraat in Den Haag. Hier brengt hij ook zijn immer uitdijende kunstcollectie onder. De opdrachten blijven binnenstromen. Een van de meest opmerkelijke is het portret van de - dictator Mussolini dat Van Welie in 1927 maakt.
'De drie getrouwen' gedateerd: '33 + '38 + '50 - olieverf op doek: Antoon van Welie (herkomst: coll. Daatselaar Fine Arts & Antiques)
'De drie getrouwen' gedateerd: '33 + '38 + '50 - olieverf op doek: Antoon van Welie (herkomst: coll. Daatselaar Fine Arts & Antiques)
‘Men kan er slechts bij concludeeren, dat Antoon van Welie niet genoeg kracht en inhoud had om tusschen pausen, kardinalen, prinsen, gravinnen… wat afstand en critiek te bewaren, om het attische zout van den humor te hanteeren, gelijk Van Dongen dit zoo meesterlijk verstaat. Hij is werkelijk slechter en slechter gaan schilderen en dat hij zoo beroemd is bewijst ten overvloede, hoe oppervlakkig ook het rijke, het ‘betere’ publiek over kunst oordeelt,’ schrijft Jan Engelman in 1935 in het tijdschrift De Gemeenschap, waarmee hij illustreert hoe een vaardig, maar al te high brow schilder tegen het eind van zijn carrière in een verkeerde tijd terechtkomt. Op 3 maart 1945 wordt tijdens het vergissingsbombardement van de Britse geallieerden zijn villa in de Haagse wijk Bezuidenhout verwoest. Wanneer in 1949 zijn partner Lambertus Koelemeij (1894 - 1949) overlijdt, trekt Van Welie zich steeds verder terug uit het openbare leven, maar hij blijft schilderen. In zijn laatste werk keert hij terug naar de vertrouwde symboliek van het katholicisme. In 1951 ontstaat er flink wat reuring wanneer hij een portret van koningin Juliana teveel naar een heilige Maria zou hebben geconstrueerd. Van Welie herwerkt het schilderij en een jaar later is het alsnog te zien tijdens de tentoonstelling ter ere van zijn 85ste verjaardag in het panorama Mesdag gebouw. Antoon van Welie overlijdt op 24 september 1956 in Den Haag. In 2003 is er in het Louis Couperus Museum en Museum Mesdag in Den Haag een dubbeltentoonstelling over Van Welie. In 2007 is er in het Museum Valkhof in Nijmegen een tentoonstelling over de schilder, waarbij ook de film ‘De laatste decadente schilder’ getoond werd en een monografie verschijnt. Bekijk de film hier
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Details zu  WILLEM CORNELIS RIP 1856-1922 ÖLGEMÄLDE ANTIK DINTELOORD HOLLAND WINDMÜHLE KANAL Details zu  WILLEM CORNELIS RIP 1856-1922 ÖLGEMÄLDE ANTIK DINTELOORD HOLLAND WINDMÜHLE KANAL
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -