Bekijk profielpagina

Haagse School: een gelukkige natuur, de Barbizonpionier & Breitner vs Israëls - Editie #61

Revue
 
Welkom bij de 60ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief. Breitner versus Israëls.
 

Haagse School Nieuwsbrief

3 februari · Editie #61 · Bekijk online
Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!

Welkom bij de 60ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Breitner versus Israëls. In het Kunstmuseum Den Haag is de ‘battle of the giants’ van start gegaan. Of is het uiteindelijk niet meer dan de hype rondom de tweekamp tussen Badr Hari en Rico Verhoeven en vallen beide heren kunstenaars elkaar straks toch gewoon kussend in de armen?

Aankomende veilingen
KORST VAN DER HOEFF DEN BOSCH - Kunst & Antiek 10 / 15 februari - schilderijen 10 februari - met Münninghof, Van Beek, boten door Schipperus, W.C. Nakken, Stutterheim, Heppener, Van Ingen, Van Daalhoff, Spoor, Ten Kate, IJzerdraat, Roermeester, violen van Kever, Schiedges, Meeles, Kruijsen, Kuypers, Senf, drie dames door Willem Willemsen en weesmeisjes van Van Waay (toegeschreven aan). Check >>> HIER <<<
'Twee weesmeisjes aan het raam, de een breiende en de ander naaiende' - olieverf op doek (toegeschreven aan) Nicolaas van Waay (kavel 1169 Korst van der Hoeff)
'Twee weesmeisjes aan het raam, de een breiende en de ander naaiende' - olieverf op doek (toegeschreven aan) Nicolaas van Waay (kavel 1169 Korst van der Hoeff)
VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - Kunst- en Antiekveiling op 9 februari - De Bruin, Zilcken, Nefkens, Rip, Artz, Dievenbach, Lizzy Ansingh, Van Bommel, Gerardina van de Sande Bakhuyzen, De Hoog, Allebé, Gorter, Van Waning, een tekening van Roelofs en een bomschuitje van Morgenstjerne Münthe. Check >>> HIER <<<
VAN ZADELHOFF VEILINGEN HILVERSUM Kunst en antiek 10 & 11 februari - met diverse werken toegeschreven aan Marinus van Raalte en portretten door Louis Hartz, werken van Oerder, Schiedges, Bodifée, Wijsmuller, Schulman, Thyssen en een Volendamse kop door Willy Sluiter. Check >>> HIER <<<
VAN SPENGEN HILVERSUM Februariveiling - 10 t/m 15 februari (schilderijen 11/02) - met Schütz, Artz, vissen van Dijsselhof, houtskoolportretten door Toorop, Hambüchen, Van Ingen, Zoetelief Tromp, Savrij, Van Mastenbroek, Hoppenbrouwers, Van Daalhoff, Jacques Zon, Van Rossum du Chattel, en een lezende dame door Van der Maarel. Check >>> HIER <<< - Online Only (tot 15/2) met bootjes van Hobbe Smith, Jan van der Linde en twee naakten van Cossaar én van Van der Nat. Schiedges, Dijsselhof en Edzard Koning. Check >>> HIER <<<
ONDER DE BOOMPJES LEIDEN - Kunst- en antiekveiling vanaf 11 tot en met 15 februari - schilderijen 11/2 - met de CSM Suikerfabriek in Halfweg door Herman Heijenbrock, Van der Nat, Mendlick, Van Wijngaerdt, Weijns, Kool, Wiggers, Müller, Van Vuuren, Markus, Van Kregten, Akkeringa, Van Konijnenburg, Oppenoorth, Van Deventer, Coster, Schipperus, Nefkens, Bodifée en Marinus Gidding. Check >>> HIER <<<
VENDUEHUIS DEN HAAG - Online Only | Fine Art & Works on Paper - tot 17 februari - met een molen van Constant Artz, een (Amsterdamse) gracht door W.G.F. Jansen, Bongers, Van den Berg, Van Wijngaerdt, Engel, Albert Neuhuijs, Rip, Dankmeijer, Cossaar, Kuijpers, De la Rivière, Steelink, Schulman, van Papendrecht, Klinkednberg, Gabriël, Roermeester, Hilverdink, Oldewelt, Dupont, Van Rhijnnen, Stutterheim en veel werk van Wijsmüller. Check >>> HIER <<<
Tentoonstelling: Willem Bastiaan Tholen - Een gelukkige natuur - Dordrechts
'Zelfportret in bosrijk landschap' 1895 - olieverf op doek: Willem Bastiaan Tholen (herkomst: coll. Dordrechts Museum, schenking Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum, 2019)
'Zelfportret in bosrijk landschap' 1895 - olieverf op doek: Willem Bastiaan Tholen (herkomst: coll. Dordrechts Museum, schenking Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum, 2019)
Willem Bastiaan Tholen - Dordrechts Museum
Tentoonstelling: Breitner vs. Israels - vrienden en rivalen - Kunstmuseum Den Haag
Breitner vs Israels | Kunstmuseum Den Haag Breitner vs Israels | Kunstmuseum Den Haag
Breitner vs Israels - VRIENDEN EN RIVALEN
Via Instagram: @voermanmuseumhattem
Voerman Museum Hattem on Instagram: “De Hattemzaal is bijna af!! En het wordt mooi!! Kom vanaf 4 februari op bezoek om het zelf te beoordelen. #museum #museums #kunst #art #mooi” Voerman Museum Hattem on Instagram: “De Hattemzaal is bijna af!! En het wordt mooi!! Kom vanaf 4 februari op bezoek om het zelf te beoordelen. #museum #museums #kunst #art #mooi”
Biografie: Louwrens Hanedoes
De biografie van Louwrens Hanedoes belichaamt het eerste deel van de ontstaansgeschiedenis van de Haagse School. Met het verloop van de tijd zag deze romanticus de werkelijkheid steeds meer weerspiegeld in zijn schilderijen, totdat het hem misschien wel te veel geworden was.
Louwrens Hanedoes
Louwrens Hanedoes
Louwrens Hanedoes (Woudrichem, 1822 - Woudrichem, 1905) wordt op 14 juli 1822 geboren in de Noord-Brabantse vestingstad Woudrichem. De familie Hanedoes is een invloedrijke familie aldaar, die van oorsprong goed vertegenwoordigd is in het stadsbestuur. De kleine Louwrens heeft een onbezorgde jeugd op het landgoed Kraaiveld, dat net buiten de vesting ligt. Binnen zijn opvoeding is ruimschoots de mogelijkheid voor artistieke ontwikkeling. De jonge knaap laat al vroeg zijn talent blijken. En dat wordt door zijn ouders gestimuleerd. Hij wordt naar de tekenacademie van de landschapsschilder B.C. Koekkoek gestuurd, waar hij zich - in het Duitse Kleef, net over de grens bij Nijmegen - oefent in de landsschapsschilderkunst, samen met studiegenoten Charles Rochussen en Willem Roelofs.
'De oude burcht' - olieverf op paneel: Louwrens Hanedoes (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
'De oude burcht' - olieverf op paneel: Louwrens Hanedoes (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
Hanedoes eigent zich de voor zijn leermeester kenmerkende zware ‘boomslag’ toe. Na zijn studietijd maakt hij verschillende reizen naar heuvelrijke gebieden als de Eifel, de Auvergne en de Pyreneeën. Zijn Nederlandse werkterrein verschuift de schilder mettertijd westwaarts richting Oosterbeek, waar hij later als één van de 'ouderen’ deel uitmaakt van de Oosterbeekse school rondom Bilders senior en junior. Maar eerst vertrekt Hanedoes in 1850 als één van de eerste Nederlanders naar Barbizon, om te bestuderen wat de Franse schilders (Troyon, Diaz, Millet, Daubigny en anderen) daar, bij de bossen van Fontainebleu, allemaal uitrichten. Het verschaft Hanedoes bij zijn Hollandse collega’s een zweem van internationale allure, zeker wanneer ook Franse en Belgische critici lovend over hem schrijven. Zijn stijl verandert navenant. Het meer realistisch palet sluit aan bij zijn kunstbroeders in Oosterbeek. Alwaar hij ook verenigd wordt met zijn studiegenoot Roelofs en de 'jongeren’ zoals de gebroeders Maris en Mauve. In 1863 wordt hij benoemd tot ridder in de Belgische Leopoldsorde. Daarna dooft - om onopgehelderde redenen - het artistieke vuur van Hanedoes. Juist in de jaren dat de schilders van de Haagse School zich in de Hofstad verzamelen om elkaar tot grote artistieke en commerciële hoogten te stuwen.
'De Haarlemse Duinen' 1863 - olieverf op doek: Louwrens Hanedoes (herkomst: coll. Dordrechts Museum)
'De Haarlemse Duinen' 1863 - olieverf op doek: Louwrens Hanedoes (herkomst: coll. Dordrechts Museum)
De schilder vestigt zich weer op het landgoed in Woudrichem, alwaar het familievermogen onverminderd groot gebleven is. In de Nederlandsche staatscourant van 1894 wordt een alfabetische lijst van 339 voor de belasting ‘hoogstaangeslagenen’ in de provincie Noord-Brabant (ruim een half miljoen inwoners) bekend gemaakt. Hanedoes wordt hierop vermeld. In 1905 overlijdt de schilder die nooit getrouwd is op 82-jarige leeftijd. Het Algemeen Handelsblad wijdt slechts een klein berichtje aan het nieuws. Het landgoed gaat over in vreemde handen en wordt een jaar later al gesloopt. Werk van Hanedoes bevindt zich onder andere in de collecties van het Dordrechts Museum, het Kunstmuseum Den Haag, het Museum Arnhem, Teylers Museum het in Haarlem, Museum Boijmans Van Beuningen en het Rijksmuseum Amsterdam. In de Haagse wijk Benoordenhout is een straat (dwars op de Breitnerlaan) naar hem vernoemd. In Eindhoven is er een Hanedoesweg.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een ‘Special Offer’.
Vincent van Gogh 1853 - 1890 - Peasant woman seated
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.

Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus

Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -