Bekijk profielpagina

Haagse School: het wapen van Oekraïne, Haagse kunstenaarsvrienden & een verjaardagsfeestje - Editie #115

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

28 februari · Editie #115 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 115de editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
De wereld staat op zijn kop. Communicatie gebeurt met geweld op het moment dat diplomatie ontoereikend blijkt om in een conflict te bemiddelen. Het delen van cultuur, dwars door bommen en granaten, via het uitwisselen van verhalen en ervaringen, blijft onontbeerlijk om elkaar te begrijpen en gezamenlijk tot een oplossing te komen. Waar dan ook ter wereld, in willekeurig welk conflict, welke oorlog of ruzie. Tussen werelddelen, landen en tussen twee mensen in een relatie onderling. Social media blijkt in staat om ‘realtime’ zowel gevoelens als informatie over te dragen. Radio, kranten en tv doen dat binnen professionele kaders van de journalistiek. Kunst in het algemeen en schilderijen in het bijzonder hebben de kracht ervoor te zorgen dat mensen niet alleen een figuratieve overdracht van landschap, mens en dier met elkaar kunnen delen, maar ook de bezonken ervaring en de individuele beleving die daarbij hoort. Verf is voor iedereen gelijk. In deze nieuwsbrief aandacht voor het leven, de luchten en landschappen van Vasyl Krychevsky (1873 - 1958): schilder, docent en ontwerper van het wapen van Oekraïne.

De gouden drietand, wapen van Oekraïne, in 1918 ontworpen door Vasyl Krychevsky
De gouden drietand, wapen van Oekraïne, in 1918 ontworpen door Vasyl Krychevsky
Aankomende veilingen
VEILINGHUIS VAN SPENGEN HILVERSUM - kunst & antiekveiling - schilderijen tot 1 maart - met een landschap met koeien door Floris Arntzenius, schelpenvissers door Jacob Maris, Anton Molkenboer, Constant Artz, Joseph Bles, Tholen, bootjes bij de Buiksloterweg in Amsterdam door Wolter, Vertin, Lopes de Leao Laguna, Wittig-Keyser, H.B. en H.W. Koekkoek, Hoppenbrouwers, Rip, Pieters, Klinkenberg, W.G.F. Jansen, Van Doorn, Sebes, Raaphorst, Van Kregten, Schwartze, Bogman, Meeles, Van Wijngaerdt, Roggeveen, Zandleven. Allebé, Christoffel Bisschop, Mittertreiner, De Veer, Westerbeek, Terhell, De Bock, Bauer-Stumpff, Cornelis de Bruin, Poggenbeek, Wijsmuller, Robertson, Van Stolk, Mondt en Morgenstjerne Munthe. Check hier.
'Moeder en dochter in interieur met Hindelooper wieg' - olieverf op paneel: Christoffel Bisschop (kavel 1204, Veilinghuis Van Spengen)
'Moeder en dochter in interieur met Hindelooper wieg' - olieverf op paneel: Christoffel Bisschop (kavel 1204, Veilinghuis Van Spengen)
CATAWIKI ASSEN - Classical Artworks Auction (Dutch & Belgian Art 1800-1950) - tot 3 maart - met Kruseman van Elten, Willem van Deventer, J.G. Smits, Mertz, Tetar van Elven, Klinkenberg, J.V. de Vos, een Rotterdamse kade door Jan de Jong, een vismarkt door Wolbers, J.J.C. Spohler, Briët, Broos, Wijsmuller, Derksen, De Bock, Raaphorst, Oerder, Graafland, Rip, Mauve en het optrekken van een klok door Deutmann. Check hier.
Tentoonstelling: Haagse kunstenaarsvrienden - De Mesdag Collectie - Den Haag
Haagse kunstenaarsvrienden - De Mesdag Collectie Haagse kunstenaarsvrienden - De Mesdag Collectie
Lezing: Mondriaan aan het woord - Villa Mondriaan - Winterswijk
Piet is Jarig: Lezing Mondriaan aan het woord | Villa Mondriaan - 7 maart
Tentoonstelling: Kunstgalerij Albricht - Oosterbeek
Bij Kunstgalerij Albricht in Oosterbeek is van 10 tot 13 maart de voorjaarstentoonstelling voor het publiek geopend. Dagelijks van 11:00 tot 17:00 uur aan de Utrechtseweg 107 in Oosterbeek. Met een zeer uitgebreide collectie schilders van de Haagse School. Voor wie niet in de gelegenheid is om langs te komen of voor wie niet kan wachten is er op de website een tweedelige virtuele tour beschikbaar.
Via Instagram: @heinklaver
Dit Scheveningse meisje nemen wij mee naar @kunstaanhethof - de nieuwe kunstbeurs in het Noorden.
Pieter de Josselin de Jong (St. Oedenrode 1861 – 1906 Den Haag) schilderde dit lieve portret.
In de collectie van het Openluchtmuseum Arnhem bevindt zich een aquarel ‘Drie Scheveningse meisjes’. Het middelste meisje is identiek aan ons schilderij. Zie afb 2.
Olieverf op paneel, 36 x 27,5 cm, gemonogrammeerd linksonder
Volg @kunstaanhethof - 30 maart t/m 3 april Hof van Saksen te Nooitgedacht nabij Assen
Bekijk Post op Instagram hier.
Biografie: Vasyl Krychevsky
Het Oekraïense multitalent Vasyl Krychevsky schilderde stadsgezichten en landschappen met de toets van de Franse impressionisten, maar voegde er de toon en lichtval van zijn eigen land aan toe. De belangrijkste artistieke nalatenschap van Krychevsky is momenteel een teken van hoop voor het volk, waarvan het bijdragen aan de ontwikkeling van hun nationale identiteit door de kunstenaar werd beschouwd als één van zijn belangrijkste opdrachten.
Vasyl Krychevsky, gefotografeerd in 1901
Vasyl Krychevsky, gefotografeerd in 1901
Vasyl Hryhorovych Krychevsky (Vorozhba, Oekraïne 1873 – Caracas, Venezuela 1958) wordt op 12 januari 1873 geboren in het dorp Vorozhba, in de buurt van Lebedyn ten noord-westen van de stad Charkov. Hij is de oudste in een gezin van acht kinderen, waaronder zijn jongere broer Fedir (1879 - 1947) die zal uitgroeien uit tot een invloedrijke modernistische schilder. Vader Hryhoriy Yakymovych Krychevsky is een dorpsdokter van Joodse komaf die zich tot het orthodoxe christendom heeft bekeerd. Zijn moeder is de Oekraïense Praskovia Hryhorivna. Vasyl studeert aan de Universiteit van Charkov, waar zijn passie voor de Oekraïense cultuurgeschiedenis wordt gevoed door professor Mykla Sumtsov, een antropoloog gespecialiseerd in folklore. In zijn vrije tijd schildert de student. Zijn werk wordt in 1897 voor het eerst tentoongesteld in Charkov. Daarna neemt hij ook deel aan de jaarlijkse tentoonstellingen van de Vereniging van Russische aquarellisten in Sint-Petersburg.
'Landschap op de Krim' - olieverf op doek: Vasyl Krychevsky
'Landschap op de Krim' - olieverf op doek: Vasyl Krychevsky
In 1903 wint Krychevsky de wedstrijd die is uitgeschreven voor het ontwerp van het Museum voor folklore in Polatava. Met zijn ontwerp, gebaseerd op Oekraïense volksarchitectuur in combinatie met moderne stijlelementen, zet hij een nieuwe trend onder jonge architecten. Het is Krychevsky’s eerste van vele ontwerpen die zullen volgen voor zowel openbare gebouwen als particuliere woningen, van villa’s tot appartementencomplexen. Van 1907 tot 1910 ontwerpt de kunstenaar ook decors en kostuums voor toneelstukken en opera’s, ondermeer voor het Oekraïense Nationale Theater in Kiev, waar Krychevsky inmiddels woont en onderdeel uitmaakt van een modern georiënteerde kunstscene. In de periode na de Oktoberrevolutie van 25 oktober 1917 (volgens de juliaanse kalender - 7 november volgens gregoriaanse kalender), wanneer verschillende regeringen elkaar in korte tijd opvolgen, is Krychevsky - samen met onder andere zijn broer Fedir - één van de oprichters van de Oekraïense Staatsacademie voor Kunsten in Kiev. Een jaar later ontwerpt hij het officiële wapen van Oekraïne; een gouden drietand tegen een azuurblauwe achtergrond. Het is een verwijzing naar Vladimir de Grote, de middeleeuwse grootvorst van Kiev. Krychevsky tekent ook voor een serie staatspostzegels en de nieuwe bankbiljetten. In de jaren 1920 is hij verbonden aan verschillende instituten in de hoofdstad, waaronder de nieuw opgerichte faculteit voor architectuur, waar hij lesgeeft in interierontwerp en schildertechnieken. Krychevsky geeft ook enige tijd les aan de befaamde kunstacademie van Odessa en daarnaast is hij actief als ontwerper voor boekomslagen en als art director in de filmindustrie. Zo is hij in 1939 verantwoordelijk voor Sorochyns’kyi iarmarok (The Sorochyntsi Fair, 1939), de eerste kleurenfilm die in Oekraïne gedraaid wordt.
'Zondopgang boven zee' - olieverf op doek: Varsyl Krychevsky
'Zondopgang boven zee' - olieverf op doek: Varsyl Krychevsky
In 1943 verhuist Krychevsky naar Lviv, waar hij benoemd wordt als rector van een nieuwe kunstacademie. Na de Tweede Wereldoorlog verblijft hij korte tijd in Parijs, voordat hij in 1947 naar Venezuela emigreert. Zijn broer Fedir is dan net omgekomen in een strafkamp nadat hij is opgepakt door de Sovjetregering. Vasyl Hryhorovych Krychevsky overlijdt op 15 november 1952 op 79-jarige leeftijd in de Venozolaanse hoofdstad Caracas. Werk van Krychevsky maakt deel uit van de collecties van The Ukrainian Museum in New York en het Nationale Kunstmuseum in Kiev. In 2013 is in Opishnia het Krychevsky’s Memorial Museum geopend, waar het werk van zowel broer Fedir als dat van Vasyl en zijn beide zoons, de schilders Mykola (1898 - 1961) en Vasyl jr. (1901 - 1978) blijvend onder de aandacht wordt gebracht.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Van Gogh Masterpiece Champs près des Alpilles to lead Christie’s New York 20th Century Evening Sale Van Gogh Masterpiece Champs près des Alpilles to lead Christie’s New York 20th Century Evening Sale
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -