Bekijk profielpagina

Haagse School: gekleurd grijs, Hollandse verleidingen & PAN Amsterdam - Editie #56

Revue
 
Welkom bij de 56ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief. Korte dagen, koude wind e
 

Haagse School Nieuwsbrief

25 november · Editie #56 · Bekijk online
Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!

Welkom bij de 56ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Korte dagen, koude wind en warme jassen. Kortom, tijd voor heel veel mooie tentoonstellingen. Afgelopen weekend ging PAN Amsterdam weer van start, waar kunsthandels prachtige Haagse School collecties tonen. Ook tijdens aankomende veilingen is er veel moois te bewonderen. Wie één en ander graag eens in een ander perspectief ziet, kan terecht bij de tentoonstellingen van Museum De Zwarte Tulp en Museum Gouda. Met het thema ‘Gekleurd grijs’, kiest Kunsthandel Simonis & Buunk voor een verkooptentoonstelling met een focus louter op de Haagse School.

Aankomende veilingen
CATAWIKI ASSEN - Betaalbare kunstveiling (Nederlandse schilderijen) t/m 27 november - met Van Daalhoff, Wiggers, Weijns en De Zwart. Check >>> HIER <<< Klassieke kunstveiling (Nederlandse en Belgische schilderijen) t/m 30 november - met Artz, De la Rivière, Frits Maris, koeien van Engel, een bruggetje van Oppenoorth en een stalinterieur door Pieters. >>> HIER <<<
BUBB KUYPER HAARLEM - ‘Veiling 71’ - 26 tot 29 november - met Weissenbruch, Rip, Mauve, Metzelaar, Josselin de Jong, Van Deventer, De Bock, Bles, Van Bommel, Bosboom, Cossaar, Briët, Wenckebach, Moulijn, koeien op sappig groen van Wenckebach, Schut, Van Konijnenburg, een gitaarspeler door Isaac Israëls, Jessurun de Mesquita, tweemaal moeder met kind door Hendrik Haverman en een haven van Siebe ten Cate. Check >>> HIER <<<
'Working the field' - aquarel: Alexander Mollinger (kavel 72 AAG Old masters to modernists veiling)
'Working the field' - aquarel: Alexander Mollinger (kavel 72 AAG Old masters to modernists veiling)
VEILINGHUIS ONDER DE BOOMPJES LEIDEN - Novemberveiling - 26 t/m 30 november - schilderijen 26 november een kermis van Helfferich, Van de Sande Bakhuijsen, Joseph Bles, Van der Nat, Van Ingen, Rip, Wijsmuller, Bogman, Willem Maris, Markus, Dijsselhof, Van der Haar, bollenvelden van Wassenaar, Oppenoorth, Voerman, Bleys, Artz, Van Strijen, Van Borselen en Spoor. Check >>> HIER <<<
AAG ARTS & ANTIQUES GROUP AMSTERDAM - 512 Old masters to modernists - 2 december - met Bosboom, twee meisjes in het veld en twee meisjes ‘op Scheveningen’ van Mollinger, Willem Maris, Ronner-Knip, Van Borselen, Artz, Ter Meulen, Geijp, Bauffe, Bastert, Weissenbruch, De Zwart, kasteel Doorwerth door De Bock, Jozef Israëls, Albert Neuhuys, een 'portret van Trijn’ door Suze Robertson, Blommers, Dijsselhof, Gerardine van de Sande Bakhuyzen, Roosenboom, Apol, Jongkind, Mauve, Willy Sluiter, Bremmer Mesdag-Van Houten, Hobbe Smith, De Jonge, paardenrennen door Van Papendrecht, Zoetelief Tromp, Arntzenius, twee Parijse werken van Isaac Israels en een bouwplaats aan de Van Diemenstraat door Breitner. Check >>> HIER <<<
Beurs: PAN Amsterdam - 24 november tot 1 december
'Rotterdam, gezicht op de Leuvehaven' - olieverf op doek: Johan van Mastenbroek (herkomst: coll. Kunstahndel A.H. Bies)
'Rotterdam, gezicht op de Leuvehaven' - olieverf op doek: Johan van Mastenbroek (herkomst: coll. Kunstahndel A.H. Bies)
PAN Amsterdam in de Amsterdamse Rai - 24 november tot 1 december
Toontoonstelling: Stilleven - Museum Gouda
Stilleven | Museum Gouda - tot 10 mei 2020
Tentoonstelling: Hollandse Verleidingen – Verborgen schatten uit de Rijkscollectie - Museum De Zwarte Tulp - Lisse
Hollandse verleidingen - Museum de Zwarte Tulp - 09-11-2019 t/m 15-03-2020
Tentoonstelling: Gekleurd grijs & pure poëzie - Kunsthandel Simonis & Buunk - Ede
Online catalogus - Gekleurd grijs - Kunsthandel Simonis en Buunk, Ede Online catalogus - Gekleurd grijs - Kunsthandel Simonis en Buunk, Ede
Via Instagram: @drentsmuseumassen
14 november - Drents Museum on Instagram: “We hebben fantastisch nieuws! Samen met het Van Gogh Museum heeft het Drents Museum gisteren een schilderij van Vincent van Gogh kunnen aankopen” 14 november - Drents Museum on Instagram: “We hebben fantastisch nieuws! Samen met het Van Gogh Museum heeft het Drents Museum gisteren een schilderij van Vincent van Gogh kunnen aankopen”
Biografie: Hendrik Otto van Thol
Hendrik Otto van Thol werd geboren op een winterdag in december. Geen gelukkig gesternte. In de relatief korte tijd die hem vergund is, haalt hij het maximale uit zijn talent. Een noodlottig ongeval voorkomt dat zijn kunstenaarschap tot volle wasdom kan komen.
'Karikatuurportret van Hendrik Otto van Thol' - houtskool: Elchanon Verveer
'Karikatuurportret van Hendrik Otto van Thol' - houtskool: Elchanon Verveer
Hendrik Otto Van Thol (Den Haag, 1859 - Den Haag, 1902) wordt op 28 december 1859 geboren in Den Haag, als de eerste zoon van de slijter Hendrik Adrianus van Thol en Catharina Hendrika van Soldt. De jonge Hendrik als leerling aan de slag bij de Haagse drukkerij Lankhout aan de Noorderbeekdwarsstraat. Onder begeleiding van lithograaf Jan Holswinder ontwikkelt het talent van de jonge Hendrik zich zodanig dat hij wordt toegelaten tot de Academie voor Beeldende Kunsten. Na zijn afstuderen - waarbij hij ook de MO akte tekenen behaalt - wordt hem in 1887 een eerste koninklijke toegekend (ook in 1892 en ‘93 gebeurt dit). In dat jaar wordt Van Thol ook voorgedragen als lid van Pulchri Studio. De schilder begint zich succesvol te settelen in het echelon der Haagse Scholers. Zeker wanneer Louis Apol hem in 1896 vraagt mee te helpen met zijn panorama 'Nova Zembla’, dat tentoongesteld zal worden in het panoramagebouw aan de Amsterdamse Plantage Middenlaan.
'Meisjes met sprokkelhout in winters landschap' - oliever op doek: Hendrik Otto van Thol
'Meisjes met sprokkelhout in winters landschap' - oliever op doek: Hendrik Otto van Thol
In 1899 trouwt Van Thol met de kunstenares Aletta Ruijsch die hij kent van de academie. De beide schilders hebben elkaar niet alleen gevonden in de kunst, maar ook in de liefde. Schilder en vriend Wilhelmus Gerardus Muller is getuige tijdens het huwelijk. Het kersverse echtpaar verhuist naar de Veluwe. Eerst naar Elspeet en kort daarop naar Nunspeet. Ze betrekken aldaar een huis met voor beiden een eigen atelier. Eén dag in de week geeft Van Thol les in Den Haag. Ondermeer Willem Ising en Pieter ten Cate behoren tot zijn leerlingen. Van Thol ontwikkelt zich gestaag en is op tentoonstellingen - waaronder die voor levende meesters in het Stedelijk Museum Amsterdam - een gewaardeerd deelnemer. Winterlandschappen hebben zijn grootste interesse. Ook zijn vrouw heeft succes wanneer zij in 1900, tijdens de grote wereldtentoonstelling in Parijs, een eervolle vermelding ontvangt.
'Winterlandschap' - olieverf op doek: Hendrik Otto van Thol
'Winterlandschap' - olieverf op doek: Hendrik Otto van Thol
In de zomer van 1902 slaat het noodlot toe. Van Thol komt in Den Haag met zijn fiets onder een tram. De schilder overlijdt aan de gevolgen van het ongeluk, slechts 42 jaar oud. A.C. Loffelt schrijft ter nagedachtenis in Het Nieuws van de Dag: ‘Wie weet of Van Thol het nog niet veel verder gebracht zou hebben, want zijn talent was er een, dat zich geleidelijk tot iets groots had kunnen ontwikkelen. Israëls en zoo velen hebben zich eerst na hun veertigste jaar krachtig doen gelden.’ In november dat zelfde jaar is er ter nagedachtenis een - met Taco Mesdag gedeelde - eretentoonstelling in Pulchri Studio. Bijna dertig jaar later, in 1930, wordt aldaar een tentoonstelling gehouden ter ere van Aletta Ruijsch. Twee maanden later vatten haar kleren vlam wanneer zij de gaskachel ontsteekt. Ruijsch overlijdt aan de gevolgen van haar brandwonden en wordt begraven naast haar man op Oud Eik en Duinen in Den Haag. Werken van Hendrik Otto Van Thol bevinden zich in de collecties van onder andere het Rijksmuseum Amsterdam, Noord-Veluws Museum en Kunstmuseum Den Haag.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een ‘Special Offer’.
'The Sculptor Alphonse van Beurden in his Studio' - olieverf op op paneel: Evert Pieters
'The Sculptor Alphonse van Beurden in his Studio' - olieverf op op paneel: Evert Pieters
EVERT PIETERS | The Sculptor Alphonse van Beurden in his Studio
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.

Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!

Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus

Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -