Bekijk profielpagina

Haagse School: leveranciers van schoonheid, archiefparels & een vreemde Vogel - Editie #62

Revue
 
Welkom bij de 62ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief. Na Ciara kwam Dennis. Win
 

Haagse School Nieuwsbrief

17 februari · Editie #62 · Bekijk online
Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!

Welkom bij de 62ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Na Ciara kwam Dennis. Winterstormen. Sterk genoeg om kale bomen omver te blazen. Daar kan die gure windvlaag van Isaac Israels - nu te zien in het Kunstmuseum Den Haag - niet tegenop. De afgelopen weken kwamen we soms veel dichter in de buurt van het ‘kritieke moment’ zoals Mesdag dat vastlegde aan het Scheveningse strand naar aanleiding van de storm van 1894. Die trouwens gewoon bekendstaat onder de naam: 'de storm van 1894’.

'Aan Scheveningens strand: Kritiek moment voor vissers' 1894-1895 - olieverf op doek: H.W. Mesdag (herkomst: particuliere collectie)
'Aan Scheveningens strand: Kritiek moment voor vissers' 1894-1895 - olieverf op doek: H.W. Mesdag (herkomst: particuliere collectie)
Aankomende veilingen
CATAWIKI ASSEN - Betaalbare kunstveiling (Nederlandse schilderijen) t/m 19 februari - met een bokser door Cossaar, Koppenol, Van Soest, Bach, Koot, Van der Schouw, Van der Stap, Van Konijnenburg, Van Langen en een pastoor in de tuin door De La Rivière. Check >>> HIER <<< betaalbare kunstveiling (Nederlandse en Belgische schilderijen) t/m 20 januari - met een aquarel van een sluisje door Wolter, De la Rivière, Van Kregten, Wiggers en Van der Weele. Check >>> HIER <<< Klassieke kunst veiling (Nederlandse en Belgische schilderijen) t/m 22 februari - met Wally Moes, Marinus Gidding, Geijp, Bogman, Schipperus, Westerbeek, W.C. Nakken en tekeningen van Tholen en Isaac Israels. Check >>> HIER <<<
'Terugkeer van de visafslag' - olieverf op doek: Philip Sadée (lot 309 - Zeeuws Veilinghuis)
'Terugkeer van de visafslag' - olieverf op doek: Philip Sadée (lot 309 - Zeeuws Veilinghuis)
ZEEUWS VEILINGHUIS MIDDELBURG veiling 18 februari - met Herman Bogman, J.H.B. Koekkoek, Frederik Engel, Artz, Willy Sluiter, Van Dam van Isselt, Haverman, Van Hoytema, Philip Sadée en een liggend naakt door Cornelis Koppenol. Check >>> HIER <<<
Twee tentoonstellingen over de 'Nieuwe Haagse School'
'Vissersschepen in de branding' - olieverf op doek: Hendrik Willem Mesdag
'Vissersschepen in de branding' - olieverf op doek: Hendrik Willem Mesdag
Museum Jan Cunen - Haagse School x Haagse Nieuwe tot 17 mei
Nieuwe Haagse School en meer - Collectie Pieterse, Wassenaar | Pulchri - tot 1 maart Nieuwe Haagse School en meer - Collectie Pieterse, Wassenaar | Pulchri - tot 1 maart
Tentoonstelling: Leveranciers van schoonheid - Kunsthandel Pygmalion - Maarssen
'Melkbocht' olieverf op doek: Willem de Zwart
'Melkbocht' olieverf op doek: Willem de Zwart
- Kunsthandel Pygmalion - Leveranciers van schoonheid - 16 februari t/m 8 maart 2020
Via Instagram: @rkdnl
RKD on Instagram: “Bernardus Johannes Blommers, ‘Fisherwomen on the Beach’, c. 1890, Family Wertheim-Hijmans van Wadenoijen Archive, collection RKD.…” RKD on Instagram: “Bernardus Johannes Blommers, ‘Fisherwomen on the Beach’, c. 1890, Family Wertheim-Hijmans van Wadenoijen Archive, collection RKD.…”
Biografie: Johannes Vogel
Naast artistieke aanleg, bezat Johannes Vogel ook het talent voor redevoering. Een combinatie die hem veel invloed bezorgde in de Haagse kunstwereld. Over dat alles werd echter steeds een nieuwe schaduw van droefenis geworpen, doordat de mensen die hij liefhad hem steeds ontvielen.
Johannes Gijsbert Vogel (Hooge Zwaluwe, 1828 – Velp, 1915) wordt op 25 juni 1828 geboren in Hooge Zwaluwe, waar zijn vader burgemeester is. Zijn eerste levensjaren zijn onbezorgd. Samen met zijn oudere broer Hugo - die 32 jaar later benoemd zal worden tot hoofdonderwijzer architectuur en adjunct-directeur aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag - brengt hij door op het landgoed van zijn ouders. In zijn tienerjaren komt aan het onbezorgde leven abrupt een einde wanneer - op zijn elfde - zijn moeder overlijdt en vijf jaar later zijn vader. De jonge Johannes gaat dan al naar een kostschool in Zevenbergen en later in Den Bosch. Ondanks de omstandigheden voltooit hij zijn opleiding tot landmeter. Een aantal jaren heeft hij verschillende baantjes. Van werkzaamheden op een boerderij tot bierbrouwer. Onder de vleugels van de schilder Franciscus Antonie de Haan bekwaamt hij zich met veel talent en toewijding in het tekenen. Zodanig, dat hij wordt toegelaten op het atelier van de beroemde Haagse landschapsschilder Andreas Schelfhout. Samen met studiegenoten Jan Vrolijk en Johannes Destrée ontwikkelt Vogel zich tot aquarellist met een voorkeur voor het Noord-Brabantse landschap van zijn jeugd.
'Landschap met molens en koeien' - olieverf op doek: Johannes Vogel
'Landschap met molens en koeien' - olieverf op doek: Johannes Vogel
Als twintiger studeert Vogel aan de tekenacademie van B.C. Koekkoek in het Duitse Kleef. Hij trouwt met Maria Henrietta Catharina van Wielik. De schilder mist na een aantal jaar het leven in de stad en in 1857 vestigt het echtpaar zich in Den Haag. ‘In den Haag teruggekeerd, breidde hij zijn programma uit… Met zijn groot schetsboek trok hij overal heen en schreef daarin evenzeer zijne Zwitsersche indrukken neer, als hij er de Drentsche heide, schilderachtige kijkjes te Kortenhoef of kloeke riviergezichten op Dordrecht in memoreerde,’ noteerde Johan Gram in zijn portret over Vogel dat in 1902 verscheen in Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift. Op het moment dat de Hofstad zich heeft ontwikkeld tot het absolute mekka voor Nederlandse schilders, wordt Vogel gekozen tot voorzitter van Pulchri Studio. De drie jaar (1872 - 1875) dat het kunstenaarsgenootschap onder zijn leiding staat, kenmerken zich im nachhinein als zeer belangrijke jaren in de geschiedenis van de Haagse School. Vogel wordt tegelijkertijd door de koning aangewezen als hoofd van de commissie die verantwoordelijk is voor de inzending voor de wereldtentoonstelling in Wenen van 1873, waar de Nederlandse inbreng hoge ogen gooit. Jozef Israëls neemt - als aanvoerder van de nieuwe garde - de voorzittershamer over, waarmee Vogel als een soort tussenpaus de geschiedenis ingaat. Zelfs in het 100-jarig jubileumboek van Pulchri uit 1947 wordt de schilder nauwelijks genoemd.
'Eldorado voor visschers' - olieverf op doek: Johannes Gijsbert Vogel (Herkomst: voormalig coll. Kunsthandel Simonis & Buunk)
'Eldorado voor visschers' - olieverf op doek: Johannes Gijsbert Vogel (Herkomst: voormalig coll. Kunsthandel Simonis & Buunk)
In 1886 vestigt het echtpaar Vogel zich in Hilversum. De schilder Margaretha Roosenboom - een nicht van zijn vrouw en een kleindochter van Schelfhout -komt bij hen in wonen. Het gezelschap verhuist in 1890 naar Voorburg, waar zijn vrouw in 1892 komt te overlijden. De schilder hertrouwt met Roosenboom. Het is een periode waarin hij zich afzijdig houdt van het openbare leven. Ook schilderen doet hij weinig. Vogel is dienstbaar aan het talent van zijn nieuwe vrouw, die internationale successen viert. Roosenboom overlijdt echter in 1894 aan de gevolgen van een valpartij. In 1901 wordt bij de Haagse Kunstkring nog een soort eretentoonstelling van Vogels werk gehouden. Zo'n 500 schilderijen, tekeningen en schetsen worden getoond, maar er is weinig nieuws bij. Een jaar later trouwt Vogel een laatste maal. Nu met Margo Eldina Adelaide Fanny Gaymans, lid van de vooraanstaande familie Gaymans uit Velp. De schilder woont er tot zijn dood op 86-jarige leeftijd. Hij wordt begraven in Den Haag. Vogel was ridder in de Frans Jozef-orde, de Orde van de Gouden Leeuw van Nassau en in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
≥ Duinen bij Katwijk door Derk wiggers - Kunst | Schilderijen | Klassiek - Marktplaats.nl ≥ Duinen bij Katwijk door Derk wiggers - Kunst | Schilderijen | Klassiek - Marktplaats.nl
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.

Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus

Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -