Bekijk profielpagina

Haagse School: ons verstilde leven, vrouwen in de collectie & het netwerk van Sientje - Editie #79

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

12 oktober · Editie #79 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 79ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Het interieur en het stilleven zijn dit jaar ongewild een steeds belangrijkere rol gaan spelen in ons leven. Dat kon men niet bevroeden toen in november 2019 de tentoonstelling ‘Stilleven’ in Museum Gouda geopend werd. Nu (nogmaals) verlengd. Tot begin volgend jaar. Dat het langlopende ‘Buiten schilderen’ eens de deuren moest sluiten was evident: nog tot en met 15 november is de zomerzon te voelen, zijn de ezels buiten opgesteld en wordt de historie van het Franse Barbizon en haar Nederlandse evenknie Oosterbeek, beschreven en beleefd tussen de muren van Museum Gouda. En verder in deze nieuwsbrief? Vooral veel female empowerment.

Van links naar rechts: Meiners, Israels en Van Looy in Museum Gouda
Van links naar rechts: Meiners, Israels en Van Looy in Museum Gouda
Aankomende veilingen
TWENTS VEILINGHUIS ENSCHEDE - Oktoberveiling - 22/10 - 24/10 - met Gorter, Artz, Bauer, Scherrewitz, De la Rivière, Schipperus, Grobe, een kerk op een heuvel door Wiggers, Braakensiek, Rabbers, De Bock, Schaap en Steelink jr. Check hier.
'Stilleven met waaier' - olieverf op paneel: Lucie van Dam-van Isselt (kavel 1209, Veilinghuis Van Spengen)
'Stilleven met waaier' - olieverf op paneel: Lucie van Dam-van Isselt (kavel 1209, Veilinghuis Van Spengen)
VEILINGHUIS VAN SPENGEN HILVERSUM - Kunst- antiek en schilderijenveiling - online only - tot 20 oktober - met Prins, Hoynck van Papendrecht, Tetar van Elven, Van Beek, Zoetelief Tromp, Akkeringa, Zandleven, Mauve, Van Mastenbroek, Willem Maris, Larij, Mari ten Kate, Koldewij, Knip, Sebes, Van Ingen, Arps, Voerman sr., een molen door Offermans, een nettenboetster door Schalbroeck, Van den Berg, Jacob Ritsema, Ludwig Wenckebach, Antoni de Jonge, Vester, Frits Mondriaan, Scherrewitz, Koppenol, Van Soest, twee pastels van Siebe ten Cate, Kruysen, Oppenoorth, Van Dam van Isselt, Johannes ten Kate, Bakker Korf, Van Konijnenburg, Toorop, Dankmeijer, Van der Stap, Balwé, Van der Weele, Stutterheim, Oerder, Bogman en de peperloodsen in Enkhuizen door W.G.F. Jansen. Check hier. Kijkdag inplannen kan hier.
Tentoonstelling: 'Mag het ook mooi zijn?' - Frans Hals Museum - Haarlem
Mag het ook mooi zijn? Mag het ook mooi zijn? Mag het ook mooi zijn? - vanaf 10 oktober Mag het ook mooi zijn? Mag het ook mooi zijn? Mag het ook mooi zijn? - vanaf 10 oktober
Tentoonstelling: 'Vrouwelijke kunstenaars uit de collectie kunst 1885-1935' - Drents Museum - Assen
'Vrouw met zonnebloemen' 1885 - olieverf op doek: Thérèse Schwartze
'Vrouw met zonnebloemen' 1885 - olieverf op doek: Thérèse Schwartze
Vrouwelijke kunstenaars uit de collectie kunst 1885-1935 | Drents Museum
Tentoonstelling: 'Vrouwelijke kunstenaars' - De Mesdag Collectie - Den Haag
Vrouwelijke kunstenaars - De Mesdag Collectie - tot 14 februari 2021 Vrouwelijke kunstenaars - De Mesdag Collectie - tot 14 februari 2021
Via Instagram: @voermanmuseumhattem
Het Voerman Museum in Hattem heeft via Instagram een een video gedeeld waarin ze hun ‘barnfind’ schoonmaken, zodat deze weer toonbaar is: ‘Onlangs vonden we deze Jan Voerman sr. Een baggerschuit op de IJssel. Het was behoorlijk vies geworden, maar na een schoonmaakbeurt zijn de kleuren weer stralend!’ Instagram post met video hier.
Biografie: Froukje Wartena
Froukje Wartena trekt vanuit Friesland al schilderend een spoor langs de meeste illustere schilderstreken van Nederland. Hoewel haar werk altijd ruimschoots waardering heeft gevonden, blijft een grote doorbraak uit.
Bevolkingsregister Amsterdam, met daarop Joukje & Froukje Wartena
Bevolkingsregister Amsterdam, met daarop Joukje & Froukje Wartena
Frouwkje ‘Froukje’ Wartena (Akkrum, 1855 – Laren, 1933) wordt op 28 juli 1855 in het Friese Akkrum geboren als de derde dochter van Auke Herres Wartena en Joukje Luitzens van der Sluis. Haar vader is dokter in de streek. Wanneer hij in 1882 komt komt te overlijden, verhuist Froukje samen met haar moeder naar Groningen. Daar krijgt zij schilderles van Johannes Egenberger, hoofdonderwijzer van de academie Minerva. Haar talent brengt haar een jaar later al naar Amsterdam, waar ze gaat studeren aan de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijzers. Ze woont eerst samen met haar moeder aan de Marnixstraat, later alleen aan de Leidsegracht. De Oostenrijker Georg Sturm is haar docent. En terwijl deze zich naast lesgeven vooral bezighoudt met het ontwerpen van de wanddecoraties van het Rijksmuseum in aanbouw, volgt Froukje een avondcursus aan de Rijksakademie van beeldende kunsten bij Ferdinand Oldewelt.
'Pauze' - olieverf op doek: Froukje Wartena (herkomst: voorm. coll. Kunstgalerie Arnold)
'Pauze' - olieverf op doek: Froukje Wartena (herkomst: voorm. coll. Kunstgalerie Arnold)
Wartena behaalt in 1890 haar MO akte tekenen en geeft les op verschillende locaties in Nederland en België, terwijl haar moeder afwisselend bij haar of één van haar vier zussen woont. Zo verblijft ze in Rolde, Halen, Brussel, Dordrecht en Nunspeet. Vervolgens in Den Haag, Bergen en Blaricum, om uiteindelijk neer te strijken in Laren waar zij een atelier betrekt aan het Mauvezand. Tussendoor vindt Wartena ook nog tijd voor studiereizen naar Frankrijk en Duitsland. In zowel Den Haag, Laren als Bergen heeft Wartena intensief contact met collega schilders en exposeert ze regelmatig. Rondom de eeuwwisseling heeft de schilderes een bestaan weten op te bouwen als zelfstandig kunstenaar, zodat zij zich voortaan volledig kan richten op haar vrije werk. Ze exposeert bij de tentoonstellingen van Levende Meesters, tijdens de grote ‘De Vrouw - 1813-1913’ tentoonstelling in Amsterdam en in Berlijn. In 1915 heeft Wartena bij kunsthandel de Vries in Arnhem een eerste grote overzichtstentoonstelling met ruim vijftig schilderijen en aquarellen. Elsevier’s Geïllustreerd Maandblad schrijft het volgende: ‘We vonden hier in hoofdzaak landschappen, groote en kleine; stadsgezichten, dorpsstraatjes, buitenwijken aan rivieren, steenen bouwwerken, binnenplaatsen, weiden en duinen en sneeuwgezichten. […] En uit al dit werk sprak gevoel voor kleur, liefde voor een teergrijzen toon, voor blond licht, voor de gebondenheid van schaduwvlakken, waarin alle kleuren naar één zelfden toon gaan, deel uitmaken van één geheel, evenals liefde voor de eenheid van het al-over-doortintelend licht, een dat blij is, niet heftig, maar zacht en blond en vol innigheid, vol stemming.’ Hoewel Wartena niet meer terugkeert naar Friesland, is zij wel degelijk verbonden met haar ‘Heitelân’. In 1919 exposeert zij tijdens een tentoonstelling van Friese Kunst bij de Haagse Kunstkring. In hetzelfde jaar is de schilderes ook present bij een tentoonstelling van ‘De maatschappij tot bevordering van schilder- en teekenkunst’, in Leeuwarden, waar zij in de daaropvolgende jaren regelmatig blijft exposeren.
'Meisje met pop' 1909 - olieverf op doek: Froukje Wartena
'Meisje met pop' 1909 - olieverf op doek: Froukje Wartena
Froukje Wartena overlijdt op 14 april 1933 op 77-jarige leeftijd in haar woonplaats Laren. Zij was naast lid van ‘De maatschappij tot bevordering van schilder- en teekenkunst’, ook lid van Arti et Amicitiae, Pulchri Studio, Sint Lucas, genootschap Kunstliefde en de Kunstenaarsvereniging Laren-Blaricum. Ook maakte zij deel uit van de groep rondom Rjucht & Sljucht, een vereniging voor Friese kunstenaars in Holland. Werk van Froukje Wartena bevindt zich in de collecties van onder andere het Rijksmuseum Amsterdam en het Fries Museum.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
'Marine' 1890 - olieverf op doek: H.W. Mesdag (lot 21, Christie's New York, herkomst: coll. Brooklyn Museum)
'Marine' 1890 - olieverf op doek: H.W. Mesdag (lot 21, Christie's New York, herkomst: coll. Brooklyn Museum)
Henrik Willem Mesdag (Dutch, 1831-1915) , Marine | Christie's
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -