Bekijk profielpagina

Haagse School: het leven getekend, een Dordtse impressionist & Haagse streken van Vincent van Gogh - Editie #57

Revue
 
Welkom bij de 57ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief. Sinds ik de narcissen van
 

Haagse School Nieuwsbrief

9 december · Editie #57 · Bekijk online
Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!

Welkom bij de 57ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Sinds ik de narcissen van Floris Verster heb gezien (zie Special Offer) die deze week bij Christie’s in Londen onder de hamer gaan, heb ik de hele dag nog maar één liedje in mijn hoofd. En dat terwijl Van Gogh eigenlijk maar heel weinig narcissen heeft geschilderd.

Don McLean - Vincent ( Starry, Starry Night) With Lyrics
Aankomende veilingen
CATAWIKI ASSEN - Betaalbare kunstveiling (Nederlandse schilderijen) t/m 11 december - met Weijns, Van Konijnenburg, De La Rivière, Bodifée. Check >>> HIER <<< Klassieke kunstveiling (Nederlandse en Belgische schilderijen) t/m 14 december - met een boereninterieur van Jacques Zon, een stilleven van Allebé, Heijenbrock, Artz en Arnold Koning. >>> HIER <<<
VENDUEHUIS DEN HAAG - Winterveiling | Online | 11 - 12 december 2019 - Wiggers, W.G.F. Jansen, Roermeester, Moulijn, Groenewegen, Gabriël, Kever, Akkeringa, Hobbe Smith, Van Wijngaerdt, Blommers, Mesdag-Van Houten, Van Deventer, Willem Weissenbruch, Schipperus en Artz. Check >>> HIER <<<
VAN SPENGEN VEILINGEN HILVERSUM - tot 14 december - diverse bloemstillevens van Etha Fles, Horrix, Van Konijnenburg, De la Rivière, diverse werken van Hoynck van Papendrecht, Dijsselhof, Stutterheim, Willy Sluiter, Simon Maris, Cornelis Kuypers, Rueter, Apol, Bauer, Van Horssen, ‘Roeilust’ en andere werken door Willem de Zwart, Hanedoes, Bogman, Heijenbrock, Poggenbeek, Briët, Van Beek, Voerman, Frits Mondriaan en koeien door W.G.F. Jansen en Groenewegen. Check >>> HIER <<<
'Boerin met koeien' - olieverf op doek: W.G.F. Jansen (Veilinghuis Van Spengen kavel 713)
'Boerin met koeien' - olieverf op doek: W.G.F. Jansen (Veilinghuis Van Spengen kavel 713)
VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - Kunst- en antiekveiling 15 december - Poggenbeek, Leurs, W.G.F. Jansen, Weissenbruch, Van de Sande Bakhuyzen, Rueter, Van Regteren Altena, een kleurrijk stadsgezicht van Dankmeijer, een drookasteel van Mathijs Maris, Apol, een vissersvrouw van Sadée, Stroebel, Bosboom, Voerman, Balwé, een watermolen door Van Daalhoff en een waterput door Van der Nat, Wenckebach, Bauffe en Roermeester. Check >>> HIER <<<
Tentoonstelling: Het leven getekend - Kröller-Müller Museum - Otterlo
Het leven getekend - Kröller-Müller Museum
Het leven getekend. Werk op papier 1850-1950 – Kröller-Müller Museum - nog tot 19 januari 2020
Voorburgs Dagblad | 'De Haagse streken van Vincent van Gogh’ Voorburgs Dagblad | 'De Haagse streken van Vincent van Gogh’
Toontoonstelling: In Vervoering van Voerman - Voerman Museum - Hattem
In Vervoering van Voerman - Voerman Museum - tot 12 april 2020
Via Instagram: @jeroenka
Jeroen Kapelle (@jeroenka) • Instagram photos and videos
Biografie: Bernard Koldeweij
Bernardus Marie Koldeweij was een buitenschilder met een stadshart, dat sloeg voor zijn geliefde Dordrecht. Een kerel boomlang en met ‘een huid zo bruin als van een Spanjaard’, vestigde in korte tijd zijn naam. Op de hielen gezeten door een kwaal die hem de tijd ontnam.
Bernardus Marie Koldeweij wordt op 23 november 1859 in Dordrecht geboren als zoon van winkelier Bernardus Johannes Koldeweij en Pauline Marie Josephine Masion. De kleine Bernard is voorbestemd om de handel in te gaan, maar hij tekent zo graag. De lessen bij schilder Cornelis Vogel leiden ertoe dat hij wordt aangenomen aan de Tekenacademie in Antwerpen. Hier maakt hij kennis met Hendrik Haverman en Josselin de Jong. Maar schilderen naar model en daarbij de hele dag binnen zitten, is niets voor de jonge kunstenaar. Hij stopt na twee jaar met zijn opleiding en keert huiswaarts. Hij schildert veel buiten, rondom de rivier de Merwede.
'Vissers op het Hollands Diep' - olieverf op doek: Bernard Koldewij (herkomst: coll. Dordrechts Museum)
'Vissers op het Hollands Diep' - olieverf op doek: Bernard Koldewij (herkomst: coll. Dordrechts Museum)
In Dordrecht groeit de jonge schilder snel uit tot vooraanstaand lid van kunstenaarsgenootschap Pictura. Een groep schilders - nu bekend als de Dordtse impressionisten - maakt school in die dagen. Onder andere Jan Veth, Roland Larij, Frans Lebret en Carel van der Sande Lacoste behoren tot zijn vriendenkring. In 1886 en 1887 heeft Koldeweij tentoonstellingen in het Dordrechts Museum. In 1891 blijkt dat hij een ernstige ‘borstkwaal’ heeft. De schilder pakt zijn koffers voor een reis van bijna twee jaar die hem langs Corsica, Zwitserland en Italië zal voeren. Het bevalt hem maar matig, zo ver van huis. Hij maakt onderweg wel schetsen en enkele studies, maar tot veel verkoopbare schilderijen komt het niet. Terug in Nederland werkt hij weer rondom Dordrecht, maar ook in Blaricum en Nunspeet, waar hij omstreeks 1896 veel optrekt met een club gelijkgestemde schilders (onder andere Maurits Lapidoth, Gerrit Haverkamp en Jan Kleintjes) die ook wel bekend staan als de 'schildersbent van Nunspeet’. Het schilderij ‘het Zwijndrechtsche veerbootje,’ wordt in 1897 op de derde Internationale Kunstausstellung in München bekroond werd met een gouden medaille en het Koninklijk Staatsmuseum in Stuttgart koopt ‘Mossellosplaats te Phillipine’ aan. Hoewel zijn carrière duidelijk in de lift zit, gaat het vanaf dat moment snel bergafwaarts met de gezondheid en de productie van de schilder, al probeert hij tijdens zijn verblijf in Blaricum nog steeds te werken.
'Bezoek aan het museum' - olieverf op doek: Bernard Koldeweij (herkomst: coll. Dordrechts Museum)
'Bezoek aan het museum' - olieverf op doek: Bernard Koldeweij (herkomst: coll. Dordrechts Museum)
Kort nadat Koldeweij eind november 1898 voor behandeling van verhevigde pijn is aangekomen in Dordrecht, overlijdt de schilder op 17 december 1899. Hij is dan 39 jaar. In de dagen voor zijn sterven regelt hij nog zelf zijn nalatenschap. Zo zorgt hij ervoor dat in de collectie van het Dordrechts Museum voldoende van zijn werken vertegenwoordigd zijn, waaronder ‘Vissers op het Hollands Diep’. De leden van Pictura organiseren in het voorjaar van 1899 een tentoonstelling ter nagedachtenis. Ruim tachtig jaar later - in 1982 - is er een overzichtstentoonstelling in zijn geliefde Dordrechts Museum.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een ‘Special Offer’.
'Daffodils in a ginger jar' 1911 - olieverf op doek: Floris Verster
'Daffodils in a ginger jar' 1911 - olieverf op doek: Floris Verster
Floris Hendrik Verster (Dutch, 1861–1927) , Daffodils in a ginger jar | Christie's
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.

Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!

Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus

Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -