Haagse School: kunst versus commercie, de Singelbrug & een Vlaamse zonneschilder - Editie #121

#121・
592

abonnees

134

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Door je te abonneren, ga je akkoord met de Voorwaarden en Privacybeleid van Revue en begrijp je dat Haagse School Nieuwsbrief jouw e-mailadres zal ontvangen.

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

23 mei · Editie #121 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 121ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Van Rembrandt tot Mesdag. Veel meesters van hun tijd hadden ook de handel in hun schilderijen goed geregeld. Het beeld van de romantische, lijdende kunstenaar, wars van alle commercie, is onlosmakelijk verbonden met Vincent van Gogh (1853 - 1890). Het ‘bouwen’ aan deze mythe begon bij de schilder zelf, die met de brieven aan zijn broer een uniek inzicht geeft in de psyche van de zwoegende, zoekende artiest. Ondanks het feit dat hij bij leven weinig wist te verhandelen, was juist het leven van Vincent van Gogh heel innig met de kunsthandel verbonden. Van 30 juli 1869 tot 10 mei 1873 werkte Vincent - nog lang voordat hij zelf ambities had om kunstenaar te worden - bijna vier jaar als jongste bediende bij een filiaal van de Franse kunsthandel Goupil & Cie in Den Haag. Een baantje dat hij via zijn oom, de kunsthandelaar C.M. ‘Cor’ van Gogh had weten te bemachtigen. En daarna was er zijn welbekende relatie met broer Theo, kunsthandelaar in Parijs. En die wereldfaam? Die is ontstaan uit de noeste arbeid van Jo Bongers, weduwe van Theo van Gogh, die met de erfenis van haar man (een grote collectie schilderijen van haar schoonbroer) de boer op ging. Bas Soetenhorst beschrijft in Het Parool (21 mei 2022) de huidige ‘stammenstrijd’ in het Van Gogh museum aan de hand van twee kampen: de ‘artistieken’ en de ‘commerciëlen’. In deze nieuwsbrief meer berichten over de kunstenaar die zichzelf steeds opnieuw bleef uitvinden en die in de huidige tijd ook steeds weer opnieuw uitgevonden lijkt te worden. Als product én als artiste.

Aankomende veilingen
CATAWIKI AMSTERDAM - Classical Artworks Auction (Dutch & Belgian Art 1800-1950) - tot 25 mei - met Raaphorst, Constant Artz, Vrolijk, Sterre de Jong, Sijthoff, Koldeweij, J.J.C. Spohler, Hendrik Hulk, Van Duinen, Ten Kate, Kleijn, drinkende koeien aan de rivier door Julius van de Sanse Bakhuijzen, Portielje, Vertin en Hartz. Check hier.
'Twee dames op het strand' - olieverf op doek: Louis Hartz (kavel 58424235, Catawiki Assen)
'Twee dames op het strand' - olieverf op doek: Louis Hartz (kavel 58424235, Catawiki Assen)
VENDUHUIS ROTTERDAM - Algemene Veiling - 27 mei - met Arnold Koning, Markus, Van Neste, Van Matenbroek, Teyssen, eenden door Poggenbeek, bloemen door Raaphorst, Berlaga, Schipperus, Dona en Isselman. Check hier.
ADAMS AUCTIONS AMSTERDAM - NRC Veilingen Old masters to modern art - 30 mei - met Henri Knip, Henriëtte Ronner-Knip, Moerman, E.P. van Bommel, Julius van de Sande Bakhuyzen, Schipperus, Willem de Zwart, een stilleven met een theepot en een vaas door Witsen, Tholen, Robertson, W.G.F. Jansen, De Bock, Mesdag-van Houten, Westerbeek en Vaarzon Morel senior, Zandleven, Wolter, Van Dam van Isselt en diverse werken door Van Wijngaerdt. Check hier.
Audio: nieuwe audiotours Van Gogh en Mondriaan in Parijs – Atelier Néerlandais
'Gezicht vanuit Theo's appartement' 1887 - olieverf op doek: Vincent van Gogh (heromst: coll. Van Gogh Museum, Amsterdam - Vincent van Gogh Stichting)
'Gezicht vanuit Theo's appartement' 1887 - olieverf op doek: Vincent van Gogh (heromst: coll. Van Gogh Museum, Amsterdam - Vincent van Gogh Stichting)
Nieuwe audiotours Vincent van Gogh en Piet Mondriaan in Parijs – Atelier Néerlandais
Tentoonstelling: 'Théo van Rysselberghe. Schilder van de zon.' - Singer Laren
Théo van Rysselberghe. Schilder van de zon. | Singer Laren - 17 mei t/m 4 september 2022 Théo van Rysselberghe. Schilder van de zon. | Singer Laren - 17 mei t/m 4 september 2022
Via Instagram: @rijksmuseum
Onze blik op het verleden van vandaag.
Terwijl George Hendrik Breitner vaak foto’s nam om zijn schilderijen te maken, hebben wij zijn schilderij gebruikt om onze foto te maken. Breitners kijk op de Amsterdamse Singelbrug is in de loop der jaren wel wat veranderd, maar de karakteristieke huisjes achterin zijn nog precies hetzelfde, net als de drukke straten. 👨🏼‍🎨✨📸
🖼️ De Singelbrug aan de Paleisstraat in Amsterdam, George Hendrik Breitner, 1898
Bekijk volledige post op Instagram hier.
Biografie: Jacobus Hermanus Otterbeek
Jacobus Hermanus Otterbeek was een netwerker met een goede neus voor mooie opdrachten. Zo weet de schilder van eenvoudige komaf zijn plaats te verwerven tussen de culturele elite van Den Haag.
'Prinsegracht, Hofje van Nieuwkoop. De werkende leden van Pulchri Studio. De foto met handtekeningen is aangeboden aan Andreas Schelfhout bij zijn 80e verjaardag.' - foto: Maurits Verveer (herkomst: coll. Haags Gemeentearchief)
'Prinsegracht, Hofje van Nieuwkoop. De werkende leden van Pulchri Studio. De foto met handtekeningen is aangeboden aan Andreas Schelfhout bij zijn 80e verjaardag.' - foto: Maurits Verveer (herkomst: coll. Haags Gemeentearchief)
Jacobus Hermanus Otterbeek (Den Haag, 1839– Den Haag, 1902) wordt op 31 juli 1839 geboren in Den Haag als zoon van een slijter. Hij is een nakomertje. Vader Otterbeek overlijdt wanneer Jacobus tien jaar is. Zijn twaalf jaar oudere broer Gerard neemt de zaak over. De familie wordt ook bijgestaan door een oom die in Amsterdam een makelaarskantoor bestiert. De kleine Jacobus grijpt zijn kans en wordt toegelaten tot de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, waar hij kennismaakt met generatiegenoten als Louis Apol, Jan Vrolijk, Karel Klinkenberg en Frederik van Rossem du Chattel. Onder leiding van de schilder Pieter Stortebeker (de latere voorzitter van Pulchri Studio) is deze clique in de jaren 1860 regelmatig te vinden in de omgeving rondom Leidschendam, waar zij verblijven in het pension van ‘boer Nelis’.
'Jacob van Eeghen (1818-34). Op twaalfjarige leeftijd' 1878 - olieverf op doek: J.H. Otterbeek (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
'Jacob van Eeghen (1818-34). Op twaalfjarige leeftijd' 1878 - olieverf op doek: J.H. Otterbeek (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
Otterbeek vindt al snel zijn plek in het Haagse culturele leven, waar de schilderkunst een steeds belangrijkere plaats inneemt. Als actief lid van Pulchri Studio weet hij zich verzekerd van diverse portretopdrachten en deelname aan tentoonstellingen. Niet alleen in Nederland, maar ook in Brussel en Parijs, waar hij vanaf 1869 enige tijd verblijft. In de Franse hoofdstad trekt hij op met de genreschilder Frederik Hendrik Kaemmerer. De genrestukjes vormen al snel een vast onderdeel van het werk waarmee Otterbeek succes heeft. Wel verruilt hij de nieuwste Franse mode van zijn modellen al snel voor meer traditionele Nederlandse drachten. Ook boekillustraties leveren hem een zekere bron van inkomsten op. In 1874 is Otterbeek één van de bijdragers aan het gedenkboek ter ere van het 25-jarig regeringsjubileum van Koning Willem III. In 1877 wordt op initiatief van Otterbeek een grafmonument ter nagedachtenis aan de schilder Salomon Verveer opgericht. Een jaar later maakt hij een portret van zijn jonge naamgenoot Jacob van Eeghen. Het is één van de vele opdrachten die hij krijgt in de kringen van welgestelde Nederlandse families.
'De behouden terugkeer' - olieverf op doek: J.H. Otterbeek (herkomst: voorm. coll. Simonis & Buunk Kunsthandel)
'De behouden terugkeer' - olieverf op doek: J.H. Otterbeek (herkomst: voorm. coll. Simonis & Buunk Kunsthandel)
Jacobus Hermanus Otterbeek overlijdt op 27 december 1902 op 63-jarige in zijn geboorteplaats Den Haag. De schilder was lid van de kunstenaarsverenigingen Pulchri Studio, Arti et Amcitiae en De Hollandsche Teekenmaatschappij. Het Rijksmuseum Amsterdam heeft diverse prenten en het portret van de jonge Van Eeghen in de collectie.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
'Nature morte, cafetière en cuivre et deux bols blancs' 1885 - olieverf op paneel: Vincent van Gogh
'Nature morte, cafetière en cuivre et deux bols blancs' 1885 - olieverf op paneel: Vincent van Gogh
Lot 5 - Vincent VAN GOGH 1853 - 1890 - Nature morte, cafetière en cuivre et deux bols blancs (étude pour les mangeurs de pomme de terre) - 1885
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -