Bekijk profielpagina

Haagse School: kunst van de koopman, donkere dagen & de duurste Van Gogh ooit - Editie #134

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

21 november · Editie #134 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 134ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
In Antwerpen is een halfjaar geleden het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten weer open gegaan na een verbouwing van bijna twaalf jaar. In de nieuwe opzet is het op de hogere verdiepingen makkelijk verdwalen. Letterlijk en figuurlijk. In de wirwar van gangen en trappen en in de wijze waarop de moderne kunst is opgehangen. De belangrijkste zalen zijn echter sober gehouden. En donker. Precies goed voor de collectie Breitner’s die na twaalf jaar eindelijk weer ‘het licht’ ziet. In gezelschap van onder andere Witsen, Van Gogh en Jozef Israëls.

Aankomende veilingen
KORST VAN DER HOEFF VEILINGEN DEN BOSCH - Kunst & Antiekveiling - 21 tot 25 november - met Leo Senf, Oerder, W.A. van Deventer, Kruseman van Elten, Cornelis Kuypers, drinkende koeien door Willem Maris, een vrouwelijk naakt door Evert Pieters, Groenewegen, Nettenboetsters door Smissaert, Mesdag-van Houten, Kever, Jan Kruijsen, Smits, Albert Neuhuijs, Münninghof, Larij en Bleys. Check hier.
VEILINGHUIS DERKSEN ARNHEM - Najaarsveiling - 21 tot 26 november - met Groenewegen, Stroebel, Markus, Jurres, Bleys, Ronner-Knip, Van Ingen, Dekker, een zonnige boerderij met boerin door Dankmeijer, Bogman, Van Lokhorst, Berend Brouwer, Münninghof, Isselman, Van Rhijnnen, Schenkel en heel veel werk van Abraham van der Wissel, een schilder van Marken. Check hier.
'Women preparing guirlandes for the "Singerfest zu Lingen' 1864 - waterverf: Jan Striening (kavel 5888, Bubb Kuyper,)
'Women preparing guirlandes for the "Singerfest zu Lingen' 1864 - waterverf: Jan Striening (kavel 5888, Bubb Kuyper,)
BUBB KUYPER HAARLEM - Veiling #77 - 22 tot 25 november - met Arntzenius, Bastert, studiekoppen door David Bles, J.H. Doeleman, J.C. Greive, Van Heemskerck van Beest, twee mannen in een bootje door De Josselin de Jong, Melis, Koppenol, Wartena, Verhoesen en vele studies door Jan Striening. Check hier.
ADAMS AMSTERDAM AUCTIONS - NRC18 - Old Masters to Modern Art & Photography - 28 november - met Van Mastenbroek, Zandleven, J.F. Hulk, jr., drie maraboes door Van Oort, Jan Toorop, Rink, De Zwart, Sadée, Gabriël, Willem Maris, een boerderij door Louis Apol, Willem Roelofs, Scherrewitz, Gorter, Eduard Karsen, Robertson, Bosboom en J.F. Schütz. Check hier.
ZUYDWAL VEILINGEN HUIZEN - 28 november - met een jager in de duinen door Wijsmuller, Bosboom, Arnold & Edzard Koning, Van Essen, Van Langen, een straat in Rome door Romolo Koelman, Van der Ven, Raaphorst, Markus en Heijenbrock. Check hier.
'Marokkaanse markt' - olieverf op paneel: Hendrik Haverman (lot 426, Veilinghuis Peerdeman, Utrecht)
'Marokkaanse markt' - olieverf op paneel: Hendrik Haverman (lot 426, Veilinghuis Peerdeman, Utrecht)
VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - Kunst- en antiekveiling - 4 december - met De Bruin, Johanna Bleuland van Oordt, Adriaan Geijp, Weiland, W.G.F. Jansen, Constant Artz, een gezicht op Enkhuizen door Tholen, Gabriël, J.M. ten Kate, Willy Sluiter, Gerardine van de Sande Bakhuyzen, plaggenhutten door Bodifée, Blommers, Veldhuijzen, Kleijn, Kruseman van Elten, Scherrewitz, Leurs, Eduard Hilverdink, J.J. Schenkel, Stutterheim, Eickelberg, Koppenol, Van Lijnschoten, Van der Hart. Check hier.
Nieuws: recordbedrag voor schilderij Van Gogh
'Verger avec cyprès' - olieverf op doek: Vincent van Gogh (herkomst: voorm. coll. Paul G Allen)
'Verger avec cyprès' - olieverf op doek: Vincent van Gogh (herkomst: voorm. coll. Paul G Allen)
Kunstcollectie Microsoft-oprichter Paul Allen levert recordbedrag van 1,5 miljard op (inclusief duurste Van Gogh ooit)
Verkooptentoonstelling: 'Mijndert Pon - Kunst van de Koopman' - Kunsthandel Simonis & Buunk - Ede
Mijndert Pon - Kunsthandel Simonis en Buunk, Ede
Tentoonstelling: 'Meesters van Meierijstad' - Museum Jan Heestershuis - Schijndel
'De zaaier' - olieverf op doek: Pieter de Josselin de Jong
'De zaaier' - olieverf op doek: Pieter de Josselin de Jong
Expositie Meesters van Meierijstad - Kunstcollectie
Via Instagram: @pygmalion_art
Ontdek prachtige kunstwerken… die een verhaal vertellen. De tweede editie van het Pygmalion Art Magazine is uit! Benieuwd naar boeiende artikelen en meeslepende kunstverhalen? Bezoek onze stand tijdens @pan_amsterdam voor een gratis exemplaar.
Bekijk de post op instagram hier.
Biografie: Derk Meeles
Schilder Derk Meeles had de gave om altijd op het juiste moment op de juiste plek te zijn. Van de provincie vertrok hij al jong naar de hoofdstad. Met zijn nieuwe vrienden vertrok hij weer naar de provincie, maar deze keer wel naar dé plek waar het toen allemaal gebeurde.
Derk Meeles (foto K. de Graaff Jr, via antiquariaat arinevandersteur.nl)
Derk Meeles (foto K. de Graaff Jr, via antiquariaat arinevandersteur.nl)
Derk Willem Meeles (Deventer, 1872 - Hilversum, 1958) wordt op 11 februari 1872 in Deventer geboren als het tweede kind van de kantoorklerk Johan Hendrik Meelis en winkelbediende Aleida Theodora Bloemink. De kleine Derk krijgt al jong tekenles van de bekende Jan Striening aan de Deventer Teekenacademieschool. Hier wordt hij klaargestoomd voor de Kunstnijverheidsschool Quellinus in Amsterdam. De twee jaar aldaar vormen wederom een opstapje voor de avondcursussen aan de Rijksakademie van beeldende kunsten, waar hij les krijgt van August Allebé en Carel Dake. Meeles ontwikkelt een grote liefde voor Amsterdam en maakt vele schetsen van de grachten en van de dieren in Artis. Met zijn studiegenoot en goede vriend Co Breman, verzekert hij zich van de opdracht om wanddecoraties te maken voor de wereldtentoonstelling van 1895 in Amsterdam. Het betekent zijn eerste commerciële succes.
'Dorpsplein met figuren' - olieverf op doek: Derk Meeles
'Dorpsplein met figuren' - olieverf op doek: Derk Meeles
In 1897 huren Meeles en Breman een voormalige brouwerij aan de Torenlaan in Blaricum. Hier stichten zij een soort schildersgemeenschap waar ook Douwe Komter en Elias Stark komen wonen en werken. In de loop der jaren zal de samenstelling van de atelierhouders nog vaker veranderen. Om in zijn levensonderhoud te voorzien geeft Meeles tekenles in Amsterdam en aan de ambachtsschool in Deventer, waar hij ook weer enige tijd woont. In 1902 koopt Meeles van zijn gespaarde geld een oude vlasschuur in Laren. Het betekent zijn definitieve vestiging in het Gooi. Een jaar later richt hij, samen met onder andere Auguste Le Gras, de kunstenaarsvereniging ‘De Tien’ op. In 1913 trouwt hij met de welgestelde schilderes Loes van Groningen (1884-1970) en in 1921 is hij betrokken bij de oprichting van de kunstenaarsvereniging ‘Laren-Blaricum‘, waarvan Co Breman de eerste voorzitter wordt. De vereniging organiseert tentoonstellingen in hotel Hamdorff, waar de beroemde Larense kunstenaarsscene al enkele jaren een breed publiek weet te bereiken. Naast de typische Larense boereninterieurs schildert Meeles een leven lang bloemstillevens.
'Bloemstilleven' - olieverf op doek: Derk Meeles (herkomst: voorm. coll. Historia Auktionen, Berlin)
'Bloemstilleven' - olieverf op doek: Derk Meeles (herkomst: voorm. coll. Historia Auktionen, Berlin)
Ter gelegenheid van Meeles’ zestigste verjaardag is er in 1932 in hotel Hamdorff een jubileumexpositie georganiseerd, die wordt geopend door jhr. H.L.M. van Nispen tot Sevenaer, burgemeester van Laren. Ook burgemeester J.J. Klaarenbeek van Blaricum is aanwezig. Derk Meeles overlijdt op 16 december 1958 op 86-jarige leeftijd in een rusthuis in Hilversum. Hij is begraven in Laren. In Hotel Hamdorff werd een tentoonstelling van zijn nagelaten werk georganiseerd. De schilder was naast lid van de kunstenaarsvereniging Laren-Blaricum ook lid van Sint-Lucas en Arti et Amicitiae in Amsterdam. Werken van Meeles zijn te vinden in de collecties van de Deventer Musea. In Deventer is ook een straat naar hem vernoemd.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
'Untitled (Marken Interior) - olieverf op doek: Petrus van der Velden
'Untitled (Marken Interior) - olieverf op doek: Petrus van der Velden
Untitled (Marken Interior) | Menzies Art Brands | Australian Art Auctions | Auctioneers & Valuers
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Sinterklaascadeau?
De schilders van Amsterdam • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus De schilders van Amsterdam • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -