Bekijk profielpagina

Haagse School: publiek debuut, Brabant met verve & de zoete golven van succes - Editie #89

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

1 maart · Editie #89 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 89ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
De magie van Vincent van Gogh ligt besloten in zo veel meer dan zijn vernieuwingsdrang, zijn kleurrijke palet en zijn expressieve toets. De uitzonderlijke levenswandel vormt een wezenlijk onderdeel van de wereldwijde bewondering voor deze kunstenaar. Nieuwe boeken, films en zelfs action figures komen nog steeds en masse op de markt. En ‘nieuw’ werk dat - vooralsnog maar voor even - toegankelijk is voor het publiek, staat garant voor headlines. Van Gogh schilderde Scène de rue à Montmartre (Impasse des Deux Frères et le Moulin à Poivre) in de lente van 1887. Omdat het schilderij niet eerder te zien geweest is - het was meer dan honderd jaar in privébezit van een Franse familie - laat veilinghuis Sotheby’s het eerst op tournee gaan. Via Amsterdam naar Londen, Hong Kong en Parijs, waar het op 25 maart geveild wordt. Helaas is het doek vanwege de coronamaatregelen alleen op afspraak te bezichtigen: tot en met deze woensdag in Amsterdam. De richtprijs tijdens de veiling ligt tussen de 5 en 8 miljoen euro. Bekijk het kavel bij Sotheby’s hier.

'Scène de rue à Montmartre' - olieverf op doek: Vincent van Gogh
'Scène de rue à Montmartre' - olieverf op doek: Vincent van Gogh
Aankomende veilingen
NOTARISHUIS ARNHEM - Kunst-, Antiek- en Inboedelveiling - Eerste kavels sluiten vandaag vanaf 19:00 uur - met Brouwers, Roermeester, Van Dam-van Isselt, Van Wijngaerdt, Scherrewitz, De Bruin, Stutterheim, Boom, Haverkamp, Geijp, Bleckmann en Schaap. Check hier.
VEILINGHUIS VAN SPENGEN HILVERSUM - Online kunst & antiekveiling - Schilderijen (w.o. Collectie Bart Spoorenberg) 9 maart - met Hoynck van Papendrecht, Oerder, Stroebel, De Bruin, Van Wijngaerdt, Wiggers, Lion Schulman, Hoppenbrouwers, Vertin, een aquarel met zittende meisjes aan een bosrand van Akkeringa, Groenewegen, Mari ten Kate, Maurits Monnickendam, Dankmeijer, Blommers, De Jonge, Apol, Bodifée, Eerelman, Jacob Ritsema, Willy Sluiter, Jurres, Marinus Adrianus Koekkoek, Van Beek, Willem Roelofs, Sap van Drenthe en Van Konijnenburg. Check hier.
VENDU ROTTERDAM - Algemen Veiling - 12 maart - met J.F. Hulk, een Romeins straatje door Romolo Koelman en Van Steel. Check hier.
'Laadpunt van de pramen aan een vaart in een dorpje' - marouflé: Willem de Zwart (Kavel 2920, Veilinghuis De Ruiter)
'Laadpunt van de pramen aan een vaart in een dorpje' - marouflé: Willem de Zwart (Kavel 2920, Veilinghuis De Ruiter)
VEILINGHUIS DE RUITER KLAASWAAL - Voorjaarsveiling - 15 / 19 maart - met Oerder, Wolter, De Zwart, Smith, Maria Vos, Sijthof-van Rijswijk, Christine Meijer, De Bruin, Willy Sluiter. Check hier.
Tentoonstelling - Brabant met verve: de collectie Geerts - Museum Jan Heestershuis - Schijndel
'Hortensia's' ca. 1930 - olieverf op doek: Jan Kruijsen (foto: Peter Cox, Eindhoven)
'Hortensia's' ca. 1930 - olieverf op doek: Jan Kruijsen (foto: Peter Cox, Eindhoven)
Expositie Brabant met verve - De collectie Geerts - Agenda - Museum - Museum Jan Heestershuis
Televisie - 'Het geheim van de meester' - AVROTROS
Isaac Israels gemist? Start met kijken op NPO Start
Via Instagram: @villamondriaan
NIEUWE TENTOONSTELLING: JAN TOOROP IN VILLA MONDRIAAN ◊ Van impressionistische en pointillistische weergaven van landschappen en het boerenleven tot religieuze voorstellingen en portretten van geestelijken die in dienst stonden van het rooms-katholieke geloof. De tentoonstelling ‘Toorop: Tussen geloof en hoop’ richt zich op twee belangrijke ontwikkelingsmomenten in het leven van Jan Toorop (1858-1928): de artistieke zoektocht van de jonge Toorop naar zijn eigen stijl en de ontdekkingstocht door de oude Toorop naar de zingeving van zijn kunstenaarsbestaan.
Van 5 maart tot en met 19 september zijn er maar liefst drie nieuwe tentoonstellingen te zien in Villa Mondriaan! Naast de permanente tentoonstelling ‘De Vroege Mondriaan’, gaat Mondriaan de dialoog aan met tijdgenoot Jan Toorop en met hedendaagse kunstenaars Klaas Gubbels en Dienke Groenhout.
🖼: Jan Toorop, Landschap tussen Noordwijk en Oegstgeest, circa 1888, collectie Centraal Museum Utrecht. Bekijk de post op Instagram hier.
Biografie - Kees van Waning
De loopbaan van Kees van Waning kende een soepele start, waardoor de schilder zich soms misschien al te gewillig heeft laten meedeinen met de zoete golven van spoedig succes.
Cornelis Anthonij ‘Kees’ van Waning (Den Haag, 1861 - Den Haag 1929) wordt op 26 juli 1861 in Den Haag geboren als zoon van een notaris. Hij gaat als jonge jongen naar de Departmentaal-school, gevestigd op de hoek van het Buitenhof en de korte straat naar de Gevangenpoort. Hier krijgt Kees een brede opleiding, waarbij hij onder leiding van Carel Behr niet alleen zijn eerste tekenlessen krijgt, maar ook kennismaakt met de kunstcollectie van het nabijgelegen Mauritshuis. Wanneer Kees veertien is, overlijdt zijn vader, maar dat weerhoudt hem er niet van zijn best te doen op school. Hij is steeds de beste van zijn klas als het op tekenen aankomt. Door de vrijheid die een bescheiden erfenis hem vergunt, kan de jonge kunstenaar zich volledig richten op zijn artistieke carrière. Hij studeert onder Becker en Schmidt Crans aan de Haagse Akademie van beeldende kunsten. En wanneer Kees begin twintig is, trekt hij de stoute schoenen aan; met een map vol schetsen klopt hij aan bij Willem Maris. De oude meester van de Haagse School ziet wel wat in het werk dat hem gepresenteerd wordt en raadt Kees aan toch vooral buiten te gaan werken.
'Bomschuit on the beach' 1890 - olieverf op doek: Kees van Waning (herkomst: voorm. Christie's Amsterdam)
'Bomschuit on the beach' 1890 - olieverf op doek: Kees van Waning (herkomst: voorm. Christie's Amsterdam)
Van Waning neemt de adviezen van Maris ter harte en vestigt zich in Loosduinen, waar hij samen met zijn vriend en studiegenoot Johannes Akkeringa een atelier betrekt aan de Beeklaan 2. Op dit adres bevindt zich ook ‘Huize Stadwijk’, een hotel annex café dat gerund wordt door de heer G.J. Schrijver. Het is al snel de centrale ontmoetingsplaats voor een groep schilders waar ook Breitner, Willem de Zwart, de gebroeders Koning, Bauer en Toorop enige tijd deel van uitmaken. In de dan nog landelijke omgeving rondom het Dekkersduin, vindt Van Waning bijna vier jaar lang zijn motieven. In die periode wordt de schilder ook toegelaten als werkend lid van Pulchri Studio, waar hij naam maakt met een schilderij van het strand bij Scheveningen met het Seinpost en het dan recent gebouwde Kurhaus (1885). Nadat Johannes Bosboom het werk heeft gezien, werpt hij zich op als beschermheer van de jonge Van Waning. Zijn carrière raakt in een stroomversnelling. Tijdens de ‘driejaarlijksche’ tentoonstelling in Rotterdam ontvangt hij een eervolle vermelding. Tentoonstellingen in onder andere München en Barcelona volgen. Wanneer Akkeringa in 1893 trouwt, verhuist ook Van Waning. Hij deelt zijn nieuwe atelier aan het Spui met Floris Arntzenius. Een vruchtbaar kunstbroederschap dat twee jaar zal duren en culmineert in een studiereis naar Parijs en Bordeaux. Net als Arntzenius heeft van Waning veel succes met zijn Haagse stad- en strandgezichten. In 1898 trouwt de schilder met Maria Stuiver en betrekt een woning met een ruim atelier aan de Suezkade. Hij verkoopt goed en als commissaris van de gezellige bijneenkomsten bij Pulchri Studio heeft hij ook zijn plek in het culturele leven van Den Haag verworven. Behalve in de hofstad werkt Van Waning in Dordrecht, Amsterdam en rond de vissersplaatsen aan de Zuiderzee.
'Gezicht op de Wagenbrug en de Wagenstraat, Den Haag' - olieverf op doek: Kees van Waning (herkomst: coll. Simonis & Buunk, Ede)
'Gezicht op de Wagenbrug en de Wagenstraat, Den Haag' - olieverf op doek: Kees van Waning (herkomst: coll. Simonis & Buunk, Ede)
In de zomer van 1906 trouwt Van Waning met zijn veertien jaar jongere leerlinge Maria Hendrica Stevels, nadat hij zich nog geen jaar eerder heeft laten scheiden van zijn eerste echtgenote. De schilder overlijdt op 27 oktober 1929 plotseling op 68-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Haag. Onder begeleiding van zijn collega’s van Pulchri Studio wordt hij begraven op Oud Eik en Duinen. Voorzitter Willy Sluiter prijst hem om zijn ‘jeugdige blijmoedigheid, kameraadschappelijkheid en grote eerlijkheid. […] Hij werkte veel en heeft altijd succes gehad’. Behalve van Pulchri Studio was Van Waning ook lid van de Haagsche Kunstkring en Arti et Amicitiae. Werk van zijn hand is te vinden in de collecties van onder andere het Rijksmuseum Amsterdam en het Dordrechts Museum.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
≥ Louis stutterheim schilderij boerderij aan vaart - Kunst | Schilderijen | Klassiek - Marktplaats.nl ≥ Louis stutterheim schilderij boerderij aan vaart - Kunst | Schilderijen | Klassiek - Marktplaats.nl
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -