Bekijk profielpagina

Haagse School: met sprankelende toets, een markante joffer & het bescheiden archief - Editie #87

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

21 juni · Editie #97 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 97ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
De morgen loeit weer aan. Vurig, als de dageraad na een doorwaakte nacht. Laten we ‘morgen’ in de titel van Tip Marugg’s Antilliaanse relaas eens vervangen door ‘zomer’. Zo voelt het nu. De zomer loeit weer aan vol activiteiten en feestelijkheden. Eindelijk. Lang naar verlangd, maar toch nog onverwacht. Zoals de ochtendschemer uit een sterrenhemel tevoorschijn vloeit. Meer mensen, meer ervaringen om te delen en gewoonweg meer te genieten dan vorig jaar. En niet alsóf er wat in halen is. Er ís wat in te halen. We juichen voor de sporters, we dromen met de schilders. De zomer loeit weer aan met kunst van Friesland tot Zeeland. Van de zee tot aan de bosrand.

Aankomende veilingen
VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - Kunst- en antiek - 27 juni - met Bosboom, Dingemans, Van Dranen, koeien door Bogman, Van Soest, een kippenschuur van Meiners, diverse werken van Jurres, De Bock, Bos, Oerder, Van der Nat, Terhell, Cossaar, Isaac Israels en een aasgier door Van Hoytema. Check hier.
'Bloemstilleven' - marouflé: Edzard Koning (kavel 2754, Van Zadelhoff Veilingen)
'Bloemstilleven' - marouflé: Edzard Koning (kavel 2754, Van Zadelhoff Veilingen)
VAN ZADELHOFF VEILINGEN HILVERSUM - kunst- en antiekveiling - 28/29 juni - met Herman ten Kate, Briët, W.G.F. Jansen, Van Rossum du Chattel, Stutterheim, Groenewegen, Terhell, De Bock, Kleijn, Roggeveen en knisperende bloemen door Edzard Koning. Check hier.
VEILINGHUIS ALD FRYSLAN IJLST - Kunst- en antiekveiling - 29, 30 juni en 1 juli - met een straatje in St. Tropez door Weijns, Jo Koster, Markus, Van Kregten en Jurres. Check hier.
'Gezicht op Dinant' - olieverf op doek: Charles Dankmeijer (kavel 1244, Veilinghuis Van Spengen)
'Gezicht op Dinant' - olieverf op doek: Charles Dankmeijer (kavel 1244, Veilinghuis Van Spengen)
VEILINGHUIS VAN SPENGEN HILVERSUM - online veilingen - 29 juni t/m 2 juli - met Van Steenwijck, Constant Artz, W.G.F. Jansen, Ronner-Knip, Van Wijngaerdt, Hulk sr., Gruijter, H.W. Jansen, Jan Toorop, Bosboom, Van Borselen, De Zwart, Hendrik ten Cate, Gabriël, Bogman, Van der Ven, een stilleven met boek door Margaret Meijer, Riegen, De Bruin, Vertin, J.H.B. Koekkoek, een gezicht op het Zwitserse Aarburg en één op Dordrecht door Siebe ten Cate, De Josselin de Jong, Heijenbrock, Stark, Van Beest, Schregel, Albert Neuhuijs, Willem Maris, Pieters, Van der Linde, Grothe, Horrix, Gorter, Groenewegen, Stutterheim, Weegewijs, Dankmeijer, Van Welie, Koppenol, Blommers, Terhell en een mopshondje door Van Soest. Check hier.
VENDUEHUIS DEN HAAG - Classical Paintings & Drawings - 24 juni - 4 juli - meer informatie hier.
VENDUEHUIS DE ELAND DIEMEN - Zomerveiling - 28 juni / 5 juli - met Rueter, een gezicht op de ruïne van Brederode door Van Borselen (kopie naar Schelfhout), Constant Artz, Kruseman van Elten, Broeckman, Van Hattem, Hoppenbrouwers, een riviergezicht door Willem Weissenbruch, Ter Meulen, W.G.F. Jansen, Smissaert, Doeleman, Steelink jr., Bosboom, Bastert, Van der Weele, Groenewegen, een dame in het park door Hartz, Stark, Wassenaar, Van Steenwijk, Dingemans, Willem de Zwart, Stüber, Van Langen, Hamel, Bergsma en ‘voeten wassen’ door Koppenol. Check hier.
VENDUE NEXT DOOR DEN HAAG - Online Only - tot 5 juli - meer informatie hier.
Nieuws: Archief van Willem Rip naar RKD
‘U vindt mijn prijzen duurder dan vroeger, maar mijn werk wordt beter betaald'
rkd.nlDeel
Tentoonstelling: Lucie van Dam van Isselt, een markante Veerse Joffer - Museum Veere
Een markante Veerse Joffer - Museum Veere - tot en met 7 november Een markante Veerse Joffer - Museum Veere - tot en met 7 november
Tentoonstelling: De Veluwe door het oog van Martinus Nefkens en Jan van Vuuren - Museum Lunteren
Zomertentoonstelling tot 30 september – Museum Lunteren
Tentoonstelling: Van Lyndens Erfenis - de tuinen van Lyndenstein - Beetsterzwaag
'Kalme zee' - olieverf op doek: Hendrik Willem Mesdag (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam, schenking van M.C. barones van Lynden-van Pallandt, Den Haag)
'Kalme zee' - olieverf op doek: Hendrik Willem Mesdag (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam, schenking van M.C. barones van Lynden-van Pallandt, Den Haag)
VAN LYNDENTENTOONSTELLING 2021 | Historisch Beetsterzwaag - tot september
Via Instagram: @stedelijk.museum.schiedam
Als Marie Wandscheer in 1876 wordt toegelaten tot de de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam komt ze terecht in een damesklas, een groep van acht vrouwelijke kunstenaars. Deze ‘Amsterdamse joffers’ kiezen voor traditie. Ze schilderen wat zich binnenshuis afspeelt en maken stillevens, portretten en alledaagse taferelen. Niet zo gek dus dat het oeuvre van Wandscheer voor het overgrote deel uit bloemstillevens bestaat. ⁠
Beeld: Marie Wandscheer, Stilleven met bloemen, collectie Stedelijk Museum Schiedam⁠. Bekijk de post op Insagram hier.
Biografie: Willem Steelink jr.
Willem Steelink. Junior. Die toevoeging is belangrijk, want heel anders dan bij de schilderijen van zijn vader, kenmerkt het werk van junior zich door een opgetogen, bijna magisch sprankelende toets.
Willem ‘Wilm’ Steelink (Amsterdam, 1856 - Voorburg, 1928) wordt op 16 juli 1856 geboren in Amsterdam. Hij is het eerste kind van Maria Schulmaijer en de bekende schilder Willem Steelink. In het gezin - waar nog zeven kinderen geboren zullen worden - is ruimschoots aandacht voor de kunstzinnige ontwikkeling van de kleine Willem jr. Dat gaat, net als bij zijn vader, in het atelier aan huis gepaard met het leren van de nobele ambachten van het graveren en het etsen. Tussen 1873 en 1879 studeert Wilm aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij leskrijgt van Barend Wijnveld. In 1881 rondt hij zijn opleiding af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, onder leiding van Karel Verlat.
'De zaal in het huis A. Willet-Holthuysen, Herengracht 605' 1882 - olieverf op doek: Willem Steelink jr. (herkomst: coll. Amsterdam Museum)
'De zaal in het huis A. Willet-Holthuysen, Herengracht 605' 1882 - olieverf op doek: Willem Steelink jr. (herkomst: coll. Amsterdam Museum)
Steelink kent al snel de weg in het artistieke milieu. In 1883 illustreert hij met een serie van vijftig schilderijen de heldengeschiedenis van koning Oberon met daarin verweven de geschiedenis van Huon en Rezia naar het klassieke dichtwerk van C.M. Wieland. Deze voorstellingen worden in Amsterdam, Utrecht, Groningen en Arnhem tentoongesteld en verschijnen in druk bij een nieuwe uitgave van het epos. In 1885 ontwerpt Steelink het visitekaartje van de gernommeerde kunsthandelaar en veilingmeester Frederik Muller. Willem Steelink junior heeft zijn naam als illustrator gevestigd. Naast werk voor opdrachtgevers, maakt hij ook zijn eerste schilderijen voor de verkoop. Historiestukken. Interieurs. Dat is de stiel. En hoewel zijn werk wordt gewaardeerd, slaat hij in 1890, nadat hij met zijn vriend Jan van Essen het landschap bij Hilversum verkend heeft, een nieuwe richting in. Met succes. De jonge koningin Wilhelmina koopt een jaar later, tijdens een tentoonstelling bij kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae in Amsterdam een heidelandschap van de schilder. Samen met Van Essen betrekt Steelink een atelier in Renswoude. Zijn landschappen met schapen vinden gemakkelijk hun weg naar handelaren en liefhebbers in binnen- en buitenland. Omdat het landschap er volgens Steelink al te veel onderhevig is aan moderne invloeden, verhuist de schilder met zijn gezin naar het Gelderse Scherpenzeel. Hij heeft er contact met andere ‘Veluweschilders’ zoals Edzard Koning, Maurits Lapidoth, Jan Apol en Bernard Koldeweij en verkoopt zijn schilderijen via de gerenommeerde kunsthandelaren Frans Buffa in Amsterdam en Goupil in Den Haag. Na zeven vruchtbare jaren strijkt de schilder neer in de stad van de Haagse School, waar hij een atelier deelt met Herman van der Weele, Willy Martens en zijn vriend Jan van Essen. De gearriveerde kunstenaars ziet zijn werk opgenomen in de vermaarde collectie van Mesdag en heeft internationale aandacht via tentoonstellingen van Sint Petersburg tot München, waar hij een gouden medaille wint.
'Schaapskudde met herder' - olieverf op doek: Willem Steelink jr. (herkomst: voorm. coll. Simonis & Buunk Kunsthandel)
'Schaapskudde met herder' - olieverf op doek: Willem Steelink jr. (herkomst: voorm. coll. Simonis & Buunk Kunsthandel)
Willem Steelink blijft tot op het laatst succesvol exposeren, hoewel vier jaar voor zijn dood zijn rechterbeen geamputeerd wordt. De schilder overlijdt op 27 november 1928 na een ziekbed van enkele maanden - waar de nationale dagbladen uitgebreid verslag van uitbrengen - in het ziekenhuis in Voorburg. Willem Steelink junior was lid van de kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitiae in Amsterdam en Pulchri Studio in Den Haag, waar hij meerdere bestuursfuncties heeft bekleed. Steelink was commandeur in de orde van St. Mauritius en St. Lazarus van Italië en onderscheiden met diverse ordes, waaronder die van Oranje Nassau en de Kroonorde van België. Werk van zijn hand is te vinden in de collecties van onder andere het Rijksmuseum Amsterdam en Museum Singer Laren.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Nicolaas Martinus Wijdoogen - Holländische Kanallandschaft mit Booten | Auktion 401
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam • Uitgeverij Noordboek | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -