Bekijk profielpagina

Haagse School: Dordtse wanderlust, hoogstaande humor & een jubileumtentoonstelling - Editie #122

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

6 juni · Editie #122 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 122ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
De zomer staat voor de deur. Een zomer waarin we vrij reizen, ontdekken en genieten van andere landschappen en culturen. Zoals buitenlandse schilders dat meer dan honderd jaar geleden ook in Nederland kwamen doen. Hun schilderijen reizen nog steeds. Naar tentoonstellingen over de hele wereld. Soms ook met een andere reden: Claude Monet (Parijs, 1840 - Giverny, 1926) is weer terug in het Zaans Museum, nadat het schilderij dat de Franse schilder in 1871 maakte tijdens zijn verblijf in de Zaanstreek vorige zomer uit het museum gestolen werd. Het is volledig gerestaureerd en weer terug op z'n plek. Een Schevenings strandgezicht van Wassily Kandinsky (Moskou, 1866 - Neuilly-sur-Seine, 1944) uit 1904 is net voor 275.000 euro verkocht tijdens een veiling in Berlijn. Het is één van de vele werken die de avantgardistische schilder maakte tijdens zijn Nederlandse verblijf. Geheel in de luchtige stijl van de late Haagse School, waarvan ook een voorbeeld te vinden is in het Centre Pompidou in Parijs. Kandinsky kwam, net als Monet, vaker terug naar het land waarover die laatste opmerkte dat hij er ‘genoeg te schilderen voor een heel leven’ kon vinden.

'Scheveningen - strand' 1904 - olieverf op doek op paneel: Wassily Kandinsky (herkomst: voorm. coll. Grisebach, Berlijn)
'Scheveningen - strand' 1904 - olieverf op doek op paneel: Wassily Kandinsky (herkomst: voorm. coll. Grisebach, Berlijn)
Aankomende veilingen
VENDUE NEXT DOOR DEN HAAG - 7 juni - met een getekend gezicht op ‘Katwijk a/d Rhijn’ door Kiers, bloemen door Meeles en Van Assendelft. Check hier.
FISCHER’S AUCTION EDE - Kunstveiling voor de Natuur - 10 juni - met Ten Kate, Constant Artz, Dijsselhof, Raaphorst en een Ierse Setter door J.F. Hulk. Check hier.
VEILINGHUIS ONDER DE BOOMPJES LEIDEN - Juni veiling - 20 t/m 22 juni - Kijkdagen zijn van 17 t/m 20 juni. De catalogus van de veiling wordt op 11 juni gepubliceerd. Check hier.
VEILINGHUIS KORST VAN DER HOEFF DEN BOSCH - Kunst & Antiek veiling - 20 t/m 24 juni - De catalogus komt vrijdag 10 juni om 17.00 uur online. Check hier.
VEILINGHUIS ALD FRYSLAN IJLST - Kunst- en antiekveiling - 20 t/m 23 juni - meer informatie binnen kort. Check hier.
Tentoonstelling: 'Wanderlust' | Nederlandse kunstenaars op reis 1800-1900 - Dordrechts Museum
'Het dal van de Rummel bij Constantine, Algerije' 1906 - olieverf op doek: Ferdinand Hart Nibbrig (herkomst: coll. Dordrechts Museum)
'Het dal van de Rummel bij Constantine, Algerije' 1906 - olieverf op doek: Ferdinand Hart Nibbrig (herkomst: coll. Dordrechts Museum)
Wanderlust - Dordrechts Museum - 19 juni 2022 tot 8 januari 2023
Tentoonstelling: 90 jaar RKD - Den Haag
1. Fotoalbum van Jonkheer Gevers van Marquette, 1885-1915, collectie RKD 2. Mondriaans horoscoop, 1912, collectie RKD, archief Piet Mondriaan
1. Fotoalbum van Jonkheer Gevers van Marquette, 1885-1915, collectie RKD 2. Mondriaans horoscoop, 1912, collectie RKD, archief Piet Mondriaan
Jubileumtentoonstelling 90 jaar RKD - 24 mei tot en met 4 november 2022
rkd.nlDeel
Via Instagram: @limpression_schilderijen
Twee ansichtkaarten welke Jo Koster in de jaren 1920-25 zelf maakte toen zij in het Italiaanse kunstenaarsdorp Positano verbleef. Deze juweeltjes zijn binnenkort te bewonderen op een expositie in het Marie Tak van Poortvliet museum in Domburg tijdens de expositie “stug en stoer - de weg van Jo Koster en Dora Koch-Stetter”.
Bekijk volledige post op Instagram hier.
Biografie: David Bles
David Bles was een begaafd schilder, datzelfde mag ook gezegd worden van zijn capaciteiten als netwerker. In zijn tijd was hij een belangrijk figuur in het culturele leven van Den Haag. Maar omdat zijn genreschilderijen met het opkomende impressionisme steeds vaker werden weggezet in de hoek van de humoristische anekdotiek uit vervlogen tijden, is de roem van David Bles al snel verbleekt.
David Joseph Bles (Den Haag, 1821 - Den Haag, 1899) wordt op 19 september 1821 in Den Haag geboren in een Joods koopmansgezin. Op zijn dertiende wordt David al toegelaten tot de Haagsche Teeken-academie, waar hij vele jaren kind aan huis zal blijven. Van 1838 tot 1841 krijgt hij, samen met onder andere Ten Kate en Bosboom, les van Cornelis Kruseman (Amsterdam, 1797 – Lisse, 1857), die hem naar Parijs stuurt. In 1842 vindt David aldaar onderdak in het atelier van historieschilder Joseph-Nicolas Robert-Fleury. Na een leerperiode van een jaar keert de jonge schilder terup op het oude nest. Tot 1845 volgt hij opnieuw lessen aan de Haagse Academie
'Armoede en weelde' 1848 - olieverf op paneel: David Bles (herkomst: coll. Teylers Museum, Haarlem)
'Armoede en weelde' 1848 - olieverf op paneel: David Bles (herkomst: coll. Teylers Museum, Haarlem)
Bles maakt snel naam met zijn genrevoorstellingen; van interieurs van rijke families tot boudoirs en van volkskeukens tot herbergscènes. De buitenlandse pers vergelijkt hem met de Franse rococoschilder Antoine Watteau (1684 - 1721), terwijl hij in Nederland wel geroemd, maar ook al snel in een bepaalde hoek wordt weggezet. ‘David Bles, de humorist onder onze schilders - wiens satyren ook somtijds door naïeviteit en sterniaansch gevoel een hooger geur wordt bijgezet - heeft tegenwoordig iets rustigers in het effekt zijner schilderijen…’ schrijft criticus Alberdingk Thijm in 1858 in het tijdschrift Dietsche Warande naar aanleiding van zijn deelname aan de Parijse salon, waar hij in 1863 een gouden medaille zal winnen. Bles verblijft regelmatig voor een langere periode in de Franse hoofdstad om inspiratie op te doen, maar vergeet ondertussen niet om carrière te maken in de hofstad. De schilder is van 1863 tot 1866 voorzitter van kunstenaarsvereniging Pulchri Studio, die dan net verhuisd is naar het Hofje van Nieuwkoop. In deze periode is hij, met onder andere collega schilder Louwrens Hanedoes en criticus Carel Vosmaer, ook één van de initiatiefnemers voor de oprichting van het huidige Kunstmuseum Den Haag. Onder een selecte groep zeer vermogende opdrachtgevers is zijn werk, vaak gebaseerd op poëzie (van Jacob Cats tot A.J. de Bull), ongekend populair en levert ook navenant hoge prijzen op. In 1891 wordt de zeventigste verjaardag van de schilder groots gevierd. In het artikel dat bij die gelegenheid in Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift verschijnt, plaatst men zijn werk in de traditie van Frans Hals, Jan Steen en Adriaen Brouwer. Dat hij ook in zijn latere leven - wanneer de losse toets van de Haagse School definitief de toon bepaalt - nog steeds een grote naam is, blijkt wel uit de regels van dichter Florentijn uit 1897:
‘O guitig kind, zoo jong en zoo oud / Wat genot u aan te staren! / U ziende, zie ik het geestig verleên / Dat van voor honderd jaren!
 Gij zijt een meiske van David Bles / Mij lachend in de armen gevlogen: / Een jong, moot zusje van Betje Wolff / Met heur grappige duvelkensoogen.’
In datzelfde jaar laat koningin Wilhelmina zich portretteren door Bles. Ze bestelt het schilderij als verjaardagsgeschenk voor haar moeder Emma. Het is de laatste grote opdracht van de schilder.
'Confidence: two elegant ladies in an interior' 1871 - olieverf op paneel: David Bles (herkomst: voorm. coll. Adams Amsterdam Auctions)
'Confidence: two elegant ladies in an interior' 1871 - olieverf op paneel: David Bles (herkomst: voorm. coll. Adams Amsterdam Auctions)
Joseph Davis Bles overlijdt op 3 september 1899 op 78-jarige leeftijd in de laatste nazomer van de negentiende eeuw in Den Haag. ‘Kalm is hij ingesluimerd’, aldus dagblad Het Vaderland. ‘Zijn werk behoorde het meest thuis in een tijd toen verzamelaars gaarne met een loup van hun nieuwe aankoopen pleegden te genieten.’ Onder andere het Kunstmuseum in Den Haag, Rijksmuseum Amsterdam, Teylers Museum in Haarlem en Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam hebben werk van David Bles in de collectie. In Amsterdam, Dordrecht en in Den Haag is een straat naar hem vernoemd.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
'Masculine portrait' 1880 - olieverf op karton: Jan Toorop (kavel 91, La Suite Subastas, Barcelona)
'Masculine portrait' 1880 - olieverf op karton: Jan Toorop (kavel 91, La Suite Subastas, Barcelona)
La Suite Subastas - Jan Toorop (1858 - 1928) - 'Masculine portrait'
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -