Bekijk profielpagina

Haagse School: spiegel van de ziel, schilder van de Vecht & The Mondrian Papers - Editie #60

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

20 januari · Editie #60 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 60ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
De dagen lengen. Stapels boeken zijn toch weer ongelezen gebleven gedurende de feestdagen. De wens en de wil is er om in het nieuwe jaar meer te lezen. Uiteraard. Gelukkig staan de meeste kunstboeken (ook) vol plaatjes. Daardoor lees je ze sneller uit, maar pak je ze nadien ook vaker weer op. Jenny Reynaerts schreef met Spiegel van de werkelijkheid. 19de-eeuwse schilderkunst in Nederland een bijzonder en zeer uitgebreid naslagwerk. Zo lijvig trouwens, dat je er maar beter goed voor gaat zitten. Dit boekwerk oppakken is op velerlei manieren een uitdaging en een belevenis. In deze editie nog meer boeken en ander leesvoer. En natuurlijk ook gewoon plaatjes. Hartverwarmende, ontroerende, soms schokkende, maar meestentijds gewoon heel erg mooie plaatjes van schilderijen die ons verhalen vertellen. Over het landschap en de mensen die er woonden.

Aankomende veilingen
CATAWIKI ASSEN - Betaalbare kunstveiling (Nederlandse schilderijen) t/m 8 januari - met een boerderij van Groenewegen, vijf tekeningen van Markus, Terhell, Stutterheim, Jan Herman Coster, Bosboom, Schipperus, W.G.F. Jansen en een portret van zijn vrouw door Cossaar. Check >>> HIER <<<. Klassieke kunstveiling (Nederlandse en Belgische schilderijen) t/m 10 januari - met Artz en A.J van Prooijen. Check >>> HIER <<<
'Aan de treklijn' olieverf op paneel: Paul Bodifée (Derksen Veilinghuis)
'Aan de treklijn' olieverf op paneel: Paul Bodifée (Derksen Veilinghuis)
DERKSEN VEILINGBEDRIJF ARNHEM - Kunst- antiek- design en brocanteveiling - online vanaf 24 januari tot 15 februari - met een stel aan de trekvaart door Bodifée, Bogman, W.G.F. Jansen, Van Vuuren, Constant Artz, Bodifée, Poggenbeek, Van Prooijen, Scherrewitz, Weegewijs, De Grijs, Van Ingen, Stutterheim, Van Daalhoff en een moeder met kind door Evert Pieters. Check >>> HIER <<<
'Gezicht op oliemolen de Strijd in de winter' - olieverf op paneel: Jan Kruijver (Venduehuis De Eland)
'Gezicht op oliemolen de Strijd in de winter' - olieverf op paneel: Jan Kruijver (Venduehuis De Eland)
COLOURS KUNSTVEILINGEN BERKEL EN RODENRIJS - Januariveiling - 25 januari - met een winterse vaart door Van Prooijen en een stilleven door Van Dam van Isselt. Check >>> HIER <<<
VENDUEHUIS DE ELAND DIEMEN Februariveiling - 3 februari - met een zandweg van Zandleven, Van Wijngaerdt, Willem Bernardus IJzerdraad, een naaktstudie van Isaac Israëls, Schipperus, Morgenstjerne Münthe, Wolbers, Sijthoff, Van Rossum du Chattel, Kruijver, Schütz, Albert Neuhuijs, Van Essen, Edzard Koning, een gezicht op huis ‘Hermitage’ door Eduard Karsen en een stilleven van Bernard Arps. Check >>> HIER <<<
Tentoonstelling: Spiegel van de ziel. Van Toorop tot Mondriaan - Singer Laren
Spiegel van de ziel. Van Toorop tot Mondriaan | Singer Laren - t/m 10 mei Spiegel van de ziel. Van Toorop tot Mondriaan | Singer Laren - t/m 10 mei
RKD verwerft brieven voor 'The Mondrian Papers'
The Mondrian Papers
Kunstbeurs: NAARDEN the Art fair
Kunst & Antiek Weekend Naarden 2019
Nieuwe naam voor "Het Kunst & Antiek Weekend Naarden" - 23 tot 26 januari 2020
Een website voor Wijsmuller
J.H. Wijsmuller in zijn atelier
J.H. Wijsmuller in zijn atelier
J.H. Wijsmuller | Philip Wijs Photos & Art
Via Instagram: @froukevandijke
Frouke van Dijke on Instagram: “In case you were wondering what I've been doing all this time. #monet #breitnervsisraels #endingsoon #comingsoon” Frouke van Dijke on Instagram: “In case you were wondering what I've been doing all this time. #monet #breitnervsisraels #endingsoon #comingsoon”
Biografie: Frederik van Rossum du Chattel
Fredericus Jacobus van Rossum du Chattel heeft een naam uit een sprookjesboek. Die sfeer vindt zijn weerklank ook het werk van de geboren Leidenaar: een serieuze kunstenaar die balanceerde op de rand tussen kunst en kitsch.
'Portret van Fredericus Jacobus van Rossum du Chattel' ca 1890 - foto: Adolphe Zimmermans
'Portret van Fredericus Jacobus van Rossum du Chattel' ca 1890 - foto: Adolphe Zimmermans
Fredericus Jacobus van Rossum du Chattel (Leiden, 1856 – Yokohama, 1917) wordt op 10 februari 1856 geboren in Leiden. Hij is de vierde zoon in het kinderrijke gezin Van Rossum du Chattel. Zijn vader Jan Hendrik is interieurschilder en restaureert schilderijen. Het is dan ook geen wonder dat de jonge Frederik zich al vroeg inschrijft aan de Leidsche Teekenschool van het Genootschap Mathesis scientiarum genetrix. Al op zijn zeventiende start de jonge Frederik vervolgens - met behulp van koninklijke subsidie - aan de Academie voor beeldende kunsten in Den Haag. Hij krijgt dan ook raadgevingen op het atelier van Willem Maris. In 1875 stelt Du Chattel voor het eerst eigen werk tentoon tijdens de ‘driejaarlijksche’ in Den Haag. Zijn ‘Bij Oegstgeest’ wordt meteen gunstig ontvangen. De goed in het oog liggende, frisse én herkenbare schilderstijl spreekt zowel kenners als het publiek aan. Een vliegende start is een feit.
'Vissersbootje op de Vecht bij Loenen' - olieverf op doek: Frederik van Rossum du Chattel (herkomst: coll. Kunsthandel Mark Smit)
'Vissersbootje op de Vecht bij Loenen' - olieverf op doek: Frederik van Rossum du Chattel (herkomst: coll. Kunsthandel Mark Smit)
Tussen 1883 en 1886 woont Du Chattel met zijn vrouw en eerstgeborene in het Utrechtste Vreeland, waar hij zijn geheel eigen stijl verder ontwikkelt aan de oevers van de rivier de Vecht. ‘Het breede watervlak, rivier of vaart, dikwerf omzoomd door hoog geboomte, waarin zich de zacht bewolkte, fijne lucht weerspiegelt, vindt in hem een onuitputtelijk lofredenaar. Tot in het oneindige weet zijne kunst die lichteffecten aan de kronkelende vaart, die kijkjes op de dommelende dorpjes en molens aan de Vecht af te wisselen,’ aldus schrijft criticus Johan Gram in 1892. Du Chattel is dan al een vooraanstaand schilder met internationaal succes. Op de Wereldtentoonstelling van 1883 in Amsterdam wint hij een zilveren medaille, die eer valt hem ook ten deel op Wereldtentoonstelling in 1889 in Parijs en in 1891 in Berlijn. In dat jaar ontvangt hij in München het ridderkruis van de Heilige Michaël, nadat hij een jaar eerder in België al was onderscheiden in de Leopoldsorde. Het werk van Du Chattel verkoopt goed. Vooral met zijn aquarellen bedient hij een internationale markt. De schilder woont met zijn gezin inmiddels in Den Haag, waar hij actief deelneemt aan de bijeenkomsten van Pulchri Studio.
'Hoveniersbootje bij ondergaande zon' - olieverf op doek: Frederik van Rossum du Chattel (herkomst: coll, Simonis & Buunk)
'Hoveniersbootje bij ondergaande zon' - olieverf op doek: Frederik van Rossum du Chattel (herkomst: coll, Simonis & Buunk)
In 1908 maakt Du Chattel zijn eerste grote reis naar ‘de Oost’, waarbij hij behalve Indonesië ook de Filippijnen bezoekt. In 1911 keert hij terug naar Nederland. Zijn tweede reis, die begint in 1913 zal Du Chattel niet overleven. Op de terugreis in 1917, tijdens een tussenstop in het Japanse Yokohama, komt Du Chattel - onder niet opgehelderde omstandigheden - te overlijden. Zijn vrouw was slechts enkele maanden eerder gestorven in Soerabaja, alwaar de schilder in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij (voorloper Shell) het plaatselijke kantoor was komen verluchtigen met schilderingen van het lokale landschap. Van Rossum du Chattel was naast lid van Pulchri Studio ook als buitenlid verbonden aan de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae. Werk van de schilder is vertegenwoordigd in de collecties van ondermeer de Mesdag Collectie, Rijksmuseum Amsterdam en het Kunstmuseum in Den Haag.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een ‘Special Offer’.
VERY LARGE ART Dutch Artist BOOK JACOB MARIS - Hague School of Painters VERY LARGE ART Dutch Artist BOOK JACOB MARIS - Hague School of Painters
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -