Bekijk profielpagina

Haagse School: ijskoud water, een nieuwe zaal & de schilderes van de Keizersgracht - Editie #91

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

29 maart · Editie #91 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 91ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
De wielrenners stuiven door de velden, knoppen bloeien langzaam op en ons gemoed ademt de nieuw lente. Maar een nieuw geluid? Dat blijft nog even uit. De coronamaatregelen spelen hetzelfde wijsje. Herman Gorters’ gedicht ‘Mei’ verschijnt dit jaar voor het eerst in het Engels als ‘an epic poem about youth’. De klassieke dichtregels vinden - als elk jaar - een prachtige begeleiding in de voorjaarsbloesemende bomen van zijn naamgenoot Arnold Marc Gorter. The spring is new and new the sound it brings.

'Perenbloesem aan de Vordense Beek' - olieverf op doek: Arnold Marc Gorter (herkomst: coll. Simonis & Buunk, Ede)
'Perenbloesem aan de Vordense Beek' - olieverf op doek: Arnold Marc Gorter (herkomst: coll. Simonis & Buunk, Ede)
Aankomende veilingen
VENDUE NEXTDOOR DEN HAAG - Online Only | 25 maart - 5 april 2021 - met Willem Weissenbruch, Cossaar en Jacques Zon. Check hier.
NOTARISHUIS ARNHEM - Kunst-, Antiek- en Inboedelveiling van 6 april - met Bauffe, Van Rhijnnen, Wiegman, Terhell, duinen door Baukema, Constant Artz, diverse werken van Van Vuuren, W.G.F. Jansen, Van der Weele, Van Daalhoff, een boerderij met een geitje op de voorgrond door Lapitdoth, Knipscheer, Markus, Leurs, Raaphorst, Nefkens en De Bruin. Check hier. - Schilderijen en Aquarellenveiling van 12 april - met David Bles, Van Beest, Riegen, Nakken, Heppener, Mari ten Kate, Van Deventer, De Zwart, Sadée, Akkeringa, Jongkind, Julius van de Sande Bakhuzyen, Apol, Van Mastenbroek, W.G.F. Jansen, Morgenstjerne Münthe, Scherrewitz, Groenewegen, Geijp, Koppenol, Schipperus, Münninghof, Gorter, Artz, Kever, Sterre de Jong, Knip, een rode kreeft door Jan de Jong, Van Vuuren en Barend Brouwer. Check hier.
'Bedrijvigheid op een kade (vermoedelijk het IJ bij Amsterdam) - olieverf op paneel: Philip Sadée (kavel 28 Notarishuis Arnhem)
'Bedrijvigheid op een kade (vermoedelijk het IJ bij Amsterdam) - olieverf op paneel: Philip Sadée (kavel 28 Notarishuis Arnhem)
VEILINGHUIS ALD FRYSLAN IJLST - Kunst- en antiekveiling 6/9 april (schilderij 8/4) - met Jan Koster, schapen door Van der Weele, Terhell, Reijenga en G.B. Mulder. Check hier.
TWENTS VEILINGHUIS ENSCHEDE - Kunst- & Antiekveiling 8-9-10 April - met Van der Waay, Van Vuuren, Flamenco danseressen door Van Soest, Van Kregten, Hartz, Grobe, Schütz, Leurs, Krol, Bodifée, Savrij, Van Wijngaarden, Schipperus, Derens, Constant Artz, Van der Stap, Kerling, Bosboom, Wassenaar, Rabbers, Van Langen en Van der Linde. Check hier.
'Spaanse flamenco danseressen' - olieverf op paneel: Louis van Soest (kavel 1020 Twents Veilinghuis)
'Spaanse flamenco danseressen' - olieverf op paneel: Louis van Soest (kavel 1020 Twents Veilinghuis)
VEILINGHUIS DE ELAND DIEMEN - Kunst & Antiekveiling - 12 /16 april - met Wiggers, Raaphorst, Zon, Den Beer Poortugael, Van Wijngaarden, Bauffe, Simon Maris, Vogel, Wittig-Keijser, Willy Sluiter, Ronner-Knip, De la Rivière, Smits, De Ruiter, een Duits straatje door Hoynck van Papendrecht, Savrij, Geraldine van de Sande Bakhuyzen. Check hier.
Tentoonstelling - Koele wateren - Museum Gouda
Spetterende opening tentoonstelling Koele Wateren in Museum Gouda
‘Nu is het nog niet echt koel water, maar nog ijskoud water, maar de lente komt eraan, het wordt beter en we gaan open. Het is een ongelofelijke tentoonstelling,’ belooft Taco Dibbits, Directeur van het Rijksmuseum, tijdens de ‘opening’ (zie video) van de tentoonstelling ‘Koele wateren - Schatten uit het Rijks’ in Museum Gouda. Van 20 maart t/m 11 juli 2021 toont Museum Gouda een ‘oogstrelende’ selectie van 38 schilderijen. Met een ruime hoeveelheid werken van de Haagse School. Indrukwekkende zee- strand- en riviergezichten door Isaac Israels, Roelofs, Mauve, Gabriël, Floris Arntzenius, Hendrik Willem Mesdag, Vogel, Tholen, Jacob Maris, J.H. Weissenbruch en Jan Toorop. Vier eeuwen kunst met water in de hoofdrol als vriend én vijand. Daarnaast wordt in de tentoonstelling een link gelegd met de toekomst. Wat gebeurt er als de zeespiegel 6 meter stijgt en hoe ziet Nederland er over 200 jaar uit? Meer informatie hier.
Beurs - The Online Dutch Art & Antiques Fair
www.thedaaf.com
Video - Van Gogh in Brabant | Digitale tour - Het Noordbrabants Museum
Van Gogh in Brabant | Digitale tour | Het Noordbrabants Museum
Theatermaker en kunstliefhebber Lucas De Man neemt de kijker mee door de nieuwe presentatie ‘Van Gogh in Brabant’ van het Noordbrabants Museum in Den Bosch. Conservator Helewise Berger toont de nieuw ingerichte zaal, waar twaalf ‘Brabantse’ werken van Van Gogh te zien zijn. Met schilderijen van bevriende collega’s, oude foto’s, een tijdlijn met animatiefilms en documenten, oudere gesprekken met mensen die Van Gogh ooit ontmoetten, presenteert het museum een permanente presentatie van Van Gogh in Brabant. Die presentatie begint met een op drie schermen geprojecteerde film van Roel van Tour met beelden van het nostalgische Brabant. De van oorsprong Brabantse Marieke Lucas Rijneveld schreef een uit drie delen bestaand gedicht over Van Gogh dat ze zelf voordraagt. Lees meer in het Brabants Dagblad, of kijk op de website van het museum.
Via Instagram: @singerlaren
Waar zou ze aan denken? Staat ze te dromen over wat ze gaat doen als corona straks voorbij is? Dat het oude normaal weer het nieuwe normaal wordt, en we met z’n allen weer op pad kunnen en de musea open zijn. We kunnen niet wachten! Maar we moeten nog even geduld hebben. En tot die tijd: zorg goed voor elkaar […]
Isaac Israels, Vrouw op Parijs balkon, ongedateerd, olieverf op doek, bruikleen uit particulier bezit. Bekijk de Instagram post hier.
Biografie - Agatha Zethraeus
Agatha Zethraeus was één van de eerste vrouwelijke kunstenaars die zich specialiseerde in stadsgezichten. Geïnspireerd door een innige vriendschap met leeftijdsgenoot Mondriaan, voelde zij zich gesterkt om nog voor het begin van de twintigste eeuw te kiezen voor een professionele carrière als schilderes.
Agatha Zethraeus (links) en Henriëtte van de Poll - hofdame van koningin Emma (herkomst: coll. RKD)
Agatha Zethraeus (links) en Henriëtte van de Poll - hofdame van koningin Emma (herkomst: coll. RKD)
Agatha Wilhelmina Zethraeus (Amsterdam, 1872 – Zeist, 1966) wordt op 23 december 1872 geboren in een welgestelde familie van Zweedse origine. Vader Claus Wilhelm Zethraeus drijft handel met zijn vaderland en is mede-oprichter van de Amsterdamsche Stoomvaart-Vereeniging. Agatha groeit samen met haar vier broers op in een huis aan de Keizersgracht en gaat naar de Dagteeken- en Kunstambachtsschool voor Meisjes aan de Kloveniersburgwal. Deze opleiding rondt ze af in 1893. In de periode erna kiest ze haar eigen weg. In plaats van verder studeren aan de Rijksakademie, neemt ze schildersles van onder andere Cornelis Kuijpers, Piet van Wijngaerdt en Piet Mondriaan, die dan net naar de hoofdstad verhuisd is. In het Zweedse Tenö, waar de familie een vakantiehuis bezit, maakt Agatha in de zomer van 1898 een serie schilderijen die haar doet besluiten om van schilderen haar beroep te maken.
'Lente op de Prinsengracht' - olieverf op paneel: Agatha Zethraeus
'Lente op de Prinsengracht' - olieverf op paneel: Agatha Zethraeus
Aan het begin van de nieuwe eeuw komt Zethraeus in aanraking met de schilders van Pictura Veluvensis. Zij werkt in die jaren regelmatig op de Veluwe en neemt deel aan de tentoonstellingen van de in Renkum gevestigde kunstenaarsvereniging, die in 1902 is opgericht door Théophile de Bock. In 1908 vraagt Mondriaan aan Zethraeus om voor hem te poseren. Het resulteert in ‘Portret van een dame in rood’. Tot aan zijn vertrek naar Parijs in 1912 hebben de twee regelmatig contact. Of er toen van meer dan vriendschap sprake is geweest, is tot op heden onbekend. Hoewel Zethraeus de schilder - die zich een paar maanden eerder nog had verloofd met Greta Heijbroek - enige malen bezoekt in Parijs, ligt haar ambitie niet in het buitenland en de moderne schilderkunst. In de werken van Zethraeus overheerst het Amsterdamse ‘Breitnerweer’, toch maakt zij ook bij tijd en wijle gebruik van het (iets) kleuriger palet dat door Mondriaan, Gestel en andere luminsten in zwang is geraakt. De schilderes exposeert regelmatig op de tentoonstellingen van kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitiae en Sint-Lucas en ontvangt overwegend positieve recensies. Naast het schilderen, geeft de alleenstaande Zethraeus ook Zweedse les vanuit haar woning in de Valeriusstraat nabij het Vondelpark.
'Activiteiten aan het Amstelveld' - olieverf op doek: Agatha Zethraeus (herkomst: Christie's Amsterdam)
'Activiteiten aan het Amstelveld' - olieverf op doek: Agatha Zethraeus (herkomst: Christie's Amsterdam)
Wanneer Mondriaan op 1 februari 1944 in New York aan een verwaarloosde longontsteking overlijdt, ligt tussen zijn onbeantwoorde correspondentie een brief van Zethraeus op zijn bureau, ondertekend met ‘je oude vriendin’. De kunstenares overlijdt ruim twintig jaar later, op 25 juli 1966 op 93-jarige keeftijd in een rusthuis in Zeist. Zes jaar nadat ze haar carrière had afgesloten met een overzichtstentoonstelling bij de Utrechtse Kunsthandel Jacobitoren. Behalve van Arti et Amicitiae en Sint-Lucas, was Zethraeus ook lid van De Onafhankelijken. Kunstenaarsvereningen die niet toevallig allen gevestigd in de stad waar ze aan verknocht was: ‘Ofschoon ik van alles heb geschilderd wat mijn oog boeide door kleur of lijn, voel ik mij toch het meest aangetrokken tot het stadsgezicht. Amsterdam in regen -of sneeuw stemming, daar smul ik van en voel me dan volmaakt gelukkig, een groot voorrecht wat den kunstenaar ten deel valt, boven zooveel anderen.’ In 2014 was er in het Mondriaanhuis in Amersfoort een tentoonstelling onder de titel Agatha Zethraeus, vriendin, leerling en model van Piet Mondriaan, waarbij ook een gelijknamig boek verschenen is.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Marius Bauer (1867 - 1932) - Scene uit de opera Faust. - Catawiki Marius Bauer (1867 - 1932) - Scene uit de opera Faust. - Catawiki
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -