Haagse School: een nieuwe Van Gogh, de Gouden Koets & koninklijke portretten - Editie #104

#104・
536

abonnees

121

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

By subscribing, you agree with Revue’s Voorwaarden and Privacybeleid and understand that Haagse School Nieuwsbrief will receive your email address.

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

27 september · Editie #104 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 104de editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
De derde dinsdag van september passeerde wederom zonder Gouden Koets. Na een restauratie van ruim vijf jaar staat het rijtuig inmiddels wel, voor bezoekers zichtbaar, in een glazen kast op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. Het deurtje van de koets was tot aan Prinsjesdag gesloten, waardoor het grondig gerestaureerde interieur niet goed zichtbaar bleek. Nu is het deurtje permanent geopend. Maar of dat nu zo goed nieuws is voor de liefhebbers van de schilderingen die in 1898 op de zijpanelen van de koets zijn aangebracht door Nicolaas van der Waay (1855 – 1936)? Die vraag is nog tot 27 februari 2022 te beantwoorden in het Amsterdam Museum. Meer informatie hier. Bekijk de ontwerptekeningen hier.

Aankomende veilingen
VEILINGHUIS VAN SPENGEN HILVERSUM - Timed online veiling - tot 28 september - met een Amsterdamse kade door Coen Greive, Wolter, Nakken, Van Wijngaerdt, Ten Kate, Höppe, portretten door Simon Maris en Willy Sluiter, Melcher-Tilmes, Smits, Morgenstjerne Munthe, Wolbers, Pieters, Jozef Israëls, Ronner-Knip, Van den Bergh, Wijdoogen, Destree, H.W. Jansen, Van Deventer, Stark, Bilders-van Bosse, Van Kregten, Hartz, Lopez de Leao Laguna, Weijns, De Bruin, Bles, Van Prooijen, Damschröder, Johannes Hermanus Barend Koekkoek & Hermanus Koekkoek jr., schapenstudies door van Essen, Stroebel, De Bock, Schipperus, Rip, George Kiers, Albertus van Beest, Siebe ten Cate, Paling, Deutmann, Wijsmuller, Sjamaar, Stegeman, Cornelis Kuypers, Schaap en Bernard van Beek. Check hier.
'Panoramisch rivierlandschap met koeien aan de kade' - olieverf op doek: Cornelis Kuypers (kavel 1316, Van Spengen, Hilversum)
'Panoramisch rivierlandschap met koeien aan de kade' - olieverf op doek: Cornelis Kuypers (kavel 1316, Van Spengen, Hilversum)
VENDUE NEXT DOOR DEN HAAG - Online Only - tot 4 oktober - met een mannelijk naakt door Roland Larij, Rabbers, een gezicht op Zaltbommel door Berend Bongers, Van Bloem, Van Daalhoff, Leurs, Van der Stap, Carbaat, Schipperus en een boerderij door Vogel. Check hier.
VEILINGHUIS ALD FRYSLAN IJLST - Kunst- en antiekveiling - tot 4 oktober - met Jurres, Stutterheim, een boerderij door Wiggers, Bauffe en Savrij. Check hier.
'Ploegende boer met paardenspan' - olieverf op doek: W.G.F. Jansen (kavel 1390, Twents Veilinghuis)
'Ploegende boer met paardenspan' - olieverf op doek: W.G.F. Jansen (kavel 1390, Twents Veilinghuis)
TWENTS VEILINGHUIS ENSCHEDE - Oktoberveiling - online 7, 8 en 9 oktober - met Klinkenberg, Blommers, Weissenbruch, Artz, De la Rivière, Nefkens, Van Kregten, Stutterheim, een koeienkop door Vrolijk, Valkenburg, Adriaan van Everdingen, Lebret, Rabbers, Bodifée, W.G.F. Jansen en een roeibootje door Lapidoth. Check hier.
Nieuwe tekening Van Gogh ontdekt: 'Versleten'
‘Versleten’, rond 24 november 1882 - timmermans potlood op aquarel papier: Vincent van Gogh (herkomst: Privécollectie).
‘Versleten’, rond 24 november 1882 - timmermans potlood op aquarel papier: Vincent van Gogh (herkomst: Privécollectie).
New work by Van Gogh discovered - Van Gogh Museum
Via Instagram: @museumpaultetarvanelven
Beste volgers, zoals jullie weten zijn wij al een aantal weken bezig met het verhaal vertellen van de bijzondere negentiende-eeuwse kunstenares Thérèse Schwartze. Dit doen wij met uitkijk op onze aankomende tentoonstelling die op 7 november 2021 van start gaat.
Vanwege de verwachte drukte rondom de tentoonstelling zoekt het museum enthousiaste vrijwilligers die graag hun steentje bij willen dragen aan het verwelkomen van de bezoekers. Als vrijwilliger ontvang je de bezoekers bij de deur, geef je rondleidingen door het museum en help je mee in de museumshop. Het is vooral belangrijk dat de bezoekers zich welkom voelen in het museum en daar speel jij als vrijwilliger een grote rol bij.
Woon jij in omgeving Delft en omstreken en zie jij jezelf al werken als een echte gastvrouw/gastheer? Stuur dan een e-mail naar tetar@hetnet.nl en hopelijk kunnen wij je binnenkort ontvangen in het museum!
Met vriendelijke groet,
Museum Paul Tetar van Elven
Bekijk de post op Instagram hier.
Biografie: Jacob Taanman
Jacob Taanman behoorde tot de eerste generatie schilders die in de bossen rond Oosterbeek en plein air schilderde, maar het waren niet zijn landschappen die hem roem bezorgden. De geboren Zaankanter groeide uit tot een zeer gewaard portretschilder die de koninklijke familie tot zijn klantenkring mocht rekenen.
Portret van de schilder uit 1860 door Th. Brüggemann (herkomst: coll. Stadsarchief Amsterdam)
Portret van de schilder uit 1860 door Th. Brüggemann (herkomst: coll. Stadsarchief Amsterdam)
Jacob Taanman (1836, Zaandam - 1923, Amsterdam) wordt op 9 oktober 1836 geboren in Zaandam. Hij is in zijn jonge jaren leerling aan de Zaanse Stads Tekenschool onder leiding van Isaac Arentz. In 1858 verhuist Jacob naar Amsterdam, waar hij zich inschrijft aan de schilderschool van Petrus Franciscus Greive, die gevestigd is in een loge van de toenmalige koninklijke academie. Medeleerlingen zijn onder andere Hein Dekker, Maurits Leon, Coen Greive - neef van de leraar - en August Allebé, de latere directeur van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in de hoofdastad - opvolger van de Koninklijke academie. Voordat Jacob zich vestigt als zelfstandig kunstschilder, volgt hij ook tekenlessen bij Felix Meritis.
'De armenschool' 1876 - olieverf op doek: Jacob Taanman (herkomst coll. Museum of Art in Victoria, Australië)
'De armenschool' 1876 - olieverf op doek: Jacob Taanman (herkomst coll. Museum of Art in Victoria, Australië)
Hoewel Taanman vanaf 1866 ook geregeld in Oosterbeek inspiratie opdoet voor landschappen, bestaat het gros van zijn werken uit portretten en genrestukken die ontstaan op zijn Amsterdamse atelier. In 1868 wordt de schilder lid van het kunstenaarsgenootschap Arti et Amicitiae, wat hem in de gelegenheid stelt zijn werk vaker te exposeren. Taanman bouwt gestaag een goede reputatie op. Niet alleen binnen de landsgrenzen, maar al snel is hij ook vertegenwoordigd op tentoonstellingen in Brussel, Parijs, München en tijdens de wereldtentoonstelling in Chicago van 1876. In datzelfde jaar maakt hij ook het werk ‘De Armenschool’; het eerste schilderij uit het levensverhaal van de Groninger grootindustrieel W.A. Scholten, dat in opdracht geschreven is door Anthony Winkler Prins en verbeeld wordt door diverse schilders. In 1888 noemt Frederik van Eeden Taanman in het artikel ‘Over Schilderijen-zien’ in het tijdschrijft De Gids als voorbeeld voor de oude garde: ‘Welnu een dergelijke impressie brengt hij te weeg, die in den kring onzer jonge artiesten, voor ’t meerendeel stormvast in hun overtuiging, als vreemdeling binnenstapt en zegt: ‘Die mijnheer Maris, die gij voor een schilder houdt, is een flodderaar, daarentegen is het volkomen duidelijk, dat de schilderijen van Taanman aan alle eischen der kunst voldoen.’ Dat doet er niets aan af dat Taanman in zijn carrière belangrijke opdrachten - waaronder diverse portretten van leden van het koninklijk huis - weet te bemachtigen.
'Lezend meisje' 1880 - olieverf op paneel: Jacob Taanman (herkomst: coll. Amsterdam Museum)
'Lezend meisje' 1880 - olieverf op paneel: Jacob Taanman (herkomst: coll. Amsterdam Museum)
Jacob Taanman overlijdt op 2 april 1923 op 86-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam. Hij wordt, onder begeleiding van vrienden en collaga’s van Arti et Amicitiae, begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats. De schilder was tot op late leeftijd zeer actief. Zo was hij nog in 1910 lid geworden van kunstenaarsvereniging Sint Lucas. Diverse musea hebben werk van Taanman in de collectie, waaronder het Rijksmuseum het Stedelijk Museum en het Amsterdam Museum, Kunstmuseum Den Haag en het Frans Hals Museum en Teylers Museum in Haarlem.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
'Holländisches Interieur mit stehender Frau im Türrahmen' - olieverf op doek: Nicolaas van der Waay (herkomst: coll. Auktionhaus Quintin, kavel 104)
'Holländisches Interieur mit stehender Frau im Türrahmen' - olieverf op doek: Nicolaas van der Waay (herkomst: coll. Auktionhaus Quintin, kavel 104)
Waay, Nicolaas van der (1855 Amsterdam - 1936 ebd.)Holländisches Interieur mit stehender Frau im
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam • Uitgeverij Noordboek | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -