Bekijk profielpagina

Haagse School: voor hete vuren, met militair verdriet & Amsterdam in aquarel en pastel - Editie #94

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

10 mei · Editie #94 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 94ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
De Haagse School. In liedjes gevat. Het vissersleven, de opkomende badcultuur en het magistrale samenspel van licht, lucht en water. Scheveningen was dé inspiratiebron voor de schilders van de Haagse School. Dat weet ook muzikant Arie Spaans. Hij verdiepte zich het afgelopen jaar in de geschiedenis van zijn geboorteplaats Scheveningen en ving dit in Nederlandstalige liedjes. Afgelopen zondag te horen op radio 1 in het programma Dijkstra en Evenblij ter plekke - vanuit het Kurhaus. Luister hier naar het liedje ‘Zilvergrijs’ over Bernard Blommers en zijn romance met het Scheveningse meisje Anna. ‘Wat kon hij anders doen, dan haar schilderen…’

Frank Evenblij en Erik Dijkstra tijdens de opnames van hun radioshow afgelopen zondag
Frank Evenblij en Erik Dijkstra tijdens de opnames van hun radioshow afgelopen zondag
Aankomende veilingen
ZUYDWAL VEILINGEN HUIZEN - Schilderijen - bronzen - keramiek- zilver - Live veiling zojuist (10 mei 19:30 uur) begonnen - met Albert Neuhuijs, Van der Ven, Mauve, Tibbe, woonwagens en circustenten door Bastert, Jacob Ritsema, Engel, De Graaff, Van Konijnenburg, kippetjes op een boerenerf door W.G.F. Jansen, Dupont. Check hier.
VEILINGHUIS BUBB KUYPER HAARLEM - Auction 74 - 18 tot 21 mei - met Akkeringa, Bauffe, een gezicht op de Theems door Cossaar, Dijsselhof, G. Haverman, H. Haverman, Jurres, Van Konijnenburg, Edzard Koning, Catharina Kool, Antoon en Theo Molkenboer, Plasschaert, Willy Sluiter, Van Soest, een Iers landschap van Toorop, portret van een schippersknecht door Jan Veth, Van der Waay, Wenckebach, Van Wijngaerdt. Check hier. Diverse dames door De Famars Testas, Antoni de Jonge, Jongkind, De Josselin de Jong, Kaemmerer, Knip, Albert Neuhuijs, Poggenbeek, vissersvrouwen door Sadée, Vrolijk en Wiggers. Check hier.
VENDU ROTTERDAM - Algemene veiling (online) 14 mei - met Groenewegen, Rip, Pabst en een breiende vrouw door Van Rappard. Check hier.
VENDUEHUIS DEN HAAG - Old Master Paintings, 19th Century & Early Modern Art - zaalveiling 26 mei - met Gabriël, Van Everdingen, Philippeau, Hulk sr., J.J.C. Spohler, J.H.B. Koekkoek, Mari ten Kate, Ronner-Knip, Nakken, Eerelman, Van Deventer, Geraldine van de Sande Bakhuyzen, een regenboog door Willem Roelofs, J.H. Weissenbruch, Mauve, H.W. Mesdag, getekende waspitten van Breitner, een molen door Toorop, Floris Arntzenius, bloemen door Witsen, Koster, Apol, een Amsterdams stadsgezicht door Jacob Maris, Tholen, De Bock, Willem Maris, Albert Neuhuijs, Blommers, een breischool in Huizen door Wally Moes, Jozef Israëls, Thérèse Schwartze, Johannes ten Kate, Willy Sluiter, Gorter, Klinkenberg, Scherrewitz, opiumschuivers door Marius Bauer, Isaac Israels, Smits, Voerman, Verster, Jongkind, De Zwart, Van Blaaderen, Wolter en een zonnig gezicht op de Leuvehaven in Rotterdam door Van Mastenbroek. Check hier.
'Cows in a polder landscape' - marouflé: Johan Hendrik Weissenbruch (lot 66, Old Master Paintings, 19th Century & Early Modern Art - zaalveiling, Venduehuis Den Haag)
'Cows in a polder landscape' - marouflé: Johan Hendrik Weissenbruch (lot 66, Old Master Paintings, 19th Century & Early Modern Art - zaalveiling, Venduehuis Den Haag)
VENDUEHUIS DEN HAAG - Old Master Paintings, 19th Century & Early Modern Art Online - Online | 27 mei 2021 - met Rust, Joseph Bles, Hermanus Koekkoek II, Hulk sr., Herman ten Kate, Elchanon Verveer, Hoynck van Papendrecht, dieverse heide- en boslandschappen door Hanedoes, Bogaard, Vos, Mauve, Bosboom, Bakker Korf, Jozef Israëls, Floris Arntzenius, Zoetelief Tromp, Louis Apol, Constant Artz, Mesdag-van Houten, Akkeringa, De Zwart, Poggenbeek, Raaphorst, Voerman, Kever, Moerman, Barbara van Houten, Oerder, de Amstel in de schemer door Wolter, Zandleven, een gans en een kalkoen door Van Hoytema, Hart Nibbrig, Van Blaaderen, een zelfportret door Weijns, Leo Nardus en Toorop. Check hier.
Tentoonstelling: Breitner, Israels en tijdgenoten. Amsterdam in aquarel en pastel - Stadsarchief Amsterdam
Tentoonstelling Stadsarchief Amsterdam, t/m 11 juli 2021
Nieuws: Limburgs Museum voor hete vuren
'Schelpenvisser' 1904 - olieverf op doek op paneel: Jan Toorop (herkomst: coll. RIjksmuseum, Amsterdam)
'Schelpenvisser' 1904 - olieverf op doek op paneel: Jan Toorop (herkomst: coll. RIjksmuseum, Amsterdam)
M5 – Schatten uit het Rijks
Tentoonstelling: Het beeld spreekt! - Nederlands Steendrukmuseum - Valkenswaard
'Affiche Delftsche Slaolie' 1894 - Lithografie: Jan Toorop
'Affiche Delftsche Slaolie' 1894 - Lithografie: Jan Toorop
Expo: Het beeld spreekt! - Nederlands Steendrukmuseum
Via Instagram: @villamondriaan
🖼 : Piet Mondriaan, Polder met aangemeerde boot bij Amsterdam I., 1899-1900, olieverf op doek, particuliere collectie
Op dit schilderij is een binnenschip in een kleine waterweg in de buurt van Amsterdam te zien. Op de achtergrond is aan de linkerzijde de Koninklijke Waskaarsenfabriek weergegeven, die Piet Mondriaan in hetzelfde jaar nog op een apart doek vastlegde. De fabriek werd destijds vaak afgebeeld “om de kostbare erfenis van een roemrijk verleden te verbeelden”. Mondriaan legde de fabriek echter om andere redenen vast. Bekijk de Instagram post hier.
Biografie: Thomas Simon Cool
Thomas Simon Cool ontwikkelde zich als kunstenaar op de tweesprong tussen de romantiek en de nieuwe natuurbeleving van de Haagse School. Een grote werklust gecombineerd met zwakke zenuwen, zorgde voor een kort maar krachtig schildersleven.
Halfbroer Wouter Cool jr. en vader Wouter Cool sr.
Halfbroer Wouter Cool jr. en vader Wouter Cool sr.
Thomas Simon Cool (Den Haag, 1831 – Dordrecht, 1870) wordt op 12 december 1831 geboren in Den Haag. Zijn vader Wouter Cool is hoofdambtenaar van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Moeder Jikke de Vries Koopmans overlijdt als Thomas dertien is. Cool sr. hertrouwt twee jaar later. In 1848 wordt uit dat huwelijk Thomas’ halfbroer Wouter geboren, die later carrière zal maken in het leger. De jonge kunstenaar volgt dan al zijn eerste onderwijs aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij les krijgt van onder andere Jacobus van den Berg. In 1851 begint hij aan zijn eerste meesterstuk, geïnspireerd op een sterfscène uit ‘Atala’, een novelle van de Franse schrijver François René de Chateaubriand. De twintigjarige Thomas werkt twee jaar aan het schilderij, dat ruim drie meter breed is. Het betekent meteen zijn doorbraak. In 1853 oogst hij succes met het werk tijdens een tentoonstelling in Den Haag, in 1854 in Rotterdam en Amsterdam en in 1855 in Parijs. Overal wordt ‘de kloeke poging van den jongen schilder zeer op prijs gesteld,’ aldus Carel Vosmaer in zijn ‘Over Kunst - schetsen en studieën’ uit 1882: ‘De eerste greep was gelukt en eene schoone toekomst opende zich.’
'Vrouwelijk zittend naakt' 1859 - krijt op papier: Thomas Simon Cool (herkomst: voorm. coll. Carel Vosmaer, Rijksmuseum Amsterdam)
'Vrouwelijk zittend naakt' 1859 - krijt op papier: Thomas Simon Cool (herkomst: voorm. coll. Carel Vosmaer, Rijksmuseum Amsterdam)
De jonge Cool vertekt samen met zijn vriend de Taco Jan Scheltema naar Parijs, waar hij zo'n drie jaar zal studeren. In zijn Parijse jaren weerspiegelt de invloed van zijn gesprekken met de schilder Johannes Bosboom, die hem zou hebben laten inzien dat ‘het muzikale en het dichterlijke’ onderdeel uit zou moeten maken van zijn schilderen. Vanaf 1857 woont Cool weer in zijn ouderlijk huis aan het Westeinde in Den Haag. Hij weet zijn historische schilderijen nu en dan tentoon te stellen maar vertrekt in 1861 naar Antwerpen om verder te studeren aan de academie aldaa. Hier maakt hij kennis met zijn mede-studenten, de Nederlanders Alma-Tadema en Van Trigt en de Belgische schilder Bource. Ondertussen stuurt Cool zijn nieuwe schilderijen - simpele, boerentaferelen en niet meer de grote, litteraire thema’s van weleer - in voor tentoonstellingen in Nederland. Hij heeft succes met zijn ‘Meisje bij een bron’, ‘ploegende paarden’ en portretten van onder andere zijn vrienden Scheltema en Van Trigt. Na zijn terugkeer in Nederland vindt Cool een baan als tekenleraar aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda, waar zijn halfbroer net aan een opleiding is begonnen. De aanhoudende ‘zielepijnen’ hebben dan echter al een deel van zijn levenskracht weggenomen. Desondanks wordt hij gewaardeerd en al snel bevorderd tot leraar eerste klasse.
'De schovenbindster' - olieverf op doek: Thomas Simon Cool
'De schovenbindster' - olieverf op doek: Thomas Simon Cool
Op 29 augustus 1870 maakt de schilder in zijn woonplaats Dordrecht een einde aan zijn leven. Zijn vader plaatst een advertentie in dagblad Het Vaderland: ‘Heden overleed na eene langdurige ongesteldheid mijn hartelijk geliefde zoon Thomas Simon Cool, leraar aan de Kon. Militaire Academie te Breda.’ In 2005 wordt in Museum Paul Tetar van Elven in Delft de tentoonstelling ‘Zoo vele talenten in zielepijn vergaan…’ georganiseerd, waarbij een gelijknamige catalogus, geschreven door Marjan Reinders verschenen is. Hierin is ondermeer aandacht voor nagelaten dagboekfragmenten en brieven van de schilder.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
'Le pont de Trinquetaille' - olieverf op doek: Vincent van Gogh
'Le pont de Trinquetaille' - olieverf op doek: Vincent van Gogh
VINCENT VAN GOGH (1853-1890)
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam • Uitgeverij Noordboek | Gert-Jan Veenstra & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -