Bekijk profielpagina

Haagse School: schilder van de rijdende artillerie, een zomerparade & de doorbraak van Thérèse Schwartze - Editie #70

Revue
 
Welkom bij de 70ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief. De musea zijn weer open,
 

Haagse School Nieuwsbrief

8 juni · Editie #70 · Bekijk online
Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!

Welkom bij de 70ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
De musea zijn weer open, maar een opening vinden in de agenda - een vrij tijdslot - om een bezoek in te plannen blijkt in het weekend geen sinecure. Mauritshuis, Rijksmuseum, Kunstmuseum; allemaal volgeboekt. Toch is alleen al de mogelijkheid om weer naar het museum te gaan - klein of groot, voor moderne, klassieke of toegepaste kunst, stad- of streekmuseum - een nieuwe verworvenheid die velen zich hebben kunnen laten welgevallen. Het was er natuurlijk ook wel het weekend voor. Hollandse luchten, zwanger van regen, zo graasden de koeien eindelijk weer eens van sappig groen. Willem Roelofs schilderde zijn regenboog ook gewoon binnen, in de geborgenheid van een Brussels atelier.

'De regenboog' 1875 - olieverf op doek: Willem Roelofs (coll. Kunstmuseum Den Haag)
'De regenboog' 1875 - olieverf op doek: Willem Roelofs (coll. Kunstmuseum Den Haag)
Aankomende veilingen
VEILINGHUIS ONDER DE BOOMPJES LEIDEN - Kunst- en antiekveiling (Online only) - tot 20 juni - een reiziger te paard van Johannes Jurres, een meisje op klompen van Edzard Koning, Van de Sande Bakhuijzen, nettenboetsters van Smissaert, een hengelaar van Jacob Maris, Van der Nat, Van Mastenbroek, Groenewegen, Singer, Sierig, Balwé, Lathouwer, Schipperus, Weissenbruch, Nefkens, Van Soest, Stroebel, W.G.F. Jansen, Rip, Bauffe, Hart Nibbrig, Rueter, Akkeringa, Weiland, Bleys, De la Rivière, Van Vuuren, Roelofs, Koppenol, Cossaar en diverse werken van Willy Sluiter. Check hier.
VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - Kunst & antiekveiling - tot 21 juni - met de Jardin de Tuileries door Wolter, een avond aan de Maas van Heijenbrock, Johannes van Hove, Koot, Van Oort, Bleys, Duiker, Vrolijk, Stutterheim, Sluiter, Dievenbach, Frits Mondriaan en Tholen. Check hier.
'Potato harvesters at work' - olieverf op board: Philip Sadée (lot 119 NRC Veilingen)
'Potato harvesters at work' - olieverf op board: Philip Sadée (lot 119 NRC Veilingen)
ADAMS AMSTERDAM AUCTIONS - NRC Veilingen - tot 22 juni - een meisje in een stoel van August Allebé, Bilders-van Osse, Bosboom, Dijsselhof, Gabriël, Hoevenaar, Mauve, Roelofs, Schildt, Willy Sluiter, Sadée, Stutterheim, De Jong, een IJsselgezicht van Voerman en weesmeisjes van Van der Waay. Check hier.
CATAWIKI ASSEN (Online only) - Betaalbare Nederlandse en Belgische kunstveiling met Stutterheim, Bach, Jansen, Geijp, Arps, Van der Waay en Arnold Koning, tot 9 juni. Check hier. Mondt, Van der Stap en Bleys, tot 10 juni. Check hier. Klassieke kunstveiling met W.G.F. Jansen, Martens, Sterre de Jong, Bogman, Jacob Ritsema, Van Vuuren, Van Kregten, Steelink jr, Nakken en Willy Sluiter tot 13 juni. Check hier.
Tijschrijft 'Oud Holland' met Thérèse Schwartze en Jan Toorop
In Oud Holland 2020-1: De doorbraak van Thérèse Schwartze
rkd.nlDeel
Catalogus: 'zomerparade' - Simonis & Buunk - Ede
'Boerderij in de zomer' - olieverf op doek: Willem de Zwart (collectie Simonis & Buunk)
'Boerderij in de zomer' - olieverf op doek: Willem de Zwart (collectie Simonis & Buunk)
De zomerpublicatie van kunsthandel Simonis & Buunk in een online jasje, boordevol met verhalen die zij u graag vertellen. Het betreft in totaal maar liefst twintig artikelen die zo’n anderhalve eeuw omspannen. Hierin laat de kunsthandel zien hoe kunstenaars naar de wereld om hen heen keken en verschillende onderwerpen op heel eigen wijze interpreteerden. Van het strand tot de stad, en van het land tot de zee. Verdiepende, verstrooiende en persoonlijke verhalen. Check hier alle artikelen die samen de catalogus vormen.
Via Instagram: @danielvanderree
‘Funda legt soms paleisjes bloot. Zoals nu met Keizersgracht 704 HA. Het huis heeft een in oorspronkelijke staat verkerende en tot in de puntjes gerestaureerde sael uit 1768, met beschilderingen van Jurriaan Andriessen, en een door Johannes Stortenbeker beschilderd plafond uit 1881. Veel grachtenpanden hebben een sael die vanouds een representatieve functie had, en werd gebruikt voor huisconcerten,’ schrijft Daniel van der Ree op zijn Instagram account. Stortenbeker (1821 - 1899) was een vermaarde decoratieschilder, onder andere een zaal op paleis Het Loo is door hem beschilderd. De post hier. En de advertentie op Funda hier.
Biografie: Jan Hoynck van Papendrecht
Jan Hoynck van Papendrecht vond als schilder in de rijdende artillerie zijn belangrijkste thema. Zijn artistieke leven lang heeft hij qua roem in de schaduw gestaan van Breitner die zijn militairen met meer pathos en panache wist op te zadelen. Hoynck van Papendracht zag in zijn woeste evenknie evenwel een ‘geweldige knoeier’ - in positieve zin. Toch galoppeerden ook de ruiters van Hoynck van Papendrecht met behoorlijk wat Schwung door de duinen.
'Zelfportret' 1911 - pen op papier: Jan Hoynck van Papendrecht (coll. Rijksmuseum Amsterdam)
'Zelfportret' 1911 - pen op papier: Jan Hoynck van Papendrecht (coll. Rijksmuseum Amsterdam)
Jan Hoynck van Papendrecht (Amsterdam, 1858 - Den Haag, 1933) wordt op 18 september geboren in Amsterdam. Zijn vader John Cornelis is naast succesvol koopman ook niet onverdienstelijk tekenaar. Het talent van de kleine Jan wordt dan ook onderkend en gestimuleerd. Op voorspraak van de Rotterdamse schilder en vriend van de familie, Charles Rochussen, begint Jan al op zijn zestiende met een studie aan de Antwerpse Academie voor beeldende kunsten, waar Bastert, Oldewelt en Josselin de Jong klasgenoten zijn. Maar Jan trekt zijn eigen plan en vertrekt na twee Vlaamse jaren richting München om zich aldaar verder te bekwamen in het tekenen en schilderen. In 1884 keert Hoynck van Papendrecht terug naar Nederland. Een aantal militaire taferelen worden geaccepteerd op de tentoonstelling voor Levende Meesters in Amsterdam en 1885 wint hij de Willink van Collen prijs voor het schilderij ‘De arrestant’. Ook als illustrator komt Hoynck meteen aan de bak. Zijn eerste bijdragen - illustraties bij beschrijvingen van historische veldslagen - verschijnen nog in hetzelfde jaar in de het tijdschrift Eigen Haard.
'Vaandeluitreiking door Wilhelmina, koningin der Nederlanden, op het Malieveld in Den Haag, 21 september 1893' - olieverf op doek: Jan Hoynck van Papendrecht (herkomst: coll. Geschiedkundige vereniging Oranje-Nassau)
'Vaandeluitreiking door Wilhelmina, koningin der Nederlanden, op het Malieveld in Den Haag, 21 september 1893' - olieverf op doek: Jan Hoynck van Papendrecht (herkomst: coll. Geschiedkundige vereniging Oranje-Nassau)
In 1889 trouwt Hoynck van Papendrecht met de domineesdochter Johanna Philippa van Gorkom, het echtpaar vestigt zich vooreerst in Amsterdam. In 1890 - het jaar van oprichting van Elseviers Geïllustreerd Maandschrift - treedt Hoynck samen met Joan Berg toe tot de beeldredactie. In 1893 is zijn status als illustrator definitief gevestigd met belangrijke bijdragen aan de publicaties rondom het 100-jarig jubileum van het Korps Rijdende Artillerie (de ‘gele rijders’). De schilder is nu de ‘go to painter’ voor het weergeven van militaire scènes. Ook koningin Wilhelmina behoort tot zijn opdrachtgevers. In 1898 neemt hij afscheid van Elsevier’s Maandblad, dat hem voor bewezen diensten eert met een artikel van vijftien pagina’s geschreven door A.L. Koster. Niet alleen Nederlandse legereenheden, maar ook Britse, Franse en Portugese garnizoenen worden door hem vastgelegd. Behalve militaire paarden, maken ook renpaarden en hun gevolg een belangrijk onderdeel uit van de schilderijen die Hoynck van Papendrecht vervaardigt voor de kunsthandel. In 1904 ontvangt hij tijdens de wereldtentoonstelling in St. Louis in de Verenigde Staten een bronzen medaille. Een gouden medaille in München in 1909 is een bekroning op zijn werk. De Hoynck van Papendrechts wonen dan inmiddels al enige tijd in Den Haag, waar zij na een tussenstop in het Gelderse Rheden (1894 - 1902) zijn neergestreken.
'De nationale trekpaardententoonstelling op het Malieveld' - olieverf op doek: Jan Hoynck van Papendrecht (herkomst: coll. Mark Smit Kunsthandel)
'De nationale trekpaardententoonstelling op het Malieveld' - olieverf op doek: Jan Hoynck van Papendrecht (herkomst: coll. Mark Smit Kunsthandel)
Op 11 december 1933 overlijdt de schilder op 75-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Haag. Vijf jaar eerder is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hoynck van Papendrecht was lid van Pulchri Studio en Arti et Amicitiae. Zijn werk is ondergebracht in de collecties van een groot aantal Nederlandse musea, waaronder het Rijksmuseum, Kunstmuseum Den Haag, het Marinemuseum in Den Helder, het Marechausseemuseum in Buren, het Drents Museum en het Cavaleriemuseum in Amersfoort. Luuk Duker en Jacques Bartels onderhouden een website over het leven en werk van de schilder. Die laatste publiceerde in 1986 ook een biografie over Jan Hoynck van Papendrecht.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
The Drummer | Isaac Israels | Sotheby's
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.

Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus

Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -