Bekijk profielpagina

Haagse School: Monet op de Veluwe, topstukken uit het depot & scherpstellen als een fotograaf - Editie #81

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

9 november · Editie #81 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 81ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Weer een lockdown. Weer de musea dicht. Zoeken we ook nu weer onze toevlucht tot online initiatieven? Toch minder dan the real thing. Maar er is ook veel moois te beleven. Bijvoorbeeld Christie’s digitale duo-tentoonstelling: Monet & Richter. De uitvoering is ‘museaal’ gehouden, met drie zalen die per muisklik te bezoeken zijn. Van abstracte werken van Gerhard Richter, tot ‘Chêne au Bas-Bréau, le Bodmer’ van Claude Monet (Parijs, 1840 - Giverny, 1926). Een bosgezicht uit 1865 dat ook zomaar in Oosterbeek ontstaan had kunnen zijn. Dit werk ‘realtime’ aan de muur zien hangen? Eerste zaal, meteen links.

'Chêne au Bas-Bréau, le Bodmer' 1865 - olieverf op doek: Claude Monet (herkomst: privé collectie, Christie's Private Sales)
'Chêne au Bas-Bréau, le Bodmer' 1865 - olieverf op doek: Claude Monet (herkomst: privé collectie, Christie's Private Sales)
Aankomende veilingen
VENDU ROTTERDAM - Kunst- & antiekveiling 10 november - met Bisschop, Eerelman, Schipperus, Wijsmuller, Willem & Simon Maris, W.G.F. Jansen, Zilcken, Ronner-Knop, Van der Nat, Kramer, Smits, Willem & J.H. Weissenbruch, Nakken, Schwartze, Frits Mondriaan, John Hulk, Mesdag, Willy Sluiter, bloemen door Voerman, De la Rivière, Raaphorst, Morgenstjerne Münthe, Toorop, Floris Arntzenius, Van Mastenbroek, Koppenol, Constant Artz, Cees van Waning en een gezicht op Durgerdam door Hobbe Smith. Check hier.
'De gele pijp' 1931 - olieverf op doek: Johan van Mastenbroek (kavel 224, Vendu Rotterdam)
'De gele pijp' 1931 - olieverf op doek: Johan van Mastenbroek (kavel 224, Vendu Rotterdam)
VEILNGGEBOUW DE ZWAAN AMSTERDAM - Algemene Kunst- en Antiekveiling 10-23 november 2020 (schilderijen op 12/11) - met Weissenbruch, Eerelman, Wijsmuller, Dekker, een bosgezicht door Morgnestjerne Münthe, Akkeringa, W.G.F. Jansen, Figuren met kamelen door Marius Bauer, Van Vuuren, Van Looy, Blommers, Joseph Bles, Hobbe Smith, Van Mastenbroek, Zandleven, Willy Sluiter, Cossaar, Bogman, Van Poorten, J.C. Greive, Van Wijngaerdt, De Bock, Bosboom, Van der Linde, Frits Maris, Hendrik Krabbé, Stutterheim, Rueter, Tholen, Lebret, Vogel, Wolbers, Bastert, Breman, Jozef Israëls, Jessurun de Mesquita, Van Konijnenburg, Ansingh, en een ijsbeer door Dijsselhof. Check hier. Afspraak kijkdagen plannen hier.
Gerrit Willem Dijsselhof (1866-1924) - Catalogusnummer: 4884 Gerrit Willem Dijsselhof (1866-1924) - Catalogusnummer: 4884
VEILINGHUIS AAG AMSTERDAM - 515 Old masters to modernists - 16 november - Scheerboom, Jamin, Claas Hendrik Meiners, Van Borselen, Hoppenbrouwers, Hendrik en John Hulk, een feestelijke avond op de pier van Scheveningen door Helfferich, Mari ten cate, Willem en Jacob Maris, Deutmann, Anzingh, Antonie de Jonge, Eerelman, een bosbeek door Apol, Cornelis Kuijpers, Dijsselhof, De la Mar, Pieters, Jozef Israëls, Isaac Israels, Jan Toorop, Hart Nibbrig, Mesdag-van Houten, Bosboom, Münthe, Smits, Smith, Scherrewitz, Van Mastenbroek, Zoetelief Tromp, Rip, Sluiter, Wolter, bloemen van Niekerk, Oerder en Bremmer. Check hier.
VEILINGHUIS KORST VAN DER HOEFF DEN BOSCH - Kunst- & antiekveiling 16 t/m 20 november - met Dunselman, Ronner-Knip, Oerder, Nakken, Groenewegen, Rip, Stutterheim, Rueter, Klinkenberg, Schregel, Van Wijngaerdt, Kruijsen, Van Daalhoff, Mesdag-van Houten en Theo Hanrath. Check hier.
DERKSEN VEILINGBEDRIJF ARNHEM - Najaarsveiling - 16 t/m 22 november - met Schipperus, een schelpenvisser door Bauffe, Bodifée, Johannes ten Kate, De Breet, Van der Weele, Bastert, Zoetelief Tromp, De Bruin, Kruysen. Check hier.
VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - Najaarsveiling - 22 november - Breman, Willem Maris, Théophile de Bock, Poggenbeek, Willy Sluiter, De Zwart, Mesdag-van Houten, Rueter, meerdere schilderijen en tekeningen van Johannes Jurres, Lopes de Leao Laguna, Christoffel Bisschop, Hendrik Krabbé, Oldewelt, Hendrik Hulk, Schipperus, Roessingh, Van Rossum du Chattel, Heppener, Sadée, Hoynck van Papendrecht, Bilders-van Bosse, Eerelman en Johannes Martinus Bach. Check hier.
ZUYDWAL VEILINGEN HUIZEN - Najaarsveiling - 23 november - catalogus binnenkort online. Check hier.
VENDUHUIS DE ELEND DIEMEN - Najaarsveiling - 23 t/m 26 november - met Larij, Voerman, Van der Stap, Van Dam-van Isselt, Horrix, Bosboom, Jurres, Van Daalhoff, twee paarden op het strand door Willy Sluiter, Wiggers, Hollestelle, Maartens, Kerling, Tholen, Apol, Van den Berg, Kamstra, Van der Ven, Broeksmit, De Zwart, Heppener, H.W. Jansen, Van der Waay, Bastiaan Veth, Melcher-Tilmes, Walraven, Van Prooijen, Van Wijngaarden, Cornelis Kuijpers, Zandleven, Van Vuuren, Groenewegen en Edzard Koning. Check hier.
Website: Van Gogh Worldwide gelanceerd
Van Gogh Worldwide Van Gogh Worldwide
Website: RKD Studies vernieuwd
RKD lanceert compleet vernieuwde RKD Studies
rkd.nlDeel
Tentoonstelling: 'Topstukken uit het kunstdepot' - Joods Historisch Museum - Amsterdam
'Portret van een joods jongetje' - olieverf op doek: Isidor Kaufmann
'Portret van een joods jongetje' - olieverf op doek: Isidor Kaufmann
Topstukken uit het kunstdepot - Joods Cultureel Kwartier - tot 28 februari 2021
jck.nlDeel
Via Instagram: @museum_gouda
Museum Gouda presenteert op Instagram een korte reportage: De pas ontdekte Mondriaan werd officieel toegevoegd aan de tentoonstelling ’Stilleven’. Het liefst hadden we jullie allemaal uitgenodigd om dit bijzondere moment mee te maken maar dat ging niet… 😔 Daarom hebben we het unieke moment vastgelegd zodat het lijkt of je er toch bij bent! 🎞 Het pronkstuk met eigen ogen 👀 bewonderen? Daar is nog even geduld voor nodig; we moeten immers twee weken de deuren sluiten. Tot die tijd bergen wij het doek weer even veilig op. Leuk als je het na de heropening snel komt bekijken, want volgens ontdekker Willem de Winter ‘vult het doek de tentoonstelling Stilleven fantastisch aan’. En hij kan het weten… Bekijk de reportage hier
Biografie: Bernardus Arps
Bernardus Arps begon in het tweede deel van zijn carrière te schilderen ‘met de scherpte van een fotograaf’. Wellicht was het zijn jeugd in een drukkerij die deze fascinatie voor de ‘juistheid van omtrek’ voorgoed bij hem heeft ingeprent.
Bernardus Arps en zijn echtgenote Anna Adriana Arps-van Rossem omstreeks 1894
Bernardus Arps en zijn echtgenote Anna Adriana Arps-van Rossem omstreeks 1894
Bernardus Arps wordt op 1 september 1865 in Culemborg geboren als eerste zoon van Bernardus Arps senior en Catharina Pardij. Senior werkt dan als gezel in een drukkerij. In 1872 verhuist het gezin - waar uiteindelijk zeven kinderen geboren worden -, naar Rotterdam. Onder de naam Arps & Zoon wordt een steen- en boekdrukkerij opgericht. Bernardus volgt - buiten zijn werkzaamheden in de drukkerij - tekenlessen aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam en aan de Polytechnische School in Delft, waar hij les heeft van Adolphe le Comte. In 1886 behaalt hij zijn MO akte tekenen. Tot 1893 werkt Bernardus als lithograaf en letterzetter in het familiebedrijf. Maar de ambitie van de jonge kunstenaar en de bedrijfsvoering van senior zijn geen goede match. De jongere broers Gerard en Willem zullen het bedrijf voortzetten, terwijl Bernardus zijns weegs gaat om zich te ontplooien als kunstschilder.
'Heidelandschap met berken' - olieverf op doek: Bernardus Arps
'Heidelandschap met berken' - olieverf op doek: Bernardus Arps
Arps vertrekt in 1893 met zijn kersverse echtgenote Anna ‘Ans’ van Rossem, - tabaksfabrikantendochter en schilderes - richting de Veluwe. Het echtpaar vestigt zich in Arnhem, waar zij op verschillende adressen wonen. In de Steenstraat vinden zij een woning met atelierruimte, waar ook tekenles gegeven kan worden. Hoewel zowel Ans (specialisme: bloemstillevens) als Bernardus regelmatig exposeren - onder andere op de tentoonstelling van Levende Meesters in het Stedelijk Museum in Amsterdam - wil het met de verkoop van schilderijen nog niet zo vlotten. In haar dagboek schrijft Ans: ‘…1895 was niet moedgevend, bijna geen bestellingen. Of het op den duur iets zijn zal, ik blijf ’t herhalen, wij vrezen er voor.’ De zorgen blijken ongegrond. In de nieuwe eeuw gaat het de familie steeds meer voor de wind. Na een kort verblijf in Rotterdam koopt Arps twee woningen aan de Utrechtseweg in Oosterbeek. Het ene doopt hij 'Villa Bernanco’, afgeleid van de namen van zijn vrouw en kinderen. Enige huisnummers verder betrekt de schilder ook zijn ‘Villa Arti’ als atelier. Nadat Arps al in 1900 lid was geworden van Arti et Amicitiae in Amsterdam, treedt hij in 1908 toe tot de werkende leden van kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio in Den Haag. De Haagse stillevens van Arps, die Oosterbeek gedurende de periode tussen 1906 en 1921 verruilt voor de hofstad, vinden veel meer waardering dan zijn Veluwse bosgezichten. Zowel bij de critici als bij het publiek, wat resulteert in solotentoonstellingen bij de Rotterdamse kunsthandel Oldenzeel in 1904 en in Kunstzaal Esher Surrey in Scheveningen in 1912. In De Nieuwe Courant schrijft men dat ‘een fotograaf van hem zou zeggen dat hij scherpstelt. Maar daarmee is de kunst van Arps niet gekenschetst. Behalve die zeldzame scherpte en juistheid van omtrek, geeft hij een zeldzame juistheid van stof.’
'Hazenstaartjes in Romeins vaasje' - olieverf op doek: Bernardus Arps (herkomst: coll. Simonis & Buunk, Ede)
'Hazenstaartjes in Romeins vaasje' - olieverf op doek: Bernardus Arps (herkomst: coll. Simonis & Buunk, Ede)
Bernardus Arps overlijdt op 26 september 1938 op 73-jarige leeftijd in Oosterbeek. Hij wordt begraven op de begraafplaats Moscowa in Arnhem. Behalve van Arti et Amicitiae en Pulchri Studio, was Arps ook lid van de schildergenootschap Pictura Veluvensis in Renkum. Van Charles E.S. Arps verscheen in het tijdschrift Schoutambt en Heerlijkheid (2013, jaargang 27, nummer 1), uitgegeven door Stichting Heemkunde Renkum, een rijk gedocumenteerde, ‘beknopte’ biografie. Het Museum Veluwezoom in Doorwerth bezit werk van Bernardus Arps. In het dorp Heelsum is een straat naar de schilder vernoemd. Drukkerij Arps & Zoon is nog altijd actief.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
≥ W.F.G. Jansen 1871- 1949 - Kunst | Schilderijen | Klassiek - Marktplaats.nl ≥ W.F.G. Jansen 1871- 1949 - Kunst | Schilderijen | Klassiek - Marktplaats.nl
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -