Bekijk profielpagina

Haagse School: depot-app, een nieuwe kastelein & de dierenschilder van Düsseldorf - Editie #107

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

8 november · Editie #107 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 107de editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Het Teylers Museum in Haarlem is op zoek naar een schilder, maar niet ééntje met een kunstopleiding: ‘Als schilder bij Teylers zet je op het ene moment de monumentale voordeur in de lak, ben je het andere moment in een museumzaal bezig om de kozijnen of wanden te schilderen, en bespreek je de andere dag met de conservator het schilderen van de fossielenvitrines.’ Een romantische baan, waarmee deze schilder in voetsporen zal treden van de roemruchte schilderende conservatoren (Vincent Jansz van der Vinne, Wybrand Hendricks, Gerrit Jan Michaëlis, Hendrik Jacobus Scholten) die het museum in het verleden had. Zij werden ook wel ‘kasteleins’ genoemd. Pieter Teyler van der Hulst heeft nota bene testamentair laten vastleggen dat de conservatoren van zijn collectie - die na zijn overlijden in een stichting is overgegaan - bij voorkeur zelf ook schilderkunstig onderlegd zijn. Lees meer over de kasteleins van Teylers in het blog van junior conservator Myrthe Krom.

Hoekje van het privéatelier zoals het in 1871 voor het eerst werd ingericht door kastelein Hendrik Jacobus Scholten in het pand aan de Bakenessergracht 84. (bron: teylersmuseum.nl)
Hoekje van het privéatelier zoals het in 1871 voor het eerst werd ingericht door kastelein Hendrik Jacobus Scholten in het pand aan de Bakenessergracht 84. (bron: teylersmuseum.nl)
Aankomende veilingen
VENDUEHUIS DEN HAAG - Nineteenth Century & Early Modern Art - zaalveiling 18 november - met Adrianus Eversen, P.C. Dommersen, Leickert, Springer, Eerelman, Vester, Stroebel, Vertin, Kleijn, H.P. Koekkoek, Bosboom, een duindorp door Everhardus Koster, de aanlegplaats der Amerikaansche boot te Rotterdam door C.C. Dommersen, J.H.B. Koekkoek, Hendrik Krabbé, Ronner-Knip, Geraldine van de Sande Bakhuijzen, J.H. Weissenbruch, Mauve, twee molens door Gabriël, bloemen door Akkeringa en ook bloemen door Van Looy, Oerder, Arntzenius, Witsen, De Zwart, Zandleven én Breitner. Een duindoorkijkje naar Zoetelande van Hart Nibbrig, Bleckmann, Willem Maris, Willem Roelofs, Louis Apol, H.W. Mesdag, Blommers, een gezicht op Dordrecht door Jacob Maris, Scherrewitz, Klinkenberg, Morgenstjerne Münthe, Wolter, Jongkind, een kameel in de woestijn door Marius Bauer, De Josselin de Jongh, Helfferich en een dame in het atelier door Toorop. Check hier.
KORST VAN DER HOEFF DEN BOSCH - Kunst & Antiek veiling - 15 tot 19 november - met Van Kregten, Groenewegen, een tinnen kan door Rueter, Koldewij, Oerder, Van der Waay, Nakken, Ter Meulen, Julius van de Sande Bakhuijsen, Van Gulik, De Zwart, Kever, Weijns, Geijp, Kruseman van Elten, Willy Sluiter en een sepiatekening door Vogel. Check hier.
'The artist studio with a lady in white' 1883 - olieverf op doek: Jan Toorop (lot 214 zaalveiling, Venduehuis Den Haag)
'The artist studio with a lady in white' 1883 - olieverf op doek: Jan Toorop (lot 214 zaalveiling, Venduehuis Den Haag)
DERKSEN VEILINGBEDRIJF - tot 18 november - met Schipperus, Nakken, Mesdag-van Calcar, Rensburg, De la Rivière, Bakker-Korff, Pieters, Heijl, Dievenbach, Bastert, een kleine scheepswerf door Van Vuuren, Geerlings, Van der Weele, Van der Nat, Dros, Munninghof, Van der Worp, Sjamaar, Tjarda van Starckenborgh, Frits Mondriaan, Larij, Van de Linde, Markus, Steelink jr. en Pothuis. Check hier.
VENDUEHUIS DEN HAAG - Old Masters, nineteenth century & early modern art - online tot 21 november - met David Bles, Bakker-Korff, Steelink jr., C.C. Dommersen, Kleijn, J.H.B. Koekkoek, officiers aan tafel door Lingeman, Van den Bergh, W.C. Nakken, Vos, Raaphorst, Te Gempt, twee puppies door Eerelman, Willem Maris, diverse werken door Louwrens Hanedoes en een besneeuwd kerkhof door Gabriël Hanedoes, Arntzenius, Israëls, J.H. Weissenbruch, Jongkind, Akkeringa, Rueter, Offermans, Kever, de ophaalbrug bij de Drommedaris in Enkhuizen door Tholen, Blommers, Bakels, Kerssemakers, Briët, De Bock, diverse herfstlandschappen door Gorter, Willy Sluiter, Le Comte, Toorop, Marius Bauer, Frans Oerder, Van Dam-van Isselt en een stilleven met uien door Robertson. Check hier.
Tentoonstelling: Kunst Zij Ons Doel - Twee eeuwen kunst aan het Spaarne - Haarlems Museum
200 jaar KZOD - Museum Haarlem - tot 25 maart 2022
Nieuws: "App-centered" Boijmans Depot geopend
Depot app - Museum Boijmans Van Beuningen Depot app - Museum Boijmans Van Beuningen
Tentoonstelling: 'Kaarslicht' - Museum Gouda
'Kermis bij avond' - olieverf op doek: Johannes Rosierse (herkomst: coll. Dordrechts Museum)
'Kermis bij avond' - olieverf op doek: Johannes Rosierse (herkomst: coll. Dordrechts Museum)
Kaarslicht | Museum Gouda - 12 november t/m 27 maart 2022
Via Instagram: @zaansmuseum
“Ga nu de Zuiderzee zien, eer het te laat is. Want lang zal ‘t niet duren, of groene polders vervangen de kabbelende golfjes.”
Dat schreef Jac. P. Thijsse in het voorwoord van het album ‘Langs de Zuiderzee’. Hoewel de indamming van de Zuiderzee pas in 1932 werd voltooid, vormt het Verkade-album een prachtige herinnering aan een inmiddels verdwenen landschap en cultuurgebied.
De vaak dromerige kunstwerkjes van Willem Wenckebach, Jan Voerman jr. en Edzard Koning voeren de kijker mee naar vervlogen tijden. Te bewonderen tot en met 30 januari 2022 in onze Verkade Experience.
Bekijk de post op Instagram hier.
Biografie: Richard Burnier
Richard Burnier was een man van zijn tijd. De schilder was als één van de eersten in Oosterbeek, werkte op het Parijse atelier van Barbizonschilder Constant Troyon en in Düsseldorf kreeg hij les samen met Güde, Böcklin en Feurbach. Hoewel het Nederlandse landschap Burniers belangrijkste inspiratiebron bleef en hij een tijdlang werkte in en rond zijn geboorteplaats Den Haag, raakte de schilder in zijn vaderland al snel in de vergetelheid.
Trouwakte Richard Burnier en Julia Furnivall uit 1879
Trouwakte Richard Burnier en Julia Furnivall uit 1879
Richard Burnier wordt op 6 augustus 1826 in Den Haag geboren. Zijn moedert is Brits en zijn vader een Nederlandse legerluitenant met Zwitserse roots. Richard volgt nog voor zijn achttiende zijn eerste kunstopleiding aan de Koninklijke Akademie in Amsterdam. In die periode komt hij ook regelmatig in Wolfheze en Oosterbeek, waar hij werkt in de natuur en in contact komt met de schilders rondom Johannes Warnardus Bilders. In 1845 gaat hij voor het eerst naar Düsseldorf, waar hij aan de kunstacademie, samen met onder andere Gude, Böcklin en Feuerbach leskrijgt van de histiorieschilder Johann Wilhelm Schirmers. Al in 1849 is de jonge kunstenaar vertegenwoordigd op een tentoonstelling van levende Meesters in Den Haag. Het ‘landschap met figuren’ wordt lovend besproken.
'A wooded landscape with a shepherd and his flock' - olieverf op doek: Richard Burnier (herkomst: voorm. coll. Bonhams)
'A wooded landscape with a shepherd and his flock' - olieverf op doek: Richard Burnier (herkomst: voorm. coll. Bonhams)
In 1855 gaat Burnier naar Parijs, waar hij een plekje op het atelier van Constant Troyon weet te bemachtigen. De beide schilders vinden elkaar in hun liefde voor vee en de Hollandse meesters, met Paulus Potter voorop. Zijn stier zouden ze zelfs samen hebben bekeken in het Mauritshuis. Burnier verblijft behalve in Parijs ook langere tijd in Brussel en Luik, voordat hij in 1864 terugkeert naar Nederland. Eerst naar Amsterdam, maar vervolgens al snel naar Den Haag, waar hij als lid van kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio ook in contact komt met Willem Maris en Anton Mauve. Hoewel hij zich thuisvoelt in de hofstad en succesvol landschappen en strandgezichten in de stijl van de Haagse School vervaardigt, komt hij toch terug bij zijn eerste liefde. In 1868 vertrekt Burnier naar Düsseldorf om zich daar te vestigen. Twee jaar later ontmoet hij de Engelse Julia Furnivall. Ze trouwen in Londen en krijgen drie kinderen, waaronder dochter Alice in 1877, die met de Duitse kunstenaar Max Stern zou trouwen. In 1879 herhaalt het echtpaar hun trouwbeloften voor de burgerlijke stand in Den Haag.
'A woman with cattle looking out over a river' - olieverf op paneel: Richard Burnier (herkomst: privé collectie)
'A woman with cattle looking out over a river' - olieverf op paneel: Richard Burnier (herkomst: privé collectie)
Richard Burnier overlijdt op 17 maart 1884 op 57-jarige leeftijd in zijn woonplaats Düsseldorf. In de Nederlandse kranten wordt slechts kort aan de schilder gerefereerd als ‘Nederlandsch kunstenaar’ die meermaals met ‘gestoffeerde landschappen’ had geëxposeerd. Volgens de Het Vaderland zijn de meeste stukken van de ‘dierenschilder’ naar Amerika gegaan. Werk van Burnier is onder andere vertegenwoordigd in de collecties van het Kunstpalast Düsseldorf, de Hamburger Kunsthalle, Pinakothek München, MSK Gent, Museum La Bovarie in Luik en het Museum of Fine Arts in Boston.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
'Mother soothing her child' - olieverf op doek op board: Bernard de Hoog (lot 175, Bonhams London)
'Mother soothing her child' - olieverf op doek op board: Bernard de Hoog (lot 175, Bonhams London)
Bonhams : Bernard De Hoog (Dutch, 1867-1943) Mother soothing her child
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam • Uitgeverij Noordboek | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -