Bekijk profielpagina

Haagse School: een echte eilander, jeugdwerk van Mondriaan & tijdreizen met Helene Kröller-Müller - Editie #90

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

15 maart · Editie #90 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 90ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Het waren de weken waarin de verkoop van digitale kunst een hoge vlucht nam. Grimes - zangeres en vrouw van Elon Musk - verkocht haar korte Instagramvideo’s voor in totaal zo'n 6 miljoen dollar en een collectief van aandelenhandelaren verbrandde een Banksy print en zag de waarde van de resterende digitale eigendomspapieren stijgen. Als klap op de vuurpijl werd bij Christie’s een collectie jpeg’s van de kunstenaar ‘Beeple’ (artiestennaam van Mike Winkelmann) geveild voor bijna 70 miljoen dollar. Deze transacties zijn allen gebaseerd op een blockchaintechnologie; zogeheten NFT’s (non-fungible tokens - unieke en onvervangbare digitale bestanden die zijn opgeslagen binnen een blockchain). Kunst en de blockchain. De nieuwe techniek leek in eerste instantie een uitgelezen kans voor het creëren van ijzeren provenance, of gedeeld kunstbezit, maar lijkt nu uit te groeien tot een speculatiemiddel dat de afgelopen weken veel overeenkomsten vertoonde met de tulpenmanie. Bieden de NFT’s geen goede mogelijkheid om bijvoorbeeld aandelen - in de vorm van NFT’s - in onderhoudsgevoelige kunstwerken (de IJ-schilderijen van Hobbe Smith) en onvoldoende ontsloten collecties (Bredius archief) in de vele depots en openbare collecties aan particulieren en bedrijven beschikbaar te stellen? Het nieuw verworven kapitaal kan worden ingezet om de kunstwerken en collecties beter te conserveren, restaureren en/of beschikbaar te stellen aan een breder publiek.

Watch Beeple React to the Historic $69.3m Sale of His Digital Work at Christie's
Aankomende veilingen
VEILINGHUIS ONDER DE BOOMPJES LEIDEN - Voorjaarsveiling timed only - veilingen lopen af van 19 maart - met een arbeidersoverleg door Heijenbrock, Schipperus, Oerder, Levolger, Mesdag-van Houten, Witsen, Van Kregten, Hulk, jr., Van Soest, Wolter, Van Konijnenburg, Willemsen, De la Rivière, Mari ten Kate, Cossaar, Van Dort, Constant Artz, Heijl, Hammes, een stilleven met vissen door Willem Elisa Roelofs, Nefkens, Terhell en diverse werken van Van der Nat. Check hier.
VEILINGHUIS OMNIA KOLHAM - Kunst & Antiekveiling - 20 en 21 maart - met een stilleven van Meelis, Roessingh, Hugo van Schaik, Schipperus en Arthur Feudel. Check hier.
Onderzoek - Ode aan de Vrouwelijke Kunstenaar rond 1900
Ode aan de Vrouwelijke Kunstenaar rond 1900 – MOED Ode aan de Vrouwelijke Kunstenaar rond 1900 – MOED
Nieuws - 'Vroegste jeugdwerk Mondriaan ontdekt' - De Telegraaf
Kunsthandelaar hoopt dat de koning ’vroegste jeugdwerk Mondriaan’ koopt | Binnenland | Telegraaf.nl Kunsthandelaar hoopt dat de koning ’vroegste jeugdwerk Mondriaan’ koopt | Binnenland | Telegraaf.nl
Video - Tijdreizen - Kröller-Müller Museum
Tijdreizen #1 | Ga mee op reis door de museumgeschiedenis!
In de serie Tijdreizen neemt onderzoeker Isabelle Bisseling de kijker aan de hand van de Tijdlijn mee op reis door de museumgeschiedenis van het Kröller-Müller. In de eerste aflevering is er aandacht voor de persoonlijke geschiedenis van oprichter Helene Kröller-Müller, in de tweede aflevering maakt zij kennis met moderne beeldende kunst door de lessen die ze volgt bij kunstpedagoog H.P. Bremmer. Onder zijn leiding maakt zij een begin met haar kunstverzameling. Bekijk de volledige tijdlijn op de website van het museum hier.
Via Instagram: @voermanmuseumhattem
Twee nieuwe werken van Jan Voerman sr. hebben we aan onze collectie mogen toevoegen. Een olieverfschilderij met rozen in een gember pot die we geschonken hebben gekregen van Hans Heintz uit Amsterdam en een aquarel met bloemen in een pot die wij hebben aangeschaft bij een kunstveiling. Ze hangen nu te wachten op bezoek bij de Voerman sr.-zaal. Bekijk de Instagram post hier.
Biografie - Reinier Bakels
Een artistieke carrière die uit de nevelen verrees. Onlosmakelijk verbonden met Texel en de zee. Reinier Bakels was een eilander van geboorte. En waarschijnlijk schilder bij lotsbestemming.
Reinier Sybrand Bakels (Den Hoorn, 1873 – Den Haag, 1956) wordt op 4 augustus 1873 in Den Hoorn op het Waddeneiland Texel geboren als jongste zoon van de doopsgezinde predikant Pieter Simon Bakels en Fokeltje Breugeman. Vader Bakels is een creatieve man, die naast zijn werk als dominee ook graag voordrachten houdt over fenomenen als zwaartekracht, elektriciteit en chemie. Reinier trekt er, samen met zijn vader, regelmatig op uit om te schetsen op het eiland. Hij heeft een gelukkige jeugd, waarvoor hij zich in zijn bewaard gebleven herinneringen en memoires ‘innig dankbaar’ toont. Zijn ouders zijn import, maar Bakels voelt zich een echte eilander: ‘Mijn vrienden waren de boerenjongens […] Dit leven op een eiland, waar wij ons zonder tegenspraak de eersten gevoelden, heeft wel een stempel gedrukt op mijn bestaan: ik ben en blijf een eilander! Zooals ook een Engelschman een eilander is. Texel was voor mij de wereld. “De vaste wal” Nieuwediep lag zeer ver weg. Amsterdam verdween geheel in nevelen, bestond voor ons niet.’ Reinier gaat op zijn veertiende naar het gymnasium in Haarlem, waar hij in de weekenden tekenlessen volgt. Vervolgens kiest hij voor een rechtenstudie in de hoofdstad. Zijn artistieke ambities lijken in de Amsterdamse nevelen verdwenen wanneer hij in 1898 - nadat hij cum laude is gepromoveerd - aldaar een positie als chef van de afdeling Handelsinrichtingen bij de gemeente aanvaardt.
'Haven Oudeschild, Texel' - olieverf op doek: Reinier Bakels (herkomst: voorm. coll. Galerie Niemeijer)
'Haven Oudeschild, Texel' - olieverf op doek: Reinier Bakels (herkomst: voorm. coll. Galerie Niemeijer)
Op 16 april 1903 trouwt Bakels met Henriëtte van Wulfften Palthe, telg uit een welgestelde Twentse familie. Onder invloed van haar aanmoedigingen beëindigt Bakels een jaar later zijn loopbaan als ambtenaar om te kiezen voor de kunst. Het jonge echtpaar kan in hun levensonderhoud voorzien door een financiële toelage van de schoonfamilie. Bakels woont in de eerste jaren van zijn actieve schilderscarrière achtereenvolgens op het landgoed van de Palthes in Denekamp, in Amsterdam, op Texel, in Hattem en in Den Haag. In deze periode worden twee dochters en twee zonen geboren, die naar school zullen gaan in Hilversum. Bakels ontwikkelt zich, aan het begin van de nieuwe eeuw, vanuit Het Gooi tot een populaire schilder van de kustplaatsen rond de Zuiderzee en zijn geliefde Texel. Hij werkt vaak samen - op en rond het water - met zijn vriend, de schilder W.B. Tholen, over wie hij in 1930 een boek publiceert. In de jaren ‘20 vestigt Bakels zich definitief in Den Haag, waar hij zeer actief is binnen het culturele leven, met verschillende functies bij ondermeer de Academie voor beeldende kunst, de Nieuwe of Littéraire Sociëteit 'De Witte’, Pulchri Studio en de Dienst voor Schoone Kunsten van de Gemeente den Haag. Dit uitgebreide netwerk bezorgt hem ook regelmatig opdrachten voor het maken van portretten. Een genre waar de schilder zich op latere leeftijd steeds meer in bekwaamt.
'Sint-Laurenskerk in Rotterdam na het bombardement' - olieverf op doek: Reinier Bakels
'Sint-Laurenskerk in Rotterdam na het bombardement' - olieverf op doek: Reinier Bakels
In 1948 verschijnt van de hand van zijn vriend Gerard Knuttel Jr., het boek R. S. Bakels, over het leven en werk van de schilder, die op 9 juli 1956 op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Haag overlijdt. Bakels was behalve lid van Pulchri Studio ook lid van kunstenaarsvereniging St. Lucas in Amsterdam. In 1991 verschijnt er als deel 8 in de serie monografieën over Nederlandse kunstenaars uit het tijdperk rond 1900, - geschreven door Margriet Knol - nog een boek en begeleidende tentoonstelling over de schilder. Werk van zijn hand is te vinden in de collecties van onder andere het Drents Museum in Assen, Kunstmuseum Den Haag, Rijksmuseum Twente in Enschede en het Cultuurhistorisch Museum Texel.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Isaac Lazarus Israëls, 1865 Amsterdam - 1934 Den Haag | HAMPEL Fine Art Auctions 25.03.2021
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -