Bekijk profielpagina

Haagse School: het vakantiekiekje van Mondriaan, een ruwe diamant & kunstgeschiedenis om naar te luisteren - Editie #71

Revue
 
Welkom bij de 71ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief. Vincent van Gogh was vor
 

Haagse School Nieuwsbrief

22 juni · Editie #71 · Bekijk online
Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!

Welkom bij de 71ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Vincent van Gogh was vorige week twee keer in het nieuws. Het Van Gogh Museum maakte afgelopen woensdag bekend dat zij op een veiling in Parijs voor ruim twee ton een brief van Van Gogh én Paul Gauguin aan hun vriend en collega Emile Bernard hebben verworven. In het stoere epistel (geschreven in november 1888) wordt liefst vier kantjes lang gerept over bordelen, bloed, seks en kunst. Een dag later duiken er foto’s op van het schilderij ‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ uit 1884, dat afgelopen maart uit het Singer Museum in Laren werd gestolen. Volgens kunstdetective Arthur Brand, die de foto’s ontving, is het werk slechts licht beschadigd. Er heerst opluchting bij de museumdirecteuren Andreas Blühm (Groninger Museum, eigenaar van het schilderij) en Jan Rudolph de Lorm, directeur van Singer Laren, dat het werk in bruikleen had tijdens de roof: ‘Ik kan wel huilen. 30 maart is nota bene de geboortedag van de kunstenaar,’ noteert de Volkskrant. Toch is nog veel onduidelijk en is er weinig reden tot juichen, aldus politie Midden-Nederland, die de zaak onderzoekt. De brief zal nog dit najaar te zien zijn in het Van Gogh Museum, met veertig andere brieven, in combinatie met beroemde werken als De slaapkamer (1888), De zaaier (1888) en De aardappeleters (1885). Laten we hopen dat het schilderij ook - weer een dag later - opduikt.

Foto gestolen Van Gogh met een New York Times editie van 30 mei
Foto gestolen Van Gogh met een New York Times editie van 30 mei
Aankomende veilingen
KORST VAN DER HOEFF DEN BOSCH - Kunst- en antiekveiling (Online only) - tot 24 juni - met Bastert, Van Wijngaerdt, Zon, Bartholomeus van Hove, figuren bij een kathedraal door Cossaar, een winterlandschap van Roermeester, Van Beek, Spoor, Stroebel, Stutterheim, Frits Mondriaan, Groenewegen, Mesdag-van Houten, Kruijsen, Meeles, Arps, Hoynck van Papendrecht, Schipperus, Nakken, een houtsprokkelaarster van Hanrath en Van Daalhoff. Check hier.
'Vrouw die de was ophangt' - olieverf op doek: Jan Harm Weijns (kavel 23 Veilinghuis Ald Fryslan)
'Vrouw die de was ophangt' - olieverf op doek: Jan Harm Weijns (kavel 23 Veilinghuis Ald Fryslan)
VEILINGHUIS ALD FRYSLAN IJLST - Kunst- en antiekveiling 1 t/m 4 juli (schilderijen op 1/7) - met Van der Stap, Savrij, een haven van Kees van Waning, de was ophangen door Weijns, Roggeveen, Hijner, Jurres en Weiland. Check hier.
TWENTS VEILINGHUIS ENSCHEDE - Kunst- en antiekveiling - tot 4 juli - met Scherrewitz, Schiedges, Artz, Weiland, Hoppenbrouwers, Van Dam-van Isselt, Gorter, W.G.F. Jansen, Steelink, Pieters, Bles, Bastert, Van Blaaderen, Nefkens, Wiggers, Van Ingen, Gruppe, Van Dokkum, Morgenstjerne Münthe, Van Daalhoff en diverse werken van Evert Rabbers. Check hier.
CATAWIKI ASSEN (Online only) - Betaalbare Nederlandse en Belgische kunstveiling met Hamel, Willy Sluiter en Dirk Wiggers, tot 24 juni. Check hier. Schipperus, Kiers, Sluiter, Errens, Martens, Kuipers, Pieter ten Cate en Van der Waay, tot 25 juni. Check hier. Klassieke kunstveiling met Schouten, Van Soest, Bogman, Hobbe Smith, Steffelaar, Schiedges, Nakken, Sierig, Roelofs, eendjes van Helfferich en meisjes in de tuin door Akkeringa, tot 27 juni. Check hier.
RKD lanceert podacast 'Kroniek Kunstgeschiedenis'
Foto: George Hendrik Breitner
Foto: George Hendrik Breitner
RKD Podcast: Kroniek Kunstgeschiedenis
rkd.nlDeel
Museum Swaenstijn verwerft schilderij van Gerke Henkes
'Portret van mannen in een kerkbank, Oude Kerk te Voorburg' ca. 1910 - olieverf op doek: Gerke Henkes
'Portret van mannen in een kerkbank, Oude Kerk te Voorburg' ca. 1910 - olieverf op doek: Gerke Henkes
Museum Swaensteyn verwerft schilderij Gerke Henkes | Swaensteyn
Zomertentoonstelling Hein A.M. Klaver Kunsthandel
'Uitzicht vanuit Hotel van Diepen te Volendam (de Roode daken)' - olieverf op doek: W.B. Tholen
'Uitzicht vanuit Hotel van Diepen te Volendam (de Roode daken)' - olieverf op doek: W.B. Tholen
Hein A.M. Klaver organiseert een zomertentoonstelling. In verband met de huidige omstandigheden is het pas het eerst event van het jaar voor de kunsthandel in Baarn. De tentoonstelling is afgelopen weekend geopend en nog te bezoeken van vrijdag 26 t/m zondag 28 juni en vrijdag 3 t/m zondag 5 juli in drie verschillende tijdslots (10 – 12, 12 – 14 en 14 – 16 uur). Via de website of telefonisch kunt een afspraak maken om de nieuwe aanwinsten te bezichtigen.
Via Instagram: @rkdnl
‘Simon Maris, Piet Mondrian and Frits Bodenheim on the quay of IJmuiden before their departure to France and Spain’, late August, 1903, collection RKD. Check Instagram post hier.
Biografie: Theo Hanrath
Theo Hanrath. Zijn bekendste werk is het portret van een andere schilder - zijn goede vriend Geo Poggenbeek - aan het werk in het atelier van hun gezamenlijke leermeester. Veel tijd voor nieuwe meesterwerken kreeg de schilder niet.
Militieregister: blond haar, ovaal gezicht en een vervanger voor de dienst is aangewezen
Militieregister: blond haar, ovaal gezicht en een vervanger voor de dienst is aangewezen
Theo Hanrath (Amsterdam, 1853 - Amsterdam, 1883) wordt op 22 september 1853 geboren aan de Oudeschans in Amsterdam. Zijn vader Johan Otto is bierbrouwer en turfhandelaar met Duitse roots, getrouwd met Amelia Maria Fentener van Vlissingen. Het gezin bestaat uit dertien kinderen wanneer Hanrath senior in 1869 komt te overlijden. Theo’s oudere broer Cornelis neemt de honneurs in zaken waar. Theo is dan al enige jaren, samen met zijn vriend Geo Poggenbeek, leerling bij de genreschilder Johannes Hendrik Veldhuijzen. Op het atelier aldaar komt hij ook in contact met de gebroeders Oyens, die later in Brussel carrière zullen maken. De jonge kunstenaar behoort in 1870 tot de eerste lichting studenten aan de Rijksakademie voor beeldende kunsten, die door koning Willem III is opgericht als vervanger van de Koninklijke Akademie. Maar Theo blijft ook werken in het atelier van Veldhuijzen. In 1872 maakt hij er een portretje van zijn vriend Geo aan het werk achter een ezel.
'De schilder George Jan Hendrik Poggenbeek (1853-1903) in zijn atelier' 1872 - olieverf op paneel: Theo Hanrath (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam
'De schilder George Jan Hendrik Poggenbeek (1853-1903) in zijn atelier' 1872 - olieverf op paneel: Theo Hanrath (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam
In 1874 bezoekt Hanrath de gebroeders Oyens in Brussel. Hij ontvangt raadgevingen van de koningen van het olijke genrestuk. Een jaar later rondt Hanrath zijn opleiding in Amsterdam af, maar dat weerhoudt hem er niet van zich in 1877 - samen met Hein Kever - aan te melden voor een wintercursus aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. De beide schilders vestigen zich in het voorjaar weer in Amsterdam, waar zij op uitnodiging van Pieter Diederichs, oprichter van het Algemeen Handelsblad, een atelierwoning laten bouwen aan het Oosterpark. Ook Valkenburg en iets later Isaac Israels, Witsen en Breitner zullen in deze buurt een atelier betrekken. In een schetsboek uit 1879 lezen we in de notities naast schetsen van koeien in het Vondelpark, landschappen met molens en vluchtige krabbels van muzikanten en een enkel naakt, dat Theo graag de hort op gaat. Zo frequenteert hij tijdens een verblijf in Parijs de casino’s en wordt er regelmatig café- en galeriebezoek genoteerd. Toch werkt hij ook graag in rurale streken, getuige zijn Drentse reis met Nico Bastert. Hij schildert in de velden rondom Rolde zijn meesterstuk dat tijdens de jaarlijkse tentoonstelling van Arti et Amicitiae wordt bekroond met een zilveren medaille.
'Aardappelrooiers bij Rolde' 1879 - olieverf op doek: Theo Hanrath (herkomst: coll. Drents Museum, Assen)
'Aardappelrooiers bij Rolde' 1879 - olieverf op doek: Theo Hanrath (herkomst: coll. Drents Museum, Assen)
Theo Hanrath overlijdt onverwachts op 10 september 1883, nog geen twee weken voor zijn dertigste verjaardag. De schilder was naast lid van Arti et Amicitiae ook lid van Pulchri Studio. Hij wordt begraven op de Oude Oosterbegraafplaats in Amsterdam. In 1892 organiseert de Haagsche Kunstkring een tentoonstelling met zijn nagelaten werk en in 1904 ontwerpt Theo’s broer, de architect Johan Wilhelm Hanrath, in opdracht van Hein Kever een landhuis aan de Naarderstraat Laren. Het is onbekend tot wanneer de kunstenaar hier is blijven wonen. De ‘Aardappelrooiers bij Rolde’ zijn nu te zijn in het Drents Museum tijdens de tentoonstelling ‘Barbizon van het Noorden’. Ook het Rijksmuseum Amsterdam heeft werk van zijn hand.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Bonhams : Bernard De Hoog (Dutch, 1867-1943) Dinner time 29 5/8 x 23 3/4in (75.3 x 60.3cm)
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.

Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus

Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -