Bekijk profielpagina

Haagse School: tijdloze winters, vrouwen in de kunstgeschiedenis & de klanken van Witsen - Editie #113

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

31 januari · Editie #113 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 113de editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Weinig winterlandschappen in ‘real life’ deze maanden. Wel door storm gegeselde polders, maar geen landschappen of stadsgezichten met een laag sneeuw. Ook tijdens de veilingen lijken ze minder vaak voorbij te komen dan gebruikelijk in het seizoen. Of is dat toeval? De kraag hoog opgezet, gure wind over de witte velden. Gebogen gestaltes zoevend tussen de rietkragen langs bevroren sloten en vaarten. Een Hollands winterlandschap met schaatsers. In de verte een kerktoren, de wieken van een molen. Of dat nu werd weergegeven door Hendrick Avercamp (1585 - 1634), Andreas Schelfhout (1787 - 1870) of een schilder van de Haagse School. Sommige taferelen zijn zo karakteristiek dat ze niet in een school te ‘vangen’ zijn. Bijvoorbeeld dit ‘Wintergezicht’, gemaakt door een jonge Matthijs Maris (1839 - 1917) naar een schilderij van Barend Cornelis Koekkoek (1803 - 1864). Dat had net zo goed tweehonderd jaar eerder geschilderd kunnen zijn. Het eeuwige tafereel van de Nederlandse ijspret, wellicht toch minder tijdloos dan gedacht en gehoopt?

'Wintergezicht' - aquarel: Matthijs Maris (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
'Wintergezicht' - aquarel: Matthijs Maris (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
Aankomende veilingen
VEILINGHUIS KORENDIJK MIDDELBURG - loopt vandaag af - online only - drie kinderen door Wally Moes, Van Ingen, meisjes in Zeeuwse dracht door Dingemans, Meelis, Bakels, Hobbe Smith, Rink, Mondt en Von Stein Callenfels. Check hier.
'Gezicht op huisjes in de Walstraat te Deventer' - olieverf op board: Paul Bodifée (kavel 18, Van Zadelhoff)
'Gezicht op huisjes in de Walstraat te Deventer' - olieverf op board: Paul Bodifée (kavel 18, Van Zadelhoff)
VAN ZADELHOFF VEILINGEN HILVERSUM - Kunst- en Antiekveiling - 31 januari - 2 februari - met Bodifée, Stutterheim, een begraafplaats door Wiggers, een zeemeermin door Van Steenwijk, Heijenbrock, Terhell, De Bruin, Joseph Bles en een winters bos door Eickelberg. Check hier.
VENDU ROTTERDAM - Timed online veiling - 28 januari - 3 februari - met Van Maasdijk, De Bruyn, Hulk jr., Kees van Waning, Schipperus, J. ten Cate, Bleuland van Oordt, Gunneweg, Van Beek, Bauffe en Van Kregten. Check hier.
VENDUE NEXT DOOR DEN HAAG - tot 7 februari - (nu wel met de juiste link!) - met Bastert, Jan de Jong, De Vogel, Schipperus en Hendrik Hulk, Check hier.
KORST VAN DER HOEFF DEN BOSCH - Kunst & Antiekveiling - 7-13 februari - met Hijner, een sperwer door Van Oort, Senf, Elisa Roelofs, Van der Maaten, Groenewegen, Heijligers, Kever, De Bock, Rust, Frankfort, Julius Jacobus van de Sande Backhuyzen, Schiedges, Nakken, J.H.B. Koekkoek, De La Rivière, Vogel, NEfkens, Marinus Gidding en Frits Maris. Check hier.
'Houtsprokkelaars in winters landschap' 1886 - olieverf op doek: Hendrik Albertus Klijn (kavel 1424, Veilinghuis Peerdeman)
'Houtsprokkelaars in winters landschap' 1886 - olieverf op doek: Hendrik Albertus Klijn (kavel 1424, Veilinghuis Peerdeman)
VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - Kunst, antiek, design, sieraden, zilver veiling - 13 februari - met Zürcher, Hanau, Roelofs, Scherrewitz, Zon, Mesdag-van Houten, Mertz, Rip, Morel, Siebe ten Cate, Raaphorst, Constant Artz, Schäffer, figuren bij de haven van Volendam door J.M. ten Kate, een vaart met een molen door Gabriël, Jurres, Van Hulsteijn, Israels, Mesdag, De Haas, Dankmeijer, De la Rivière, Klijn, Groenewegen, Wolter en Adriaan Keus. Check hier.
Artikel: 'Vrouwen in de kunstgeschiedenis' - Het Parool
Vrouwen in de kunstgeschiedenis: ‘Zonder Sophia Adriana de Bruijn geen Stedelijk Museum’ | Het Parool Vrouwen in de kunstgeschiedenis: ‘Zonder Sophia Adriana de Bruijn geen Stedelijk Museum’ | Het Parool
Evenement: derde Willem Witsen-lezing door Leo Samama - RKD - Den Haag
Alphons Diepenbrock gefotografeerd door Willem Witsen
Alphons Diepenbrock gefotografeerd door Willem Witsen
Datum: vrijdag 8 april - Locatie: RKD, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag - Inloop: 15.00 uur - Lezing: 15.30 – 17.00 uur
rkd.nlDeel
Video: Van Gogh Museum 4K Virtual Tour || Exhibition ‘The Potato Eaters'
Van Gogh Museum 4K Virtual Tour || Exhibition ‘The Potato Eaters'
Deze video biedt een tour door de tentoonstelling ‘De Aardappeleters: misser of meesterwerk’, in het Van Gogh Museum. De tentoonstelling is een ode aan het bekende werk dat Vincent van Gogh in 1885 maakte toen hij in Brabant woonde. De schilderijen, studies, schetsen en brieven vertellen een verhaal over ambitie, doorzetten en kritiek. Een verhaal voor jong en oud over blijven geloven in jezelf. Meer informatie hier.
Via Instagram: @demesdagcollectie
👏 Een succesformule! In de 19de eeuw maakten kunstenaars steeds vaker waterverftekeningen. Maar deze aquarellen waren op tentoonstellingen maar mondjesmaat te zien. Speciaal om de aquarelkunst te promoten werd door Hendrik Willem Mesdag en anderen daarom de Hollandsche Teekenmaatschappij opgericht. Die organiseerde vanaf 1876 verkooptentoonstellingen en dat bleek succesvol.
🌊 Noordzee (1900) van Hendrik Willem Mesdag.
Bekijk Post op Instagram hier.
Biografie: Adri Bleuland van Oordt
Adri Bleuland van Oordt behoorde tot de eerste generatie vrouwen in Nederland die expliciet kozen voor de kunst én zich ook daarbuiten sterk wisten te maken voor de maatschappelijke positie van de vrouw.
Adriana ‘Adri’ Maria Hendrika Bleuland van Oordt (Rotterdam, 1862 - Hilversum, 1944) wordt op 5 juni 1862 geboren in Rotterdam als het eerste kind van de koopman Jan Bleuland van Oordt en Guilhelmina Catharina Hoogwerff. Vader Jan opent in 1866 een gasfabriek in Voorburg. Het gezin Bleuland van Oordt, waarbinnen inmiddels ook Adri’s vier jaar jongere zusje Johanna geboren is, verhuist naar buitenplaats Middendorp aan de Vliet, vlakbij het terrein van de gasfabriek. In het welvarende gezin, waar in totaal vier dochters en twee zonen geboren worden, is ruimte voor de artistieke aspiraties van Adri en haar zusje Johanna. Zij krijgen al vroeg les van de in Voorburg woonachtige schilder Gerke Henkes. De talentvolle Adri vervolgt in 1885 haar opleiding aan de Haagse Academie van Beeldende Kunsten, waar ze gedurende drie jaar leskrijgt als leerling van de zogenoemde ‘damesklas’ - die daar sinds 1872 voor vrouwelijke leerlingen geopend is - waar ze haar akte MO tekenen behaalt.
'Stilleven met perziken' - pastel: Adri Bleuland van Oordt (kavel 63, Vendu Rotterdam)
'Stilleven met perziken' - pastel: Adri Bleuland van Oordt (kavel 63, Vendu Rotterdam)
In 1893 is Bleuland vertegenwoordigd tijdens de De Tentoonstelling van kunstwerken van levende meesters in Den Haag, waar zij toont ‘een paar pastelteekeningen: portretten van de dames J. Gram en A. Bleuland v. Oordt, […] maar hoeveel goeds er in mag zijn, zij munten door niets karakteristieks uit.’ aldus Anna Croiset van der Kop in Elservier’s Geïllustreerd Maandschrift. Ondanks gereserveerde kritieken komt de carrière van de kunstenares gestaag op gang. Vanaf 1904 exposeert zij regelmatig bij de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Sint Lucas, waar op dat moment jonge talenten als Mondriaan, Sluijters en Gestel steeds meer de toon bepalen. Ondertussen woont Bleuland van Oordt - samen met haar zuster - nog steeds in Voorburg. Aan de Kerkstraat, waar zij een atelier hebben laten bouwen. Koningin Wilhelmina komt er nu en dan op bezoek om te schilderen. En behalve in Amsterdam vinden de zussen ook hun weg naar de Haagse kunstwereld, waar zij worden toegelaten als leden van kunstenaarsverenigingen Pulchri Studio en de Haagsche Kunstkring. Bleuland van Oordt verkoopt haar werk - als één van de weinige vrouwelijke schilders in haar tijd - via de internationale kunsthandel Goupil & Cie. In 1912 is zij één van de oprichters van de Voorburgse afdeling van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht, waar zij tot haar verhuizing naar Den Haag in 1928 voorzitter blijft.
'Portret van Wilhelmina van Oranje- Nassau' - pastel: Adri Bleuland van Oordt
'Portret van Wilhelmina van Oranje- Nassau' - pastel: Adri Bleuland van Oordt
Na het overlijden van hun moeder scheiden de artistieke wegen van Adri en Johanna. Adri verhuist met haar jongste zusje Aaf naar Den Haag, terwijl Johanna met zus Jacoba naar het dorpje Veur vertrekt. Adri Bleuland van Oordt overlijdt op 21 oktober 1944 op 82-jarige leeftijd in het Diaconessenziekenhuis in Hilversum. Het werk van de schilderes maakt deel uit van de collecties van onder andere het Teylers Museum in Haarlem en Rijksmuseum Amsterdam. In 2018 was er - voor het eerst - een overzichtstentoonstelling (samen met zus Johanna), in Museum Swaensteyn in Voorburg. Een videoreportage van die tentoonstelling is hier te zien.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
• Hoytema, Theodoor van: Antiquariat Peter Kiefer | Kunstauktionen Auktionshaus Buchauktionen
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam • Uitgeverij Noordboek | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -