Bekijk profielpagina

Haagse School: een andere brief, rondom Mondriaan & de dagen van Anton Tulp - Editie #118

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

11 april · Editie #118 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 118de editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Na een onstuimige periode met zon, regen, wind en zelfs sneeuw, zijn de bollenvelden nu echt klaar voor de lente. Naast de narcissen en hyacinten bloeien inmiddels ook steeds meer tulpen. Anders dan veel Amerikaanse en Duitse schilders, lieten de Nederlanders de bollenvelden meestal links liggen. De Haagse School concentreerde zich liever op de zee en de duinen. Met Antonie Lodewijk Koster (1859 - 1937) hebben we toch een bollenschilder pur sang die zich kan meten met buitenlanders zoals de Fransman Claude Monet en de Amerikaan George Hitchcock die de jaarlijkse kleurenpracht van de Duin- en Bollenstreek vastlegden op het doek. Koster, een geboren Zeeuw, kreeg van collega’s zelfs - toen nog een beetje denigrerend - de bijnaam ‘Anton Tulp’. Inmiddels is zijn werk zeer geliefd. Ook het handjevol andere Nederlandse schilders (onder andere Wilhelm Bleckmann, Johan Antoni de Jonge, Ferdinand Hart Nibbrig en Willem Wassenaar) dat al eind negentiende, begin twintigste eeuw de bollenvelden vereeuwigde staat steeds vaker in de aandacht.

'Blauwe hyacinthen' - olieverf op doek: Anton Koster (herkomst: coll. Kunstmuseum Den Haag)
'Blauwe hyacinthen' - olieverf op doek: Anton Koster (herkomst: coll. Kunstmuseum Den Haag)
Aankomende veilingen
DERKSEN VEILINGBEDRIJF ARNHEM - Kunstveiling - 11 & 12 april - met Onderberg, Bogman, Stork-Kruijff, een rietkraag door Roelofs, Cossaar, Vos, Zandleven, Van der Nat, Schipperus, Van der Weele, Bastert, Munninghof, Van Deventer, Markus, Wolbers, W.G.F. Jansen, een visser met op de achtergrond een kerktoren door Poggenbeek, Van Thol, Henze en Edzard Koning. Check hier.
'Kinderen op weg naar boerderij met hooimijt aan water' - olieverf op doek: Nicolaas Bastert (herkomst: Derksen Veilingbedrijf, kavel 367)
'Kinderen op weg naar boerderij met hooimijt aan water' - olieverf op doek: Nicolaas Bastert (herkomst: Derksen Veilingbedrijf, kavel 367)
VEILINGHUIS KORST VAN DER HOEFF DEN BOSCH - Kunst- en Antiekveiling - 11 t/m 15 april - met Van der Maaten, Cunaeus, Eickelberg, een boerin met een geit door Zon, Kever, Groenewegen, Julius van de Sande Bakhuyzen, Tetar van Elven, Weiland, Kruseman van Elten, Senf, J.H.B. Koekkoek, Vogel, Frits Maris, Van der Stap, Schulman en Willem Maris Jbzn. Check hier.
VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - Kunst- en antiekveiling - t/m 24 april - met Van Dokkum, Van Borselen, Mertsz, Hoynck van Papendrecht, Scherrewitz, Ten Kate, Rip, Rueter, een bergdorp met brug door Dankmeijer, Arntzenius, Apol, Van Daalhoff, Bastert, Jacob Eduard van Heemskerck van Beest, Pothast, Gabriël, Witsen, Van Lokhorst, Willy Sluiter, Van Hulsteijn, een kerkinterieur door Wartena, Keus, Van Os, boomstammen in een donker bos door Kymmell, Schäffer en Willem de Zwart. Check hier.
Veilingnieuws: brieven van Van Gogh - Neuilly-sur-Seine
De brief aan de eigenaar van Café de la Gare in Arles
De brief aan de eigenaar van Café de la Gare in Arles
VAN GOGH VINCENT (1853 - 1890)
Tentoonstelling: Rondom Mondriaan - Kunstmuseum - Den Haag
'Avond aan het Gein' ca. 1906 - olieverf op doek: Piet Mondriaan (herkomst: coll. Kunstmuseum Den Haag)
'Avond aan het Gein' ca. 1906 - olieverf op doek: Piet Mondriaan (herkomst: coll. Kunstmuseum Den Haag)
Rondom Mondriaan | Kunstmuseum Den Haag - tot 25 september
Tentoonstelling: Adolf Pirsch - Aanzienlijke portretten - Museum Van Loon - Amsterdam
In de jaren tussen 1908 en zijn dood in 1929 was de Oostenrijkse kunstenaar Adolf Pirsch (1858, Graz - 1929, aldaar) een gevierd portrettist van de Nederlandse elite, naast de Nederlander Antoon van Welie en de Hongaar Philip Alexius de Laszlo. Net als zijn collega’s kreeg hij tijdens zijn leven weinig bijval van de kunstkritiek en is hij na zijn dood vrijwel geheel vergeten. Museum Van Loon in Amsterdam wijdt een tentoonstelling aan de schilder. Uitgeverij WBOOKS een publicatie waarin Rudi Ekkart en Claire van Donk een beeld schetsen van zijn actieve periode in Nederland en van het netwerk van adel en patriciaat waarvoor hij werkzaam was. Er wordt aandacht besteed aan de internationalisering van de Nederlandse portretkunst in de vroege twintigste eeuw en aan het karakter en de ontwikkeling van de portretkunst van Pirsch. Meer informatie over het boek hier. En over de tentoonstelling die tot 22 juni te zien is in Museum Van Loon hier.
Via Instagram: @singerlaren
Heb jij zin in een mooi luisterverhaal? Dat hebben wij in de aanbieding!
Voor de podcastserie Gooise Museumschatten is er een nieuwe aflevering gemaakt over dit kleurrijke schilderij van Co Breman. Podcastmaker Caspar Stalenhoef (@musealepodcasts ) gaat samen met Singer Laren conservator Anne van Lienden dieper in op dit werk, een van de topstukken uit onze collectie en nu te zien in zaal 1 als onderdeel van de tentoonstelling ‘Het gevoel van Singer’.
Co Breman schilderde dit in 1899 en in die tijd moest men erg wennen aan zijn kleurgebruik. De paarse, groene en gele kleuren die in kleine streepjes naast elkaar werden aangebracht, werden door de meesten veel te fel bevonden. Inmiddels zijn we heel wat meer gewend en met een flink pak sneeuw in het vooruitzicht kunnen we wel wat van deze zomerse warmte gebruiken!
Beluister de aflevering via www.singerlaren.nl/podcastcobreman
Dorpsgezicht te Blaricum, Co Breman, 1899
Bekijk volledige post op Instagram hier.
Biografie: Louis Hartz
De Amsterdammer Louis Hartz werd opgeleid tussen de Tachtigers, maar koos uiteindelijk voor de thema’s van de Haagse School. Terwijl de schilder zijn laatste levensjaren doorbracht tussen de bollenvelden achter de duinen, bestaat zijn werk vooral uit stadstaferelen, portretten en zee- en duingezichten.
'Zelfportret' - olieverf op doek: Louis Hartz (herkomst: kunstveiling.nl)
'Zelfportret' - olieverf op doek: Louis Hartz (herkomst: kunstveiling.nl)
Louis Jacob Hartz (Amsterdam, 1869 - Heemstede, 1935) wordt geboren op 11 september 1869 in de Amsterdamse Sint Antoniebreestraat. Hij is de zesde zoon in een Joods gezin met in totaal zeven kinderen. Zijn vader is beurshandelaar. Wanneer Louis vijf jaar oud is tekent en schildert hij enthousiast de veldslagen uit de Frans-Duitse oorlog na. Tijdens de lagere school krijgt Louis ook les op de tekenzaal van Felix Meritis aan de Keizersgracht. Daar ontwikkelt hij zich zo snel dat hij op zijn zeventiende wordt toegelaten tot de Rijksacademie van Beeldende Kunsten onder leiding van August Allebé. Hartz vindt zijn vrienden en collega’s - waaronder Voerman, Mendes da Costa en Jesserun de Mesquita - in de groep kunstenaars die geregeld samenkomt in het atelier van kunstenaar en criticus Maurits van der Valk aan de Amsteldijk.
'Sint Antoniesluis' - aquarel: Louis Hartz (herkomst: coll. Stadsarchief Amsterdam)
'Sint Antoniesluis' - aquarel: Louis Hartz (herkomst: coll. Stadsarchief Amsterdam)
In 1898 trouwt Hartz met de muziekpedagoge Sara Rebecca ‘Bé’ Isaacson, een nicht van de kunstschilder Joseph Isaacson. Het echtpaar krijgt vijf kinderen, waaronder de later beroemd geworden grafisch vormgever Sem Hartz. Het jonge gezin woont tot 1890 in de Watergraafsmeer, dan nog een zelfstandige gemeente buiten Amsterdam. Wanneer Jan Voerman een nieuw atelier laat bouwen, neemt Hartz het Hattemse atelier van zijn vriend over. Na een aantal gelukkige jaren op de Veluwe zoekt Hartz zijn inspiratie toch dichter bij de zee. Eerst in Leiden (van 1910-1916) en later Katwijk (1916-1920), waar de schilder een huis met atelier kan kopen. In 1911 maakt de schilder deel uit van een groepstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam en in 1917 is er in de Haagse Kunstzaal Kleykamp een grote solo-tentoonstelling, waarover zijn vriend en mentor Maurits van der Valk in Elsevier’s Maandschrift een positief stuk schrijft, maar wel concludeert dat ‘het mooier of minder mooi vinden van het een of het ander moet ieder toch voor zichzelf doen.’ Hoewel een echte doorbraak uitblijft, verkoopt Hartz zijn strand- en zeegezichten voldoende om in relatieve welstand te leven. In 1920 verhuist het gezin naar een woning in de dan net opgeleverde Bloemenwijk niet ver van het station Heemstede-Aerdenhout. Nog datzelfde jaar woedt een brand in zijn Katwijkse atelier waarbij vele honderden schilderijen en tekeningen verloren gaan. Hartz trekt veel op met buurtgenoten zoals de schilder-componist G.H.G. von Brucken Fock en de ‘bollenschilder’ A.L. Koster. Ondanks de nabijheid van de zee en de bollenvelden, maakt Hartz in de nadagen van zijn carrière vooral portretten.
'Schelpenvisser' - olieverf op doek: Louis Hartz (herkomst: voorm. coll. Kunsthandel Simonis & Buunk, Ede)
'Schelpenvisser' - olieverf op doek: Louis Hartz (herkomst: voorm. coll. Kunsthandel Simonis & Buunk, Ede)
Louis Hartz overlijdt op 17 oktober 1935, na een kort verblijf in het Haarlemse Joles ziekenhuis. Hij is begraven op de Algemene Begraafplaats in Heemstede. Een jaar na zijn dood organiseert kunstenaarsvereniging ‘Kunst Zij Ons Doel’ in het Frans Hals Museum in Haarlem een overzichtstentoonstelling met 91 doeken. In 1988 is er een overzichtstentoonstelling met ruim 60 schilderijen in de gemeentelijke openbare bibliotheek Heemstede. Bij die gelegenheid schenkt zoon Sem enkele werken aan de gemeente. Louis Hartz was behalve betrokken bij Kunst Zij Ons Doel ook lid van kunstenaarsverenigingen Pulchri Studio in Den Haag en Arti et Amicitiae in Amsterdam. Onder andere het Rijksmuseum Amsterdam, het Frans Halsmuseum, het Joods Museum en het Amsterdam Museum hebben werk van de kunstenaar in hun collectie.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Alexander Joseph Daiwaille : Fisherman at sunset (1857) - Oil painting on canvas - Galleria Pananti Casa d'Aste Alexander Joseph Daiwaille : Fisherman at sunset (1857) - Oil painting on canvas - Galleria Pananti Casa d'Aste
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -