Haagse School: niet te stoppen, de nieuwe vrouw & het jubileum van Pulchri Studio - Editie #130

#130・
592

abonnees

134

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Door je te abonneren, ga je akkoord met de Voorwaarden en Privacybeleid van Revue en begrijp je dat Haagse School Nieuwsbrief jouw e-mailadres zal ontvangen.

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

26 september · Editie #130 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 130ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Het najaar is een spannende tijd voor kunstliefhebbers. Onder de verkleurende bladertooi en de dreigende luchten openen musea grote tentoonstellingen en kunstbeurzen maken bekend welke topstukken getoond zullen worden. Veilinghuizen en kunsthandelaars hebben hun deuren wagenwijd geopend voor het publiek en nieuwe boeken worden aangekondigd in de catalogi. Of zoals de Franse filosoof Albert Camus zo mooi schreef: ‘de herfst is een tweede lente, waarin elk blad een bloem wordt.’ Deze nieuwsbrief staat dan ook boordevol aankondigingen en veilingen.

Aankomende veilingen
VEILINGHUIS ONDER DE BOOMPJES LEIDEN - Septemberveiling - 26 t/m 28 september - met J.H.B. Koekkoek, Everhardus Koster, Willem de Zwart, Bodifée, Van der Nat, Schaap, Smith, Weiland, Floris Arntzenius, Sebastiaan de Ranitz, W.G.F. Jansen, Berend Brouwer, Kever, Kranenburg, Schermer, Koot, Jan Smits, een bloemstilleven door Anna van den Berg, Steelink Sr., Heuff, Pabst, Maurits Monnickendam, De Bock, Wingen, Valkenburg en een visser door Koppenol. Check hier.
CATAWIKI AMSTERDAM - online tot en met 28 september - met Bosboom, Smits, Bogman, een bloemstuk door Oerder, W.G.F. Jansen, De la Rivière, Rinke, Groenewegen, Constant Artz, Raaphorst, een stadsgezicht door Eickelberg en een portret door Marinus van Regteren Altena, Check hier.
FISCHER’S AUCTION EDE - Timed Online - 30 september - met Eversen, Willem Koekkoek, Willy Sluiter, Kleijn, Constant Artz, Van Borselen, eenden in het gras door Willem Maris, een Amsterdams stadsgezicht door Co Breman, Dijsselhof, J.H. Weissenbruch, Henriëtte de Vries en Scherrewitz, Check hier.
'Awaiting the fishing fleet' - olieverf op doek: Philip Sadée (Adams Auctions Amsterdam, kabel 4)
'Awaiting the fishing fleet' - olieverf op doek: Philip Sadée (Adams Auctions Amsterdam, kabel 4)
VEILINGHUIS VAN SPENGEN HILVERSUM - Kunst en Antiekveiling - Timed online tot 4 oktober - met een jongensportret door Lizzy Ansingh, Toorop, Elchanon Verveer, een gebed voor de avondmaaltijd door Jozef Israëls, Hoppenbrouwers, Zandleven, Bastert, C.J. de Vogel, Stroebel, Van Bommel, Berend Brouwer, Schermer, Hilleveld, een gezicht op Hattem door Voerman, Kleijn, Van Vuuren, Hoynck van Papendrecht, Wolter, Frankfort, Dijsselhof, Van der Ven, J.J.C. Spohler, Wiegman, Cornelis Kuijpers, Gerard Koekkoek, Van der Weele, Münninghof, H.P. Koekkoek, Bodifée, P.C. de Moor, Everhardus Koster, Arnold Koning, Van Mastenbroek, Antoinette van Hoytema, Henkes, Lopes de Leao Laguna, Van Everdingen, Jurres, Geijp, Steelink jr., Jans, Bosboom, W.G.F. Jansen, spelende kinderen door Nachtweh, Baukema, Van Konijnenburg, Johan Braakensiek, Van Daalhoff, Dingemans, Sijthoff en een klein schetsje door Robertson. Check hier.
TWENTS VEILINGHUIS ENSCHEDE - Oktoberveiling - donderdag 6 oktober - met Wijdoogen, Simon Maris, Jacob Ritsema, een interieur met kippen door Willem Weissenbruch, W.A. Knip, David Bles, Coster, Van der Stap, Scherrewitz, Geijp, Check hier.
'Stilleven van hangende attributen' - pastel: Marie van Regteren Altena (Van Zadelhoff veilingen, kavel 239428)
'Stilleven van hangende attributen' - pastel: Marie van Regteren Altena (Van Zadelhoff veilingen, kavel 239428)
ADAMS AMSTERDAM AUCTIONS - Adams Celebration Sale: Eye to Eye with 19th Century Masters - 9 oktober - met Sadée, Scherrewitz, Apol, Isaac Israels, De Bruin, Van Borselen, een interieur door Mondriaan, een besneeuwde straat door Tholen, Van der Waay, Albert Neuhuijs, Floris Arntzenius, Blommers, J.F. Spohler, Vertin, Eversen, Willem Koekkoek, Ten Kate, Petrus Molijn, Bosboom en Vos. Check hier.
VAN ZADELHOFF VEILINGEN HILVERSUM - Kunst- en antiekveiling - 10 oktober - een moeder met kind door Wally Moes, Eversen, Akkeringa, Simon Maris, Geijp, Raaphorst, Bodifée, Van Steenwijk, diverse werken door Van Regteren Altena, Reymert, J.H. Weissenbruch, Lizzy Ansingh, Ans van den Berg, W.F. Hulk, Jacob Ritsema, Dievenbach, J.J.C. Spohler, Wijsmuller, Gidding, drie tekeningen door Willem de Famars Testas, Melcher-Tilmes, Schaap, Van Daalhoff en een naakt door Heijenbrock. Check hier.
Tentoonstelling: 'Jubileumexpositie - Oude Meesters' - Pulchri Studio - Den Haag
Jubileumexpositie - Oude Meesters | Tentoonstelling | Pulchri Studio | Galerie Den Haag - van 1 t/m 20 oktober Jubileumexpositie - Oude Meesters | Tentoonstelling | Pulchri Studio | Galerie Den Haag - van 1 t/m 20 oktober
Tentoonstelling: 'De nieuwe vrouw' - Museum Singer Laren
'Zuster Nelly' 1894 - gekleurd krijt: Jan Toorop (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
'Zuster Nelly' 1894 - gekleurd krijt: Jan Toorop (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
De Nieuwe Vrouw | Singer Laren - t/m 8 januari 2023
Tentoonstelling : 'De Gasfabriek: Van Eeden & Van Gogh' - Van Gogh Museum - Amsterdam
De Gasfabriek: Van Gogh x Van Eeden - Van Gogh Museum - t/m 11 december 2022
Podcast: 'Om te maken wat ik zelf verkoos' - Suze Robertson - Museum Panorama Mesdag
Museum Panorama Mesdag on LinkedIn: #suzerobertson #toegewijd #eigenzinnig Museum Panorama Mesdag on LinkedIn: #suzerobertson #toegewijd #eigenzinnig
Via Instagram: @dordrechtsmuseum
WANDERLUST | instaprondleiding 🚶
Bewonder tijdens de instaprondleiding Wanderlust majestueuze vergezichten, snelstromende rivieren, ruige kusten, minutieus geschilderde planten en bloemen en leer de moedige en avontuurlijke vrouwen en mannen kennen die in de 19de eeuw met potlood en penseel in de hand de grens overstaken.
Elke 1e en 3e zondag van de maand. Aanmelden via link in bio of op de website.
Foto Aad Hoogendoorn
Willem de Famars Testas | Binnenplaats van een huis te Caïro in Egypte | Bruikleen @Rijksmuseum
Bekijk de post op instagram hier.
Biografie: Herman Heuff
Herman Heuff heeft een zwierige illustratieve toets die zijn werk een heel eigen karakter verleent. De schilder, die pas op latere leeftijd volledig voor de kunsten kon kiezen, deed dat uiteindelijk zo radicaal dat zelfs zijn blindheid hem niet wist te stoppen.
Herman Heuff, in 1915 getekend door zijn vriend Anton Pieck
Herman Heuff, in 1915 getekend door zijn vriend Anton Pieck
Hermanus Davinus Heuff (1875, Den Haag - 1945, Heemstede) wordt op 9 juli 1875 geboren in Den Haag. Zijn vader Dirk Johan Heuff is conciërge bij het Ministerie van Financiën, alwaar de familie ook een woning heeft. Hoewel de jonge Herman al snel talent voor tekenen aan de dag legt, hebben zijn ouders hun bedenkingen over een artistieke loopbaan. Iets in de ambtenarij zou meer zekerheid bieden. Herman kan goed leren. Hij wordt in 1888 zelfs uitgeroepen tot de beste in zijn klas op de Openbare Burgerschool. Naast tekenen, zingt Herman ook niet onverdienstelijk in het koor waar hij zijn latere echtgenote Tanna Schoonakker leert kennen.
'De Bierkade, Den Haag' - olieverf op doek: Herman Heuff (herkomst: voorm. coll. AAG Auctioneers, Amsterdam)
'De Bierkade, Den Haag' - olieverf op doek: Herman Heuff (herkomst: voorm. coll. AAG Auctioneers, Amsterdam)
In 1904 gaat het pasgetrouwde stel in Voorburg wonen. Heuff is begonnen als klerk bij het kadaster en komt al snel terecht op het ministerie van financiën bij zijn vader. In zijn vrije tijd blijft hij tekenen en schilderen. In de avonduren volgt hij cursussen aan de Haagse Teekenacademie, waar onder andere Willem de Zwart en Floris Arntzenius hem lesgeven. In 1916 besluit Heuff definitief zijn hart te volgen. Hij krijgt per koninklijk besluit één jaar onbetaald verlof van zijn baan als ‘adjunct-commies’ om zich volledig te richten op zijn kunst. Het gezin verhuist naar Haarlem, waar Heuff aansluiting vindt bij de kunstbroeders Anton en Henri Pieck, die een breed netwerk hebben. Twee jaar later krijgt hij de kans om de oude herberg ‘De Dorstige Kuil’ aan de Koediefslaan 69 in Heemstede te betrekken. De bollenschilder Anton L. Koster woont een paar huizen verderop. Naast schilderijen vervaardigt Heuff affiches en is hij artistiek adviseur van de Noord-Zuid-Hollandse Vervoer-Maatschappij (NZH). Zijn vrije werk, dat hoofdzakelijk bestaat uit landschappen en stadsgezichten in de stijl van de Haagse School, heeft dan inmiddels zijn weg naar het kunstminnend publiek gevonden. In 1931 slaat het noodlot toe. De kunstenaar wordt blind aan één oog. Ondanks zijn handicap ontwerpt hij in opdracht van de NZH, ter gelegenheid van het halve eeuwfeest, een monumentaal glas-in-loodraam, dat nog steeds te zien is in het huidige NZH Vervoer Museum in Haarlem. Een jaar later verliest Heuff ook het zicht in zijn tweede oog en is hij volledig blind. De kunstenaar schakelt over op vorm. Hij boetseert hoofdzakelijk dierenfiguren die op zijn aangeven in de juiste kleuren worden geglazuurd en gebakken in een aardewerkfabriek in Leiderdorp.
'Zeilboten op een poldervaart' - olieverf op board: Herman Heuff (herkomst: voorm. coll Simonis & Buunk, Ede)
'Zeilboten op een poldervaart' - olieverf op board: Herman Heuff (herkomst: voorm. coll Simonis & Buunk, Ede)
Vanaf 1934 wordt Heuff financieel ondersteund met bijdragen uit een speciaal fonds dat de gebroeders Pieck met behulp van de burgemeester van Heemstede en andere notabelen voor de kunstenaar hebben opgericht. Donateurs ontvangen jaarlijks een ets van Heuff. Samen met de inkomsten uit de herberg kan het gezin, waarbinnen drie dochters zijn grootgebracht, net rondkomen. Herman Heuff overlijdt op 1 juli 1945 op 69-jarige leeftijd in Heemstede. Heuff was lid van de kunstenaarsverenigingen Kunst Zij Ons Doel in Haarlem in Pictura in Dordrecht. Werk van de schilder is vertegenwoordigd in de collecties van het Kunstmuseum in Den Haag en het Stedelijk Museum Amsterdam.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
'Küstenlandschaft bei untergehender Sonne' - olieverf op paneel: W.A. van Deventer (kavel 17, Leo Spik Auktionen, Berlijn)
'Küstenlandschaft bei untergehender Sonne' - olieverf op paneel: W.A. van Deventer (kavel 17, Leo Spik Auktionen, Berlijn)
LEO SPIK Auktionen - Berlin - Willem Antonie van Deventer
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -