Haagse School: leraar van een meestervervalser, digitale tours & het portret van Sara de Swart - Editie #66

#66・
500

abonnees

110

edities

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

13 april · Editie #66 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 66ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Moeten we in de nieuwe anderhalvemetermaatschappij straks ook afstand houden van schilderijen? Musea zijn dicht, maar digitaal actiever dan ooit. Timelines staan vol conservatoren aan het woord en mogelijkheden om musea virtueel te bezoeken; bekijk de eregalerij van het Rijksmuseum, of leer welke boeken Van Gogh graag las. De kunstsector heeft achter gesloten deuren de tijd gevonden om digitale (marketing) mogelijkheden nu eens echt goed te ontdekken. Prachtige initiatieven. En toch voelt het leeg. Want er mist iets essentieels. De fysieke ervaring van de nabijheid. Het blijft natuurlijk surrogaat; van virtuele rondleiding tot videogesprek. Of is het slechts een kwestie van tijd voordat we er aan gewend zijn? Ik hoop dat we weer snel met onze neus dicht op de schilderijen kunnen staan. Dat ik ze nog net niet zal kussen. Gelukkig zijn veel kunsthandels deze dagen nog wel op afspraak te bezoeken.

'Processie in de Oud-Katholieke kerk te Den Haag' 1881 - olieverf op paneel: Isaac Israels (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
'Processie in de Oud-Katholieke kerk te Den Haag' 1881 - olieverf op paneel: Isaac Israels (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
Aankomende veilingen
PEERDEMAN UTRECHT (Online only) Kunst- en antiekveiling tot 19 april - met een portret door Robertson, Schaap, een stilleven van Rueter, koeien van Oudes, Bleys, Dievenbach, Zon, De Bock, Stutterheim, Ter Meulen, Rip, Geijp en Allebé. Check hier
'Dame bij beekje' - olieverf op papier op paneel: Théophile de Bock (Veilinghuis Peerdeman, kavel 4029)
'Dame bij beekje' - olieverf op papier op paneel: Théophile de Bock (Veilinghuis Peerdeman, kavel 4029)
VEILINGHUIS DERKSEN (online only) tot 21 april - met een aquarel van Gabriël, Pieter ten Cate, een regendag van Bastert, Scherrewitz, Arps, Van der Stap, Geijp en Gidding. Check hier.
TWENTS VEILINGHUIS ENSCHEDE (online only) tot 25 april - met Simon Maris, Bauffe, Bles, Kever, Morgenstjerne Münthe, Groenewegen, Drentse landschappen van Wiggers, Schiedges, Rabbers, Grobe, Robertson, een schetsblad van Eerelman, Weijns, Van Langen en Lapidoth. Check hier.
CATAWIKI ASSEN (Online only) - Betaalbare Nederlandse en Belgische kunstveiling met Van Langen, een getekend naakt van Cossaar, Bauffe tot 15 april. Check hier. Koeien van Keus, Mesdag-Van Houten en Markus tot 16 april. Check hier. Klassieke kunstveiling met Klinkenberg, Keus, Geyp, Roelofs en een boerenfamilie door Groenewegen tot 18 april. Check hier.
Tentoonstelling: 'Zij kwamen, zagen en schilderden Staphorst’ - Museum Staphorst
Tijdelijke tentoonstellingen - Museum Staphorst
Nieuws: Het Noordbrabants Museum nu ook vanuit thuis te bezoeken
Digitale tour met Lucas De Man | Het Noordbrabants Museum
Het Noordbrabants Museum opent de deuren voor digitaal bezoek vanuit de eigen huiskamer
Via Instagram: @e.j.vanwisselinghenco
“The Tussen Kunst & Kitsch episode of today was recorded at the KunstMuseum Den Haag. To my surprise I found this unsigned portrait by Isaac…” “The Tussen Kunst & Kitsch episode of today was recorded at the KunstMuseum Den Haag. To my surprise I found this unsigned portrait by Isaac…”
Biografie: Bartus Korteling
Bartus Korteling is een telg van een beroemd Deventer schildersgeslacht. Tegenwoordig is hij bekender als de leraar van meestervervalser Han van Meegeren. Ten onrechte. Dat de schilder met zijn fijngevoelige, zonnige toets meer in zijn mars had wordt steeds opnieuw erkend. Ook buiten de stadsgrenzen.
Bartus Korteling (Deventer, 1853 - Deventer, 1930) wordt op 13 augustus 1853 geboren in Deventer. Zijn vader Gerhard Korteling (1809-1888) heeft een huis- en ruituigschildersbedrijf en is een bekende kunstenaar in de Hanzestad. Het schildersbedrijf zal worden overgenomen door Bartus’ oudere broer Willem, maar dat weerhoudt Bartus er niet van ook zijn handen uit de mouwen te steken voor het familiebedrijf. Zo leert hij al op jonge leeftijd verf mengen en linnen prepareren. De jonge Bartus krijgt ondertussen les in het klasje van de plaatselijke schilder Jan Striening. Wanneer hij met deze club naar Amsterdam en Den Haag afreist maakt Bartus voor het eerst kennis met de schilders van de Haagse School. De tocht - deels te voet en deels per boot - maakt een onuitwisbare indruk op de jonge student. Enige tijd later vertrekt Korteling naar Delft, waar hij aan de Polytechnische School een opleiding tot tekenleraar volgt. Nog voor zijn twintigste ontvangt hij zijn diploma uit handen van hoofddocent Willem Molkenboer.
'Oude Turfhaven van Deventer' - olieverf op doek: Bartus Korteling
'Oude Turfhaven van Deventer' - olieverf op doek: Bartus Korteling
Korteling heeft kortstondig een aanstelling als tekenleraar aan de Rijks Hogere Burgerschool in het Friese Harlingen, waar hij zijn eerste vrouw, Sytske Baron ontmoet. Zij overlijdt in 1882 bij de geboorte van hun zoon Gerhard. Het echtpaar woont dan al in Deventer, waar Korteling lesgeeft aan de Rijkskweekschool. Een functie die hij de rest van zijn leven voorrang geeft boven zijn artistieke loopbaan. De schilder komt het verlies van zijn vrouw te boven door met een schetsboek zijn geliefde Deventer en het landschap rond de IJssel af te stropen, op zoek naar de mooiste taferelen. Zijn zoon Willem, die in 1889 geboren wordt uit een tweede huwelijk met Jenneken Reuvecamp (nog twee dochters volgen), zal die traditie voortzetten. Leeftijdsgenootje Han van Meegeren is één van de speelkameraadjes van de kleine Willem. En een vaste bezoeker aan Kortelings atelier, die hem - heel anders dan hij thuis gewend is - begeleidt bij zijn eerste teken- en schilderoefeningen. Dat Van Meegeren zou uitgroeien tot één van de bekendste vervalsers van de eeuw kan dan nog niemand bevroeden.
'Overstroomd park' 1910 - olieverf op doek: Bartus Korteling (herkomst: coll. Museum De Waag, Deventer)
'Overstroomd park' 1910 - olieverf op doek: Bartus Korteling (herkomst: coll. Museum De Waag, Deventer)
Bartus Korteling overlijdt op 7 oktober 1930 op 77-jarige leeftijd. Hij wordt in besloten kring begraven. In 1956 organiseert Kunsthandel De Boer in Amsterdam een herdenkingstentoonstelling, op basis waarvan het Algemeen handelsblad spreekt van een ‘postume revelatie’. Korteling was, aldus de krant ‘een kunstenaar van het zuiverste goud, één die in regionale beslotenheid de frischheid van visie en inspiratie onbestoft wist te bewaren. De dochters van de schilder schenken een groot aantal werken aan het Historisch Museum Deventer. Op de website kortelingschilders.nl hebben nazaten van de familie de collecties en familiegeschiedenis digitaal gerangschikt en voorzien van achtergrondinformatie. Roel Smit-Muller schreef het boek 'De Familie Korteling - kunst en ambacht’ en ook de Kortelingstraat in Deventer is er ter ere van alle Kortelingschilders.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
ANTON MAUVE | SHEEP ON THE DUNES
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -