Haagse School: kleuren van de kust, een spectaculaire brug & nieuwe Mondriaans - Editie #103

#103・
557

abonnees

123

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

By subscribing, you agree with Revue’s Voorwaarden and Privacybeleid and understand that Haagse School Nieuwsbrief will receive your email address.

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

13 september · Editie #103 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 103de editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Het Openbaar Ministerie eist acht jaar cel tegen de 59-jarige Nils M. De Baarnse autohandelaar die ervan verdacht wordt eind maart 2020 ingebroken te hebben in het Singer Museum in Laren. Hij zou daar het schilderij ‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’ van Vincent van Gogh (Zundert, 1853 – Auvers-sur-Oise, 1890) hebben gestolen. Het schilderij was een bruikleen van het Groninger Museum. Eind augustus 2020 zou M. ook ‘Twee lachende jongens’ van Frans Hals hebben gestolen uit Museum Hofje van mevrouw Van Aerden in Leerdam. De werken zijn volgens het OM cultureel erfgoed en ‘van onschatbare waarde’. Hoewel er op beide plaatsen delict DNA van de verdachte is gevonden, ontkent deze tot op heden alle betrokkenheid.
30 maart is niet alleen de datum dat de Van Gogh geroofd werd, het is ook de verjaardag van de kunstenaar. Dit jaar stond het Groninger Museum uitgebreid stil bij de dag dat één van de topstukken uit hun collectie spoorloos verdween. Niet met een treurzang, maar met een uitgebreide analyse van het werk door Van Gogh-onderzoeker Teio Meedendorp. Start hier.

Klik op het schilderij voor uitleg over de specifieke onderdelen
Klik op het schilderij voor uitleg over de specifieke onderdelen
Aankomende veilingen
KORST VAN DER HOEFF DEN BOSCH - Kunst & Antiekveiling - 13 tot 17 september - met een liggende koe door Stortenbeker, Groenewegen, Oerder, Ter Meulen, Julius van de Sande Bakhuijzen, een marktkoopvrouw door Schildt, Cornelis Kuijpers, Meeles, Kops, Kever, Hendrik Hulk, Van Wijngaerdt en Jacques Zon. Check hier.
VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - Kunst & Antiekveiling - 19 september - met Van der Weele, Constant Artz, Robertson, Stroebel, Willem Maris, een gezicht op Rome door Antoon Markus, De Bock, Jacob Ritsema, Bodifée, Van der Nat, een vrouwenportret door Witkamp, De Wetstein Pfister, Haverman, Van Waning-Stevels, Ronner-Knip, Doeleman, Isaac Israels, Leendert Schilt, Jan van Oort, Bongers en Melcher-Tilmes. Check hier
BVA AUCTIONS AMERSFOORT - Algemene kunst en antiek uit particuliere collecties - tot 20 september - met Briët, een wassende vrouw aan de waterkant door Van Rhijnnen, Willem Maris, Abraham Hulk, Raaphorst, Bogman, Broeckman, Bakels, Polvliet, Cossaar, Geerlings, Sterre de Jong, Bilders-van Bosse, Van Beek en een schets van een gevelrij door Johan Conrad Greive. Check hier.
'Kinderen met pop en hoepel' - olieverf op doek: lammert van der Tonge (kavel 330, Derksen Veilingbedrijf)
'Kinderen met pop en hoepel' - olieverf op doek: lammert van der Tonge (kavel 330, Derksen Veilingbedrijf)
DERKSEN VEILINGBEDRIJF - September veiling - 21 september - met Van Vuuren, Van Ingen, Keus, W.G.F. Jansen, Mesdag-van Houten, Munninghof, De Zwart, Schiedges, kinderen met een hoepel door Van der Tonge, Apol, Markus, verschillende werken van Edzard en Arnold Koning, Sijthoff, Bogman, Cornelis Kuijpers, Van Wissen, Vertin, Jongkind, Dekker, Steelink jr., Dievenbach, Larij, Pieters en Pothuis. Check hier
VENDU ROTTERDAM - Algemene veiling (online) - 24 september - met kaarslicht door Sjamaar, Bauffe, Schipperus, Gerard Korthals en Jacob Willem Gruyter. Check hier.
VEILINGHUIS ONDER DE BOOMPJES LEIDEN - Timed veilingen September - sluiten 24 t/m 26 september - met een wasserette door Romolo Koelman, Jan Weissenbruch, Kever, Soet, Van der Nat, Louis Apol, Jan Apol, Ten Kate, Van Mastenbroek, Spohler, Hamel, een landschap, een stilleven en diverse bloemstukken door Stutterheim, Stijthoff, Willem Elisa Roelofs, Scheeres, Schipperus, Bos, Riegen, Rensburg, Mesdag-van Houten, Bosch, Sterre de Jong, Dingemens, De Bruin, Van Blaaderen, Willemsen, Vogel, Schiedges, Van Wijgaerdt, Melcher-Tilmes en slapende zwanen door Van Essen. Check hier.
Nieuwe Mondriaans? - resultaten van een carrière als kopiist
'Copy after the Pietà de Villeneuve-Lés-Avignon' 1912 - olieverf op doek: Piet Mondriaan (herkomst: coll. Kunstmuseum Den Haag)
'Copy after the Pietà de Villeneuve-Lés-Avignon' 1912 - olieverf op doek: Piet Mondriaan (herkomst: coll. Kunstmuseum Den Haag)
Two new letters, two unknown paintings | The Mondrian Papers
Tentoonstelling: een spectaculaire IJ-brug - Stadsarchief Amsterdam
Een spectaculaire IJ-brug uit 1887 - Stadsarchief Amsterdam Een spectaculaire IJ-brug uit 1887 - Stadsarchief Amsterdam
Lezing: verleden als inspiratie voor een duurzame toekomst - Natuurmonumenten
Online lezing: Verleden als inspiratie voor een duurzame toekomst | Natuurmonumenten Online lezing: Verleden als inspiratie voor een duurzame toekomst | Natuurmonumenten
Via Instagram: @katwijksmuseum
WEER THUIS | Na een toernee van Zuid-Duitsland @ Dachauer Galerien und Museen naar Noord-Duitsland @ Kunstmuseum Schwaan zijn enige tijd geleden de schilderijen die in het kader van een uitwisseling met deze twee prachtige Duitse musea waren uitgeleend, met de nodige voorzichtigheid en volgens protocol uitgepakt en welkom thuis geheten…
Lees meer over de Duitse tentoonstellingen hier.
Bekijk de post op Instagram hier.
Biografie: Johannes Graadt van Roggen
Er zijn maar weinig schilders die de Nederlandse duinen zo gevoelsgetrouw hebben weergegeven als Johannes Graadt van Roggen. Een schilder die zich bij lotsbestemming - misschien nog meer dan anderen - heeft laten leiden door de kleuren van de kust en de zee.
Johannes ‘Job’ Mattheus Graadt van Roggen (1867, Amsterdam - 1959, Alkmaar) wordt op 28 mei 1867 geboren in Amsterdam. Hij is de tweede zoon van Jacob Frans Graadt van Roggen en Catharina Petronella Margaretha Zembsch. Zijn vader is gezagvoerder bij de Stoomvaart Maatschappij ‘Nederland’. Wanneer de kleine Job drie jaar oud is, krijgt hij een hersenvliesontsteking. Met als ernstig gevolg dat hij zijn gehoor volledig verliest. Job wordt naar het bekende Instituut voor Doofstommen in Groningen gestuurd, waar hij leert lezen en schrijven. Al op zijn twaalfde heeft hij een bijbaan bij een lithograaf en in de avonduren volgt hij ook lessen in tekenen, etsen en lithograferen bij J.H. Egenberger aan de Academie Minerva. De talentvolle kunstenaar - die op zijn veertiende zijn eerste prijs wint voor een schilderij - wordt in 1884 toegelaten aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in zijn geboortestad, waar hij les krijgt van August Allebé en Barend Wijnveld. Hij gaat weer bij zijn ouders in Haarlem wonen en rijdt met de trein op en neer naar Amsterdam, in gezelschap van zijn klasgenoot Willem Vaarzon Morel.
'Gezicht op Alkmaar' - olieverf op doek: Johannes Graadt van Roggen (herkomst: coll. Museum Kranenburgh, foto: René Speur)
'Gezicht op Alkmaar' - olieverf op doek: Johannes Graadt van Roggen (herkomst: coll. Museum Kranenburgh, foto: René Speur)
Samen met studiegenoot Ferdinand Hart Nibbrig raakt Graadt van Roggen onder invloed van het Zeeuwse licht. Hij gaat ook naar Domburg, waar aan het eind van de eeuw, onder aanvoering van Jan Toorop, een kunstenaarskolonie werkt in een stijl die bekend wordt als het ‘luminisme’, een afgeleide van het Franse pointillisme van Seurat en Signac. Hoewel Graadt van Roggen het knisperende licht op zijn doeken brengt, maakt hij slechts spaarzaam gebruik van het typische pointillé. De kunstenaar heeft ondertussen veel succes met zijn grafische werk. Zowel eigen stads- en zeegezichten als reproducties naar werken van de Hollandse meesters van de zeventiende eeuw. Ook grootheden van de Haagse School zoals Jozef Israëls en Mesdag vragen Graadt van Roggen voor reproducties van hun schilderijen. De meeste daarvan worden uitgegeven in samenwerking met kunsthandel Buffa in Amsterdam. Deze inkomsten stellen hem in staat zich te concentreren op vrij schilderwerk. Na zijn huwelijk met de vermogende Agaath van de Pol in 1900, verhuist de schilder naar Bergen aan Zee. Het echtpaar woont in villa ‘De Berkenhoeve’ die ze hebben laten bouwen door de architect J.A.G. van der Steur. Aan de Noord-Hollandse kust vindt de kunstenaar zijn geliefde duinen. Maar hij beperkt zich niet tot het Noorzeestrand. Graadt van Roggen reist - vaak in gezelschap van zijn vrouw en kinderen - onder meer naar Noorwegen, Frankrijk en Duitsland, waar hij steeds veel aandacht heeft voor kuststreken.
'Draak' 1910 - olieverf op doek: Johannes Graadt van Roggen (herkomst: coll. Ruud van der Velden Kunst)
'Draak' 1910 - olieverf op doek: Johannes Graadt van Roggen (herkomst: coll. Ruud van der Velden Kunst)
De schilder en zijn vrouw moeten in 1943 op last van de Duitse bezetter hun huis verlaten. Ze verblijven op verschillende locaties totdat ze na de oorlog in bejaardentehuis Westerlicht in Alkmaar een appartement krijgen toegewezen. Samen met zijn vrouw maakt Graadt van Roggen lange reizen door Italië en Frankrijk. Tot aan zijn overlijden op 92-jarige leeftijd blijft hij exposeren. Graadt van Roggen was lid van de Amsterdamse kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitiae en Sint Lucas. Het Rijksmuseum Amsterdam bezit een groot aantal werken van de schilder. Ook in de collecties van Museum Kranenburgh in Bergen, Stedelijk Museum Alkmaar, het Drents Museum in Assen en Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam is werk van Graadt van Roggen te vinden. Zowel in Alkmaar als in Bergen is een straat naar hem vernoemd. Er zijn na zijn dood verschillende tentoonstellingen en publicaties gewijd aan de schilder, waaronder ‘Volop Zomer: schilderijen van Job Graadt van Roggen (1867-1959)’ uit 2007, waarin Adriaan van Dis een literaire wandeling door een aantal schilderijen maakt en duinecoloog Eddy van der Maarel het snel veranderende duinlandschap in de eerste helft van de 20e eeuw beschrijft.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
'Elegant figures' - olieverf op doek: Floris Arntzenius
'Elegant figures' - olieverf op doek: Floris Arntzenius
made-in-holland-amsterdam
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam • Uitgeverij Noordboek | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -