Bekijk profielpagina

Haagse School: het jonge lentelicht, geheime portretten & de olijfbomen van Van Gogh - Editie #116

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

14 maart · Editie #116 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 116de editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Op weg naar het voorjaar. De normaal gesproken zo lichtvoetige periode van ontluikende schoonheid wordt nu bedekt door een deken van zwaarmoedigheid, ofwel een hoofd vol ‘bekommering’, zoals Henriëtte Roland Holst (1869 - 1952) schrijft in haar lentegedicht, dat toch ook hoop vindt in het jonge lentelicht.

Te loopen in het jonge lentelicht, 
dat nu elken dag langer openbloeit, -
naar de steilte te heffen het gezicht,
daarheen waar hoog, eenzaam een vogel roeit,
of maar naar den top van den populier,
waarin de merel zijn avondlied zingt, -
lied, waar al het geluksverlange’ in klinkt,
dat nu rumoert door mensch en dier, -
zoo te loopen, vaak vol bekommering
over de wereld, het duistre gebeur
in haar; kleine, nietige enkeling
vol zwakheid en vol twijfel en getreur,
en dan op eens, vol moed weer en vol drang
te helpe’ en ook nog soms, vol lentezang.
'Bloesembomen in het voorjaar' - olieverf op doek: Paul Bodifée (herkomst: voorm. coll. Simonis & Buunk Kunsthandel, Ede)
'Bloesembomen in het voorjaar' - olieverf op doek: Paul Bodifée (herkomst: voorm. coll. Simonis & Buunk Kunsthandel, Ede)
Aankomende veilingen
VEILINGHUIS DE ELAND DIEMEN - Voorjaarsveiling - 21 tot 24 maart - met Dupont, W.G.F. Jansen, Oldewelt, Kruseman van Elten, Joan Berg, Albert Neuhuijs, Graafland, Pieters, Raaphorst, Mesdag-van Houten, Zoetelief Tromp, Apol, Hamburger, Koolhaalder, Jan Gidding, Pieter ten Cate, De Grijs, een heidelandschap door Boks, Van der Nat, een gezicht op de Amsterdamse Nicolaaskerk door Markus, Fritzlin, De Zwart, Hoppenbrouwers en Thérèse Schwartze. Check hier.
VENDU ROTTERDAM - Timed Online - 25 maart - met Doeleman, Bleijs en een tekeningetje van Tholen. Check hier.
'Molen in winters landschap' - olieverf op doek: W.G.F. Jansen (kavel 97, Veilinghuis Onder de Boompjes)
'Molen in winters landschap' - olieverf op doek: W.G.F. Jansen (kavel 97, Veilinghuis Onder de Boompjes)
VEILINGHUIS ONDER DE BOOMPJES LEIDEN - Maart-veiling - 25 tot 27 maart - met Smits, Hanedoes, Gabriel, een processie door Cossaar, Henri Knip, Oppenoorth, Bosboom, Artz, Van Roggen, Gruijter, Schildt, Van der Nat, Ronner-Knip, Heijl, Baukema, een molen in de sneeuw door W.G.F Jansen, Dumoulin, Kever, Frankfort, Zon, Rueter, Van Soest, Mesdag-van Calcar, Frits Maris, Bastert, Van Wijngaerdt, Daalhoff, Lion Schulman, Marinus Gidding, Egelie, Haverman, Ludwig Wenckebach en Garms. Check hier.
Nieuws: twee nieuwe schilderijen van Mondriaan 'ontdekt'
Twee schilderijen van Piet Mondriaan ontdekt | NOS Twee schilderijen van Piet Mondriaan ontdekt | NOS
nos.nlDeel
Beurs: Kunst aan het Hof - Nooitgedacht
'Slagveld' - olieverf op doek: Marius Bauer (herkomst: coll. Kunsthandel Pygmalion, Maarssen)
'Slagveld' - olieverf op doek: Marius Bauer (herkomst: coll. Kunsthandel Pygmalion, Maarssen)
Kunstbeurs - Kunst aan het Hof - Nooitgedacht - 30 maart t/m 3 april
Tentoonstelling: Van Gogh en de olijfboomgaarden - Van Gogh Museum - Amsterdam
Van Gogh and the Olive Groves on View from 11 March - Van Gogh Museum Van Gogh and the Olive Groves on View from 11 March - Van Gogh Museum
Via Instagram: @haagshistorischmuseum
Goed nieuws: vanaf morgen gaan de deuren weer open van de tentoonstelling ‘Alexine Tinne, fotograaf - haar wereldbeeld’ met hoogtepunten uit het oeuvre van Tinne en tijdgenoten. In de afgelopen week hebben veel kwetsbare foto’s plaatsgemaakt voor andere afbeeldingen. Kom dus langs voor een grotendeels vernieuwde tentoonstelling met een heel bijzondere toevoeging: acht nieuw ontdekte foto’s, genomen in Centraal-Afrika, worden voor het eerst aan publiek gepresenteerd. Een wereldprimeur uit 1862: de oudste foto’s uit dit deel van Afrika.
Bekijk Post op Instagram hier.
Biografie: Maria Zubli-van den Berch van Heemstede
Maria Zubli-van den Berch van Heemstede was behalve schilderes ook dichteres en vertaalster. In al deze disciplines werd de jonkvrouw onderscheiden en gewaardeerd. De grootste bekendheid kreeg zij uiteindelijk als ondersteuner van jonge kunstenaars.
'Portret van Isaac Lambertus van den Berch (1811-1879) met zijn gezin en zijn schoonouders' 1847 - olieverf op paneel: David Bles (herkomst: coll. Museum Het Valkhof, Nijmegen) - Maria is het meisje zittend, derde van links
'Portret van Isaac Lambertus van den Berch (1811-1879) met zijn gezin en zijn schoonouders' 1847 - olieverf op paneel: David Bles (herkomst: coll. Museum Het Valkhof, Nijmegen) - Maria is het meisje zittend, derde van links
Maria Zubli-van den Berch van Heemstede (Leiden, 1841 – Den Haag, 1905) wordt op 17 juni 1841 geboren in Leiden, waar haar vader Isaak Cremer advocaat is en Tweede Kamerlid. In 1837 kocht hij kasteel Heemstede bij Houten en verkreeg bij Koninklijk Besluit een naamswijziging in Cremer van den Bergh. Op 10 september 1841 wordt hij als Isaäk Cremer van den Bergh van Heemstede verheven in de Nederlandse adel; na de naamswijziging op 2 november 1841 in van den Berch werd hij op 1 januari 1842 opnieuw verheven in de Nederlandse adel onder de naam mr. Isaäc Lambertus Cremer van den Berch van Heemstede. Na Maria volgen nog tien kinderen, zij krijgen allen de naam Van den Berch van Heemstede. Maria groeit op in een kunstminnend gezin, met volop mogelijkheden om haar artistieke interesses te ontplooien. Diverse schilders, waaronder Jan Adam Kruseman en David Bles zijn regelmatige bezoekers van kasteel Heemstede. En dat niet alleen, zij leggen de familie ook vast op het doek.
'Een gemengd boeket in een vaas' - aquarel: Maria Zubli-van den Berch van Heemstede
'Een gemengd boeket in een vaas' - aquarel: Maria Zubli-van den Berch van Heemstede
In haar eerste jaren als schilderes wordt Zubli nog geweigerd bij de Driejaarlijksche Tentoonstelling van Levende Meesters, maar vanaf het moment dat zij zich na haar huwelijk in 1864 - met de advocaat Daniel Jean Zubli - in Den Haag heeft gevestigd, heeft zij als snel meer succes en erkenning. Ze krijgt in de hofstad les van Margaretha Roosenboom en Philip Zilcken. Haar thema’s zijn divers; van (bloem)stillevens tot dorps- en stadsgezichten. In 1883 ontvangt Zubli haar eerste gouden medaille tijdens de Driejaarlijksche tentoonstelling in Amsterdam en in 1886 is ze met haar werk vertegenwoordigd op de Parijse Salon. ‘Mevrouw Zubli is eene der weinige nederlandsche vrouwen wier aanleg, opvoeding, levenswijze, vermogen en omgeving haar in de gelegenheid stellen, om allerlei kunstgebied tegelijk te betreden, onafgebroken werkzaam te zijn tot verheffing van kunstzin en goeden smaak bij anderen, en zelve daarvan in meerdere richtingen het voorbeeld te geven,’ schrijft criticus Paul Alberdingk Thijm in 1897 in het tijdschrift Dietsche Warande. In die jaren is Zubli een gearriveerde kunstenares. Ze verkoopt haar werk bij diverse Haagse kunsthandels, waaronder R. Polak, Biesing, Delboy en Nollée en ze publiceert (Franstalige) gedichten die door verschillende componisten, waaronder de Belgische Joseph Ryelandt, op muziek worden gezet.
'Het atelier van de schilder Jozef Israëls in de tuin achter zijn woning aan de Koninginnegracht 2, Den Haag (gezien vanuit de Houtweg 7) 1882 - aquarel: Maria Zubli-van den Berg van Heemstede (herkomst: coll. Haags Gemeentearchief)
'Het atelier van de schilder Jozef Israëls in de tuin achter zijn woning aan de Koninginnegracht 2, Den Haag (gezien vanuit de Houtweg 7) 1882 - aquarel: Maria Zubli-van den Berg van Heemstede (herkomst: coll. Haags Gemeentearchief)
Maria Zubli-van den Berch van Heemstede overlijdt op 11 januari 1905 op 64-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag. Zij laat een dochter na. In haar latere jaren was Zubli zeer actief met het ondersteunen van jonge kunstenaars. Na haar overlijden legateert zij een groot deel van haar vermogen aan kunstenaars en instellingen zoals diverse weeshuizen en kinderziekenhuizen. Werk van Zubli-van den Berch van Heemstede is onder andere te vinden in het Rijksmuseum Amsterdam.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Herman Johannes van der Weele  - Auktion | Historia Herman Johannes van der Weele - Auktion | Historia
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -