Bekijk profielpagina

Haagse School: een ode aan het Stadspark, blauwe luchten & Koekkoek op bezoek - Editie #120

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

9 mei · Editie #120 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 120ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Het zinderende groen en de bloesemende bomen, een koelzoele bries die voorzichtig de zomer aankondigt. Het landschap laait op en in de steden zijn de straten en grachten weer gevuld met het gezellige leven buitenshuis. We zitten dit voorjaar op de terrassen, fietsen en wandelen door de bossen, weilanden, aan zee en over de heide. We stoppen voor een kop koffie of een pannenkoek bij een café of restaurant, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Voor een bezoek aan het museum, beurs of kunsthandel is geen minutieuze planning meer nodig. In deze nieuwsbrief dan ook ruimte voor luchtige thema’s zoals genieten van het park en de blauwe hemel.

Aankomende veilingen
'Windmills along a sunny polder near Noorden' - olieverf op doek op paneel: J.H. Weissenbruch (kavel 93, Venduehuis Den Haag)
'Windmills along a sunny polder near Noorden' - olieverf op doek op paneel: J.H. Weissenbruch (kavel 93, Venduehuis Den Haag)
VENDUEHUIS DEN HAAG - Old masters, nineteenth century & early modern art: Part I - 18 mei - met Everhardus Koster, Van Mastenbroek, David Oyens, Floris Arntzenius, J.J.C. Spohler, Vertin, Kleijn, J.H.B. Koekkoek, Van Deventer, Adrianus Eversen, Springer, Bosboom, J.J.C. Greive, Scheerboom, Jan Weissenbruch, Ten Kate, Hein, Willem Roelofs, Bakker Korf, Eerelman, Ronner-Knip, Gerardine van de Sande Bakhuyzen, twee stillevens met rozen door Helena van Borselen, Bleckmann, Kever, De Hoog, De Zwart, Van Rappard, een sluisje door Tholen, drie meiden in de sneeuw door Breitner, Willem Maris, J.H. Weissenbruch, Mauve, een muse door Jozef Israëls, Akkeringa, Blommers, twee weesmeisjes door Van der Waay, Pieters, Gorter, Apol, Klinkenberg, Verster, een zelfportret door Martin Monnickendam, een picknick in het Bois de Boulogne door Isaac Israels, Scherrewitz en Jan Toorop. Check hier. Old masters, nineteenth century & early modern art: Part II - 19 mei - met Wijdoogen, Riegen, Ronner-Knip, Van der Flier, P.C. Dommersen, J.C. Spohler & J.J.C Spohler, Vertin, Jacoba van Eeghen, Damschröder, H.W. Koekkoek, F.H. Kaemmerer, Raaphorst, Constant & Adolph Artz, Adrianus Vrolijk, Kleijn, Roosenboom, een kloostertuin door Sadée, Gabriël, Willem Roelofs, Van Rossum du Chattel, Jongkind, Blommers, Mauve, Bosboom, Oerder, Klinkenberg, Van der Nat, Albert Neuhuys, Scherrewitz, Isaac Israels, Huijbrecht Hollestelle, Krabbé, Robertson, Marius Bauer, Richard Roland Holst, Willy Sluiter, Van Dam van Isselt, Moulijn, Breman en David Oyens. Check hier.
'De Hofvijver in Den Haag met zicht op de regeringsgebouwen, de toren van de Jacobuskerk op de achtergrond' - olieverf op doek: Jan Cossaar (kavel 120, Vendu Rotterdam)
'De Hofvijver in Den Haag met zicht op de regeringsgebouwen, de toren van de Jacobuskerk op de achtergrond' - olieverf op doek: Jan Cossaar (kavel 120, Vendu Rotterdam)
VENDU ROTTERDAM - Kunst- en antiekveiling - 14 t/m 18 mei - met Van den Berghe, J.J.C. Spohler, Vester, Westendorp, ten Kate, Akkeringa, Constant Artz, de Hofvijver door Cossaar, Van Wijngaerdt, Hoeting, Apol, Van Assendelft, Van Mastenbroek, bollenvelden bij Noordwijk door Bleckmann, Gildemeester, Van Kregten en Lammers. Check hier.
BUBB KUYPER HAARLEM - Auction 76 Fine arts - 19 & 20 mei - kavels 3190 - 4190 - met Aarts, Van Assendelft, Cossaar, een pelikaan door Dijsselhof, Dingemans, Graadt van Roggen, Gerrit Haverkamp, Heuff, Van Hoytema, Jessurun de Mesquita, Münninghof, Nieuwenkamp, Van Schaik, Senf, WIlly Sluiter, Taanman en Voerman sr. Check hier. Kavels 5793 - 6157 - met Floris Arntzenius, figuurstudies door David Bles, Bosboom, Le Comte, Van Daalhoff, J.F. & W.A. van Deventer, Doeleman, Geijp, J.C. Greive, Hendrik Hulk, S.M.S. de Ranitz, Van Rappard, een groot aantal tekeningen van figuren door Robertson, Ronner-Knip, Schiedges, Smits, Ver Huell, Van der Waay en J.H. Weissenbruch. Check hier.
Tentoonstelling: 'Provincie - Landschapsschilderkunst zonder grenzen' - B.C. Koekkoekhuis - Kleef
'Landschap vanaf de Duno' - olieverf op doek: Antoon Markus
'Landschap vanaf de Duno' - olieverf op doek: Antoon Markus
B.C. Koekkoek Haus - 1 mei tot 31 december 2022
Tentoonstelling: 'Ode aan het Stadspark' - Museum Vlaardingen
'Twee vrouwen zittend in een tuin' - aquarel: Johan Antoni de Jonge (herkomst: Rijksdienst voor cultureel erfgoed)
'Twee vrouwen zittend in een tuin' - aquarel: Johan Antoni de Jonge (herkomst: Rijksdienst voor cultureel erfgoed)
Ode aan het Stadspark - 23 april t/m 3 juli 2022
Via Instagram: @heinklaver
Van 14 t/m 22 mei tonen we in onze kunsthandel in Baarn een prachtige collectie tekeningen van
Suze Robertson (1855 - Den Haag 1922).
De verkoopexpositie zal worden geopend op zaterdag 14 mei om 15 uur door Sander Bink, auteur van het weblog over cultuur Rond 1900.
Wilt u een uitnodiging ontvangen? Stuur ons een email of meld u aan voor onze nieuwsbrief. Alle informatie vindt u op de homepage van www.heinklaver.nl
Bekijk volledige post op Instagram hier.
Biografie: Otto Kriens
Otto Kriens is bij uitstek een exponent van de tweede generatie Haagse School. De bekende motieven, maar voorzien van een ‘blonde’ toets waarin het initiële nevelgrijs en de woest dreigende wolken van de eerste generatie hebben plaatsgemaakt voor blauwe luchten en hoge lichten.
Otto Gustav Adolf Kriens (Den Haag, 1873 – Voorburg, 1930) wordt op 20 november 1873 geboren in Den Haag. Zijn vader Jozef had door Duitsland gereisd als ‘Wandergesell’, waar hij zijn vrouw Hermine Bölling heeft ontmoet in het Westfaalse plaatsje Haspe. Otto groeit met nog zes broers (hij is de vierde) op aan het Haagse Huijgenspark nummer 57/58. In eerste instantie volgt hij een opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in de hofstad. Zijn studierichting is ‘kunstnijverheid’, waar Eduard Willem Frederik Kerling de hoofddocent is. Aan de Academie voor Schone Kunsten in Brussel verfijnt Otto zijn schildertechniek. In deze periode maakt hij ook verschillende studiereizen naar Vlaanderen en het oosten van Nederland.
'Molen en Belvèdère in Rijswijk' - olieverf op doek: Otto Kriens (herkomst: voorm. coll. Martin Hakkaart)
'Molen en Belvèdère in Rijswijk' - olieverf op doek: Otto Kriens (herkomst: voorm. coll. Martin Hakkaart)
De kunstenaar verdient zijn geld aan het begin van zijn carrière hoofdzakelijk als decoratieschilder. Zo werkt hij mee aan de interieurs van de koninklijke treinwagon en de RMS Titanic. De werken op dat schip zijn uiteraard vergaan, de drie grisailles die de schilder vervaardigt voor de SS Rotterdam III zijn wel behouden. Al in 1896 is Kriens ook een gevestigde naam als kunstschilder. Naar aanleiding van een tentoonstelling van oud-studenten van de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag omschrijft het Dagblad van Zuid-Holland zijn werk als volgt: ‘een stemming, het gevoel voor het weergeven van fijne, blanke tonen in atmospheer en grond, een indruk van de poësie van het Hollandsche landschap die den toeschouwer onwillekeurig gevangen houden.’ In 1905 trouwt Kriens met Jeanette Guldemond. In datzelfde jaar wordt ook dochter Gusti geboren. Het jonge gezin vestigt zich in Rijswijk, waar Kriens schilderles geeft aan onder andere Arie Zwart. In 1907 wordt zoon Hugo geboren. In de werken van Kriens keren zijn gezinsleden vanaf dat moment regelmatig terug in tuingezichten en binnenhuistaferelen. Kriens is zeer actief binnen het Rijswijkse culturele leven, waar hij ondermeer diverse functies bekleedt binnen de VVV. Zo organiseert hij in 1923 mede een tentoonstelling waar naast zijn eigen werk ook schilderijen van andere ‘Rijswijkse schilders’ als Frits Mondriaan, Willem Carel Nakken en Pieter de Regt worden getoond.
'Meisjeskopje' - olieverf op paneel: Otto Kriens (herkomst: coll. Simonis & Buunk Kunsthandel, Ede)
'Meisjeskopje' - olieverf op paneel: Otto Kriens (herkomst: coll. Simonis & Buunk Kunsthandel, Ede)
Otto Kriens overlijdt op 29 juni 1930 op 56-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Voorburg na een operatie aan een blindedarmontsteking. Tijdens de begrafenis op de Algemene begraafplaats in Rijswijk zijn naast familie, vrienden en collegaschilders ook de burgemeester en wethouders van Rijswijk aanwezig. Otto Kriens was lid van zowel de Haagse Kunstkring als de Amsterdamse vereniging Sint Lucas. Het Museum Rijswijk heeft werk van de schilder in de collectie.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
'Strandszene' - olieverf op paneel: Arthur Briët (kavel 1198, Düsseldorfer Auktionshaus)
'Strandszene' - olieverf op paneel: Arthur Briët (kavel 1198, Düsseldorfer Auktionshaus)
Bij het Düsseldorfer Auktionshaus wordt op 20 mei ondermeer dit strandgezicht - kavel 1198 - door Arthur Briët (Madioen, 1867 - Nunspeet, 1939) geveild. Het paneeltje met de afmetingen van 15 x 27 centimeter heeft linksonderin de opdracht ‘Aan mijne zuster Andrea 26 maart 1898’ en is rechts onderin gesigneerd. Bieden vanaf €600,- Daarnaast komen tijdens dezelfde veiling ook een landschap door De Bock, een herbergscène door Ten Kate, een blik op Damascus door Pierre Tetar van Elven en platbodems op het strand door Wijdoogen aan bod. Meer informatie hier.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -