Haagse School: het lijstje van 2020, de machtige Maas & een Leidse impressionist - Editie #84

#84・
480

abonnees

110

edities

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

21 december · Editie #84 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 84ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Een lijstje. Voor het einde van het jaar. De beste schilderijen, schilders, boeken of tentoonstellingen? Zijn dat niet allemaal persoonlijk gewogen oordelen? Een verkiezing van de 100 beste Haagse Scholers. Klinkt interessant. Maar wie zouden er op de longlist staan en waarom? In mijn selectie voor biografieën en veilingen hanteer ik als ondergrens de geboortedatum van Johannes Bosboom (17 februari 1817) en als bovengrens die van Johan van Mastenbroek (4 december 1875), dus zowel Mondriaan (1872) als Van Gogh (1853) behoren eventueel tot de kandidaten.
Zoekresultaten in Google
De populairste Haagse School schilders. Van dit moment. Dat valt wél objectief te meten op basis van de zoekopdrachten in Google. Onderstaand de top 10 van meest gezochte schilders van de Haagse School in het afgelopen jaar. Wereldwijd. Met de aantekening dat het resultaten zijn, op basis van voor- en achternaam. Dat vertekent het volume (maandelijks zoeken 1 miljoen mensen naar “vincent van gogh” terwijl bijna 2 miljoen “van gogh” intoetsen), maar is wel het meest zuiver. Tholen is immers ook een Zeeuwse stad, Mesdag, Voerman en Van Gogh hebben een museum met dezelfde naam en wat te denken van de gebroeders Maris? Sommige namen zijn, met verschillende schrijfwijzen, vaker vertegenwoordigd. De complete lijst hier: de (ruim) honderd populairste schilders van de Haagse School, op basis van het gemiddelde aantal maandelijkse zoekopdrachten in Google in 2020. Dat Van Gogh en Mondriaan met een straatlengte aan de leiding gaan, is alvast geen verrassing.

Gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten Haagse School schilders in 2020. Bron: Google.com
Gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten Haagse School schilders in 2020. Bron: Google.com
Aankomende veilingen
COLOURS KUNST EN VEILING BERKEL EN RODENRIJS - Kunst- en antiekveiling - t/m 30 december - met Van Gulik, Ten Berge en een wasdag door Leendert Schilt. Check hier.
Tentoonstelling: 'Trouwe viervoeter – dierenportretten van Otto Eerelman' - Stedelijk Museum Vianen
Trouwe viervoeter - dierenportretten van Otto Eerelman - Stedelijk Museum Vianen Trouwe viervoeter - dierenportretten van Otto Eerelman - Stedelijk Museum Vianen
Tentoonstelling: 'Stroomopwaarts' - Simonis & Buunk Kunsthandel - Ede
'Landschap bij opkomende storm' - olieverf op doek: Willem Roelofs (herkomst: coll. Simonis & Buunk Kunsthandel, Ede)
'Landschap bij opkomende storm' - olieverf op doek: Willem Roelofs (herkomst: coll. Simonis & Buunk Kunsthandel, Ede)
Najaarscatalogus 2020 | Stroomopwaarts - Kunsthandel Simonis en Buunk, Ede
Via Instagram: @limburgsmuseum
MACHTIGE MAAS In de tentoonstelling ‘Machtige Maas’ vind je het prachtige ‘Céramique bij nacht’ van Philip Lodewijk Jakob Frederik Sadée (1837 – 1904). Sadée werkte zoals veel kunstenaars: in het veld maakte hij schetsen in een schetsboekje en eventueel werd al een opzet geschilderd op een klein doek. Later werden deze studies in het atelier op het uiteindelijke doek uitgewerkt. 🎨 Bekijk Instagram post hier
Biografie: Willem van der Nat
Willem van der Nat was de oudgediende van de Leidse impressionisten. De schilder en illustrator had al op eigen houtje ‘school’ gemaakt voordat de groep schilders in zijn geboortestad zich als een eenheid begon te presenteren.
'Zelfportret' - olieverf op doek: Willem van der Nat (herkomst: coll. Museum De Lakenhal, Leiden
'Zelfportret' - olieverf op doek: Willem van der Nat (herkomst: coll. Museum De Lakenhal, Leiden
Willem Hendrik van der Nat (Leiden, 1864 – Leiden, 1929) wordt op 4 september 1864 in Leiden geboren als zoon van een slager. Op zijn dertiende krijgt hij zijn eerste tekenlessen bij de Leidse schilder Timotheus Wilhelmus Ouwerkerk. Vervolgens maakt de jonge Willem als leerling in het atelier van lithograaf Christiaan Bos kennis met de steendrukkunst. Van 1881 tot 1884 studeert hij aan de Haagse academie van beeldende kunsten, terwijl hij bij de Rotterdamse uitgeverij en boekhandel D. Bolle als illustrator voorziet in zijn eigen levensonderhoud. Midden jaren ‘1880 neemt de jonge kunstenaar lessen in figuurstudie bij het Leidse tekengenootschap Ars Aemula Naturae, waar hij bevriend raakt met de schilder Floris Verster. Hier komt ook zijn contact met de invloedrijke criticus en verzamelaar H.P. Bremmer tot stand.
'Oudhollandse plattelandshuisjes' - aquarel: Willem van der Nat (herkomst: voorm. coll Simonis & Buunk, Ede)
'Oudhollandse plattelandshuisjes' - aquarel: Willem van der Nat (herkomst: voorm. coll Simonis & Buunk, Ede)
Van der Nat trouwt in juni 1891 met Catherina Boudewina Bakker. Een vruchtbaar huwelijk waarin al snel zes kinderen geboren worden. Hoewel de schilder over inkomsten uit zijn illustratieve werk niet te klagen heeft, wil hij graag meer bereiken met zijn vrije schilderwerk. Van der Nat beschikt over voldoende talent, maar blijft zoekende naar zijn eigen stijl en thema’s. Op de Veluwe en in het Brabantse Chaam vindt hij nu en dan landelijke taferelen die hij verwerkt in zijn schilderijen, maar hij blijft vooral werken in en rondom de sleutelstad. In 1896 richt Van der Nat, samen met onder andere Chris van der Windt, Cornelis Vreedenburgh en Arend Jan van Driesten, de vereniging ‘De Kunst om De Kunst’ op, van waaruit de Leidse schilders ‘school’ zullen maken. Bremmer brengt het werk van Van der Nat aan het begin van de eeuw regelmatig onder de aandacht met publicaties in diverse tijdschriften. En wanneer de schilder tijdens een reis naar de Drentse heidegronden liefde voor het schilderen van schapen én de plaatselijke bevolking opvat, heeft de Van der Nat niet alleen zijn favoriete onderwerpen, maar ook zijn favoriete bestemming gevonden. De zomers zijn voortaan gereserveerd voor Drenthe.
'Meisje met bloemkool' - olieverf op doek: Willem van der Nat (herkomst: coll. Museum De Lakenhal, Leiden
'Meisje met bloemkool' - olieverf op doek: Willem van der Nat (herkomst: coll. Museum De Lakenhal, Leiden
In 1920 is Van der Nat verantwoordelijk voor de illustraties bij de Nederlandse vertaling van de bestseller Robinson Crusoe. Hij is dan al decennia lang een veelgevraagd illustrator voor onder andere de (Groene) Amsterdammer, de Amsterdamsche Courant en het satirische weekblad de Uilenspiegel. In die hoedanigheid signeert de schilder meestal met VdN of onder het pseudoniem ‘Soranus’. In 1925 vindt Van der Nat tijdens een reis naar Spanje nog één keer belangrijke nieuwe indrukken die hij zowel ter plaatse als terug in Leiden verwerkt in tientallen studie’s, aquarellen en schilderijen. De kunstenaar overlijdt, na een hevig ziekbed, op 29 juli 1929 in zijn geboorteplaats. Nog in datzelfde jaar wordt er in de Lakenhal een eretentoonstelling gehouden. Behalve actief binnen Ars Aemula Naturae, was Van der Nat ook lid van kunstenaarsgenootschap Arti et Amicitiae in Amsterdam. In 1993 verschijnt het boek Willem Hendrik van der Nat ‘een schilder van ras’ 1864-1929, geschreven door Willem Baars. Het werk van de schilder is opgenomen in de collecties van onder andere het Rijksmuseum Amsterdam, het Kröller-Müller Museum in Otterlo en Museum De Lakenhal in Leiden.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
≥ Francois Pieter ter Meulen. Schaapskudde Elspeet - Kunst | Schilderijen | Klassiek - Marktplaats.nl ≥ Francois Pieter ter Meulen. Schaapskudde Elspeet - Kunst | Schilderijen | Klassiek - Marktplaats.nl
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -