Bekijk profielpagina

Haagse School: een ganzenschilder, eindelijk sneeuw & nieuwe brieven van Willem Witsen - Editie #86

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

18 januari · Editie #86 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 86ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Eindelijk konden de wintergezichten afgestoft worden om de virtuele etalages van Instagram, Facebook en andere social media te sieren. Sneeuw. Ook als we door ons eigen raam naar buiten keken. Dat was alweer bijna twee jaar geleden. Apol, Van Soest en andere specialisten van het genre zouden in dit tijdsgewricht nauwelijks aan schilderen toekomen. Betekent dat eigenlijk dat winterlandschappen steeds meer gewaardeerd worden - als rechtstreekse drager van dierbare herinneringen -, of zullen ze juist steeds meer in de vergetelheid raken?

'Wintergezicht met ondergaande zon tussen geboomte' - olieverf op doek: Louis Apol (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
'Wintergezicht met ondergaande zon tussen geboomte' - olieverf op doek: Louis Apol (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
Aankomende veilingen
DERKSEN VEILINGBEDRIJF ARNHEM - Februariveiling - 8 tot 14 februari (schilderijen 9/2) - met Hendrik Dekker, Lebret, een vrouw bij een waterput door Koldewij, Van Soest, Keus en Jacques Zon. Check hier.
Nieuwe brieven van Willem Witsen
‘A very ambitious and rather arrogant young man.’ De kunsthandelaar G.E. de Vries door de ogen van Willem Witsen - Stichting Willem Witsen ‘A very ambitious and rather arrogant young man.’ De kunsthandelaar G.E. de Vries door de ogen van Willem Witsen - Stichting Willem Witsen
Documentaire: 'Zeegezichten' - Omroep West (2018)
Omroep West - Zeegezichten
Via Instagram: @koninklijkeverzamelingen
Op 8 januari 1929 kreeg koningin Emma ter gelegenheid van haar vijftigjarig Nederlanderschap dit schilderij van prinses Juliana door Willem Bastiaan Tholen aangeboden door de leden, de directie en de commissarissen van de Koninklijke Kunstzaal Kleykamp. “De Koningin-Moeder, die de uitvoering en de gelijkenis van het portret zeer bewonderde, betuigde haar groote ingenomenheid met dit geschenk.” Bekijk Instagram post hier.
Biografie: Cornelis Koppenol
Schapenschilders, koeienschilders, hondenschilders, kattenschilders. Cornelis Koppenol stond bekend als een ganzenschilder. Dat zo'n typering niet perse bedoeld is als een negatieve kenschets (Mauve, Maris, Eerelman, Ronner-Knip) bewijst ook de carrière van Koppenol.
Cornelis ‘Kees’ Koppenol ( Zoetermeer, 1865 - Scheveningen, 1946) wordt op 26 december 1865 geboren in het dorp Zegwaard (nu gemeente Zoetermeer). Al op jonge leeftijd krijgt hij tekenles van Julius van de Sande Bakhuijzen. Cornelis studeert vanaf zijn negentiende aan de Academie van beeldende kunsten in Den Haag, waar Fridolin Becker en Koelman zijn docenten zijn. Tijdens het ‘herinneringsfeest’ ter ere van het 200-jarig bestaan van de Teekenacademie en de schildersconfrérie Pictura in 1882, is er een zilveren medaille in de categorie ‘Middelbaar Onderwijs’. De Nederlandsche staatscourant (07-01-1886) meldt dat C. Koppenol bij de ‘in Amsterdam gehouden examens’ in 1885 zijn akte ‘handteekenen en perspectief’ heeft behaald. In de zomer van 1890 trouwt hij met timmermansdochter Clasina Vogels. Het jonge echtpaar vestigt zich in Delft, alwaar de kunstenaar inmiddels een betrekking heeft als ontwerper bij plateelfabriek De Porceleyne Fles. Zijn illustraties voor diverse (kinder)boeken en tijdschriftartikelen, waaronder voor Elseviers Geïllustreerd Maandschrift, vormen ook een belangrijk deel van zijn werkzaamheden. Naast zijn activiteiten in de kunstnijverheid blijft Cornelis zich ontwikkelen als schilder, al laat een grote expositie nog even op zich wachten.
'Meisjes met ganzen aan een plas' - olieverf op doek: Cornelis Koppenol
'Meisjes met ganzen aan een plas' - olieverf op doek: Cornelis Koppenol
In 1910 verhuist Koppenol naar het Gelderse Nunspeet. Het gezin, waar inmiddels een zoon en een dochter geboren zijn, vestigt zich in Huize Eikenhof aan de huidige Dr. Schutlaan 19. Het worden drie vruchtbare jaren op de Veluwe. In de luwte vindt Koppenol de rust om zich te richten op zijn vrije werk, daarbij gesterkt door de positieve reacties op zijn inzending voor de Tentoonstelling van Levende Meesters in het Stedelijk Museum in Amsterdam in 1907. Dat resulteert in een lidmaatschap bij Pulchri Studio, een tentoonstelling bij Kunsthandel C.M. van Gogh in Amsterdam en een uitnodiging om bij te dragen aan de Nederlandse inzending voor de Exposizione Internazionale di Roma in Italië. Koppenol heeft zijn stijl en onderwerpen gevonden. Elegante ganzenhoedsters, zee- stads- en strandgezichten en af en toe een landschap; Haagse School thema’s met een lichtvoetige toets, vaak begeleidt door een echo van zijn illustratieve werk en geschilderd met een helder palet. In 1913 verhuist de schilder terug naar Den Haag, waar hij ook zijn werkzaamheden als docent aan de Academie voor beeldende kunsten voortzet.
'Gezicht op Antwerpen vanaf de linkeroever' - olieverf op paneel: Cornelis Koppenol
'Gezicht op Antwerpen vanaf de linkeroever' - olieverf op paneel: Cornelis Koppenol
In 1919 overlijdt zijn eerste vrouw. Al snel vindt Koppenol in Anna Lehmann (1876 - 1956) een nieuwe levensgezel en partner in crime. De twee kennen elkaar nog van de tekenlessen, waar Anna een portret van haar leraar maakte. In 1927 treden zij in het huwelijk. Behalve bij Pulchri Studio, exposeert Koppenol als gearriveerde kunstenaar ook regelmatig bij de Nederlandsche Kunstkring. Op 7 september, in de nazomer van 1946, overlijdt de schilder in zijn woonplaats Scheveningen. Nog in hetzelfde jaar wordt hij geëerd tijdens de ‘Ere-tentoonstelling van 70- en 80-jarige leden’ in Pulchri Studio, waar behalve schilderijen en tekeningen van onder andere Cossaar, Jurres en Bongers ook werk van zijn vrouw te zien is. Werk van Koppenol bevindt zich onder andere in het Kunstmuseum in Den Haag, het Rijksmuseum Amsterdam, het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Noord-Veluws Museum in Nunspeet.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
≥ Wally Moes 1856-1918 biddend meisje uit Laren - Kunst | Schilderijen | Klassiek - Marktplaats.nl ≥ Wally Moes 1856-1918 biddend meisje uit Laren - Kunst | Schilderijen | Klassiek - Marktplaats.nl
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -