Haagse School: het keerpunt, verlangen naar de natuur & de schilders van Amsterdam - Editie #133

#133・
592

abonnees

134

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Door je te abonneren, ga je akkoord met de Voorwaarden en Privacybeleid van Revue en begrijp je dat Haagse School Nieuwsbrief jouw e-mailadres zal ontvangen.

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

7 november · Editie #133 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 133ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Misschien was het u opgevallen dat er steeds vaker aandacht is voor Amsterdamse ‘Haagse Scholers’ in deze nieuwsbrief? De reden hiervoor ligt vanaf woensdag in de winkels! Samen met kunsthistoricus Werner van den Belt heb ik gewerkt aan een opvolger van het boek De schilders van de Duin- en Bollenstreek. In de reeks ‘kunstenaarskolonies’ verschijnt nu De schilders van Amsterdam bij uitgeverij WBOOKS. Als twintigste deel in deze mooie reeks is het een extra dikke jubileumuitgave geworden. Met een voorwoord van Jop Ubbens, kunsthandelaar en oud-directeur van veilinghuis Christie’s Amsterdam. Hij beschrijft onder meer een deel van de bewogen geschiedenis van het prachtige schilderij van Breitner dat op het omslag staat.

'Gezicht op de Keizersgracht, hoek Reguliersgracht te Amsterdam' (detail) - olieverf op doek: George Hendrik Breitner (herkomst: voorm. coll. Kunsthandel Mark Smit)
'Gezicht op de Keizersgracht, hoek Reguliersgracht te Amsterdam' (detail) - olieverf op doek: George Hendrik Breitner (herkomst: voorm. coll. Kunsthandel Mark Smit)
De schilders van Amsterdam • WBOOKS
Aankomende veilingen
VENDUHUIS ROTTERDAM - Kunst en Antiekveiling - 8 november - met Van Laar, Hulk, Roermeester, Tholen, Lingeman, Van Mastenbroek en een ‘wasdag op Walcheren’ door Koldeweij. Check hier.
VENDUEHUIS DEN HAAG - Old masters, nineteenth century & early modern art - 16 november zaalveiling - met Kleijn, Jan Theodoor Kruseman, Spinger, J.F. Schütz, J.H.B. Koekkoek, Ronner-Knip, Jan Weissenbruch, Vester, J.W. van Borselen, J.F. Spohler, drinkende koeien door Willem Maris, Gabriël, J.H. Weissenbruch, Floris Arntzenius, een Italiaans meisje door Jacob Maris, Hubrecht, Eerelman, een moeder met kind met een schilderspalet als drager door De Hoog, Bosboom, P.C. Dommersen, Willy Sluiter, een dag op de Maas door Louis Apol, Willem Roelofs, Tholen, Klinkenberg, Roosenboom, Gerardina van de Sande Bakhuyzen, in de kloostertuin door Sadée, Zoetelief Tromp, Scherrewitz, Gorter, een weesmeisjeskoor door Thérèse Schwartze, een regenbui op het Scheveningse strand door Van Mastenbroek, Isaac Israels, Robertson, Marius Bauer, Jongkind, bomschuiten door Mesdag, een boer met een handkar door Jan Toorop en chrysanten van Breitner. Check hier.
'Storm in Scheveningen' - olieverf op doek: Willy Sluiter (kavel 76, Venduehuis Den Haag)
'Storm in Scheveningen' - olieverf op doek: Willy Sluiter (kavel 76, Venduehuis Den Haag)
VENDUEHUIS DEN HAAG - Old masters, nineteenth century & early modern art - 17 november (online only) - zeilboten op een kalme zee door J.C. Greive, Everhardus Koster, Kleijn, J.D. Koelman, Vertin, H.P. Koekkoek, Riegen, P.C. Dommersen, J.J.C Spohler, Elchanon Verveer, Mari ten Kate, Ronner-Knip, Anton Mauve, Bosboom, Margaretha Roosenboom, Gabriël, Willem Roelofs, Sadée, Apol, vissersvrouwen door D.A.C. Artz, Hobbe Smith, Blommers, een boerenerf door Witsen, Klinkenberg, Lammert van der Tonge, een theekransje door Henkes, Bauer, Briët, Robertson, Toorop, Breitner, Ansingh, Wolter, Jacob Maris, Zandleven, Willy Sluiter, vissen door Dijsselhof en bollenvelden door Anton Koster en Bleckmann. Check hier.
Kunstbeurs: PAN Amsterdam
'Confectie atelier in de St. Willibrordusstraat' - pastel op papier: Hendrik Jan Wolter (herkomst: coll. Arnold Ligthart Kunsthandel)
'Confectie atelier in de St. Willibrordusstraat' - pastel op papier: Hendrik Jan Wolter (herkomst: coll. Arnold Ligthart Kunsthandel)
Deelnemers | PAN Amsterdam - 20 tot 27 november
* Werner van den Belt zal tijdens het slotweekend ons boek De schilders van Amsterdam signeren bij stand 120 van Scriptum Art Books, waar ook kunstenaar Koen Vermeule, die met een aantal werken in het boek vertegenwoordigd is, aanschuift.
Rondleiding: Suze Robertson - Vrije Academie
Rondleiding Suze Robertson - Vrije Academie Rondleiding Suze Robertson - Vrije Academie
Tentoonstelling: 'Verlangen naar de natuur' - Rijksmuseum Amsterdam - Schiphol
Verlangen naar de natuur - Museumtijdschrift Verlangen naar de natuur - Museumtijdschrift
Via Instagram: @kunsthistorici
Gisteren maakte de jury in het @Mauritshuis bekend dat Frouke van Dijke de winnaar is van de Jan van Gelderprijs 2022. Ze wint de prijs voor de publicatie ‘Breitner en Israels: Vrienden en rivalen’.
Als conservator 19e eeuwse beeldende kunst in Kunstmuseum Den Haag maakte ze in 2020 de tentoonstelling ‘Breitner vs Israels. Vrienden en rivalen’ over de onderlinge rivaliteit en bewondering tussen deze twee Nederlandse schilders.
Hierbij schreef ze ook de begeleidende catalogus, die in samenwerking met @kunstmuseum.nl en @wbooksuitgeverij werd uitgegeven.
@froukevandijke (1988) studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2015 werkt zij als conservator bij Kunstmuseum Den Haag en maakte zij o.a. exposities over de Haagse School, Max Liebermann en Claude Monet.
Uit het juryrapport:
‘Frouke, jouw boek heeft ons vooral veroverd door de taal. Die is zo rijk, zo inventief, zo ritmisch dat de tekst overrompelt als zelden een tekst uit het vakgebied vermag. Door die kracht weet je niet alleen de doden in hun worsteling-als-kunstenaar tot leven te wekken, maar ook kunstwerken een nabijheid te verlenen die de gewenning van tussenliggende tijd wegvaagt.‘
'Dankzij jouw woorden ervaren we de durf en rauwheid van de schilderijen van Israels en Breitner als bij eerste kennismaking. Dat vermogen om met taal de kunst uit de geschiedenis het nu van toen terug te geven, is, zou ik zeggen, de uiteindelijke opdracht van de Kunstgeschiedenis. Jou is dat gelukt en dat moet gevierd worden! Frouke van Dijke, van harte gefeliciteerd.’
Arjan de Koomen (voorzitter) (UvA)
Esther van der Hoorn (secretaris)
Machtelt Brüggen Israëls (UvA)
Friso Lammertse (Rijksmuseum)
Eva Röell (UU/RCE)
Caroline Roodenburg (zelfstandige)
Joyce Zelen (RU/Teylers Museum)
V.l.n.r: genomineerde Laurens Kleine Deters, juryvoorzitter Arjan de Koomen, winnaar Frouke van Dijke en genomineerde Angela Bartholomew.
De genomineerde Alexander Dencher en Justine Rinnooij Kan staan niet op de foto.
Tweejaarlijks reikt de VNK de Jan van Gelderprijs uit voor een waardevolle publicatie o.g.v. kunst- en architectuurgeschiedenis door een auteur van 35 jaar of jonger.
Bekijk de post op instagram hier.
Biografie: Nico Jungmann
Zowel de kunsthandel als Nederlandse schilders die in het laatste kwart van de negentiende eeuw werden opgeleid hadden hun blik regelmatig westwaarts gericht. In het Verenigd Koninkrijk was niet alleen sprake van economische voorspoed, ook de kunst floreerde. Nico Jungmann kwam als beginnende kunstenaar naar Londen, kende een vliegende start en een succesvolle carrière maar eindigde, getekend door het lot, in de vergetelheid.
'Zelfportret' - olieverf op paneel: Nico Jungmann
'Zelfportret' - olieverf op paneel: Nico Jungmann
Nicolaas Wilhelm Jungmann (1872, Amsterdam - Londen, 1935) wordt op 5 februari 1872 geboren in Amsterdam. Al op zijn twaalfde gaat hij in de leer bij een kerk- en behangselschilder. Vier jaar later wordt Nico toegelaten tot de Rijksakademie voor beeldende kunsten. In 1892 doet hij mee aan een wedstrijd voor muurschilderingen, georganiseerd door kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae. Zijn ‘allegorie der kunsten’ valt niet in de prijzen. Dat geldt voor alle inzendingen. Er is geen winnaar uitgeroepen, maar het prijzengeld wordt verdeeld onder alle deelnemers. Met dit startkapitaaltje maakt Nico zijn eerste reis naar Londen.
'Dutch ladies knitting in traditional dress' - olieverf op doek: Nico Jungmann (herkomst: Gallery 19c, Beverly Hills)
'Dutch ladies knitting in traditional dress' - olieverf op doek: Nico Jungmann (herkomst: Gallery 19c, Beverly Hills)
Jungmann vindt in Londen snel zijn draai. Behalve muurschilderingen maakt hij nu ook schilderijen en vooral veel figuurstudies. In 1896 komt hij in gezelschap van zijn vriend en collega Charles W. Bartlett voor het eerst terug naar Nederland, waar hij in het dan populaire schildersdorp Volendam werkt. Uiteraard verblijft hij in Hotel Spaander. Het is een reis die de inmiddels tot Brit genaturaliseerde kunstenaar nog regelmatig zal herhalen ‘Wat men Jungmanns echte kennismaking met Londense kunstliefhebbers zou kunnen noemen, kwam in 1899. In dat jaar werd een verzameling van ongeveer vijftig van zijn werken getoond in de Dowdeswell’s Gallery, en deze werd met heel wat lof ontvangen. Het was meteen een succes, want de critici waren unaniem lovend over hem. Men beschouwde hem zelfs als een genie. Ook het publiek wilde niets liever dan iets uit zijn eigenaardige en ongewone oeuvre aan hun collecties toevoegen,’ dat schreef kunstcriticus Alfred Lys Baldry in 1902 in The Magazine of Art. Een jaar na zijn eerste grote Britse tentoonstelling trouwt Jungmann met Beatrix Mackay. Een vruchtbare relatie. Niet alleen worden er binnen het huwelijk drie kinderen geboren, samen maken ze ook boeken over ‘Holland’ en ‘Noorwegen’. Bestsellers. Mackay schrijft, Jungmann illustreert.
'Detainees queuing for Christmas dinner' 1917 - waterverf op papier: Nico Jungman (herkomst: coll. Imperial War Museums)
'Detainees queuing for Christmas dinner' 1917 - waterverf op papier: Nico Jungman (herkomst: coll. Imperial War Museums)
Als Brit wordt Jungmann aan het begin van de eerste Eerste Wereldoorlog naar het front gestuurd. Een keerpunt in het tot dan toe zo gesmeerd verlopen leven van de schilder. Hij wordt gevangen genomen en komt terecht in het interneringskamp Ruhleben bij Berlijn. Een oude paardenrenbaan, waar de gevangenen zijn ondergebracht in de stallencomplexen. De omstandigheden zijn absoluut niet te vergelijken met de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog. Zo kan Jungman er tekeningen maken van de vele activiteiten in het kamp, van de kerstmaaltijd, het dagelijkse leven en zelfs een bokstoernooi. De impact van de ervaringen is desondanks groot. Jungman’s (als Brit laat hij zijn tweede ‘n’ bij voorkeur achterwege) huwelijk strandt na zijn terugkeer in 1918 en hij leeft in zijn laatste jaren een teruggetrokken bestaan. De kunstenaar overlijdt op 15 augustus 1935 op 63-jarige leeftijd in Londen. In Nederland is hij vergeten, in het VK zeker niet. Hij heeft dan ook wél een Engelse, maar geen Nederlandse Wikipedia-pagina. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is in het bezit van een Volendams werk van Nico Jungmann en ook het Rijksmuseum Amsterdam bezit enkele werken van zijn hand.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
PIET MONDRIAN. Small farm buildings in Het Gooi. Um 1898. Öl PIET MONDRIAN. Small farm buildings in Het Gooi. Um 1898. Öl
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
De schilders van Amsterdam • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -