Bekijk profielpagina

Haagse School: tussen kunst en kitsch, TEFAF Maastricht & de leeuwentemmer - Editie #63

Revue
 
Welkom bij de 63ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief. Verf dringt dieper door i
 

Haagse School Nieuwsbrief

2 maart · Editie #63 · Bekijk online
Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!

Welkom bij de 63ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
Verf dringt dieper door in het wezen van de mens dan een foto. Niet gehinderd door een diafragma kan de kunstenaar rechtstreeks zijn interpretatie van zichzelf of een ander op het doek laten vloeien. In het Van Gogh Museum in Amsterdam worden 75 portretten en zelfportretten van kunstenaars getoond. Nationaal en internationaal. Ondertussen gaat de reizende tentoonstelling ‘Schatten uit het Rijks’ ook door. De tweede ronde, met ‘Koele wateren’, is aangekomen in het Stedelijk Museum Zutphen. Een portret. Van Nederland. In vier etappes, op vijf locaties. Meer informatie >>> HIER <<<

'Zelfportret' 1887 - olieverf op doek: Vincent van Gogh (herkomst: coll. Van Gogh Museum, Amsterdam - Vincent van Gogh Stichting).
'Zelfportret' 1887 - olieverf op doek: Vincent van Gogh (herkomst: coll. Van Gogh Museum, Amsterdam - Vincent van Gogh Stichting).
Aankomende veilingen
NOTARISHUIS ARNHEM veiling t/m 3 maart - met aquarellen van Mesdag, Apol, Groenewegen, Nakken, Van Rossum du Chattel en Offermans. Schilderijen van Van Daalhoff, Kruijsen, Schaap en Robertson. Check >>> HIER <<<
'Boerderij in landschap' 1920 - olieverf op doek: Jan Kruijsen (kavel 46117-661 Notarishuis Arnhem)
'Boerderij in landschap' 1920 - olieverf op doek: Jan Kruijsen (kavel 46117-661 Notarishuis Arnhem)
CATAWIKI ASSEN - Betaalbare kunstveiling (Nederlandse schilderijen) t/m 5 maart - met een winters laantje door Doeleman, een molen door Van Beek, Van Regteren Altena, Heijl, Geijp. Check >>> HIER <<< Klassieke kunst veiling (Nederlandse en Belgische schilderijen) t/m 6 maart - met Artz, Bach, De la Rivière, en een stilleven van Mesdag-Van Houten. Check >>> HIER <<<
VENDUEHUIS DICKHAUT MAASTRICHT - Kunst- en antiekveiling 6 tot 9 maart. Check >>> HIER <<<
VEILINGHUIS HET ALD FRYSLAN IJLST - 10, 11, 12 en 13 maart 2020 - met een najaarsdag van Bodifée en een ‘doktershuis’ van Savrij. Check >>> HIER <<<
Tentoonstelling: In The Picture - Van Gogh Museum - Amsterdam
'Zelfportret met palet' 1888 olieverf op doek: Thérèse Schwartze (Herkomst: Gallerie degli Uffizi, Florence)
'Zelfportret met palet' 1888 olieverf op doek: Thérèse Schwartze (Herkomst: Gallerie degli Uffizi, Florence)
Tentoonstelling 'In the Picture' - Van Gogh Museum - tot en met 24 mei
Een nieuwe Mondriaan ontdekt bij Tussen Kunst & Kitsch
De nieuwe Mondriaan via @wjcoppes op Instagram (afbeelding = link)
De nieuwe Mondriaan via @wjcoppes op Instagram (afbeelding = link)
Werk van Rembrandt en Mondriaan duikt op in Tussen Kunst en Kitsch | Het Parool
Kunstbeurs: TEFAF - Maastricht
TEFAF Maastricht - 7 tot 15 maart
Via Instagram: @museazutphen
"𝗜𝗡 𝗛𝗘𝗧 𝗦𝗧𝗘𝗗𝗘𝗟𝗜𝗝𝗞 𝗠𝗨𝗦𝗘𝗨𝗠: 𝗞𝗢𝗘𝗟𝗘 𝗪𝗔𝗧𝗘𝗥𝗘𝗡. 𝗦𝗖𝗛𝗔𝗧𝗧𝗘𝗡 𝗨𝗜𝗧 𝗛𝗘𝗧 𝗥𝗜𝗝𝗞𝗦” "𝗜𝗡 𝗛𝗘𝗧 𝗦𝗧𝗘𝗗𝗘𝗟𝗜𝗝𝗞 𝗠𝗨𝗦𝗘𝗨𝗠: 𝗞𝗢𝗘𝗟𝗘 𝗪𝗔𝗧𝗘𝗥𝗘𝗡. 𝗦𝗖𝗛𝗔𝗧𝗧𝗘𝗡 𝗨𝗜𝗧 𝗛𝗘𝗧 𝗥𝗜𝗝𝗞𝗦”
Biografie: Jan van Essen
Bekende Nederlandse dierenschilders? Jan de Haas schilderde koeien. Otto Eerelman veel honden en paarden, datzelfde geldt voor Verschuur. Dijsselhof natuurlijk vissen, dus die mocht zeker niet te dichtbij de katten van Ronner Knip. We kennen ze wel degelijk, de dierenschilders. Van de Amsterdammer Jan van Essen heeft u wellicht niet eerder gehoord. Zijn nalatenschap is gekooid zoals zijn favoriete onderwerpen.
Johannes Cornelis van Essen (Amsterdam, 1854 – Scherpenzeel, 1936) wordt op woensdag 25 januari 1854 geboren in Amsterdam. Zoals wel vaker het geval, geven de ouders pas na een periode van mild doch standvastig verzet toe aan de wens van hun zoon om kunstenaar te worden. De kleine Jan mag zich bekwamen in het tekenen en schilderen op het atelier van Johan Greive, een schilder die het vak nog heeft geleerd bij Cornelis Springer. Na twee jaar op dit atelier - waar Jan kennismaakt met onder andere Hendrik Kever en Joan Berg - betrekt de dan twintigjarige schilder zijn eigen onderkomen in de hoofdstad. Dat hij talent heeft staat buiten kijf. Kunsthandelaar Tersteeg verkoopt met regelmaat schilderijen van de jonge kunstenaar. De thema’s? Landschappen. Omdat daar goed mee te verdienen is. Maar al snel is Van Essen dit thema beu en keert hij zijn blik stadwaarts. De straten van Naarden, Haarlem en Amsterdam vormen het decor van zijn stadsgezichten. In die periode is hij ook al regelmatig in Artis te vinden, waar hij zijn blik vooral richt op de bezoekers. De dieren zijn dan nog bijzaak.
'Bezoek aan het Pelikanenverblijf in Artis, Amsterdam' - olieverf op doek: Jan van Essen (herkomst: coll. Arnold Ligthart)
'Bezoek aan het Pelikanenverblijf in Artis, Amsterdam' - olieverf op doek: Jan van Essen (herkomst: coll. Arnold Ligthart)
Al in 1877 maakt de jonge Van Essen zijn opwachting tijdens de tentoonstelling van kunstwerken van levende meesters in Amsterdam. Het werk wordt goed ontvangen en twee jaar later is hij present op een grote tentoonstelling van kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae. In het Algemeen Dagblad wordt zijn ‘mijmerende juffrouw’ als ‘verdienstelijk’ omschreven, maar zou het aan ‘luchttoon’ ontbreken. Er is een stijgende lijn in de waardering voor zijn werk. In 1883 verdient Van Essen met het schilderij ‘Een middag bij Eemnes’ een eervolle vermelding tijdens de uitreiking van de jaarlijkse Willink van Collenprijs. 1885 is het jaar waarop zijn carrière een beslissende wending neemt. Van Essen ontmoet de Engelse schilder en beeldhouwer John Macallan Swan. De Brit heeft dan al naam gemaakt met zijn leeuwenschilderijen en hij raadt zijn Nederlandse collega aan zich ook verdiepen in dit thema. In Artis heeft hij immers ruimschoots de mogelijkheid deze koningen van de jungle naar believen te bestuderen. En zo geschiedt. Van Essen maakt naam met zijn leeuwenschilderijen en maakt en passent ook de andere dieren van Artis tot onderdeel van zijn oeuvre. Of het ook wel echte kunst is wat hij maakt wordt door critici weleens hardop in twijfel getrokken. Maar het deert Van Essen niet. Hij heeft zijn roeping gevonden. Zijn palet is vijf jaar lang vol liefde gewijd aan de beesten van Artis.
'Rustende leeuwin' 1885 - olieverf op paneel: Jan van Essen (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
'Rustende leeuwin' 1885 - olieverf op paneel: Jan van Essen (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
In 1890 verlaat de schilder zijn geboortestad. Samen met vriend en collegaschilder Willem Steelink vestigt hij zich in het Gelderse Scherpenzeel. Om daar na enige omzwervingen (Den Haag, Laren, Bussum, Blaricum) uiteindelijk voorgoed neer te strijken. In het buitenleven - en dan met name de jacht - is de schilder helemaal in zijn element. De leeuwen worden in de loop der jaren dan ook vervangen door hazen, honden en een enkel (jacht)stilleven. Maar oude liefde roest niet. Op de vraag of hij niet eens zijn geliefde leeuwen in het wild zou moeten aanschouwen, antwoordt Van Essen in 1897: ‘Ik ben bang, dat ik ‘t er leelijk zou vinden, en dat ik daar ginds een mogelijk veel juisteren, maar leelijker indruk der dieren zou ontvangen. Hier in ’t hok met de dikke, ijzeren tralies zie ik het gevangen dier, dat als ’t wilde, zijne bewakers en gevangenis zou kunnen verpletteren. Dáár ginds is hetzelfde grootsche dier een stipje in de oneindigheid der woestijn.’ Dat hij zijn exotische dieren uitsluitend schildert met indrukken opgedaan in Amsterdam, weerhoudt hem niet van internationale erkenning. Zowel in Melbourne, Nice, Parijs en Keulen ontvangt hij tijdens tentoonstellingen eervolle vermeldingen. Van Essen wordt benoemd tot erelid van de Haagsche Teeken-Maatschappij en koningin Emma koopt een schilderij van hem. De schilder is actief bij kunstenaarsgezelschappen M.A.B., Pulchri Studio en Arti et Amicitiae. Daar wordt op zijn zeventigste verjaardag een erententoonstelling gehouden (samen met leeftijdsgenoot Nicolaas Bastert). Van Essen overlijdt twaalf jaar later in zijn huis in Scherpenzeel. Werk van zijn hand is opgenomen in de collecties van ondermeer het Teylers Museum in Haarlem, Kunstmuseum Den Haag, het Stedelijk en het Rijksmuseum in Amsterdam en natuurlijk in Artis.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
≥ Akkeringa: jongen - Kunst | Tekeningen en Foto's - Marktplaats.nl
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.

Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Hobbe Smith | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus

Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Hoe vond je deze editie?
Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kun je je hier afmelden.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -