Bekijk profielpagina

Haagse School: Tholen voor Teylers, meesterschap & het tragische leven van Thamine Tadama - Editie #119

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

25 april · Editie #119 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 119de editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Het is de dans van de allitererende T deze editie. Tholen voor Teylers is natuurlijk een verwijzing naar het prachtige schilderij ‘Molens te Giethoorn’ van W.B. Tholen, dat is aangekocht ter gelegenheid van het afscheid van Marjan Scharloo, die twintig jaar directeur van het Teylers Museum in Haarlem is geweest. Het tragische lot van Thamine Tadama-Groeneveld is onlosmakelijk verbonden met dat van haar echtgenoot, de schilder Fokko Tadama. Twee mensen verbonden en vervolgens verscheurd door het leven én de schilderkunst.

Aankomende veilingen
CATAWIKI AMSTERDAM - Classical Artworks Auction (Dutch & Belgian Art 1800-1950) - tot 28 april - met Kees van Waning, Vertin, Pleijsier, Portielje, J.H.B. Koekkoek, Van Prooijen, Eickelberg, Smits, Briët, Ten Kate, Sterre de Jong, Van Ingen, Scherrewitz, Hilleveld, Vrolijk, Sijthoff, Van Assendelft, Burnier, Raaphorst, Schipperus, een strandgezicht met bomschuit door Joseph Bles en een melkende boer door Van Beek. Check hier.
KORST VAN DER HOEFF VEILINGEN DEN BOSCH - Inboedel & Curiosa - tot 30 april - met Kruijsen, Jans, een vissersjongen door Van Prooijen, Rensburg en Markus. Check hier.
Herman Heuff (1875-1945) - kavel 4926 - De Zwaan Herman Heuff (1875-1945) - kavel 4926 - De Zwaan
VEILINGGEBOUW DE ZWAAN AMSTERDAM - Kunstveiling - 4 & 18 mei - (schilderijen en aquarellen 4500 - 4710) met Bosboom, Albert van Beest, Bastert, David Bles, W.G.F. Jansen, Van Maasdijk, Jacob Ritsema, Bongers, Dijsselhof, Van Hettinga Tromp, Engel, Johannes Leurs, Kees van Waning, brieven van Jan Toorop en schetsboeken van Piet van Wijngaerdt. Check hier (schilderijen en aquarellen 4800 - 4964) met J.H.B. Koekkoek, Barbara van Houten, Morgenstjerne Munthe, Dievenbach, Tadama-Groeneveld, Smits Willy Sluiter, Sijthoff, Cornelis Kuypers, Gruppe, Wolter, Frankfort, Breitner, een Haarlemse gracht door A.L Koster, Wiggers, Maurits Monnickendam, Wijsmuller, Weijns, Hoynck van Papendrecht, Willem Weissenbruch, Marie van Regteren Altena, Van Vuuren, Van Engelen en diverse werken door Herman Heuff. Check hier.
Collectie: Tholen voor het Teylers Museum - Haarlem
Aanwinst voor Teylers Museum — Teylers Museum Aanwinst voor Teylers Museum — Teylers Museum
Verkooptentoonstelling: Meesterschap - Mark Smit Kunsthandel - Ommen
Isaac Israels - In de paskamer - Te koop - Mark Smit Kunsthandel Isaac Israels - In de paskamer - Te koop - Mark Smit Kunsthandel
Via Instagram: @rkdnl
‘Portrait of Barend Leonardus Hendriks, Lodewijk Franciscus Hendrik Apol, Karel Klinkenberg and Sieger Baukema’, members of the Exhibition of Living Masters committee, 1893, collection RKD.
Bekijk volledige post op Instagram hier.
Biografie: Thamine Tadama-Groeneveld
De meeste schilderessen werden bekend vanwege hun stillevens en portretten. Thamine Tadama-Groeneveld legde zich als vrouw juist wel toe op Haagse School thema’s als duin-, dorp- en zeegezichten. Dat zij daarbij haar echtgenoot - de schilder Fokko Tadama - overvleugelde, had uiteindelijk fatale gevolgen.
Thamina Henriëtte Bartholda Jacoba ‘Thamine’ Groeneveld wordt op 15 oktober 1871 geboren in Utrecht. Zij is de dochter van Thamina barones Taets van Amerongen en Hinrich Groeneveld. De kleine Thamine krijgt in Arnhem teken- en schilderles bij het genootschap ‘Kunstoefening’, waar zij ook kennismaakt met de jonge wees Fokko Tadama, die door hun docent Sieger Baukema onder zijn hoede genomen is. Thamine wordt toegelaten tot de damesklas van de Rijksacademie in Amsterdam. In deze periode bloeit de romance met Fokko Tadama - die dan ook aan de Rijksacademie studeert - weer op. Het stel trouwt in 1895 en verhuist naar Egmond aan den Hoef. Daar nemen ze deel aan de Art Summer School van de beroemde Amerikaanse schilder George Hitchcock. De school die gevestigd is in Huis Schuylenburgh (de woning van de schilder) aan de Herenweg 292, is gedurende een aantal jaar het middelpunt van een schilderskolonie, die nu bekend staat als de Egmondse School. Behalve Thamine en Fokko maken onder andere de Amerikanen Karl Anderson, Walter MacEwen, Alice Blair Ring, James Jebusa Shannon, Letta Crapo Smith, de Nederlander Paulus Adriaan Gildemeester en de Duitsers Heinrich Heimes, Hans Herrmann, en Heinrich Petersen-Angeln deel uit van deze groep internationale kunstenaars aan de Noordzee.
'Dorpsgezicht met molens aan rivier' - olieverf op doek: Thamine Tadama-Groeneveld
'Dorpsgezicht met molens aan rivier' - olieverf op doek: Thamine Tadama-Groeneveld
In 1898 exposeert het echtpaar Tadama samen op de Salon van de Société des Artistes Français in Parijs. Hier vallen de werken van Thamine duidelijk beter in de smaak dan die van haar man, die daar in eerste instantie luchtig op reageert door zich dan voortaan maar beschikbaar te stellen als assistent van zijn vrouw. Wanneer hun eerstgeboren zoon echter nog in datzelfde jaar overlijdt betekent dat een klap die zowel Thamine als Fokko nooit werkelijk te boven komen. Rond de eeuwwisseling, een jaar na de geboorte van hun dochter, besluit Fokko helemaal te stoppen met schilderen. Hij zoekt afleiding in de jacht en de hondenfokkerij. In 1907 verhuizen de Tadama’s naar Katwijk aan Zee. Het huwelijk strandt twee jaar later, waarna Fokko naar Amerika emigreert. Thamine blijft met haar dochtertje achter in Katwijk. Naast een atelier heeft zij ook een expositieruimte aan huis. In eerste instantie gaat het combineren van het moederschap met het kunstenaarschap Thamine goed af. In 1912 ontvangt zij een gouden medaille tijdens een tentoonstelling in Arnhem, maar in 1914 merkt de kunstcriticus Plasschaert in dagblad Het Vaderland over enkele kleinere werken die bij de Utrechtse kunsthandel Caramelli & Tessaro worden tentoongesteld op dat zij juist in haar vroegere werk ‘frisscher en meer open van atmosfeer’ leek te zijn geweest. Daarna wordt het steeds stiller rond de kunstenares.
'Schelpenvissers in de branding' - olieverf op doek: Thamine Tadama-Groeneveld (herkomst: voorm. coll. AAG Auctioneers, Amsterdam)
'Schelpenvissers in de branding' - olieverf op doek: Thamine Tadama-Groeneveld (herkomst: voorm. coll. AAG Auctioneers, Amsterdam)
In 1929 volgt het krantenbericht dat Tadama-Groeneveld ‘ter zake van krankzinnigheid’ onder curatele is gesteld, terwijl Fokko Tadama zich in 1935 in Seattle van het leven berooft, nadat hij in zijn laatste levensjaren wel het penseel weer had opgepakt. Drie jaar later, op 3 april 1938, overlijdt Thamine Tadama-Groeneveld op 66-jarige leeftijd in een inrichting in Zandvoort. De schilderes was lid van kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae in Amsterdam. Onder andere het Katwijks Museum heeft werk van haar in de collectie.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Hendrik Hollander - Dame mit Brief
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -