Bekijk profielpagina

Haagse School: een vrolijke Jan, Alma Tadema in het bushok & het faillissement van Hotel Spaander - Editie #69

Revue
 
Welkom bij de 69ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief. Het land lijkt wel een v
 

Haagse School Nieuwsbrief

25 mei · Editie #69 · Bekijk online
Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!

Welkom bij de 69ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Het land lijkt wel een vakantiedorp aan zee in een veel te warme maand maart. Nog snel even de terrastafels schuren en schilderen voordat de deuren volgende week weer open gaan. Hoe de wisselwerking tussen het publiek en culturele instellingen zal zijn is ongewis, maar dat men van beide kanten staat te trappelen is een feit. De hashtag #1juni toont op Instagram hoop en blijde verwachting afgewisseld met inventieve anderhalve meter oplossingen. Hoe musea - groot en klein - hun collecties weer kunnen tonen aan alle trappelaars en kunstminnaars, staat vastgelegd in een protocol dat 122 punten telt. Dat is nog een hele kluif. Voor wie er liever (nog) niet aan begint is er de geruststellende wetenschap dat er ook online genoeg te ontdekken valt.

Aankomende veilingen
VENDUEHUIS DEN HAAG  Fine Art, Books & Prints (Online Only) - tot 1 juni - met Bernard Schregel, diverse lots van Wijsmuller, Steelink jr., Heijl, Marinus Gidding, een bierdrinkende militair van Marin Schildt, Bodifée, Briët, De Zwart, Gorter, Schiedges, Miedema, Van Daalhoff, Weiland, Van der Nat, Van Konenijnenburg, een slapend hondje van Haverman, Hoevenaar, Hobbe Smith, schetsen van Suze Robertson en Jusserun de Mesquita, Richard Bisschop, Nicolaas van der Waay, Van Hoytema, Joan Berg, Antoon Molkenboer, Henkes, Blommers, Dupont, Ter Meulen, Van Wijngaerdt, Cornelis Kuijpers, Constant Artz, Simon Maris, een wasdag van Akkeringa, Rip, Jan Weissenbruch, Geijp, W.G.F. Jansen, Stutterheim, Moulijn, Weijns, De Vries Lam, Heijenbrock, Poggenbeek en muurbloemen, brem en kastanjebloesem in een glazen pot door Kever. Check hier
'Houtsprokkelaarster bij de treinovergang' - aquarel: Richard Bisschop ( lot 125 Venduehuis Den Haag)
'Houtsprokkelaarster bij de treinovergang' - aquarel: Richard Bisschop ( lot 125 Venduehuis Den Haag)
CATAWIKI ASSEN (Online only) - Betaalbare Nederlandse en Belgische kunstveiling met Oppenoorth, Stutterheim, Van Langen, Willem Elisa Roelofs en Gorter tot 27 mei. Check hier. Eversen, Albert Neuhuijs, Van Konijnenburg, Mesdag-van Houten tot 28 mei. Check hier. Klassieke kunstveiling met ‘Verversingskanaal Scheveningen’ door Van Kregten, Albert Neuhuijs, W.G.F. Jansen, De Haas, een cactus door Dijsselhof, Niekerk, Voerman, Zandleven en De Jong tot 30 mei. Check hier.
VEILINGHUIS ONDER DE BOOMPJES LEIDEN - Kunst- en antiekveiling (Online only) - 1 juni tot en met 22 juni - Catalogus binnen kort online.
VENDUHUIS DE ELAND DIEMEN - Kunst- en antiekveiling (zaal zonder publiek) - 2 tot 8 juni, klassieke schilderijen op 3 juni - met een verliefd stelletje van Constant Artz, bomschuiten van Morgenstjerne Munthe, boerendochters door Sipke Kool, Albert Neuhuijs, paddestoelen van Zilcken, Wijsmuller, Jan Jans, een zandafgraving van Stortenbeker, W.G.F. Jansen, Simon Maris, Frits Mondriaan, Heijl, Tholen, Berkemeier, Destree, Van Kregten, Wenckebach, Willem Elisa Roelofs, Jacques Zon, De Bock, Van Wijngaerdt, Van den Berg, Geraldine van de Sande Bakhuijzen en nonnen in de tuin van het Stella Maris klooster te Maastricht door Philip Sadée. Check hier
VEILINGGEBOUW DE ZWAAN AMSTERDAM - Algemene Kunst- en Antiekveiling (Online only) -9 juni t/m 22 juni - met een stoomtrein door Poggenbeek, kinderen in de sneeuw door Wijsmuller, Willem Maris, Hulk, Akkeringa, Westerbeek, Bogman, Roesingh, Valkenburg, Pieters, De Zwart, Haak Heijenbrock, Willen Roelofs, Van Andringa, Tholen, Ansingh, Van Papendrecht, Simon Maris, Willy Sluiter, Van Hoytema, Van Prooijen, Schaap, De Bock, Breman, Gabriël, Gruppe, Mendes da Costa, Van Ingen, De Haas, Weissenbruch, Bauer, Van der Wele, Van Kregten, Israels, Dijsselhof, De Mesquita, Van Daalhoff, Dankmeijer en weesmeisjes van Van der Waay. Check hier deze veiling is al eerder aangekondigd geweest voor 25 maart t/m 7 april, vanwege corona is deze uitgesteld.
Hotel Spaander failliet: een gastenboek als schilderslexicon
Volendams icoon Art Hotel Spaander failliet | Het Parool Volendams icoon Art Hotel Spaander failliet | Het Parool
Alma Tadema en Rembrandt in het bushok
Vereniging Rembrandt | Kunstcampagne verfraait het Nederlandse straatbeeld
Video: conservator Liesbeth van Noortwijk vertelt over 'Te Noorden bij Nieuwkoop' van J.H. Weissenbruch
DE CONSERVATOR VERTELT | Licht en lucht en water - Dordrechts Museum
Via Instagram: @haagshistorischmuseum
Haags Historisch Museum on Instagram: Haags Historisch Museum on Instagram:
Biografie: Jan Vrolijk
Met zo'n naam is het wellicht niet verwonderlijk dat men goed gezelschap in hem zag, maar Jan Vrolijk was werkelijk een gangmaker. En niet alleen praten over koetjes en kalfjes ging hem goed af.
Johannes Martinus ‘Jan’ Vrolijk (1846, Den Haag - 1894, Den Haag) wordt op 1 februari 1846 geboren in Den Haag. Met tekenen begint hij al op jonge leeftijd. In zijn twaalf jaar oudere broer Adriaan heeft hij een groot voorbeeld en een geduldig leermeester, die zijn eigen vaardigheden heeft opgedaan in het atelier van de grote Schelfhout. Jan leert snel en het is duidelijk wat de toekomst voor hem in petto heeft. Wanneer zijn broer in 1862 op 28-jarige leeftijd overlijdt, gaat er een schok door het gezin, maar het weerhoudt Jan er niet van zijn droom na te jagen. Aan de Haagsche Teeken-Academie is Philip Koelman zijn leraar, privé krijgt hij les van de populaire koeienschilder Pieter Stortenbeker; een periode die hem voor de rest van zijn carrière zal vormen. In zijn ouderlijk huis heeft de jonge kunstenaar inmiddels een kamer ingericht als atelier. Daar werkt hij aan zijn eerste schilderijen, die hij weldra instuurt naar verschillende tentoonstellingen. Jan heeft niet meteen beet. Maar wanneer hij twintig is worden er twee van zijn schilderijen met koeien in Amsterdam geaccepteerd. Korte tijd later verkoopt hij in Den Haag zijn eerste schilderij. Een voorstelling van een paardenmarkt. In de voetsporen van Johannes Bosboom en Samual Verveer begint Jan aan zijn Rijnreis. Hij neemt de stoomboot - in plaats van de ‘romantische’ trekschuit - vanuit Rotterdam naar Driel, waar hij nog net de Rijn kan oversteken met het veer. Dan loopt hij moederziel alleen, bij het vallen van de avond richting Oosterbeek. Hij vindt uiteindelijk onderdak bij een kleermaker en zijn gezin en blijft een paar dagen in het schildersdorp, maar beseft vanaf dat moment dat reizen aan hem niet echt besteed is.
'Polderlandschap met koeien en visser aan de waterkant' - olieverf op paneel: Jan Vrolijk (herkomst: voorm. coll. Simonis & Buunk)
'Polderlandschap met koeien en visser aan de waterkant' - olieverf op paneel: Jan Vrolijk (herkomst: voorm. coll. Simonis & Buunk)
Vrolijk vindt zijn weidelandschappen rond Den Haag. Van Gouda en Leidschendam, tot aan het Westland en bij Wassenaar. Dat is zijn terrein. Hij werkt er vaak samen met andere leden van Pulchri Studio. Vooral Louis Apol en Tony Offermans vergezellen hem tijdens het schetsen op het land. Ondertussen verluchtigt de schilder zijn studietekeningen met versregels waaruit zijn liefde voor het vee blijkt: ‘Ook koeien hebben mimiek en maken soms een vreemd soort van muziek.’ De schilder heeft aan belangstelling niet te klagen. Hij exposeert regelmatig en zijn faam als veeschilder houdt al spoedig bijna gelijke tred met zijn leermeester Stortenbeker. In 1888 koopt koning Willem III het schilderij ‘Achter de boerenwoningen’. Vrolijk wordt tevens onderscheiden als ridder in de orde van de Eikenkroon. Drie jaar later belooft hij met hetzelfde schilderij zijn grootste internationale succes, wanneer hij er tijdens een tentoonstelling in Berlijn een gouden medaille voor ontvangt. Op voorspraak van Mesdag ontmoet hij zelfs de net geïnaugureerde keizer Wilhelm II in de Pruisische hoofdstad. Dus deze verre reis is tenminste niet voor niets geweest. In 1893 behoren twee werken van Vrolijk tot de Nederlandse inzending voor de wereldtentoonstelling in Chicago.
'Koeien aan de waterkant' olieverf op doek: Jan Vrolijk (herkomst: coll. Galerie Trompenburgh)
'Koeien aan de waterkant' olieverf op doek: Jan Vrolijk (herkomst: coll. Galerie Trompenburgh)
Op 2 september 1894 overlijdt Jan Vrolijk onverwacht op 49-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Haag. Hij laat een vrouw, drie dochters en een zoon na. De kranten roemen zijn vaardigheden als veeschilder en ‘zijn blijmoedige persoonlijkheid’. De schilder was binnen de Haagse kunstwereld graag gezien; niet alleen als gewaardeerd lid van Pulchri Studio, ook als voorzitter van de Commissie voor de Koninklijke subsidies aan jonge kunstenaars. Onder andere het Rijksmuseum Amsterdam heeft werk van Vrolijk in de collectie. In 2002 verscheen de monografie ‘Loeiend goed. De koeien van Jan Vrolijk - een vergeten meester van de Haagse School’ naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in Museum Mesdag. In Zwijndrecht is een straat naar hem vernoemd.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Jozef Israëls (Dutch, 1824-1911), Children Playing with a Toy Wagon | Christie’s Jozef Israëls (Dutch, 1824-1911), Children Playing with a Toy Wagon | Christie’s
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.

Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus

Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -