Haagse School: witte muurtjes, het Amsterdam van 1885 & de Scheveningse pier - Editie #129

#129・
592

abonnees

134

edities

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

Door je te abonneren, ga je akkoord met de Voorwaarden en Privacybeleid van Revue en begrijp je dat Haagse School Nieuwsbrief jouw e-mailadres zal ontvangen.

Revue
 
 

Haagse School Nieuwsbrief

12 september · Editie #129 · Bekijk online

Tweewekelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School - met het laatste nieuws over veilingen, collecties en tentoonstellingen - boekrecensies, documentaires, een biografie en een Special Offer!


Welkom bij de 129ste editie van de tweewekelijkse Haagse School nieuwsbrief.
De geur van het natte bos brengt automatisch het werk van de schilders van de Haagse School in herinnering, waarvan velen zo graag buiten werkten. Naar de natuur. Een windvlaag die de fris vergelende bladeren losrukt van de bomen, gevolgd door een zonnestraal die nog een vleugje zomer met zich meebrengt. De laatste weken van september, wanneer de meteorologische herfst al begonnen is, kunnen even fel en onstuimig als mild en zachtmoedig zijn.

'Onweersbui' 1881 - olieverf op doek: Theophile de Bock (herkomst: coll. De Mesdag Collectie, Den Haag)
'Onweersbui' 1881 - olieverf op doek: Theophile de Bock (herkomst: coll. De Mesdag Collectie, Den Haag)
Aankomende veilingen
NOTARISHUIS ARNHEM - Kunst en Antiekveiling - tot 13 september - met hooiwerkers door Hart-Nibbrig, Van Houten, Rip en Johannes Spohler, Wijdoogen, Ten Kate, Bakker-Korff en een allegorie door Van Welie. Check hier.
VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - Timed online veiling | 25 september - met Van Lokhorst, Dankmeyer, ezeltje rijden door Isaac Israels, Ten Kate, Rip, Hilverdink, Bodifée, Briët, Contant Artz, Bauffe, Van Hulsteijn, Frits Mondriaan, negen figuurschetsen door Willy Sluiter, Höppe, Münninghof, Simon Maris, Oldewelt, Eickelberg, Willem en J.H. Weissenbruch, een gezicht op Dordrecht door Floris Arntzenius, Bleys en H.W. Jansen. Check hier.
VEILINGHUIS ONDER DE BOOMPJES LEIDEN - Septemberveiling - 26 t/m 28 september - de catalogus van de september veiling wordt op 17 september gepubliceerd. Check hier.
'Romatische boswandeling' - aquarel: Antoon Molkenboer (herkomst: Venduhuis De Eland De Zon, Amsterdam, Tijdelijk catalogusnummer 22B0000542)
'Romatische boswandeling' - aquarel: Antoon Molkenboer (herkomst: Venduhuis De Eland De Zon, Amsterdam, Tijdelijk catalogusnummer 22B0000542)
VENDUHUIS DE ELAND DE ZON AMSTERDAM - Septemberveiling - 26 t/m 29 september - met Mauve, Voerman, Witkamp, een gifslangenplaag door Jurres, Hulk, Arnold Koning, een vrouw op een hondenkar door Melcher-Tilmes, W.G.F. Jansen, Van Kregten, Van Wijngaarden, Bikkers, Mak, Wijsmuller, Hoevenaar en J.H.B. Koekkoek. Check hier.
DERKSEN VEILINGBEDRIJF ARNHEM - Septemberveiling - schilderijen op 27 september - met een molenaar door Witsen, bloemen door Liernur, De Bruin, Berends, De la Rivière, W.G.F. Jansen, Van der Weele, Cornelis Kuypers, Akkeringa, Bogman, Markus, Klinkenberg, Münninghof, Helfferich, Van Rappard en Arnold koning. Check hier.
Boek: 'Wat stilte wil' - het Amsterdam van 1885 - Arthur Japin
Arthur Japin leidt ons rond door het Amsterdam van 1885 – en zijn nieuwe roman
Tijdschrift: Toeval, strategie en succes in het leven van Nederlandse kunstenaars (1600-1920) - RKD - Den Haag
1. Cover Oud Holland 2022-2/3, jaargang 135 2. Anoniem, Zaal op de Nederlandse kunstafdeling in St. Louis, 1904, collectie RKD
1. Cover Oud Holland 2022-2/3, jaargang 135 2. Anoniem, Zaal op de Nederlandse kunstafdeling in St. Louis, 1904, collectie RKD
Toeval, strategie en succes in het leven van Nederlandse kunstenaars (1600-1920)
rkd.nlDeel
Via Instagram: @demesdagcollectie
De Mesdag Collectie, Den Haag on Instagram De Mesdag Collectie, Den Haag on Instagram
Biografie: Bernard Schregel
Bernard Schregel had als kunstschilder een vliegende start, waardoor hij de rest van zijn carrière een beetje achter de feiten aan is blijven lopen. Een feilloos gevoel voor de toets en toon van de Haagse School, brachten hem uiteindelijk meer activiteiten in de kunst dan uitsluitend als schilder.
Bernard Schregel in zijn atelier omstreek 1950
Bernard Schregel in zijn atelier omstreek 1950
Bernardus Petrus Schregel (1870, Den Haag - 1956, Den Haag) wordt op 17 mei 1870 geboren in Den Haag. Bernard is een snelle leerling. Al op zijn zestiende wordt hij toegelaten aan de Haagse Academie voor Beeldende kunsten. Door samenwerking en volharding vooruit, is de schildersvereniging waar hij aansluiting bij vindt. In 1890, tijdens de jaarlijkse tentoonstelling voor studenten van de academie, wordt zijn werk door de jury, waar ondermeer Hendrik Mesdag, Christoffel Bisschop en Geraldine van de Sande Bakhuizen deel van uitmaken, met eer onderscheiden. Mesdag koopt bovendien één van zijn schilderijen voor in zijn beroemde collectie. De schilder maakt in 1892 een vliegende start in zijn professionele carrière, wanneer koningin Emma een schilderij van hem koopt. Schregel is dan inmiddels ook lid van Pulchri Studio, waar de kunstbeschouwingen een goede mogelijkheid vormen om zijn werk verder bekendheid te geven. Hij verkoopt in de eerste jaren na zijn opleiding zijn werk, dat voornamelijk bestaat uit landschappen in de stijl van de Haagse School, uitstekend. Ook zijn stillevens worden door zowel vakbroeders als het kopende publiek gewaardeerd. Om zijn levensonderhoud aan te vullen geeft de schilder tekenles.
'Boer op weg naar huis' - olieverf op doek: Bernard Schregel (herkomst: voorm. coll. Kunsthandel Simonis & Buunk, Ede)
'Boer op weg naar huis' - olieverf op doek: Bernard Schregel (herkomst: voorm. coll. Kunsthandel Simonis & Buunk, Ede)
Schregel is aan het begin van de twintigste eeuw uitgegroeid tot een gewaardeerde figuur in het Haagse culturele leven. Behalve met zijn collega’s, onderhoudt hij ook betrekkingen met Louis Couperus en andere schrijvers, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders. Deze activiteiten staan mede in dienst van Schregel’s werkzaamheden als kunsthandelaar. Hoewel zijn werk gewaardeerd wordt, gaat hij niet mee met de modernere schilderstijlen die de ‘grijze school’ steeds meer verdringen. In het tijdschrift Onze Kunst bespreekt de progressieve criticus-schilder Conrad Kickert het werk van de schilder in 1908 als volgt: ‘Met Bernard Schregel is het bedenkelijker, daar hier, waar gansch de vonken van vernuft niet afspatten, geen voortreflijker werk buiten zijn genre van-belichte-boerderij-muurtjes-onder-groen bewijzen brengt dat deze schilder, in gunstiger omstandigheden, nog wel een artiest zou kunnen zijn, terwijl dit genre zelf, waar de witte muurtjes geen zon en de buitensfeer geen tinteling heeft, waar de hardheid kil en de zonnigheid koud is, geen getuigenis van geestesbewegen verschaft. Jammer dat ook enkele landschappen, gemoedelijk en gevoelig, versuft zijn door doodwerken.’ Schregel blijft bij die gewraakte stijl, want ze zijn zo gevoelig opgezet dat ze de kritiek van Kickert moeiteloos weerstaan. Die is beter te zien in het licht van die tijd. Schregel is standvastig, hoewel hij niet wegkijkt voor sommige ingetogen vernieuwers, getuige het grote aantal werken van Jan Mankes dat hij verhandelt. Dat zijn eigen carrière niet volledig ten onder gaat aan zijn andere werkzaamheden, bewijzen buitenlandse exposities in Rome en een gouden medaille tijdens de wereldtentoonstelling in Montevideo.
'Boerin op het erf' - olieverf op doek: Bernard Schregel (herkomst: coll. Kunsthandel Sion, Rijswijk)
'Boerin op het erf' - olieverf op doek: Bernard Schregel (herkomst: coll. Kunsthandel Sion, Rijswijk)
Schregel overlijdt op 18 oktober 1956, na een lang ziekbed, op 86-jarige leeftijd in het ziekenhuis aan het Westeinde in Den Haag. Hij was op dat moment het oudste lid van Pulchri Studio. Een jaar later wordt tijdens de traditionele voorjaarstentoonstelling niet alleen de 110de verjaardag van de vereniging gevierd, ook Schregel wordt geëerd met een selectie uit zijn werk. Behalve lid van Pulchri Studio was de schilder ook verbonden aan Arti et Amicitiae en Sint Lucas in Amsterdam en de Haagsche Kunstkring. Werk van Schregel is vertegenwoordigd in de collecties van Museum Mesdag en het Kunstmuseum Den Haag. In 2016 werd het familiearchief geschonken aan het Haags Gemeentearchief. Het geeft een beeld van de artistieke loopbaan van Schregel en zijn dochter Antoinette Bernardine Schregel (1903-1980). Naast familiefoto’s bevat het ook originele tekeningen en aquarellen van beide kunstenaars.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
'Zonnige dag op het Scheveningse strand' - aquarel: Isaac Israels (herkomst: Hampel Kunstauktionen, München, veiling 22 september 2022, lotnr 716)
'Zonnige dag op het Scheveningse strand' - aquarel: Isaac Israels (herkomst: Hampel Kunstauktionen, München, veiling 22 september 2022, lotnr 716)
Isaac Israels, SONNIGER TAG AM STRAND VON SCHEVENINGEN
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
De schilders van de Duin- en Bollenstreek • WBOOKS | Werner van den Belt & Bob Hardus
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!
Vond je deze editie leuk?
Klik hier om je uit te schrijven.
Als deze nieuwsbrief doorgestuurd is en je wilt je aanmelden, klik dan hier.
Gemaakt door Bob Hardus met Revue.
- HaagseSchool.org -