Bekijk profielpagina

Haagse School: hoofd van een vrouw, Spiegelkwartier & een getalenteerde poseur - Editie #77

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

14 september · Editie #77 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 77ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Waar het begin van de meteorologische herfst vaak het einde van de warmte betekent, is dat dit jaar anders. Zoals zoveel dit jaar anders is. Musea bezoeken, dat ging al een tijdje. Kunstbeurzen komen ook weer een beetje op gang. De aankomende Amsterdam Art & Antiques Week - “The Historical Art Fair with the Amsterdam Streets as Pathways” - is een uitgelezen kans om binnen en buiten, kunst en de geneugten van een nazomermiddag te combineren. Voor je het weet waait er alweer een gure winterwind door de straten.

Brug Spiegelgracht/Lijnbaansgracht te Amsterdam, George Hendrik Breitner (toegeschreven aan), 1886 - 1910 (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
Brug Spiegelgracht/Lijnbaansgracht te Amsterdam, George Hendrik Breitner (toegeschreven aan), 1886 - 1910 (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
Aankomende veilingen
ONDER DE BOOMPJES LEIDEN - kunst- en antiekveiling - 19-29 september - schilderijen op 18/9 - De catalogus zal vanaf dinsdagavond 15 september online staan. Check hier.
'Schepen op de rivier bij Waterloo Bridge te Londen' - gemengde techniek op board: Hendrik Jan Wolter (kavel 383, Derkseb Veilingbedrijf)
'Schepen op de rivier bij Waterloo Bridge te Londen' - gemengde techniek op board: Hendrik Jan Wolter (kavel 383, Derkseb Veilingbedrijf)
DERKSEN VEILINGBEDRIJF ARNHEM - Jubileumveiling - 21 tot en met 27 september - met een bosgezicht door Bilders-van Bosse, Bogman, Van der Nat, Van Soest, Markus, Schipperus, Koppenol, Bueninck, De Bock, Graadt van Roggen, Allebé, Geijp, Vrolijk en schepen op de Theems door Wolter. Check hier.
Kunstbeurs: 'Amsterdam Art & Antiques Week'
Amsterdam Art & Antiques Week | Spiegelkwartier Amsterdam Art & Antiques Week | Spiegelkwartier
Verkooptentoonstelling: '50 mooiste tekeningen' - Kunsthandel Hein A.M. Klaver - Baarn
Hein A.M. Klaver Kunsthandel – Werken op papier
Via Instagram: @helewiseberger
Helewise Berger, conservator 19de- en begin 20ste-eeuwse kunst bij Het Noordbrabants Museum, presenteert de laatste aankoop op 2 september: Today we presented our new acquisition, Head of a Woman by Vincent van Gogh. 4th Van Gogh in 4 years (pinch me)! Grateful in times like these, this has still been made possible. Instagram post hier. Het museum legde recent de hand op een portret van een vrouw uit de omgeving van Nuenen, vervaardigd in 1885. Het schilderijis aangekocht via Christie’s London. De middelen voor de aankoop zijn beschikbaar gesteld door de BankGiro Loterij, particulieren en bedrijven. Het persbericht bij het nieuws over de nieuwe Van Gogh is hier in z'n geheel te lezen.
Biografie: Bart Klunne
Bart Klunne was volgens sommigen een getalenteerde poseur, volgens anderen een begenadigd kunstenaar. Hij ontwikkelde zich van decoratieschilder tot een bekende figuur in het artistieke leven van het ‘Haagje van het zuiden’. Toch moest hij zijn geliefde Breda op het einde van zijn leven berooid verlaten.
Bartholomeus Louis Eliza Maria Klunne wordt op 30 juni 1875 (Rotterdam, 1875 – Antwerpen, 1924) geboren in Rotterdam. Zijn van oorsprong Duitse vader is sjorder in de haven. Een paar maanden voor de geboorte van de kleine Bart komt hij te overlijden. Wanneer zijn moeder acht jaar later hertrouwt met de eigenaar van een kledingzaak in Breda, verhuist Bart mee naar het Brabantse, terwijl zijn vijf jaar oudere zus op een kostschool geplaatst wordt. In 1894 slaagt de jonge tekenaar met vlag en wimpel aan de Ambachtsschool, waarbij hij onderscheiden wordt met een koninklijke medaille in de categorie ‘handtekenen’ en een prijs van vijfentwintig gulden.
'Gezicht op een hofje' - olieverf op doek: Bart Klunne
'Gezicht op een hofje' - olieverf op doek: Bart Klunne
Klunne beproeft zijn geluk in de Amsterdam, maar kan daar niet aarden. In 1895 vertrekt hij naar zijn geboortestad Rotterdam. Ook daar vindt hij het niet. De jonge schilder is drie jaar later alweer terug in Breda, waar hij veel optrekt met zijn vriend, de architect Johannes van Dongen. Het duo behoort in 1900 tot de mede-oprichters van de Bredase Kunstkring. Doel van deze vereniging is de bevordering van het kunstklimaat in de stad en vernieuwing binnen de kunstnijverheid. ‘De zaal is versierd op een wijze zooals we ze nog niet hebben gezien, zoo kunst- en smaakvol, zoo geheel anders […] waardig, rijk en toch sober. De heeren Van Dongen en Bart Klunne hebben die herschepping volbracht,’ schrijft het Dagblad van Noord-Brabant in februari 1901 over het redesign van Concordia. In de komende jaren is de Bredase schouwburg ook het decor van de tentoonstellingen van de kunstkring, zodat de grote Mesdag er geregeld naast werk van Klunne hangt. Klunne en Van Dongen hebben de smaak te pakken en een jaar later wordt het Jong Hollands Huis opgericht, een verkooplokaal voor kunstnijverheid, in de trant van op Berlage’s Binnenhuis. In de drie daaropvolgende jaren houdt Klunne zich naast zijn decoratieve schilderwerk en het ontwerpen van affiches ook bezig met het ontwerpen van klokken en stoelen. Het is geen doorslaand succes. Zakelijk gaat het Klunne - de decoratieschilder - wel voor de wind. In 1909 trouwt hij met kruideniersdochter Maria Ballintijn, en laat hij door zijn vriend Van Dongen een rijk gedecoreerd huis bouwen aan de Academiesingel. Bij dit huis hoort ook een atelier, waar Klunne met enkele jonge kunstenaars een breed scala aan schildersactiviteiten uitvoert. In 1918 voltooit hij zijn grootste opdracht: een reeks (inmiddels verloren) schilderingen voor de raadzaal van (de stad) Dongen, geïnspireerd op de leer- en schoenindustrie. In 1923, twee jaar na het overlijden van zijn vrouw, gaat de schilder failliet.
'interieur van atelier Academiesingel 20' 1912 - olieverf op doek: Bart Klunne
'interieur van atelier Academiesingel 20' 1912 - olieverf op doek: Bart Klunne
Bart Klunne overlijdt in juni 1924 in Antwerpen, vermoedelijk aan een blindedarmontsteking. Bezijden zijn commerciële activiteiten heeft hij altijd vrij werk gemaakt en dat ook regelmatig geëxposeerd. Uit familiebezit zijn enkele landschappen, havengezichten, stillevens en portretten bekend. Behalve schilder was Klunne fervent motorrijder en hobbyfotograaf. Hij was lid van de rederijkerskamer VreugdendaI, waar hij verantwoordelijk was voor de toneeldecors. Ron Dirven en Pierre van der Pol publiceerden in 1996 in het jaarboek van de Geschied- en Oudheidkundige kring van stad en land van Breda ‘De Oranjeboom’ een uitgebreid artikel over de Bredase schilder.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
W.G.F. Jansen Haagse school schilderij te koop | Etsy W.G.F. Jansen Haagse school schilderij te koop | Etsy
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -