Haagse School: een wereld van verschil, de biografie van Jo Bonger & stoppen op je vijftigste - Editie #131

#131・
592

abonnees

134

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Door je te abonneren, ga je akkoord met de Voorwaarden en Privacybeleid van Revue en begrijp je dat Haagse School Nieuwsbrief jouw e-mailadres zal ontvangen.

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

10 oktober · Editie #131 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 131ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Piet Mondriaan heeft succesvol meerdere artistieke levens geleid. Er is een Nederlandse Piet Mondriaan en een Amerikaanse Mondrian. Eén letter, maar een wereld van verschil. Een figuratieve zoeker en een abstracte visionair. Die laatste is een wereldster. Zijn schilderijen brengen steevast tientallen miljoenen op. De Compositie nr. II uit 1930 met een groot rood vlak, wordt volgende maand geveild bij Sotheby’s en heeft een richtprijs van 50 miljoen dollar meegekregen. Anderzijds lijkt de zoeker in de stijl van de Haagse School juist in Nederland steeds meer waardering te vinden. Afgelopen week werd er nog een sfeervol boereninterieur afgehamerd bij Adams Amsterdam Auctions (De prijs? Een schappelijke € 32.000). Een werk dat hij maakte tijdens zijn studietijd in Amsterdam. In verschillende Nederlandse musea en voormalige woonhuizen van de kunstenaar wordt het werk van Mondriaan getoond en bewonderd. Juist de zoektocht naar zijn vormentaal in het Hollandse landschap, maakt dat de schilderijen van Mondriaan (met dubbele a) een feest zijn om naar te kijken. In zijn 150ste geboortejaar is dat dan ook volop mogelijk!

'Farm interior with hearth in the Achterhoek' ca. 1890-1892 - olieverf op doek: Piet Mondriaan
'Farm interior with hearth in the Achterhoek' ca. 1890-1892 - olieverf op doek: Piet Mondriaan
Aankomende veilingen
VEILINGHUIS KORENDIJK MIDDELBURG - Oktoberveiling - online tot 10 oktober - met Jan Weissenbruch, Jurres, een hooimijt door Cornelis Kuypers, Willem Roelofs, Van Ingen, W.J. Schütz, Van Mastenbroek, Westerbeek, De Hoog, De la Rivière, Smits, Constant Artz, Van Prooijen, David Bles, W.G.F. Jansen, Raaphorst, Smissaert, een strandgezicht bij Camp door Graadt van Roggen en een tekening van Tholen. Check hier.
'Rustende soldaten' - olieverf op doek: Johannes Jurres (kavel 717, Veilinghuis Korendijk)
'Rustende soldaten' - olieverf op doek: Johannes Jurres (kavel 717, Veilinghuis Korendijk)
VENDUHUIS ROTTERDAM - Algemene veiling - tot 14 oktober - met Larij, Reus, een zeegezicht door Mendlik en een boerderij door Stutterheim, Check hier.
Tentoonstelling: 'Naar de natuur. Mondriaan en en de Haagse School' - Museum Flehite - Amersfoort
'Avondlucht' 1907 - olieverf op doek: Piet Mondriaan
'Avondlucht' 1907 - olieverf op doek: Piet Mondriaan
Naar de natuur. Mondriaan en de Haagse School | Museum Flehite Amersfoort
Tentoonstelling: 'De Amsterdamse Joffers' Villa Mondriaan - Rijswijk
'Stilleven met de blauwe boeken' - olieverf op doek: Coba Ritsema (herkomst: coll. Stichting de Kunsttunnel)
'Stilleven met de blauwe boeken' - olieverf op doek: Coba Ritsema (herkomst: coll. Stichting de Kunsttunnel)
De Amsterdamse Joffers | Villa Mondriaan
Documentaire: Jo Bonger, de vrouw die Van Gogh beroemd maakt
Biography Jo Bonger Is Being Adapted into a Limited Series - Van Gogh Museum Biography Jo Bonger Is Being Adapted into a Limited Series - Van Gogh Museum
Via Instagram: @stedelijk.museum.schiedam
“Water, vuur, lucht en aarde — het landschap gezien vanuit de vier elementen. In het ontwerp van de tentoonstelling hebben we vanuit kleur en sfeer hun verschillende, soms tegenstrijdige kanten verbeeld. De fascinatie voor natuurlijk landschap en de invloed van de makende mens wordt voelbaar in de zalen.” aldus tentoonstellingsontwerpers @DeVrijerVanDongen over Levend Landschap. ⁠
Ervaar deze kleurrijke tentoonstelling zelf, dit kan nog t/m 6 november 2022. ⁠
Fotografie: Aad Hoogendoorn⁠
Bekijk de post op instagram hier.
Biografie: Johannes Gerardus Heijberg
Johannes Gerardus Heijberg schilderde landschappen en scènes uit het soldatenleven in de beste traditie van de Haagse School. De kunstenaar exposeerde zijn werk samen met andere schilders van ‘De Rotterdamsche Tien’, totdat hij op het hoogtepunt van zijn roem stopte als schilder om zich volledig op het kunstonderwijs te richten. Kees van Dongen, Willem de Kooning en Wim Chabot zijn hem daar ongetwijfeld dankbaar voor geweest.
Johannes Gerardus Heijberg (1869, Rotterdam - 1952, Rotterdam) wordt op 9 december 1869 geboren in Rotterdam als zoon van kantoorbediende Gerrit Heijberg en Helena Margaretha Baljon. Hij studeert aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. In 1887 wordt hij uitgeroepen tot één van de besten van zijn lichting. Een jaar later gaat hij het leger in. De jonge kunstenaar wordt ingekwartierd bij het regiment Grenadiers en Jagers in de Haagse Oranjekazerne. Deze ervaring inspireert hem tot vele doeken met militaire thema’s. Beroepssoldaat wordt hij niet. In 1891 keert hij terug naar zijn geboortestad, waar hij 1892 trouwt met een collega-schilderes. Sara Ledeboer (1867-1952) is afkomstig uit een gegoede familie van tabakshandelaren, wat het kunstenaarspaar in de gelegenheid stelt zich volledig te richten op hun kunst.
'Gezicht op interieur van het beursgebouw, daarin militairen, marinier, grenadiers en fuseliers in wachtende vrije houdingen' 1896-97 - olieverf op doek: Johannes Heijberg (herkomst: coll. Museum Rotterdam)
'Gezicht op interieur van het beursgebouw, daarin militairen, marinier, grenadiers en fuseliers in wachtende vrije houdingen' 1896-97 - olieverf op doek: Johannes Heijberg (herkomst: coll. Museum Rotterdam)
In 1895 maakt de carrière van Heijberg een vliegende start wanneer hij een gouden medaille wint tijdens een tentoonstelling bij kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae in Amsterdam. Vijf jaar later wint hij nogmaals een gouden medaille. Nu tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs. In 1905 is het een zilveren medaille tijdens de Vierjaarlijksche tentoonstelling in Arnhem. De schilder exposeert zowel in de havenstad als in het buitenland. Van Brussel en Parijs tot in de Verenigde Staten. Als Heijberg vijftig is besluit hij te stoppen met schilderen, hoewel hij dan in het gezelschap van Rotterdamse kunstenaarsvrienden (waaronder Huib Luns, Ferdinand Oldewelt en zijn vrouw Sara), die samen bekend staan als ‘De Rotterdamsche Tien’, over aandacht voor zijn werk niet te klagen heeft. Heijberg organiseert een grote verkooptentoonstelling en richt zich vanaf dat moment volledig op het onderwijs aan de Rotterdamse kunstacademie, waar onder andere Willem Chabot, Kees van Dongen en Willem de Kooning les krijgen van de ex-schilder die bekend staat om zijn vermaarde houtskoolmethode. Volgens Heijberg zouden leerlingen door de zuivere expressie met zwart en wit ‘vanzelf de kleur gaan zien’. Als docent heeft Heijberg de naam eigengereid en wars van snobisme te zijn. Zijn schoeisel bestaat uitsluitend uit legerkisten. Zijn liefde voor het soldatenleven is nooit helemaal geweken.
'Bij de koek-en-zopietent op het ijs' - olieverf op doek: Johannes Heijberg (herkomst: coll. Kunsthandel Simonis & Buunk, Ede)
'Bij de koek-en-zopietent op het ijs' - olieverf op doek: Johannes Heijberg (herkomst: coll. Kunsthandel Simonis & Buunk, Ede)
In 1952 slaat het noodlot toe. De krant Het Vrije Volk schrijft op 18 januari: ‘Vanmorgen tegen twaalven is het bekende schildersechtpaar Heijberg in zijn woning aan de Jericholaan, hoek Kralings Plaslaan, aangetroffen. Vermoedelijk door uitstromend gas vergiftigd.’ Heijberg is ter plekke overleden. Zijn vrouw stierf een maand later aan de gevolgen van het ongeval. Heijberg was naast lid van Arti et Amicitiae ook verbonden aan de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Sint Lucas. Werk van de schilder is vertegenwoordigd in de collecties van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, Museum Rotterdam en het Nationaal Militair Museum in Soest. In Rotterdam is een straat naar Heijberg vernoemd.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
'Abendliche Landschaft' 1877 - olieverf op doek: Richard Burnier (kavel 380, Peter Karbstein Auktionshaus)
'Abendliche Landschaft' 1877 - olieverf op doek: Richard Burnier (kavel 380, Peter Karbstein Auktionshaus)
Burnier, Richard: Abendliche Landschaft
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -