Haagse School: de wereld van de familie Slager, PAN in perspectief & twee keer totaal - Editie #82

#82・
480

abonnees

110

edities

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

23 november · Editie #82 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 82ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Een editie vol video’s en digitale initiatieven. De vrucht van het uitzonderlijke jaar 2020? Een jaar dat er voor heeft gezorgd dat PAN Amsterdam niet plaatsvindt. In de RAI welteverstaan, want met het initiatief ‘PAN in Perspectief’ zullen eind november toch 110 kunsthandelaren hun deuren openen. In real life. Van Groningen tot Zeeland. Van Limburg tot Noord-Holland. En in Friesland? Daar hebben ze alvast besloten dat de Elfstedentocht deze winter niet doorgaat. Vanwege de coronamaatregelen. En niet vanwege een te geringe ijsdikte. Tholen maakt schaatsen door het Hollandse landschap desondanks tastbaar. Mocht de strenge vorst ook deze winter niet doorzetten.

Nummer 96 Schaatsenrijders 1904 olieverf, paneel 20 x 30,8 cm Eigenaar: Marie Agathe Boddaert Gelderman (1844-1914) (Den Haag) - zoals te vinden in het meest recente RKD Bulletin, zie verderop in deze nieuwsbrief
Nummer 96 Schaatsenrijders 1904 olieverf, paneel 20 x 30,8 cm Eigenaar: Marie Agathe Boddaert Gelderman (1844-1914) (Den Haag) - zoals te vinden in het meest recente RKD Bulletin, zie verderop in deze nieuwsbrief
Aankomende veilingen
BUBB KUYPER HAARLEM - Kunst- & antiekveiling 10 november -met een tekening van koning Willem III op zijn sterfbed door Johan Braakensiek, Cossaar, Heuff, Haverkamp, Jessurun de Mesquita, Van Konijnenburg, Arnold en Edzard Koning, Simon & Willem Maris, Markus, De Moor, Plasschaert, Jacob Ritsema, W.J. Schütz, Schwartze, Smith, Toorop, De Vries Lam, Weiland, een gezicht op de Ooijpolder bij Nijmegen door Wiggers, Morgenstjerne Münthe, Van Borselen, Bosboom, Famars Testas, Poggenbeek, Savrij, Weissenbruch, Witkamp en leeuwen door Zürcher. Check kavels 3184 - 4117 hier en 4500 - 4776 hier.
NOTARISHUIS ARNHEM - Kunst- en antiekveiling - 7 december - eerste kavel opent online om op 27 november. Check hier.
VEILINGHUIS ALD FRYSLÂN IJLST - Kunst- en antiekveiling - 8 t/m 10 december - catalogus binnenkort online. Check hier.
Kunstbeurs: 'PAN In Perspectief' - Heel Nederland
Kunsthandel Pygmalion in Maarssen opent tijdens de 'PAN ins Perspectief' dagen haar deuren met de tentoonstelling 'Connecting Cultures'.
PAN IN PERSPECTIEF - 25 T/M 29 NOVEMBER 2020
Tentoonstelling: 'Stap in de wereld van de familie Slager' - Museum Slager - Den Bosch
Stap in de wereld van de familie Slager
Stap in de wereld van de Familie Slager
Website: vernieuwe website Van Gogh Museum
Dept x Van Gogh Museum: een digitale totaalbeleving voor iedereen
Publicatie: 'De ‘totaal expositie’ van W.B. Tholen bij de Rotterdamsche Kunstkring in 1906' - RKD Bulletin
Veel werken uit de recent geëindigde Willem Bastiaan Tholen tentoonstelling 'Een gelukkig natuur' in het Dordrechts Museum waren ook vertegenwoordigd in 1906.
De ‘totaal expositie’ van W.B. Tholen bij de Rotterdamsche Kunstkring in 1906 - RKD Bulletin
Via Instagram: @demesdagcollectie
De Mesdag Collectie vraagt zich af of mensen nog weten wat breeuwen is: Weet jij wat ‘breeuwen’ inhoudt? Het schip in dit schilderij ondergaat een winterreparatie, waarbij alle kieren en spleten van de scheepshuid worden dichtgemaakt met behulp van uitgeplozen touw of teer. Deze reparatievorm wordt ’breeuwen’ genoemd en dat is meteen ook de titel van het kunstwerk⛵‘Breeuwen’ (ca 1874-1875) van Hendrik Willem Mesdag. Instagram post hier
Biografie: Anna Kerling
Anna Kerling werd gekwalificeerd als stil en ingetogen. Dat gold voor zowel haar persoon als haar werk. Desalniettemin was de schilderes één van de eerste, internationaal succesvolle, professionele kunstenaressen die de Haagse Academie heeft voorgebracht.
De jubilaresse, Anna Kerling, zittend in het midden. Achter haar mevrouw Rosa Spanjaard, de voorzitster van 'Odis. Geheel rechts Willy Sluiter, de voorzitter van 'Pulchri Studio'. (Foto & bijschrift Haagsche Courant 19-05-1932)
De jubilaresse, Anna Kerling, zittend in het midden. Achter haar mevrouw Rosa Spanjaard, de voorzitster van 'Odis. Geheel rechts Willy Sluiter, de voorzitter van 'Pulchri Studio'. (Foto & bijschrift Haagsche Courant 19-05-1932)
Anna Elisabeth Kerling (Den Haag, 1862 - Den Haag, 1955) wordt op 19 maart 1862 in Den Haag geboren. Vader Hermanus Johannes Kerling is zelfstandig stoffeerder en in die hoedanigheid werkzaam in de hofstad, nadat hij twee jaar eerder in het Gelderse Rheden was getrouwd met de zeventien jaar jongere Elsken Collignon. Zij is drieëntwintig wanneer dochter Anna geboren wordt. Zeven jaar later volgt een zoon. Anna is in 1879 één van de eerste leerlingen aan de ‘Industrieschool voor meisjes’ in Den Haag. Hier krijgt zij tekenles van de bekende dierenschilder Otto Eerelman. Zo wordt zij klaargestoomd voor een vervolgopleiding aan de Haagse Academie voor Beeldende kunsten, waar zij van 1884 tot 1887 deel uitmaakt van de ‘damesklas’ die daar sinds een aantal jaar actief is. Ze krijgt ook raadgevingen van Suze Robertson.
'Boerenmeid in de keuken' - olieverf op board: Anna Kerling (kavel 1067 tijdens de veiling van Veilinghuis De Eland op 26 november)
'Boerenmeid in de keuken' - olieverf op board: Anna Kerling (kavel 1067 tijdens de veiling van Veilinghuis De Eland op 26 november)
Al vanaf eind jaren ‘80 worden de schilderijen van Kerling met regelmaat tentoongesteld. De 'kleurrijke, sappige’ bloemstillevens, figuren en stadsgezichten oogsten onverminderd gunstige kritieken. Tijdens de groepstentoonstellingen van Pulchri Studio worden haar schilderijen regelmatig verkocht. ‘Een belofte voor de toekomst’ noemt Het nieuws van de dag de schilderes in 1891 naar aanleiding van haar werk tijdens de tentoonstelling ten bate van het Burger Ziekenhuis in Amsterdam. Nog in datzelfde jaar exposeert zij met de meesters van de Haagse School in de Hannover Gallery in Londen. In 1895 maakt zij voor het eerst haar opwachting tussen de ‘grote jongens’ tijdens de ‘Vierjaarlijksche’ tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam, waar zij de komende decennia tot de vaste inzenders zal behoren. Met tentoonstellingen in binnen- en buitenland (San Francisco, Parijs) behoort Kerling tot de top van de vrouwelijke kunstenaars in Nederland. Uiteraard doet zij ook mee aan de grote ‘De Vrouw 1813 - 1913’ tentoonstelling in Amsterdam.
'Hoekje uit de serre' - olieverf op doek: Anna Kerling (herkomst: privé collectie)
'Hoekje uit de serre' - olieverf op doek: Anna Kerling (herkomst: privé collectie)
In 1932 wordt, ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de schilderes, een ere-tentoonstelling georganiseerd door de in 1927 opgerichte ‘vereniging van schilderessen’: ODIS. Een acroniem voor Ons doel is schoonheid. Deze vereniging is voortgekomen uit de eerste vrouwensociëteit opgericht in 1921. De dames komen bijeen in Lyceum, Clubgebouw voor Vrouwen aan de Lange Vijverberg in Den Haag. ‘Stil en ingetogen, als Anna Kerling is, is ook haar werk,’ zo opent voorzitter Rosa Spanjaard haar speech ter ere van de jubilaris, die zelf ook enige tijd voorzitter van de vereniging is geweest. De kranten besteden ruim aandacht aan de gebeurtenis. Twintig jaar later, wanneer ODIS wederom een tentoonstelling organiseert ter ere van de - dan 90-jarige - schilderes, is de aandacht aanzienlijk minder groot. Bij haar overlijden, drie jaar later, slechts een ‘kortje’ in Het Vaderland. Anna Kerling is bijgezet in het familiegraf op de begraafplaats Oud Eik en Duinen in Den Haag. Behalve lid van ODIS en Pulchri Studio was Kerling ook lid van Arti et Amicitiae in Amsterdam. Onder andere het Kunstmuseum in Den Haag en het Rijksmuseum Amsterdam hebben werk van haar hand in de collectie.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Details zu  Gemälde Ölgemälde Niederlande Rotterdam W. Bruynzeel 45 x 37cm Den Haager Schule Details zu  Gemälde Ölgemälde Niederlande Rotterdam W. Bruynzeel 45 x 37cm Den Haager Schule
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -