Bekijk profielpagina

Haagse School: het schildersbeest, de Friese Mondriaan & oog voor detail - Editie #132

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

24 oktober · Editie #132 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 132ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Suze Robertson (1855 - 1922) maakt een ware revival mee. De tentoonstelling over het werk van deze ‘vrouwelijke Van Gogh’ in Panorama Mesdag kan rekenen op een vloedgolf van positieve recensies. In de Volkskrantrubriek ‘Oog voor detail’ verbindt Wieteke van Zeil kunstdetails met de actualiteit. Afgelopen week was dat een detail uit Suze Robertson’s ‘De Vispoort van Harderwijk’. In het artikel wordt nog een stapje verder ingezoomd op het werk van Robertson dan in de jubelende recensies. ‘Een hek, een waslijn, een kruiwagen, een kat, je denkt vaak pas in derde instantie, verrek, dát is het. Wat ze schildert is net zo goed kleur en vorm als ding of mens. Alsof de zalen ervoor een soort aanloopje waren, kwam dat in dit detail allemaal samen. Ineens dacht ik: we zitten hier gewoon naar het palet van Mondriaan te kijken. Rood, geel, blauw, zwart en wit. Dat is het. Hier wint de kleur het van de werkelijkheid.’ Lees het volledige artikel hier. Meer informatie over de tentoonstelling hier.

'De vispoort van Harderwijk' ca. 1908-10 (detail) - olieverf op doek: Suze Robertson (herkomst: coll. Stedelijk Museum, Amsterdam)
'De vispoort van Harderwijk' ca. 1908-10 (detail) - olieverf op doek: Suze Robertson (herkomst: coll. Stedelijk Museum, Amsterdam)
Aankomende veilingen
FISCHER’S AUCTION EDE - Timed Online - tot 28 oktober - met Gabriël, Mari & Herman ten Kate, Frits Maris, een strandgezicht door Vaarzon Morel, een dame met een brief door Pieters, Louis Apol, J.H.B. & H.W. Koekkoek, Elias Pieter van Bommel, Eerelman, Dommelshuizen, op de bowlingbaan met Van Konijnenburg, Damschreuder, De Bus en Willem & Jacob Maris. Check hier.
'View over a city' - olieverf op doek: Frits Maris (kavel 9, Fischer's Auction)
'View over a city' - olieverf op doek: Frits Maris (kavel 9, Fischer's Auction)
NOTARISHUIS ARNHEM - Algemene Kunst en Antiekveiling - 31 oktober - met Apol, Markus, Otterbeek, Cornelis Kuypers en Schipperus. Check hier.
VEILINGGEBOUW DE ZWAAN AMSTERDAM - Kunst- en Antiekveiling - 2 tot 16 november (schilderijen 3/11) - Lebret, Van Ingen, Rensburg, Edzard Koning, Willem Roelofs, Van Wijngaerdt, een moestuin door Van Beek, Groenewegen, Kever, Smissaert, De Bruin, Van Kregten, Leurs, Mendlik, Kutsch Lojenga, Marie van Regteren Altena, Stutterheim, Garms, een koek en zopie tafereel door IJzerdraat, Savrij, Mauve, Riegen, J.F. Hulk sr., Willem Koekkoek, Sjamaar, Vertin, Scherrewitz, Bosboom, Van Borselen, Cornelis Kuypers, Bauffe, Floris Arntzenius, Egter van Wissekerke, Van der Nat, Wijsmuller, Van Welie, De Bock, De Zwart, moeder met kind door Van der Maarel, Speelman, Dimmen Gestel, Bakels, Bodifée, Jurres, Jo Koster, Gorter, Ansingh, Dievenbach, Smits, Willy Sluiter, Oerder en Haak. Check hier.
Aankoop: 'Mondriaan met een Fries Tintje' - Fries Museum - Leeuwarden
Het Fries Museum koopt een vroeg schilderij van Piet Mondriaan aan. 'De enige Mondriaan met een herkenbaar Fries tintje' - Leeuwarder Courant Het Fries Museum koopt een vroeg schilderij van Piet Mondriaan aan. 'De enige Mondriaan met een herkenbaar Fries tintje' - Leeuwarder Courant
lc.nlDeel
Tentoonstelling: 'Najaarstentoonstelling' - Kunsthandel Albricht - Oosterbeek
'Zittende Balinese vrouw' - olieverf op doek: Isaac Israels
'Zittende Balinese vrouw' - olieverf op doek: Isaac Israels
Kunstgalerij Albricht, Najaarstentoonstelling 2022 | ALBRICHT
Via Instagram: @edamsmuseum
Vol trots presenteren wij tijdens de kunstmaand onze nieuwe aanwinst! Het olieverf schilderij, geschilderd door Nicolaas van der Waay toont een Volendams meisje in de achterkamer of tuinkamer van het museum!
Nicolaas van der Waay schilderde rond 1900 meerdere schilderijen in het toen nieuwe Edams Museum.
Veel van de objecten op het schilderij zijn als museumobject nog steeds te herkennen en te bekijken. Kom ze vlug ontdekken!
Restaurator @lidwien heeft het schilderij fantastisch gerestaureerd. Het museum is een topstuk rijker!
Bekijk de post op instagram hier.
Biografie: Albert van Beest
Albert van Beest groeide op aan de Rotterdamse kades. De zee was zijn grootste bron van inspiratie. Natuurlijk koos hij het ruime sop. Hij deed dat in koninklijk gezelschap, maar aan de andere kant van de wereld raakte Van Beest in de vergetelheid en eindigde zijn leven zoals alleen dat van een zeeman - óf een kunstenaar - kan eindigen.
'Portret Albert van Beest' - olieverf op paneel: Jan Hendrik van de Laar (herkomst: coll. Museum Rotterdam)
'Portret Albert van Beest' - olieverf op paneel: Jan Hendrik van de Laar (herkomst: coll. Museum Rotterdam)
Albertus ‘Albert’ van Beest (Rotterdam, 1820 – New York, 1860) wordt op 13 juni 1820 geboren in Rotterdam. Hij groeit op aan de haven, waar zijn vader de kost verdient als huisschilder. In het gezin wordt ook nog een meisje geboren, dat al jong komt te overlijden. Het uitzonderlijke tekentalent van Albert maakt hem al vroeg bemind; over schilders die hem willen opleiden heeft hij dan ook niet te klagen. Jan Hendrik van de Laar geeft hem les, van de beroemde zeeschilder Louis Meijer krijgt hij raadgevingen en de marine officier annex kunstschilder Quirijn ver Huell ondersteunt Albert niet alleen financieel. Ver Huell regelt zijn eerste atelier en introduceert hem bij de kunstminnende prins Hendrik, broer van koning Willem III.
'Boeier in woelige haveningang' 1842 - olieverf op paneel: Albert van Beest (herkomst: coll. Simonis & Buunk Kunsthandel, Ede)
'Boeier in woelige haveningang' 1842 - olieverf op paneel: Albert van Beest (herkomst: coll. Simonis & Buunk Kunsthandel, Ede)
Van Beest is twee jaar lang de vaste reisgenoot van de prins en maakt lange reizen met de marinevloot naar de Middellandse Zee en IJsland. In 1844 vaart het tweetal zelfs tot aan Nederlands Indië. Tijdens deze reizen toont de schilder een woeste werkdrift die zijn reisgenoten er soms zelfs toe dwingt hem op te sluiten. Gezegend met een enorme dosis talent en gogme, vestigt Van Beest zich na zijn terugkeer naar Nederland in de hoofdstad. Daar maakt hij kennis met de Duits-Franse schrijver en kunstcriticus Auguste Demmin die zich opwerpt als zijn biograaf. Succes weet het ongedurige karakter van de schilder niet te temmen. In 1845 vertrekt hij spontaan naar de Verenigde Staten. Pas tien jaar later is er weer een levensteken. Van Beest, die zich moet bedruipen met baantjes als verkoper, maakt in 1856 kennis met de welgestelde Amerikaanse schilder William Bradford. Deze laat naast zijn huis in de kustplaats New Bedford een atelier voor hem bouwen. De rusteloze Van Beest blijft er twee jaar, waarna hij neerstrijkt in New York. Hier overlijdt hij op 8 augustus 1860 op 40-jarige leeftijd aan de gevolgen van overmatig drankgebruik in St. Luke’s Hospital.
'Fishers in the reed' - olieverf op doek: Albert van Beest (herkomst: voorm. coll. Venduehuis Den Haag)
'Fishers in the reed' - olieverf op doek: Albert van Beest (herkomst: voorm. coll. Venduehuis Den Haag)
In 1863 verschijnt in Parijs onder de titel Le Peintre de Marine Réaliste Albertus van Beest, Notice biographique een monografie over Van Beest van de hand van Demmin, waarin hij de schilder in de traditie van Willem van de Velde de jonge plaatst. In de jaren die volgen wordt het oeuvre van Van Beest echter vaak verwisseld met dat van een andere schilder met bijna dezelfde naam; Jacob Eduard van Heemskerck van Beest. Pas wanneer A.J. Barnouw, een hoogleraar die Nederlands doceert aan Columbia University in New York, in 1919 een map met tekeningen weet toe te schrijven aan Albert van Beest, is er sprake van enig eerherstel. ‘De hartstocht, die den ongebonden Rotterdamschen jongen als een stuurloos schip door het leven dreef, blaast ook over de zeeën die zijn meesterhand schiep op het papier. Niet in de rust is zijn kracht. Den storm, de onstuimige zee, de schipbreuk, het menschewerk de speelbal der natuurkracht, die heeft hij gezien en geschilderd als geen ander vóór hem. Hij heeft ze doorvoeld, alsof hijzelf, ten spel aan zijn driften, zich één wist met het schip in nood,’ zo reflecteert Barnouw op het korte leven van Albert van Beest. Het werk van de schilder is opgenomen in de collecties van ondermeer het Rijksmuseum Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Old Masters Museum in Brussel.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
'Landscape with rowboat, boats and Dutch city in the background' - olieverf op paneel: Johan Conrad Greive (kavel 180, Veilinghuis Ansorena, Madrid)
'Landscape with rowboat, boats and Dutch city in the background' - olieverf op paneel: Johan Conrad Greive (kavel 180, Veilinghuis Ansorena, Madrid)
JOHAN CONRAD GREIVE, Paisaje con barca de remos, barcos y ciudad holandesa al fondo, Óleo sobre tabla
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -