Haagse School: een Alkmaarder in New York, het portret van Blommers & de laatste oprichter - Editie #95

#95・
520

abonnees

110

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

By subscribing, you agree with Revue’s Voorwaarden and Privacybeleid and understand that Haagse School Nieuwsbrief will receive your email address.

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

24 mei · Editie #95 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 95ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Dierentuinen, sportscholen en terrassen zijn al een tijdje open wanneer de musea straks ook weer bezoekers mogen ontvangen. Flashback naar precies een jaar geleden, toen schreef ik hier: ‘Hoe de wisselwerking tussen het publiek en culturele instellingen zal zijn is ongewis, maar dat men van beide kanten staat te trappelen is een feit. De hashtag #1juni toont op Instagram hoop en blijde verwachting afgewisseld met inventieve anderhalve meter oplossingen.’ Een herhaling van zetten, waarbij aangetekend dat er toen naar de opening gehunkerd werd met goede moed, terwijl dit jaar ook groeiende verbazing en verontwaardiging aanwezig zijn. Waarom de culturele instellingen nog niet? Vorig jaar was een ‘protocol’ voor hygiënemaatregelen een noviteit, nu is het routine. Vorig jaar scheen de zon. De hunkering naar openbare collecties is gebleven.

Aankomende veilingen
NRC VEILINGEN AMSTERDAM - Fine Art - 7 juni - met Floris Arntzenius, Constant Artz, Bauffe, David Bles, Bosboom, Breitner, Deutmann, Gorter, Grobe, Hambüchen, een portret van Jansje het aapje door Helfferich, Isaac Israels, W.G.F. Jansen, Frederik Kaemmerer, Klinkenberg, J.H.B. Koekkoek, Van Mastenbroek, Mesdag-van Houten, Van der Nat, Rip, Roosenboom, Steelink jr., Tholen, Vrolijk, Jan & Willem Weissenbruch, Van Wijngaerdt en een blik op de Waalseilandsgracht door Witsen, Wolter en Jacques Zon. Check hier.
'still life with drapery' ca. 1935 - olieverf op paneel: Jo Bauer (kavel 7, NRC Veilingen)
'still life with drapery' ca. 1935 - olieverf op paneel: Jo Bauer (kavel 7, NRC Veilingen)
ZEEUWS VEILINGHUIS MIDDELBURG - Schilderijen - 8 juni - met Jo Gram, Van Weezel Errens, Adrianus Kuijper en Van Langen. Check hier.
Tentoonstelling: Hendrik Dirk Kruseman van Elten: een Alkmaarder in New York - Stedelijk Museum Alkmaar
Stedelijk Museum Alkmaar | Hendrik Dirk Kruseman van Elten: Een Alkmaarder in New York
Tentoonstelling: Nieuwe aanwinsten - Kunsthandel Dolf D. van Omme - Amsterdam
'Piazza del Popolo, Rome' 1927 - aquarel op papier:
'Piazza del Popolo, Rome' 1927 - aquarel op papier:
Dolf D. van Omme | Tentoonstellingen | 19th - 21st Century European Fine Arts
Via Instagram: @katwijksmuseum
LEDENMAGAZINE | De voorjaarseditie ligt op de mat! Met mooie artikelen en verhalen van vroeger. Zo wordt stilgestaan bij het portret van de schilder B.J. Blommers, architect H.J. Jesse en duiken we de geschiedenis in van ons eigen Katwijks Museum. Verder is er aandacht voor het beeld van de Klijnhaalder als nieuwe aanwinst. Daarnaast onze vaste rubrieken zoals vrijwilliger aan het woord en sponsor in beeld met dit keer Van Duijn Van der Geer en natuurlijk nog veel meer….
Bekijk de post op Instagram hier.
Biografie: Daniël Jordens
Daniël Jordens was een schilder die pas op late leeftijd gehoor gaf aan zijn roeping. Hoewel hij zich een positie tussen de vernieuwers wist te verwerven, is zijn werk diep geworteld in de tradities van de Haagse School.
Landgoed de Bevermeer, Angerlo
Landgoed de Bevermeer, Angerlo
Daniël Jacob Rudolph Jordens (Jakarta, 1855 - Angerlo, 1939) wordt 6 augustus 1855 geboren in Batavia (Jakarta), waar zijn vader is aangesteld als ‘inpspecteur voor boschwezen’. Piano spelen en tekenen vormen een belangrijk onderdeel van zijn opvoeding. Het gezin Jordens vestigt zich - weer - in Deventer, waar Daniël leskrijgt aan de plaatselijke Teekenschool. Ondanks zijn talent wordt hij door zijn ouders naar Leiden gestuurd voor een studie rechten. Na het behalen van zijn kandidaats, brengen zijn artistieke ambities hem uiteindelijk naar Den Haag. Aan de koninklijke academie van beeldende kunsten studeert hij bij Richard Bisschop en Gerard Roermeester. De volgende jaren staan in het teken van zijn ontwikkeling als kunstenaar. Een waterverftekening van de Sainte-Chapelle in Parijs getuigt van zijn reislust.
'Duingezicht' - olieverf op board: Daniël Jordens
'Duingezicht' - olieverf op board: Daniël Jordens
Jordens is één van de stichtende leden van de Haagsche Kunstkring, de vooruitsrevende tegenhanger van het kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio. In 1891 komen onder leiding van de schilder Théophile de Bock, veertien heren samen in het Haagse Café Riche aan het Buitenhof, met ‘het doel eene vereeniging te stichten die in hoofdzaak de vrije uiting op elk gebied van kunst zou bevorderen’. Jordens wordt bij deze gelegenheid benoemd tot eerste penningmeester. In hetzelfde jaar trouwt de schilder met Catharina Wijnanda van Hasselt. Het echtpaar krijgt drie kinderen. Jordens vindt behalve bij de Haagse Kunstkring ook bij de Amsterdamse vereniging Sint-Lucas voldoende gelegenheid om te exposeren. In 1902 wordt zijn werk door de criticus van ‘Het nieuws van den dag’ gewaardeerd als ‘veel genot’ voor de ‘natuurvriend’. Jordens maakt naam als landschapsschilder, maar krijgt ook regelmatig opdrachten voor portretten.
'Schaatsers' - olieverf op doek op board: Daniël Jordens (herkomst: coll. Ubbens Art)
'Schaatsers' - olieverf op doek op board: Daniël Jordens (herkomst: coll. Ubbens Art)
In 1927 heeft Jordens een solotentoonstelling bij ‘zijn’ Haagsche Kunstkring en in 1931 wordt hij tijdens de Jubileumtentoonstelling ter ere van het veertigjarig bestaan van de vereniging, als oudste lid en enig overgebleven oprichter gehuldigd. Jordens overlijdt op 10 januari 1939 op 83-jarige leeftijd, in het bijzijn van zijn gezin, op zijn landgoed ‘de Bevermeer’ in Angerlo, vlakbij Doesburg. Hier leefde de schilder in de laatste jaren van zijn leven rustig, maar zeker niet teruggetrokken. Jordens wordt onder begeleiding van zijn kunstbroeders begraven op de Algemene begraapfplaats in Den Haag. Werk van zijn hand is te vinden in de collectie van ondermeer het Rijksmuseum Amsterdam. Dochter Bep Jordens werd een bekend illustrater en schrijfster van kinderboeken, waaronder verhalen over de familie Mummelgraag en ‘Het groote avontuur van Flip en Petertje’
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Jacob Taanman - Auktion | Historia Jacob Taanman - Auktion | Historia
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam • Uitgeverij Noordboek | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -