Bekijk profielpagina

Haagse School: een Amsterdamse Joffer, koele wateren & het Barbizon van het Noorden - Editie #55

Revue
 
Welkom bij de 55ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief. Knisperend zomergroen. Bo
 

Haagse School Nieuwsbrief

11 november · Editie #55 · Bekijk online
Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!

Welkom bij de 55ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Knisperend zomergroen. Bootjes op de vaart. Zacht ruisend riet. Het lijkt alweer lang geleden. De zomer. En zoals de seizoenen meanderen door de jaren, zo passen de schilders van de Haagse School hun palet erop aan. Elk seizoen komen de specialisten boven drijven: winterlandschappen van Apol en Van Soest, het frisse voorjaar van Bastert en Poggenbeek, zinderende zomers van Roelofs en Gabriël en het onstuimige grauw van de herfst kennen we natuurlijk van Mesdag, Maris en Breitner. Zet de kraag hoog op en stap fier voort met de kop in de wind!

Aankomende veilingen
Betaalbare kunstveiling (Nederlandse schilderijen) t/m 13 november - met Münninghof, Engel, Bauffe. Check >>> HIER <<< Klassieke kunstveiling (Nederlandse en Belgische schilderijen) t/m 16 november - met Jan de Jong, Sluiter, een moder met kind van Dievenbach, een ruiter door Van Konijnenburg en Artz. >>> HIER <<<
VENDUEHUIS DEN HAAG European Fine Art zaalveiling - Destree, Schulman, Artz, Eerelman, De Hoog, Kever, Frits Jansen, Mesdag, Rip, Apol, Van Rossum du Chattel, Weissenbruch, Wolter, Van Mastenbroek, diverse werken van Tholen, Gabriël, Akkeringa en Van Dam van Isselt, een pastel met paarden door Willy Sluiter, Van Papendrecht, Pieters, Hart Nibbrig, Barabara van Houten, Horrix, De Jonge, Gorter, Rink, Arntzenius en tekeningen van Briët, Isaac Israëls en Jesserun de Mesquita. Check >>> HIER <<<
'A summer landscape with boats on a river' - aquarel: J.H. van Mastenbroek (kavel 584 Venduehuis Den Haag)
'A summer landscape with boats on a river' - aquarel: J.H. van Mastenbroek (kavel 584 Venduehuis Den Haag)
VEILINGHUIS KORST VAN DER HOEFF DEN BOSCH Kunst & Antiekveiling 18 tot en met 22 november - met Bastert, Hendrik ten Cate, Sadée, Roermeester, een kas met courgette planten door Van Hoijtema, Gorter, Bogman, Robertson, Senf, Kruijsen, Van Wijngaerdt, Voerman en Zon. Check >>> HIER <<<
DERKSEN VEILINGBEDRIJF ARNHEM kunst- antiek & inboedelveiling tot en met 21 november (online) - met Schipperus, Constant Artz, Willy Sluiter, Van der Nat, Markus, Voerman, Geerlings, Poggenbeek, Dankmeijer, Van Borselen, Tholen, De Bock, Wolbers, Münninghoff, Van Daalhoff, Koldewij, Check >>> HIER <<<
COLOURS KUNSTVEILINGEN BERKEL EN RODENRIJS - online veiling 25 november - met onder andere Constant Artz, Van der Schouw, Paradies, Van der Linde en Frederik Engel. Check >>> HIER <<<
Tentoonstelling: Barbizon van het Noorden - Drents Museum - Assen
Barbizon van het Noorden | Drents Museum van 24/11 tot 22/3
Toontoonstelling: Koele Wateren - Westfries Museum - Hoorn
'Schelpenvissers' - olieverf op doek: Jacob Maris
'Schelpenvissers' - olieverf op doek: Jacob Maris
Koele Wateren – Westfries Museum - Hoorn
wfm.nlDeel
Boek: Lizzy Ansingh. De poppenschilderijen van een Amsterdamse Joffer
Een intiem inkijkje in het leven van één van de Amsterdamse Joffers. Het poppenhuis van de schilderes - dat momenteel in het bezit is van Museum Arnhem - is het uitgangspunt voor Saskia de Bodt, Kristin Duysters en Esther Dieltjes om het leven van een vooruitstrevende, sterke dame te beschrijven. Aan de hand van een groot aantal prachtige afbeeldingen van de schilderijen van Lizzy Ansingh (1875 - 1959), leren we meer over haar ‘rol’ als vrouwelijke kunstenaar rond het fin de siècle, met alle ups en downs die daarbij hoorden. Nu voor een prikkie (€7,90) te koop >>> HIER <<<
Lizzy Ansingh. De poppenschilderijen van een Amsterdamse Joffer (2005) - Esther Dieltjes, Kristin Duysters, Sakia de Bodt / Uitgeverij Terra Lannoo, Warnsveld. 96 pagina’s.
Biografie: Gerard Roermeester
Gerard Roermeester was een rauwdouw met ambitie. Via Frankrijk en New York, kwam hij thuis om een schilder te worden in de traditie van de Haagse School.
'Portret van de kunstschilder Gerardus Johannes Roermeester' 1902 - waterverf en zwart krijt: Willem Bastiaan Tholen (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
'Portret van de kunstschilder Gerardus Johannes Roermeester' 1902 - waterverf en zwart krijt: Willem Bastiaan Tholen (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
Gerardus Johannes Roermeester (Den Haag, 1844 - aldaar, 1936) wordt op 24 februari 1844 geboren in Den Haag. Op de lagere school doet hij niets anders dan poppetjes tekenen. In huize Roermeester is men echter niet verheugd over de artistieke aspiraties van de jongeling. Als compromis mag hij zijn geluk beproeven als decoratieschilder. In het pand waar later Hotel Des Indes zich vestigt, draagt hij zijn steentje bij aan de plafondschilderingen die aldaar door Franse schilders worden aangebracht. Al op zijn achttiende trekt hij naar Brussel en verder zuidwaarts, waar hij leert plateelschilderen in Maubeuge. Ook in Parijs heeft hij zo nu en dan een klus. Na een aantal jaar in Frankrijk neemt Roermeester de boot naar New York. Hier voorziet hij in zijn levensonderhoud als letterschilder. Met het ‘marmeren’ als specialisatie. Op zijn dertigste is hij terug in Nederland voor een bezoek aan zijn moeder. Het kunstzinnige klimaat in Den Haag houdt hem thuis. Hij studeert aan de Haagse Teekenacademie en ontvangt raadgevingen van Bosboom en Jacob en Willem Maris.
'Roeiboot met een dorpje op de achtergrond' - olieverf op doek: Gerard Roermeester
'Roeiboot met een dorpje op de achtergrond' - olieverf op doek: Gerard Roermeester
In 1875 worden twee schilderijen van Roermeester tentoongesteld tijdens de ‘driejaarlijksche’ in Den Haag. Omstreeks die tijd draagt Jacob Maris hem ook voor als lid van Pulchri Studio en wordt hij lid van Arti et Amicitiae in Amsterdam. Het gaat snel bergopwaarts met de carrière van de relatieve slowstarter. Vanaf het succesjaar '75 blijft hij trouw deelnemer aan Nederlandse en Belgische tentoonstellingen, waarbij ook de koningin twee werken van hem koopt. Roermeester is - waarschijnlijk mede door zijn achtergrond en opleiding - vooral erg bedreven in het tekenen. Zijn grootste succes viert hij in 1902, met een eigen tentoonstelling met tekeningen en aquarellen in Pulchri Studio, waar meer dan dertig werken worden verkocht. In die periode deelt de schilder een atelier met Willem Maris en ’s zomers woont hij bij een boer in Noorden. Zo kan hij er steeds vroeg op uit om met zijn vriend, de schilder W.B. Tholen, te werken rondom de plassen bij Nieuwkoop, in de voetsporen Weissenbruch en Gabriël.
'Zonsondergang in een winterlandschap' - olieverf op doek: Gerard Roermeester
'Zonsondergang in een winterlandschap' - olieverf op doek: Gerard Roermeester
In 1934 kijkt dagblad De Tijd vooruit op de negentigste verjaardag van ‘de nestor der Nederlandsche impressionisten’. Gerard Johannes Roermeester, 'Roer’ voor vrienden, is dan al een aantal jaar slechtziend en van werken komt weinig meer terecht. Twee jaar later overlijdt de kunstenaar in zijn woonplaats Den Haag. Roermeester was leraar van onder andere Cornelis Vreedenburgh en Maria Margaretha van Rees. Kunstmuseum Den Haag, Museum Arnhem en het Kröller-Müller Museum hebben werk van zijn hand.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een ‘Special Offer’.
Piet Mondriaan (1872-1944) , Drie chrysanten | Christie's Piet Mondriaan (1872-1944) , Drie chrysanten | Christie's
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.

Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!

Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus

Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -