Welkom bij de 76ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief. Afgelopen weekend begon
|
|
31 augustus · Editie #76 · Bekijk online
Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!
|
|
Welkom bij de 76ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief. Afgelopen weekend begon de Tour de France. In de regen. Toch lijkt het alsof de zomer opnieuw begonnen is: wielrenners aan de Côte d'Azur. Voorzichtig steeds luider roepende supporters. Commentatoren die zich opvreten over de capriolen van de renners. Nederlandse coureurs die sprinten, vallen en weer opstaan. Dat alles klinkt als de eerste weken van juli. Maar nu dus met het risico op een herfststorm. Fietsen en de Haagse School? Dat had meestal een noodlottige afloop: zowel Piet Meiners als Hendrik van Thol kwamen om het leven bij een fietsongeluk. En op het doek? Weinig fietsers. Op Instagram een kleine verzameling rijwielen.
|
|
'Twee vrouwen met fietsen op een brug' - gemengde techniek: Johan Antonie de Jonge (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
|
|
VEILINGHUIS VAN SPENGEN HILVERSUM - Timed Online Kunst en antiekveiling - met schilderijen 1 september tot 19:00 uur - met een paard en wagen van Van der Weele, Apol, Zandleven, Tholen, een Italiaanse straatje door Vaarzon Morel, Mesdag, Mauve, Akkeringa, Hulk, Schipperus, De Bock, Robertson, Mesdag-van Houten, Smits, Van Borselen, De Bruin, Edzard & Arnold Koning, Simon Maris, Toorop, Van Wijngaerdt, Artz, Helfferich, Eickelberg, Willem Roelofs, Willem Weissenbruch, Scherrewitz, Poggenbeek, Frankfort, Van Daalhoff, Heijl, Voerman, Weiland, De Jonge, Rip, Schaap, Bakker-Korf, Kleintjes, Henkes en ezeltjes op het strand van De La Rivière. Check hier.
|
VENDUE NEXT DOOR DEN HAAG - online only - tot 7 september - met Brouwer, Alandt, Bach, Van der Ven, de haven van Stavoren door De Bruin, Oppenoorth, Wijsmuller, Schregel, een boerenerf van Steelink jr., Raaphorst, Zandleven, Ter Meulen, Weijns, Lange en een moeder en kind in krijt van Haverman. Check hier.
|
NOTARISHUIS ARNHEM - Kunst-, Antiek en Inboedelveiling - tot 7 september - met lezende dames van Bakker-Korff, Breitenstein, Wijsmuller, Bodifée, Gorter, Graadt van Roggen en een rivierlandschap door Adrianus van Everdingen. Check hier.
|
VAN ZADELHOFF HILVERSUM - Kunst en antiek online - 7-8 september - Blommers, Madlener, Garjeanne, Oerder, Thysen, W.E. Roelofs, Edzard Koning, Dievenbach, Berlage, Blommers, Hoppenbrouwers, Van Vuren, Thysen, Groenewegen, Van Mastenbroek, Madlener en een winterlandschap van Eickelberg. Check hier.
|
'Activities along the river Waal' - olieverf op doek: W.G.F. Jansen (kavel 601 Venduehuis, Den Haag)
|
VENDUEHUIS DEN HAAG - online only - tot 9 september - met Hoppenbrouwers, Adrianus Vrolijk, Roelofs, Jan Kuijpers, Van der Maaten, een zeilend paartje van De Famars Testas, Ten Kate, Tholen, een beekje van Apol, Mauve, Akkeringa, Boks, Van Rossum du Chattel, een portret van Wijsmuller door Van der Waay, Martens, Gabriël, Van Mastenbroek, Isaac Israels, Bauer, Van Hoytema, Robertson, Toorop, Wolter, Willem Maris, W.G.F. Jansen, Zandleven, Moulijn, Morgenstjerne Munthe, Van Raalte, Wijsmuller, Mesdag-van Houten, Constant Artz, Cossaar, Jurres en Dijsselhof. Check hier. De zaalveiling van 8 september kwam in editie #73 al aan bod.
|
VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - timed online - tot 13 september - met een kindje in het gras door Van der Ven, Schipperus, Jurres, Zeeuw van der Laan, Bauer, chrysanten van Stutterheim, Geijp, Klunne, Schildt, Allebé, Arps, Van der Worp, Blommers, Geraldine van de Sande Bakhuyzen, Hendrik Krabbé, Raaphorst, David Bles, Hulk, Tamson, Wijsmuller, Weissenbruch, Vrolijk en een peinzende vrouw door Lopes de Leao Laguna. Check hier.
|
|
Schilders van licht. Monet tot Sluijters
|
Larense lichtschilders | Singer Laren
Met de tentoonstelling ‘Schilders van licht’ presenteert het Singer Laren museum vanaf 1 september vele zonnige en kleurrijke schilderijen, waaronder diverse nog niet eerder getoonde aanwinsten uit de Collectie Nardinc. Er is werk te zien van onder anderen Claude Monet, Eugène Boudin, J.H. Weissenbruch, Anton Mauve, G.H. Breitner, Isaac Israels, Jan Toorop, Théo Van Rysselberghe, Co Breman, Ferdinand Hart Nibbrig en Msrius Bauer. Startpunt van de tentoonstelling is ‘De Dam en sluizen aan de Achterzaan’ van Claude Monet, een vluchtige impressie van het reflecterende ochtendlicht. In navolging van de Parijse impressionisten concentreren de schilders van de Haagse School zich in hun landschappen op het Hollandse licht. De kenmerkende wolkenluchten van J.H. Weissenbruch en de zonnige landschappen van Anton Mauve zijn daarvan prachtige voorbeelden. Omstreeks 1900 komen Nederlandse schilders los van een naturalistische weergave van het licht en verdiepen zich in diverse nieuwe kleurenleren. Jan Toorop introduceert het pointillisme in Nederland, waarna Breman en Hart Nibbrig de stippeltechniek losjes toepassen in hun landschappen. Nog weer later doet het kunstlicht zijn intrede in het werk van de Hollandse schilders. Meer informatie hier.
|
|
'Essayeuses chez Paquin' - olieverf op doek: Isaac Israels (herkomst: coll. Dordrechts Museum)
|
SLOW FASHION - Dordrechts Museum
Nog tot en met 13 september toont het Dordrechts Museum zijn uitgebreide modecollectie. Van een zeldzame 18de-eeuwse Japonsche rok, een opvallende 19de-eeuwse Schotse ruit japon tot een flapper dress uit de jaren ’20. Een selectie van 50 topstukken laat de belangrijkste silhouetten van 150 jaar mode zien. Maar dat niet alleen. De kledingstukken worden omlijst door werken van onder andere Koldewij, Jo Koster, Bakker-Korff, Jan Veth, Josselin de Jong, Neuhuys, Zon en Isaac Israels. Daarnaast ook een goede aanleiding om de tentoonstelling over W.B. Tholen in hetzelfde museum te bekijken.
|
|
|
Major “The Hague School” painting. Ex collection John Read. A real museumpiece. New arrival. One of the highlights of my at home exhibition. Instagram post hier. Van 18 september tot 4 oktober houdt Ubbens Art een verkooptentoonstelling met schilderijen en werken op papier uit de periode 1800 - 1960. Onder andere Jacob Maris, Breitner, Apol, Siebe ten Cate, Gabriël, Klinkenberg, Mauve, Willem Roelofs, Tholen, Robertson, Oyens, Oldewelt, Van Mastenbroek, Weissenbruch en Isaac Israëls zijn vertegenwoordigd. Meer informatie hier.
|
|
De regendagen zijn in aantocht. Grijs en zacht. Het uitgelezen terrein van de schilder Frederik Nachtweh, die zijn inspiratie vooral vond in de nevelen van de stad Rotterdam en de mensen die er werken.
|
|
Johannes Hendrik Frederik Coenraad Nachtweh (Deventer, 1857 – Rotterdam, 1941) wordt op 21 februari 1857 geboren in de hanzestad Deventer. Hij is de zoon van Johannes Hendrik Georg Nachtweh, een trompetter-majoor. In 1878 behaalt Frederik zijn MO-akte tekenen aan de Deventer Teekenacademieschool bij de bekende docent Jan Striening. Hij vertrekt naar Amsterdam, waar hij onder leiding van August Allebé studeert aan de Rijksacademie van beeldende kunsten. Met studiegenoten Willem Witsen en Jacobus van Looy, werkt hij samen aan gedenkrol voor een feest van schildersvereniging Sint Lucas. Zowel in 1882 als in 1883 wint Nachtweh de koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst voor jonge, veelbelovende schilders. Zijn naturalistische werk - waarin de hand van Allebé duidelijk zichtbaar is - wordt goed ontvangen. Een mannelijk naakt dat in 1883 bij Arti et Amicitiae getoond wordt, betekent zijn doorbraak bij een groter publiek. ‘De rechte vrucht van het onderwijs,’ schrijft het Algemeen Handelsblad over dit werk ‘dat niet de handen gebonden, maar zelfs de vleugelen, hoe ook geoefend, vrij gemaakt worden, door het enge in het vrije.’
|
'Bezigheden op een kade in Rotterdam' - olieverf op paneel: Frederik Nachtweh (herkomst: coll. Kunsthandel Dolf D. van Omme)
|
In 1884 krijgt Nachtweh een aanstelling als tekenleraar aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam, waar Striening inmiddels hoofddocent is. In 1886 wordt de eerste van vijf kinderen geboren in het gezin Nachtweh. In 1887 zendt hij bij de jaarlijkse tentoonstelling van Levende Meesters het schilderij ‘Morsig weer’ in, dat ‘bijzondere lof’ verdient. Een druilerig stadsgezicht met actieve figuren. Zijn favoriete thema is gevonden. Behalve in regennevel gehulde stadsgezichten maakt Nachtweh ook veel stillevens en (kinder)portretten. In 1900 wint hij met een portret van zijn leermeester Jan Striening de Rotterdamse academieprijs. In 1923 gaat Nachtweh met pensioen, maar dat betekent niet dat de kunstenaar stopt met schilderen en exposeren.
|
'Spielende Kinder mit Pferd' - olieverf op doek: Frederik Nachtweh (herkomst: coll. Galerie am Elisengarten, Aken)
|
Frederik Nachtweh overlijdt op 1 maart 1941 op 84-jarige leeftijd in zijn slaap. Het Rotterdamsch Dagblad herdenkt de schilder als een ‘bescheiden, nochtans bekende figuur in ons stedelijk kunstleven’. Hij wordt op de algemene begraafplaats in Crooswijk ter aarde besteld. Nachtweh was lid van Arti et Amicitiae en vanaf 1898 was hij ook als tekenleraar verbonden aan de Inrichting voor Doofstommenonderwijs in zijn woonplaats. Schilderijen van zijn hand bevinden zich in de collecties van onder andere het Rijksmuseum Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Zeeuws Museum in Middelburg.
|
|
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
|
'Bois de Boulogne' 1904 - olieverf op doek: Isaac Israels (herkomst: coll. Kunsthandel Albricht)
|
Bois de Boulogne – Albricht
Zes Nederlandse kunsthandelaren organiseren van 3 tot en met 6 september onder de noemer ‘Art Affair’ een verkoopexpositie in de balzaal van het Hilton hotel in Amsterdam. Bezoekers kunnen er volgens de laatste richtlijnen van de RIVM veilig rondlopen. Kunsthandel Albricht uit Oosterbeek toont twee werken van H.W. Mesdag en ‘Bois de Boulogne’ van Isaac Israels. Meer informatie over het schilderij hier. Meer informatie over de Art Affair hier.
|
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
|
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
|
Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Samen met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam. Meer info en/of kopen hier
|
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
|
|
|
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
|
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
|
- HaagseSchool.org -
|
|