|
|
23 mei · Editie #121 · Bekijk online
Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!
|
|
Welkom bij de 121ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief. Van Rembrandt tot Mesdag. Veel meesters van hun tijd hadden ook de handel in hun schilderijen goed geregeld. Het beeld van de romantische, lijdende kunstenaar, wars van alle commercie, is onlosmakelijk verbonden met Vincent van Gogh (1853 - 1890). Het ‘bouwen’ aan deze mythe begon bij de schilder zelf, die met de brieven aan zijn broer een uniek inzicht geeft in de psyche van de zwoegende, zoekende artiest. Ondanks het feit dat hij bij leven weinig wist te verhandelen, was juist het leven van Vincent van Gogh heel innig met de kunsthandel verbonden. Van 30 juli 1869 tot 10 mei 1873 werkte Vincent - nog lang voordat hij zelf ambities had om kunstenaar te worden - bijna vier jaar als jongste bediende bij een filiaal van de Franse kunsthandel Goupil & Cie in Den Haag. Een baantje dat hij via zijn oom, de kunsthandelaar C.M. ‘Cor’ van Gogh had weten te bemachtigen. En daarna was er zijn welbekende relatie met broer Theo, kunsthandelaar in Parijs. En die wereldfaam? Die is ontstaan uit de noeste arbeid van Jo Bongers, weduwe van Theo van Gogh, die met de erfenis van haar man (een grote collectie schilderijen van haar schoonbroer) de boer op ging. Bas Soetenhorst beschrijft in Het Parool (21 mei 2022) de huidige ‘stammenstrijd’ in het Van Gogh museum aan de hand van twee kampen: de ‘artistieken’ en de ‘commerciëlen’. In deze nieuwsbrief meer berichten over de kunstenaar die zichzelf steeds opnieuw bleef uitvinden en die in de huidige tijd ook steeds weer opnieuw uitgevonden lijkt te worden. Als product én als artiste.
|
|
|
CATAWIKI AMSTERDAM - Classical Artworks Auction (Dutch & Belgian Art 1800-1950) - tot 25 mei - met Raaphorst, Constant Artz, Vrolijk, Sterre de Jong, Sijthoff, Koldeweij, J.J.C. Spohler, Hendrik Hulk, Van Duinen, Ten Kate, Kleijn, drinkende koeien aan de rivier door Julius van de Sanse Bakhuijzen, Portielje, Vertin en Hartz. Check hier.
|
'Twee dames op het strand' - olieverf op doek: Louis Hartz (kavel 58424235, Catawiki Assen)
|
VENDUHUIS ROTTERDAM - Algemene Veiling - 27 mei - met Arnold Koning, Markus, Van Neste, Van Matenbroek, Teyssen, eenden door Poggenbeek, bloemen door Raaphorst, Berlaga, Schipperus, Dona en Isselman. Check hier.
|
ADAMS AUCTIONS AMSTERDAM - NRC Veilingen Old masters to modern art - 30 mei - met Henri Knip, Henriëtte Ronner-Knip, Moerman, E.P. van Bommel, Julius van de Sande Bakhuyzen, Schipperus, Willem de Zwart, een stilleven met een theepot en een vaas door Witsen, Tholen, Robertson, W.G.F. Jansen, De Bock, Mesdag-van Houten, Westerbeek en Vaarzon Morel senior, Zandleven, Wolter, Van Dam van Isselt en diverse werken door Van Wijngaerdt. Check hier.
|
|
'Gezicht vanuit Theo's appartement' 1887 - olieverf op doek: Vincent van Gogh (heromst: coll. Van Gogh Museum, Amsterdam - Vincent van Gogh Stichting)
|
Nieuwe audiotours Vincent van Gogh en Piet Mondriaan in Parijs – Atelier Néerlandais
De audiotours ‘Montmartre: Van Gogh and Other Dutch Painters’ en ‘Montparnasse: Mondriaan and Other Dutch Painters’ (deel 1 en 2) zijn nu gratis te downloaden via de reis- en museum app izi.TRAVEL, in de talen Frans, Nederlands en Engels. De digitale stadswandelingen voeren de bezoeker langs plekken in Parijs waar Nederlandse kunstenaars hebben gewoond, gewerkt en avonturen beleefd; geheimen worden ontsluierd, anekdotes verteld. Ook degenen die Parijs goed kennen, zullen de stad met nieuwe ogen zien. De audiotours zijn een productie van Dutch Heritage World Tours, in opdracht van de Nederlandse ambassade en het Atelier Néerlandais in Frankrijk. De audiotours kwamen tot stand in samenwerking met het Van Gogh Museum, het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen in het jaar dat de kunstwereld stilstaat bij het feit dat Piet Mondriaan precies 150 jaar geleden in Amersfoort werd geboren. Lees meer hier.
|
|
Théo van Rysselberghe. Schilder van de zon. | Singer Laren - 17 mei t/m 4 september 2022
De tentoonstelling Théo van Rysselberghe. Schilder van de zon in het Singer museum in Laren is een ode aan een van de grote Belgische meester in het verbeelden van licht en kleur. Van Rysselberghe (1862, Gent, België – 1926, Var, Frankrijk) wordt beschouwd als een belangrijke voorman van het pointillisme, waarmee hij Nederlandse kunstenaars als Jan Toorop inspireerde. Tijdens één van zijn reizen in Marokko in 1888 ziet hij letterlijk en figuurlijk het licht en begint hij met het aanbrengen van stippen ongemengde verf waarmee hij licht en kleur op sublieme wijze weet uit te drukken. Deze techniek blijft hij zijn verdere loopbaan hanteren. In de tentoonstelling wordt de ontwikkeling van Van Rysselberghe geschetst aan de hand van zijn favoriete thema’s: society portretten, zonovergoten landschappen van Vlaanderen tot aan Marokko, zeegezichten en het vrouwelijk naakt. Zijn oeuvre is een ode aan de schoonheid van het leven én aan het schilderen zelf. Lees meer hier.
|
|
|
Onze blik op het verleden van vandaag. Terwijl George Hendrik Breitner vaak foto’s nam om zijn schilderijen te maken, hebben wij zijn schilderij gebruikt om onze foto te maken. Breitners kijk op de Amsterdamse Singelbrug is in de loop der jaren wel wat veranderd, maar de karakteristieke huisjes achterin zijn nog precies hetzelfde, net als de drukke straten. 👨🏼🎨✨📸 🖼️ De Singelbrug aan de Paleisstraat in Amsterdam, George Hendrik Breitner, 1898
Bekijk volledige post op Instagram hier.
|
|
Jacobus Hermanus Otterbeek was een netwerker met een goede neus voor mooie opdrachten. Zo weet de schilder van eenvoudige komaf zijn plaats te verwerven tussen de culturele elite van Den Haag.
|
'Prinsegracht, Hofje van Nieuwkoop. De werkende leden van Pulchri Studio. De foto met handtekeningen is aangeboden aan Andreas Schelfhout bij zijn 80e verjaardag.' - foto: Maurits Verveer (herkomst: coll. Haags Gemeentearchief)
|
Jacobus Hermanus Otterbeek (Den Haag, 1839– Den Haag, 1902) wordt op 31 juli 1839 geboren in Den Haag als zoon van een slijter. Hij is een nakomertje. Vader Otterbeek overlijdt wanneer Jacobus tien jaar is. Zijn twaalf jaar oudere broer Gerard neemt de zaak over. De familie wordt ook bijgestaan door een oom die in Amsterdam een makelaarskantoor bestiert. De kleine Jacobus grijpt zijn kans en wordt toegelaten tot de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, waar hij kennismaakt met generatiegenoten als Louis Apol, Jan Vrolijk, Karel Klinkenberg en Frederik van Rossem du Chattel. Onder leiding van de schilder Pieter Stortebeker (de latere voorzitter van Pulchri Studio) is deze clique in de jaren 1860 regelmatig te vinden in de omgeving rondom Leidschendam, waar zij verblijven in het pension van ‘boer Nelis’.
|
'Jacob van Eeghen (1818-34). Op twaalfjarige leeftijd' 1878 - olieverf op doek: J.H. Otterbeek (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
|
Otterbeek vindt al snel zijn plek in het Haagse culturele leven, waar de schilderkunst een steeds belangrijkere plaats inneemt. Als actief lid van Pulchri Studio weet hij zich verzekerd van diverse portretopdrachten en deelname aan tentoonstellingen. Niet alleen in Nederland, maar ook in Brussel en Parijs, waar hij vanaf 1869 enige tijd verblijft. In de Franse hoofdstad trekt hij op met de genreschilder Frederik Hendrik Kaemmerer. De genrestukjes vormen al snel een vast onderdeel van het werk waarmee Otterbeek succes heeft. Wel verruilt hij de nieuwste Franse mode van zijn modellen al snel voor meer traditionele Nederlandse drachten. Ook boekillustraties leveren hem een zekere bron van inkomsten op. In 1874 is Otterbeek één van de bijdragers aan het gedenkboek ter ere van het 25-jarig regeringsjubileum van Koning Willem III. In 1877 wordt op initiatief van Otterbeek een grafmonument ter nagedachtenis aan de schilder Salomon Verveer opgericht. Een jaar later maakt hij een portret van zijn jonge naamgenoot Jacob van Eeghen. Het is één van de vele opdrachten die hij krijgt in de kringen van welgestelde Nederlandse families.
|
'De behouden terugkeer' - olieverf op doek: J.H. Otterbeek (herkomst: voorm. coll. Simonis & Buunk Kunsthandel)
|
Jacobus Hermanus Otterbeek overlijdt op 27 december 1902 op 63-jarige in zijn geboorteplaats Den Haag. De schilder was lid van de kunstenaarsverenigingen Pulchri Studio, Arti et Amcitiae en De Hollandsche Teekenmaatschappij. Het Rijksmuseum Amsterdam heeft diverse prenten en het portret van de jonge Van Eeghen in de collectie.
|
|
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
|
'Nature morte, cafetière en cuivre et deux bols blancs' 1885 - olieverf op paneel: Vincent van Gogh
|
Lot 5 - Vincent VAN GOGH 1853 - 1890 - Nature morte, cafetière en cuivre et deux bols blancs (étude pour les mangeurs de pomme de terre) - 1885
Tijdens de Modern Art Evening Sale van 8 juni bij veilinghuis Artcurial in Parijs zal ‘Nature morte, cafetière en cuivre et deux bols blancs (étude pour les mangeurs de pomme de terre)’ door Vincent van Gogh worden aangeboden. Deze olieverfstudie op paneel (23 x 24 centimeter) dateert uit 1885 en is een voorstudie voor De aardappeleters. Richtprijs 250.000 - 350.000 euro. Meer informatie hier.
|
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
|
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Met kunsthistoricus Werner van den Belt heb ik een boek gemaakt over de schilders van de Duin- en Bollenstreek (2021). Bestellen kan via de website van uitgeverij WBOOKS.
|
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
|
Vond je deze editie leuk?
|
|
|
|
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
|
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
|
- HaagseSchool.org -
|