Bekijk profielpagina

Haagse School: een Hollandse meester in Nieuw-Zeeland, musea op Instagram & een tegeltableau - Editie #67

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

27 april · Editie #67 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 67ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
De musea zijn dicht, leve Instagram. Het meest visuele van de bekende social media toont zich de virtuele toegangspoort tot musea in tijden van corona. De Haagse School collecties hebben niet eerder zo'n groot digitaal bereik gehad. Dat we daarvoor meestal naar wat schokkerige video’s van mobieltjes in portretmodus moeten kijken, nemen we voor lief, want het is toch fantastisch dat de conservatoren ons meenemen in hun verhalen over de collecties die zij met zoveel liefde beheren? Over een paar weken kunnen we de virtuele tours bundelen en er een platform mee bouwen waar alle vaste collecties en tentoonstellingen digitaal gearchiveerd worden, zodat ze altijd beschikbaar zijn. Om na te genieten van een museumbezoek, of voor iedereen die om wat voor reden dan ook niet naar een museum kan gaan.

Aankomende veilingen
CATAWIKI ASSEN (Online only) - Betaalbare Nederlandse en Belgische kunstveiling met Bach, W.G.F. Jansen, Jan ten Cate, Heuff, Engel, Zon, London, David Bles, ‘een visie’ van jonkheer De Ranitz en een zandafgraving door Schipperus tot 29 april. Check hier. Koeien van Engel, Markus en Gabriël tot 30 april. Check hier. Klassieke kunstveiling met een landweg door Westerbeek, Oerder, Van Dam van Isselt, Maris en Windt tot 2 mei. Check hier.
VENDUE NEXT DOOR DEN HAAG (Online only) Kunst- en antiekveiling tot 3 mei - met Kees van Waning, Errens van Weezel, Bauffe, Vrolijk, Van Daalhoff en Wijsmuller. Check hier
'Koeien in een zomers landschap' olieverf op paneel: Willem de Zwart (kavel 109 Notarishuis Arnhem
'Koeien in een zomers landschap' olieverf op paneel: Willem de Zwart (kavel 109 Notarishuis Arnhem
Notarishuis Arnhem (online only) tot 4 mei - met aquarellen van Neuhuijs, een wandelaar door Sluiter, Van Assendelft, Gorter, Hobbe Smith, De Bock, Storm van ‘s Gravesande, koeien van De Zwart, Bastert, Poggenbeek, Kuijpers, schapen van Steelink jr, Van Daalhoff, Markus. Check hier.
Stichting Siebe ten Cate van start met eigen website
Van links naar rechts; Hans, Marc, Mayken, Jim & Joop
Van links naar rechts; Hans, Marc, Mayken, Jim & Joop
‘De Stichting Siebe ten Cate’ is opgericht met het doel om de van oorsprong Friese schilder Siebe ten Cate (1858, Sneek - 1908, Parijs) en zijn oeuvre ‘te ontrukken aan de vergetelheid’. Door het beheren, digitaliseren en mogelijk uitbreiden van het bestaande archief van de schilder en het permanent in kaart brengen van het oeuvre en het realiseren van een digitale overzichtscatalogus en een biografie van Siebe Johannes ten Cate wil de stichting deze doelstelling nastreven. Kunsthistorisch onderzoek en het organiseren van een tentoonstelling in Frankrijk en Nederland behoort ook tot de voornemens om de nalatenschap van de Friese impressionist die in Parijs carrière maakte, te laten voortleven. Het bestuur van de Stichting Siebe ten Cate bestaat uit voorzitter; Drs. J.C. (Joop) van Schaik, secretaris; Drs. Ing. M.A.M (Marc) Sitskoorn, penningmeester; J. (Hans) Bergwerff en de leden Drs. G.J. (Jim) van der Meer Mohr en Drs. M.J.P. (Mayken) Jonkman. De website van de stichting bekijkt u hier.
Teylers Thuis Tour - Teylers Museum - Haarlem
Teylers Thuis Tour met Terry van Druten, Instagram live rondleiding door de Tweede Schilderijenzaal
Hoofdconservator Terry van Druten doet een niet-chronlogische Instagram toer door de schilderijenzalen in het Teylers museum in Haarlem. Op 26 maart begon hij met de tweede zaal (video hier boven), om afgelopen week donderdag 23 april af te ronden met de eerste zaal en het allereerste schilderij in de collectie van het museum. In de tweede zaal toont Van Druten de meesters van de negentiende eeuw met de Haagse School - al komen die laatste er wat bekaaid vanaf. Zijn eigen favoriete werk? ‘Aan de Lek’ van Jan Weissenbruch. Van Druten verhaalt ook over de ‘Nachtwacht’ van het Teylers en de bonnetjes van de oorspronkelijke wandbespanning.
Virtuele Tour: conservator Frouke van Dijke toont haar favoriete Haagse Scholers - Kunstmuseum Den Haag
Virtuele tour Haagse School on Vimeo
Virtuele tours door het museum | Kunstmuseum Den Haag
Via Instagram: @haagshistorischmuseum
Haags Historisch Museum on Instagram: “Het museum komt naar JOU! 👉 Dit tegeltableau, bestaande uit 234 tegels, geeft een inkijkje in de bekende Haagse plateelfabriek Rozenburg.…” Haags Historisch Museum on Instagram: “Het museum komt naar JOU! 👉 Dit tegeltableau, bestaande uit 234 tegels, geeft een inkijkje in de bekende Haagse plateelfabriek Rozenburg.…”
Biografie: Peterus van der Velden
Petrus van der Velden is een grote onbekende, bekende schilder van de Haagse School. Opgeleid in Berlijn, protégé van Jozef Israëls, bewonderd door Van Gogh. Vergeten in eigen land en bewierookt in Nieuw-Zeeland.
Petrus ‘Piet’ van der Velden wordt op 5 mei 1837 geboren in Rotterdam. Als jongeman gaat hij in de leer als steendrukker bij de firma Zijdeman en Musly. Daar werkt hij zich op tot chef van de afdeling lithografie. In zijn vrije tijd schildert Petrus nautische taferelen in en rond de Maasstad. Wanneer de drukkerij in 1867 failliet gaat, schrijft hij zich in aan de academie van Rotterdam. In 1869 vertrekt hij naar Berlijn waar hij studeert aan de Akademie der Künste. Terug in Nederland komt hij via kunstenaarsvereniging Pulchri Studio in contact met Jozef Israëls, die hem wijst op de schilderachtige kwaliteiten van het eiland Marken. Van der Velden exposeert regelmatig en vestigt zijn naam met genrestukken in de traditie van de vroege Haagse School. In de jaren ‘70 wordt zijn toets, in lijn met zijn collega-schilders, steeds losser. In 1883 toont Van Gogh zich in een brief aan zijn broer onder de indruk: 'Ik heb v.d. V. ééns ontmoet en hij maakte toen een goede impressie op mij. Er is iets breeds en ruws in hem dat mij zeer bevalt… Een man die de beschaving blijkbaar niet zoekt in uiterlijke dingen doch inwendig veel verder is, veel veel veel verder dan de meesten.’ In 1890 - het jaar dat Van der Velden Nederland voorgoed zal verlaten - wordt in Rotterdam een tentoonstelling met zijn werk georganiseerd door ‘De Kunstclub’ onder leiding van de gebroeders De Kuyper.
'The Dutch Funeral' 1875 - olieverf op doek: Petrus van der Velden (herkomst: coll. Christchurch Art Gallery Te Puna o Waiwhetū'
'The Dutch Funeral' 1875 - olieverf op doek: Petrus van der Velden (herkomst: coll. Christchurch Art Gallery Te Puna o Waiwhetū'
Op voorspraak van zijn vriend en mecenas Gerrit van Asch - een Rotterdamse pionier in het dovenonderwijs voor kinderen - die een school opent in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, vertrekt Van der Velden op 53-jarige leeftijd samen met zijn vrouw en zoon overzees. Een keuze die een gevierd schilder van hem zal maken. Al in 1893 koopt de Dunedin Public Art Gallery een werk van Van der Velden. Een waterval, geschilderd naar zijn motto: ‘The aim of our existence is nothing else then to study nature and in so doing, to understand how grand and pure it is.’ Van der Velden woont afwisselend in Wellington en Sydney. Zijn Nieuw-Zeelandse werk is vernieuwend (Haags grijs, vermengd met romantische natuurkrachten) en verkoopt goed en zo behoort Van der Velden al snel tot de voorhoede van de kunstscene van de kiwi’s. De schilder blijft zijn werken ondertussen ook insturen naar Nederlandse tentoonstellingen, waaronder die van de Haagsche Kunstkring, maar in zijn vaderland raakt hij aan het begin van de twintigste al snel in vergetelheid.
'A waterfall in the Otira Gorge' 1891 - olieverf op doek: Petrus van der Velden (herkomst coll. Dunedin Public Art Gallery)
'A waterfall in the Otira Gorge' 1891 - olieverf op doek: Petrus van der Velden (herkomst coll. Dunedin Public Art Gallery)
Petrus van der Velden overlijdt op 10 november 1913 op 74-jarige leeftijd aan een hartaanval tijdens een bezoek aan Auckland. In de Christchurch Art Gallery Te Puna o Waiwhetū en het Auckland Museum zijn verschillende werken van hem te zien. Vooraanstaand kunsthistoricus Rodney Wilson promoveert in 1979 op het werk van de schilder. In Nederland hebben Dordrechts Museum, Boijmans van Beuningen en het Rijksmuseum Amsterdam werken van zijn hand in hun collecties. In 1995 onderzoekt Boudewijn Büch het leven van Van der Velden, nadat hij een schilderij van de schilder heeft gezien tijdens een eerdere reis naar Nieuw-Zeeland. De video met Boudewijn Büch, die is uitgezonden bij de VARA, is hier te zien.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Frederik Jacobus du Chattel (Leiden 1859 - Wohl Yokohama 1917)
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -