|
|
|
20 juni · Editie #123 · Bekijk online
Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!
|
|
Welkom bij de 123ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief. De kortste nacht van het jaar. De zomer begint. Het blijft een magisch moment. Een natuurverschijnsel gecombineerd met de collectief gedeelde ervaring en bijbehorende tradities en herinneringen. Vergelijkbaar met het moment dat je ‘geraakt’ wordt door een schilderij. Een ervaring die je deelt met velen voor jou en in de wetenschap dat nog velen zullen volgen. Door de kennis van de techniek, de biografie van de schilder en de historische context te vergroten kan die ervaring nog verdiept worden. Dat is kunstgeschiedenis!
|
|
'Oostzijdse molen bij avond' - olieverf op doek: Piet Mondriaan (herkomst: coll. Kunstmuseum, Den Haag)
|
|
ZUYDWAL VEILINGEN HUIZEN - Juni veiling - 21 juni - met diverse bloemstillevens door Van der Ven, Constant Artz, De Bock, Isaac Israels, Akkeringa, een jager in de duinen door Wijsmuller, Willem Maris, Bauffe en W.G.F. Jansen. Check hier.
|
VEILNGHUIS VAN SPENGEN HILVERSUM - Kunst, antiek- en schilderijenveiling - tot 27 juni - met Marie van Regteren Altena, Willy Sluiter, Kleintjes, Te Gempt, Cossaar, Hazeu, Ronner-Knip, Raaphorst, Hans, Brouwer, Leurs, J.J.C. Spohler, Leijs, Lapidoth, Van Duinen, Everhardus Koster, Bastert, Thérèse Schwartze, Weegewijs, een gezicht op de Oude Gracht in Utrecht door Legner, Hermanus Koekkoek jr., Koppenol, Bosboom, Van Kregten, Eerelman, Hoynck van Papendrecht, Van Daalhoff, De Bock, Van Konijnenburg, W.G.F. Jansen, Mesdag-van Houten, Heijenbrock, Gunneweg, Van Essen, Hoppenbrouwers, Poggenbeek, Schaap, Dankmeijer, Pierre Tetar van Elven, Baukema, Jan van Dam, J.F. Schütz, Hirschig, Van der Voort in de Betouw, Wijsmüller, Roggeveen, Andries van den Berg en Marinus Gidding. Check hier.
|
'Kersenbloesem' - olieverf op doek: Paul Bodifée (herkomst: Venduehuis, kavel 39)
|
VENDUEHUIS DEN HAAG - Classical painting & drawings - online only - tot 28 juni - met Martens, Mesdag-van Houten, Willem Elisa Roelofs, Van Hettinga-Tromp, Le Comte, Marie en Martinus van Regteren Altena, Abraham II Hulk, Weijns, Bodifée, Kleintjes, Höppe, Van Daalhoff, Wijsmüller, De Bock, Hans, Constant Artz, Bogman, Raaphorst, Ronner-Knip, Blommers, Thérèse Schwartze, Masurel, Sadée, Hoevenaar, Van Wijngaerdt, diverse naakten door onder andere Witsen, Pieters en Deutmann, Kleijn, W.G.F. Jansen, Breitner, een gevel in de sneeuw door Witkamp, Van Rossum du Chattel, Bastert, Keus, een roeibootje door Van der Valk, de Oosterschelde door Dijsselhof, Koppenol, Henkes, Damschröder, Smits, Christoffel Bisschop, Willy Sluiter, Cornelis Kuijpers, Wolter, Riegen, Bosboom, Helena van Borselen, Neervoort, Kever, Meeles, Hirschmann, Lebret, Leurs, W.C. Nakken, Groenewegen, Hugenholz, Rip, J.H. Weissenbruch, Van Dam-van Isselt, Bilders-van Bosse, Jozef Israëls, Sap van Drenthe, Van Konijnenburg, Bodifée, Hoppenbrouwers, Kees van Waning en Hendrik Haverman. Check hier.
|
VEILINGHUIS OMNIA KOLHAM - Veiling 183 - 28 en 29 juni - met Raaphorst, Van der Weele, Rust, Gorter, een waterval door Jan Jacob Lodewijk Ten Kate en Krans. Check hier.
|
'bloemstilleven in turquoise vaas' - olieverf op board: Frans Oeder (Herkomst: Veilinghuis, Peerdeman, kavel 2330)
|
VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - Kunst & Antiek - 3 juli - met Gunneweg, De la Rivière, Louis Apol, Munninghof, zicht op de Grote Kerk te Dordrecht door Floris Arntzenius, De Bock, Van den Nat, Oerder, Dankmeijer, Oppenoorth, Jan Jacob Lodewijk Ten Kate, Schiedges, Pierre Tetar van Elven, Simon Maris, Witsen, Briët, Heijenbrock, H.W. Jansen, Markus, Bleys, Gerard Korthals, Bouwmeester en Nefkens. Check hier.
|
|
'Sneeuwlandschap' 1920 - olieverf op doek: Jo Koster (herkomst: Kröller Möller Museum, Otterloo)
|
Vrouwenpalet 1900-1950 | Museum Dr8888 - 9 juli t/m 20 november 2022
We gaan terug naar het begin van de twintigste eeuw, een periode waarin vele getalenteerde vrouwelijke kunstenaars actief zijn in Nederland. Zij maken onderscheidend werk en doen zeker niet onder voor hun mannelijke collega’s. Toch zijn velen van hen in de loop van de tijd in de vergetelheid geraakt. Het bijzondere werk krijgt niet de aandacht die het verdient. Daar willen Museum de Wieger in Deurne en Museum Dr8888 in Drachten verandering in brengen met de tentoonstelling ‘Vrouwenpalet’ waarin ruim 100 werken van 24 vooruitstrevende Nederlandse kunstenaars te zien zijn. Tijdens de tentoonstelling draait het om haar kunst én haar verhaal. Met ruime aandacht voor de levens van de vrouwen, de keuzes die zij maken en de (on)mogelijkheden die ze tegen komen op hun weg. Te beginnen met Anna Sluijter (1866 - 1931), Jo Koster (1868 - 1944) en Mies Elout van Soeterwoude-Drabbe (1875 - 1956) via Charley Toorop (1891 - 1955) tot en met Lotti van der Gaag (1923 - 1999). Bekijk alle 24 kunstenaressen hier.
|
|
Piet & Mondrian | Exhibition Film Trailer
|
Fondation Beyeler | Mondrian - 5 JUNE UNTIL 9 OCTOBER 2022
Ter gelegenheid van de 150ste geboortedag van de kunstenaar wijdt de Zwitserse Fondation Beyeler een tentoonstelling aan Piet Mondriaan (1872 - 1944). Zijn vroege werk werd niet alleen beïnvloed door de laat 19e-eeuwse Nederlandse landschapsschilderkunst van de Haagse School, maar ook door het symbolisme en het kubisme. Pas in het begin van de jaren twintig begon hij zich te concentreren op een geheel niet-representatieve, picturale beeldentaal die uitsluitend bestond uit rechtlijnige rangschikkingen van zwarte lijnen op een witte achtergrond en de drie primaire kleuren blauw, rood en geel. Waar de collectie van de Fondation Beyeler zich vooral richt op werken uit de latere fasen van Mondriaans carrière, zal deze tentoonstelling juist ingaan op zijn ontwikkeling als kunstenaar tot in de jaren twintig en de stilistische genese van zijn latere werk. Aparte secties gaan in op motieven als windmolens, duinen en zeegezichten, spiegelingen in het water en planten en bomen in verschillende staten van abstractie. “Mondriaan - Evolution” wordt georganiseerd door de Fondation Beyeler in Basel samenwerking met K20, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen in Düsseldorf. Meer informatie hier.
|
|
Van Gogh Exposed: What Restoration Research Can Tell Us About the Artist's Technique - TEFAF
TEFAF Maastricht 2022 vindt van 25 tot 30 juni plaats in het congres- en beurzencentrum MECC Maastricht. TEFAF is een vooraanstaande beurs voor beeldende kunst, antiek en design die sinds 1988 gehouden wordt. Er zijn ruim 275 kunsthandelaren en exposanten vertegenwoordigd uit meer dan 20 landen. Tijdens de beurs wordt ook het schilderij ‘Populierenlaan bij Nuenen’ door Vincent van Gogh getoond. Dit werk, dat sinds 1903 onderdeel uitmaakt van de collectie van Museum Boijmans van Beuningen, wordt met hulp van het TEFAF Museum Restoration Fund gerestaureerd. Om het 10-jarig bestaan van dit fonds te vieren, wordt tijdens de beurs voor het eerst een kunstwerk vóór de restauratie getoond in een speciale ruimte op de beurs. Later deze zomer start de restauratie in Depot Boijmans in Rotterdam, waar bezoekers het project kunnen volgen. Meer informatie hier.
|
|
'De vier windmolens' ca 1872 - olieverf op doek: Jacob Maris (herkomst: coll. Stedelijk Museum Schiedam, bruikleen van Fonds Schiedam Vlaardingen)
|
Collectie: Het museum krijgt schilderij Jacob Maris - Stedelijk Museum Schiedam
Grote kans dat Jacob Maris aan het einde van de negentiende eeuw met de trein van Den Haag naar Schiedam tufte, waar hij misschien inspiratie opdeed voor ‘De vier windmolens’ (circa 1872). Je ziet een landschap met een groene weide, een rivier en de karakteristieke Schiedamse molens. Het museum krijgt het doek in langdurig bruikleen van het Fonds Schiedam Vlaardingen, dat het speciaal voor het museum aankocht. ‘Het is een prachtig schilderij dat goed bij ons past, omdat we ons richten op kunst en geschiedenis’, zegt directeur Anne de Haij. Het schilderij laat zien hoe Schiedam er destijds uitzag, al hield de kunstenaar zich nooit helemaal aan de werkelijkheid. De Haij: ‘Bovendien toont het aan dat de regio rondom Schiedam aantrekkelijk was voor bekende kunstenaars. Het werk wordt een van de topstukken in de tentoonstelling Levend Landschap, die op 9 juli 2022 opent.’ Het is de eerste kunstaankoop die het fonds doet en De Haij is dankbaar dat het museum het werk in langdurig bruikleen krijgt. ‘Het Fonds Schiedam Vlaardingen zet zich in voor het behoud van cultureel erfgoed’, vertelt directeur John Massaar. ‘We zijn trots dat De vier windmolens kan terugkeren naar de stad waar het 150 jaar geleden waarschijnlijk is gemaakt en nu te zien is voor Schiedammers en andere belangstellenden.’ Meer informatie hier.
|
|
|
Precies 111 jaar geleden opende Museum Het Rembrandthuis zijn deuren 🎉 De schilder Jozef Israëls deed in 1906 het voorstel om Rembrandts oude woonhuis in de Jodenbreestraat te restaureren en in te richten als museum. In 1911 werd zijn idee werkelijkheid: koningin Wilhelmina opende op 11 juni het museum voor het publiek. 📸: Het museum in 1906 Bekijk volledige post op Instagram hier.
|
|
Mies Elout-Drabbe staat niet standaard in het rijtje van ‘luministen’. Hart-Nibbrig, Toorop en Mondriaan staan daarin meestal vooraan. In de tentoonstelling ‘Vrouwenpalet 1900 - 1950’ is er wél aandacht voor de vrouw die met de andere Domburgse schilders zij aan zij stond in het Zeeuwse licht.
|
Portret van Mies Elout-Drabbe (foto: C.W. Bauer)
|
Marie Jeanette Sophie ‘Mies’ Lucie Elout van Soeterwoude-Drabbe (1875, Utrecht - 1956, Ellecom) wordt op 4 maart 1875 geboren in Utrecht. Haar vader Johan Drabbe is legerofficier en moeder Louisa Helena Boogaert stamt uit een Zeeuwse koopmansfamilie. Mies is de laatste van de twee dochters en twee zoons die in het gezin Drabbe geboren worden. De Drabbes verhuizen regelmatig. Van Utrecht naar Maastricht, Gorinchem, Amsterdam en in 1890 naar Arnhem. Daar gaat Mies naar de Middelbare meisjesschool. Een paar jaar later maakt ze via haar broer Johan voor het eerst kennis met Jan Toorop, die gedurende haar hele carrière van grote invloed zal zijn op haar zienswijze en werk. Wanneer vader Johan in 1895 met pensioen gaat verhuist het gezin naar Domburg. Hier krijgt Mies les van Willem Schütz, telg uit een beroemd Zeeuws kunstschildersgeslacht. In 1899 schrijft zij zich, op voorspraak van Toorop, in aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar al sinds 1872 ook vrouwen welkom waren.
|
'De Manteling bij zonlicht' ca. 1905-1910 - potlood met kleurpotlood op papier: Mies Elout-Drabbe (bron: ICEAC CFVV)
|
In 1902 trouwt de kunstenares met Paul Elout van Soeterwoude (1873-1956), zoon van de burgemeester van Domburg en eigenaar van het badpaviljoen. Het echtpaar woont enige tijd in Gent, maar vestigt zich in 1903 in Domburg, waar Paul Elout directeur van de Zeebadinrichting wordt. Elout-Drabbe betrekt een atelier aan de Weststraat, dat zich ontwikkelt tot een ontmoetingsplaats voor schilders als Richard Roland Holst, Jacoba van Heemskerck, Lucie van Dam-van Isselt en schrijvers en dichters als Arthur van Schendel, Henriette Roland Holst en Francisca van Leer. In 1908 is Mondriaan er voor het eerst. In 1914, als hij Parijs verlaat voor de oorlog, zal hij bij Elout-Drabbe logeren. In deze kringen wordt Mies, ‘Moen’ genoemd. In 1908 is zij de initiatiefneemster van de eerste zomertentoonstelling, waarvoor in 1911 het beroemde houten tentoonstellingsgebouwtje, tegenover het badpaviljoen wordt geplaatst. In het werk dat ze hier zelf exposeert laat ze zien dat zij het ‘luminisme’ volledig beheerst. Haar tekeningen en schilderijen zijn doortrokken van licht en kleur en de pointillistische tache die kenmerkend is voor veel schilders in Domburg. Elout-Drabbe is mede-organisator van het jaarlijks terugkerende evenement, totdat het gebouw in de winter van 1921-22 door stormen zodanig beschadigd raakt dat het afgebroken moet worden. Daarmee wordt ook in stilte het begin van de aftocht van de kunstenaars op Walcheren ingeluid. Behalve in Zeeland neemt de kunstenares ook deel aan de tentoonstellingen van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae.
|
'Herfst in Domburg' 1912 - olieverf op doek: Mies Elout-Drabbe (herkomst: voorm. coll. Simonis & Buunk, Ede)
|
Elout-Drabbe blijft in de Zeeuwse badplaats op Walcheren, waar ze zich sterk maakt voor het culturele leven, ondermeer als tekenlerares en bestuurslid van Vereeniging Voor de Kunst in Middelburg. Nadat ze de oorlog relatief goed doorstaan heeft, gaat haar gezondheid snel achteruit, waardoor zij steeds slechter hoort en ziet. Desondanks blijft zij doorwerken. Naast landschappen en stillevens ook aan verschillende portretten in opdracht. In het jaar voor hun dood verhuizen Elout-Drabbe en haar man naar een kliniek in het Gelderse Ellecom, waar Mies Elout-Drabbe op 24 mei 1956 komt te overlijden, drie dagen na haar man. Zij worden beide begraven in Domburg. In 2004 organiseert het Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg de tentoonstelling ‘Moen! Tussen Toorop en Mondriaan’, samengesteld en van een publicatie voorzien door Francisca van Vloten, die jarenlang onderzoek heeft verricht naar de kunstenaarskolonie Domburg en het leven en werk van de kunstenares. Onder andere het Tropenmuseum in Amsterdam, Kunstmuseum Den Haag, het Marie Tak van Poortvliet Museum en het Zeeuws Museum in Middelburg hebben werk van Mies Elout-Drabbe in de collectie.
|
|
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
|
'Hirte mit Schafen und Kühen an der Tränke' - olieverf op doek: Willem Roelofs
|
Willem Roelofs - Schloss Ahlden Kunstauktionen
In de naverkoop bij Schloss Ahlden Kunstauktion in Potsdam, een herder met een hoorn, koeien en schapen. Een vroeg werk van Willem Roelofs (1822, Amsterdam - 1897, Antwerpen). Het veilinghuis noemt Roelofs een invloedrijke voorloper van de Haagse School, met invloeden van de School van Barbizon, waar de schilder tussen 1851 en 1856 meermaals verbleef om te werken. Richtprijs 1900 euro. Meer informatie hier.
|
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
|
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Met kunsthistoricus Werner van den Belt heb ik een boek gemaakt over de schilders van de Duin- en Bollenstreek (2021). Bestellen kan via de website van uitgeverij WBOOKS.
|
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
|
Vond je deze editie leuk?
|
|
|
|
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
|
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
|
- HaagseSchool.org -
|
|
|
|